Back to the future

Publicat în Dilema Veche nr. 625 din 11-17 februarie 2016
Bacalaureatul părinţilor jpeg

Acum cîteva zile, pe 4 februarie, s-au împlinit 110 ani de la nașterea lui Nicolae Georgescu-Roegen. ASE i a dedicat o conferință internațională, iar Asociația Facultăților de Economie din România a inclus în programul său de evenimente o conferință a profesorului Victor Ploae. Media au fost și ele prezente prin televiziunea de mare audiență TVH (oricum, omagiile mele!). Ar fi trebuit să fie un eveniment național; n-a fost. Georgescu-Roegen, creatorul bioeconomiei, ar trebui să fie un erou național; nu este.

„Profesorul Nicholas Georgescu-Roe­gen a fost un pionier. Epoca noastră aproape l-a ajuns din urmă“ – declara prietenul său, Paul Samuelson (premiu Nobel pentru economie în 1970). „Aproape s-ar putea fonda o sectă cu singurul scop de a produce un Talmud despre el, care să asigure interpretarea și dezvoltarea gîndirii lui“ – declara și Kenneth Boul­ding, un alt economist heterodox, etern nominalizat și el la premiul Nobel, ca și Georgescu-Roegen. „Această carte nu se adresează unui cerc foarte larg de cititori. Dacă însă ea ar fi citită de 500 de oameni potriviți, probabil că știința n-ar mai fi niciodată aceeași.“ „Am avut impresia fulgerătoare“ – își amintește un alt economist, Jacques Grinvald, prima sa întîlnire cu Georgescu-Roegen la o conferință internațională – „de a-l vedea în carne și oase pe Galilei al timpului nostru. Un eretic bravînd autoritatea religioasă a secolului nostru.“

Dar nu comemorările și statuile sînt importante în acest caz, nu memoria lui pioasă vreau să o evoc aici. Este important să privim acum în trecut, la bioeconomia lui Georgescu-Roegen, pentru a vedea viitorul. Căci din această teorie a sa s-au desprins și s-au dezvoltat domenii și priorități ale lumii actuale, de la economia ecologică sau economia circulară la preocuparea pentru epuizarea resurselor. La prima conferință a Națiunilor Unite, de pildă, care a avut loc la Stockholm în 1972, a fost formulat prima dată avertismentul că „o creștere infinită nu este posibilă într-o lume finită“; era traducerea aproape literală a legii entropiei aplicate la economie de către Georgescu-Roegen. „Creșterea înseamnă a produce mai mult. Dezvoltarea, a produce altfel“ – avertiza acesta în urmă cu decenii.

Dincolo însă și de aceste dezvoltări și influențe ale tezelor lui Georgescu-Roegen, se află însă viziunea sa integratoare despre om și natură. Înaintea sa, Grigore Antipa prefigurase aproximativ aceeași viziune teoretică și practică despre relația omului cu natura prin conceptul de geonomie, însoțit de perechea biosociologie/bioeconomie. Era începutul unei „revoluții copernicane“ încă invizibile, care răsturna abordarea naturii ca mediu înconjurător pentru a o înlocui cu aceea a simbiozei: natura nu este undeva în afara Omului, un peisaj sau o resursă accesibilă, o „grădină a Carpaților“ vizitabilă ca o dioramă, ci se află în interiorul Omului, fiindu-i astfel consubstanțială. Implicit, cunoașterea se confruntă astfel cu un obiect global și devine interdisciplinară prin definiție. Este ceea ce gîndirea și politica mondială încearcă să aplice în prezent sub semnul a ceea ce Michel Serres numește „contractul natural“, renunțînd astfel la „bicameralismul Om-Natură“, după cum se exprimă Bruno Latour.

De ce ar fi bine să revizităm această viziune? Privind spre trecut, deoarece ea este apropiată de trăirea țărănească (inclusiv) românească despre natură: „Un fir de iarbă sau de porumb nu pot trăi singure. Toate merg laolaltă legate, merg prinse așa cu rostu lor pînă la frumusețea lumii, aici e o taină mare; îi zice rînduială“ – îi explica o țărancă etnologului Ernest Bernea. Iar această credință în rînduială a păstrat pînă recent nu doar respectul față de natură, ci și cunoștințele și tehnicile unui „mod de utilizare“ a naturii, care se dovedesc acum a fi fost „sustenabile“. Privind spre viitor, deoarece această supunere conservatoare la „rînduiala lumii“ a conservat în mare măsură și natura, făcînd ca aceasta să (mai) poată fi și astăzi principala linie de forță pentru dezvoltarea României. Într-o lume mondializată, care și-a obținut creșterea economică prin supunerea naturii, dar care acum caută să se dezvolte altfel, această tradiție a României se poate dovedi a fi un avantaj competițional major și sursă a unei strategii de dezvoltare pe termen lung: „înapoierea“ noastră rurală poate fi transformată din handicap în resursă și capital de dezvoltare. Noi căutăm în continuare să recuperăm decalaje trecute și nu ne dăm seama că, în natură, înregistrăm un decalaj pozitiv, un avantaj pentru viitor: ceea ce Georgescu-Roegen numea „zestrea pămîntului“. Privind global, deoarece în această viziune de avangardă a unui român putem să ne regăsim trecutul și să-l recuperăm ca promisiune realistă de viitor. Pe scurt, back to the future! Putem să ne inspirăm din propriul trecut – satisfăcînd astfel și nevoia firească de mîndrie națională – pentru a participa sui generis la viitorul model economic al Uniunii Europene.

