Crimele comunismului şi schimbarea directorilor

Publicat în Dilema Veche nr. 313 din 11-17 februarie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Partidele şi guvernele noastre practică, de multă vreme, un truc administrativ atunci cînd vor să scape de o instituţie pe care nu au curajul să o desfiinţeze pur şi simplu: o „reorganizează“ – adică îi schimbă numele şi organigrama sau o comasează cu altă instituţie mai mult sau mai puţin asemănătoare. În felul acesta, actul administrativ are parte nu doar de acoperire legală, dar şi – eventual – de mai puţine controverse. În cele mai multe cazuri de acest fel, miza e schimbarea şefului instituţiei: partidele şi guvernele noastre funcţionează clientelar, iar prima măsură de după instalarea unui executiv e plasarea oamenilor proprii în funcţii de conducere – de la agenţii guvernamentale pînă la şcoli săteşti. Metoda – care are în spate concepte politice brevetate în România, precum „ciocul mic“ şi „joc de glezne“ – este, pentru guvernanţi, eficientă, căci le permite răsplătirea clienţilor. Dar denotă un primitivism politic şi instituţional care se va vindeca greu.

Cam aşa ceva se întîmplă acum cu o instituţie care a reuşit, în cîţiva ani, să-şi facă treaba: Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România (http://www.crimelecomunismului.ro), condus de Marius Oprea.

 Printr-o hotărîre de Guvern, IICCR a fost „comasat prin fuziune“ cu Institutul Naţional pentru Memoria Exilului Românesc (http://memoriaexilului.ro), iar Marius Oprea a devenit director interimar al noului institut. Se presupune şi se speculează că Guvernul PD-L vrea să-l schimbe din funcţie: pentru că e liberal şi pentru că demascările lui au deranjat pe cine nu trebuie. El însuşi a spus-o, într-un interviu „La masa Adevărului“ (http://www.adevarul.ro/actualitate/ eveniment/Marius_Oprea-_-Suntem_condusi_ de_circa_10-000_de_ticalosi_0_193781125.html). Ca întotdeauna la noi, în astfel de situaţii apar apeluri de sprijin semnate de intelectuali (deşi cu mai puţin „entuziasm al semnării“ ca altădată) şi comentarii care, pînă la urmă, se reduc la persoane. Speculaţiile nasc speculaţii, din presupuneri apar alte presupuneri, şi pînă la urmă faptele şi argumentele rămîn în umbră. În cazul de faţă, se discută mai ales despre Marius Oprea ca istoric, cercetător, intelectual public. Se presupune, bineînţeles, că se doreşte schimbarea lui pentru că a scris împotriva preşedintelui Traian Băsescu – iar la români, asta e explicaţia supremă pentru orice: atitudinea faţă de Vodă.

Pe un asemenea fundal, instituţia ca atare abia dacă mai e pomenită. Or, cel mai important mi se pare că Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a funcţionat bine în toţi aceşti ani şi are rezultate. A făcut cercetări despre crimele şi abuzurile săvîrşite în vremea comunismului, iar cînd a avut dovezi a înaintat Parchetului dosare penale. A identificat gropi comune şi victime despre care nu se mai ştia nimic. A editat cărţi importante, a iniţiat programe educative pentru elevi şi studenţi. Pe site-ul www.crimelecomunismului.ro există o bogată arhivă de fotografii şi documente. Pe baza lor s-au organizat expoziţii în diverse oraşe din ţară (iar unele au fost trimise şi la expoziţii internaţionale). Pe scurt, deşi titulatura sugerează că ar fi trebuit doar să investigheze crimele şi abuzurile regimului comunist, IICCR a făcut mai mult. Activitatea sa este, practic, printre puţinele consecinţe concrete şi „la obiect“ ale condamnării comunismului de către preşedintele Băsescu. În cîţiva ani, IICCR a dovedit că funcţionează ca instituţie. Dacă, din raţiuni bugetare, acum e comasată cu alta, atunci numirea directorului ar trebui să plece de la performanţe, şi nu de la „persoană“, de la presupuneri şi ipoteze. Or, din acest punct de vedere, IICCR stă bine. Pentru că are o echipă de oameni competenţi şi pentru că îl are ca director pe Marius Oprea.

Cîţiva cititori spuneau, pe site-ul revistei 22, că „nimeni nu e veşnic“ pe un post de conducere. Desigur. Dar, pe de altă parte, guvernele noastre au arătat de prea multe ori că schimbă oamenii fără motiv, fără argumente; o fac doar pe bază de impresii, de „telefoane scurte“, în funcţie de persoană ori doar aşa, ca „exerciţiu de forţă“. Acesta este unul dintre motivele pentru care instituţiile noastre nu ajung să funcţioneze cum trebuie.

IICCR a arătat că poate funcţiona, iar necesitatea unui institut care să cerceteze abuzurile comunismului este, cred, în afara oricărei îndoieli într-o ţară care se laudă că este prima care a condamnat oficial, prin vocea şefului statului, regimul comunist ca „ilegitim şi criminal“. E ciudat că un guvern care îşi spune „de dreapta“, susţinut de oameni care vorbesc tot timpul de „unificarea dreptei“, nu lasă să funcţioneze ca şi pînă acum o instituţie care, prin activitatea sa, nu face decît să documenteze crimele unui regim totalitar de extremă stîngă. Adică un proces neapărat necesar pentru o societate democratică. Nu ştiu de ce, dar schimbarea directorilor pe nepusă masă, prin indicaţii „de la centru“, mi se pare una dintre cele mai persistente urme ale vechiului regim...

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

praf jpg
Soluția simplă care te scapă de praf. Casa noastră va fi mai curată ca oricând
Indiferent de cât de des facem curățenie în casă, o problemă care va reapărea de fiecare dată este prezența prafului. Indiferent de zona în care locuim, de cât de des ținem geamurile deschise, sau de cât de curat ar fi în restul casei, praful tot va reapărea în casa noastră, de fiecare dată.
kostiuk kasatkina x jpg
Val de hate împotriva ucrainencei Marta Kostyuk, după ce i-a strâns mâna Dariei Kasatkina
Sportiva din țara vecină a salutat pentru prima oară o adversară provenită din Rusia.
image png
Ultimul deținut în viață de la Alcatraz, despre planul lui Trump de a redeschide închisoarea. „El nu vrea cu adevărat să deschidă acel loc”
Donald Trump a anunțat că dorește redeschiderea și modernizarea penitenciarului Alcatraz, pentru a-i încarcera acolo pe cei mai violenți infractori din America.
Hakan Fidan foto FB Hakan Fidan jpg
Turcia, pregătită să monitorizeze o posibilă încetare a focului în Ucraina
Turcia s-a declarat gata să supravegheze un eventual armistițiu în Ucraina, dacă acesta va fi stabilit, potrivit unei surse din Ministerul turc de Externe.
ploaie freepik jpg
Vreme deosebit de rece în toată țara. Prognoza meteo pentru următoarea săptămână
Săptămâna începe cu temperaturi scăzute, ploi frecvente și ninsori în zonele montane. ANM avertizează că vremea va fi rece pentru această perioadă în întreaga țară, inclusiv în București.
casa istock santier jpg
Care este costul, în 2025, pentru construirea unei case de 90 mp pe un singur nivel? Care sunt prețurile actuale pentru materialele de construcție și manoperă?
În ziua de astăzi, chiar și cele mai banale produse au ajuns la prețuri de lux. Însă, indiferent de cât de multă economie am încerca să facem, unele cheltuieli tot vor fi obligatorii. Iar o casă este un lucru necesar, pe care nu avem cum să îl ignorăm până când ar scădea prețurile.
Oana Sarbu, foto Instagram jpg
Cum arată băiatul adoptat de Oana Sârbu pe când forma un cuplu cu Robert Turcescu. Alexandru are 16 ani și îi calcă pe urme mamei
Oana Sârbu poate spune cu mâna pe inimă că este o femeie împlinită, atât pe plan profesional, cât și personal. Vedeta din „Liceenii” are o carieră strălucită, ce se întinde pe parcursul a zeci de ani, însă cea mai mare realizare din viața sa rămâne, fără îndoială, fiul său Alexandru.
Ministerul Afacerilor Externe FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
Atenționare de călătorie. Suedia reintroduce controalele la frontierele interne până în noiembrie
Românii care călătoresc în Suedia sunt sfătuiți să aibă mereu la ei un act de identitate valabil, după ce autoritățile suedeze au anunțat reintroducerea controalelor la frontierele interne începând cu 12 mai 2025.
image jpeg