Dar ce am avea de cîștigat, de fapt, dintr-o astfel de poziționare sub semnul naturii și al abordării sale „bioeconomice“?

În amonte și în primul rînd, o strategie de țară pe termen lung, cuplată la tendințele europene/mondiale actuale și, în același timp, ancorată în tradiții locale – în locul unor politici reactive pe termen scurt, cuplate doar la contexte și conjuncturi. În al doilea rînd, o strategie de soft power, realistă și legitimă. În al treilea rînd, o strategie distinctivă de soft power. „La condiții egale, 90% din ceea ce face o societate este sau poate fi făcut și oriunde în altă parte. Doar aproximativ 10% din ceea ce face o societate este diferit, iar membrii ei simt – sau pot să simtă – că le este specific“ – sublinia Wally Olins, unul dintre cei mai faimoși consultanți de branding din lume. România, ­powered by nature, cum sugerează Teodor Frolu inspirîndu-se din mesajul lui Georgescu-Roegen, ar putea fi această trăsătură distinctivă. În sfîrșit, în aval, o orientare (și) spre ceea ce Pine și Gilmore numesc o economie a experienței, care face ca de ani buni cumpărătorul (post)modern să se orienteze spre achiziționarea de experiențe și nu doar de mărfuri. Un „management al experienței“ în turism, de pildă, ar putea face din acesta un atu competițional coerent și consecvent al României.

Naivități, utopii? Poate, dar să nu uităm că orice viziune este „utopică“ pînă se împlinește; nimic nu se realizează însă fără o viziune prealabilă!

Vintilă Mihăilescu este antropolog, pro­­fe­sor la Școala Națională de Științe Po­litice și Administrative. Cea mai recentă carte publicată: Apologia pîrleazului, Editura Polirom, Bu­cu­rești, 2015.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

congres-sua-shutterstock
SUA amenință cu sancțiuni după ce Rusia transmite că nu poate accepta propunerile lui Trump privind încheiere războiului în Ucraina „în forma actuală”
În Congresul SUA a fost dezbătută marți o inițiativă legislativă bipartizană privind instituirea de noi sancțiuni împotriva Rusiei dacă aceasta mai tergiversează să se angajeze în negocieri cu bună credință pentru a se ajunge la pace în Ucraina, relatează Reuters.
ballons 5105684 640 jpg
Ziua Mondială a Conștientizării Autismului-2 Aprilie. Datele arată creșterea alarmantă a autismului la nivel global
În fiecare an, pe 2 aprilie, este marcată Ziua Mondială a Conștientizării Autismului, moment important pentru a atrage atenția asupra nevoii de sprijin, incluziune și acces la servicii adecvate pentru persoanele diagnosticate cu tulburări din spectrul autist (TSA).
Val Kilmer
Lunga luptă pe care Val Kilmer a dus-o cu boala care l-a măcinat: „Mai rău decât simt”
Prietenii și fanii lui Val Kilmer sunt șocați de vestea morții actorului, deși boala de care suferea vedeta - un cancer care i-a distrus corzile vocale - era cunoscută.
Depunere candidatură Nicușor Dan FOTO Inquam Photos / George Călin 2025 03 07 2050 jpg
Nicușor Dan pretinde că e dispus să negocieze cu Antonescu și Lasconi pentru a evita un tur II George Simion - Victor Ponta
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, candidat independent în cursa prezidențială, susține că „cel mai rău lucru pentru România ar fi o finală între Ponta și Simion”, dând un răspuns afirmativ cu privire la disponibilitatea de a negocia cu Elena Lasconi și Crin Antonescu o eventuală retragere.
image png
Ei au câștigat „Asia Express” 2025. Câți bani va primi echipa câștigătoare, în afară de premiul de 30.000 de euro
Marea finală a sezonului 8 Asia Express 2025 au ajuns la final ieri, 1 aprilie 2025. Lupta pentru marele premiu în valoare de 30.000 de euro s-a dat între 9 echipe, fiecare dintre ele încercând să facă față tuturor probelor. Doar 2 echipe însă au rămas în lupta finală.
doi ani de razboi ucraina getty image jpg
Se pregătesc Israelul şi America să atace Iranul?
Mai multe surse de presă, între care Egypt Daily News şi Israel’s Channel 14, anunţă ca iminent un atac al Israelului, posibil combinat sau ajutat de America, asupra Iranului.
femeie goala prin mall la constanta FOTO Captură Replicaonline jpg
Tânără complet dezbrăcată, filmată în timp ce alerga printr-un mall din Constanța. Cum a ajuns să facă asta
O tânără a fost filmată plimbându-se complet dezbrăcată printr-un complex comercial din Constanța, sub privirile uluite ale vizitatorilor.
morman de haine  foto   Shutterstock jpg
Ce trebuie să pui în coșul cu haine murdare, ca să miroasă bine până când le speli? Trucul știut doar de patronii de hoteluri de lux
Oricine s-a confruntat măcar o dată cu mirosul neplăcut al hainelor murdare adunate în coșul de rufe. Umezeala, transpirația și bacteriile pot contribui la apariția unor mirosuri greu de suportat.
2 val kilmer bun jpg jpeg
Vedetele de la Hollywood şi fanii, mesaje emoţionante la moartea lui Val Kilmer. „Ai fost o adevărată legendă”
Val de mesaje emoţionante la Hollywood, unde vedetele îi aduc un ultim omagiu îndrăgitului actor Val Kilmer, care s-a stins din viață marţi, la 65 de ani, în Los Angeles, din cauza unei pneumonii.