Abonamente online

Publicat în Dilema Veche nr. 418 din 16-22 februarie 2012
Cetăţeanul european  Cu drepturi jpeg

În materie de prezenţă pe Internet, Dilema a fost, de la începuturi, în „avangardă“. Puţină lume mai ştie că am început să ne punem articolele online în 1995. Pe atunci, foarte puţini români aveau acces la Internet, nu se măsura traficul (nici n-avea sens), abia începuseră să apară firmele care să furnizeze acces la reţea. Aşa că gestul de a plasa cîteva texte online (căci atît puneam la început: o mînă de articole întregi plus un fel de „rezumate“ pentru alte cîteva articole) era un moft, un „hai să fim în rîndul lumii“. Ne „găzduia“ pe atunci un site din SUA. Am citit într-un studiu că în 1995 erau prezente pe Internet cam o mie, o mie şi ceva de publicaţii din toată lumea. („O mie, domnule, numai o mie!“ – ar exclama Conu’ Leonida.)

Primul site propriu l-am avut în 1996 – şi puneam tot aşa, doar cîteva texte. Pentru că în România accesul la Internet încă era rar şi scump, aveam mai ales cititori din străinătate. Ni se părea – dulce naivitate a începuturilor – că prin Internet avem un fel de prezenţă globală, ne poate citi oricine, de oriunde. Nu ştim, în realitate, cîţi cititori vom fi avut în vremea aceea, şi nici nu mai contează. Dar ne-am dat seama că – totuşi – prezenţa pe net e treabă serioasă şi că e un pic altceva decît revista tipărită, cînd am început să primim mesaje de la cititori din Paris ori New York în care ne comentau „la cald“ articolele ori în care ne întrebau, îngrijoraţi, de ce n-am apărut online în ziua obişnuită, lunea. (Deh, mai cădeau serverele, se mai întrerupeau conexiunile...) Treptat, site-ul nostru – simplu şi funcţional, realizat şi menţinut de Algoritma, o firmă de soft condusă de profesorul Vlad Ţepelea – a devenit o grijă normală, de rutină, în viaţa gazetei: ne-am obişnuit cu ideea că producem, în paralel, două entităţi relativ diferite – o revistă tipărită şi „un ceva“ electronic, pentru care noi furnizam articolele salvate în format .txt şi mai departe nu ştiam prea bine ce minuni tehnice se întîmplă la Algoritma, cum ajung articolele noastre să fie citibile online şi prin ce mecanisme ciudate reuşim să le căutăm după titlu ori după autor... Era înainte de Web 2.0 şi de bloguri, cînd a face un site şi a lucra „în spatele“ lui era un meşteşug rezervat doar celor pricepuţi. Din 2005, am avut un site nou, oferit de Teodor Frolu şi echipa lui de la DC Communications: intrau pe el şi poze! Şi, mai ales, ni-l puteam administra singuri, lucrînd cam la fel de simplu ca într-un biet document Word. Am început să ne măsurăm şi traficul: cînd am ajuns la cîteva mii de „unici“ pe săptămînă, ne-am dat seama că viitorul începe să „sune bine“ online. Mai ales că, între timp, Internetul s-a dezvoltat enorm în România. Cele două ipostaze vechi ale istoriei noastre electronice se pot găsi în arhivă: le-am păstrat aşa cum erau, ca pe nişte oglinzi ale altor vîrste...

Site-ul actual are deja aproape doi ani şi am ajuns să creăm în jurul lui o comunitate de peste 31.000 de prieteni pe Facebook. Avem deja mai mulţi cititori online decît cumpărători ai revistei tipărite (fenomen valabil, de altfel, pentru mai toată presa, de la noi şi de aiurea). Şi a apărut o nouă generaţie, pentru care drumul pînă la chioşcul de ziare e lung şi greu: pentru tineri, dacă nu eşti pe Internet, nu exişti.

În împrejurările de azi, cînd presa tipărită trece prin criză, ne-am gîndit că, pentru a avea un viitor, trebuie să încercăm şi noi soluţia pe care au aplicat-o alţii. Să introducem abonamentul pentru ediţia online. N-a fost o decizie uşoară, pentru că ne-am obişnuit cititorii cu accesul deplin şi gratuit la tot ce există pe dilemaveche.ro (inclusiv rubricile care apar doar pe web). Şi pentru că, în România, nu prea există alte încercări de acest gen. Ceea ce propunem noi le poate părea unora o „revoluţie“ sau o tentativă sortită eşecului, pentru că cei mai mulţi oameni s-au obişnuit cu ideea că tot ce e online trebuie să fie liber şi gratuit. Şi totuşi, tot mai multe reviste introduc abonamentul digital: The Economist, Courrier International, Prospect Magazine, Esprit sînt doar cîteva exemple. Iar ideea ajunge tot mai aproape de noi: de anul trecut, în Slovacia, principalele ziare şi cîteva reviste pot fi citite online doar pe bază de abonament.

Am pregătit totul cît am putut de bine. Toate informaţiile referitoare la formulele de abonare şi variantele de plată se găsesc pe dilemaveche.ro. Revista apare în continuare şi pe hîrtie, ca şi pînă acum. Abonaţii la ediţia tipărită vor primi, ca bonus, şi un abonament digital. Iar cei care se vor abona la varianta online vor putea face parte în continuare din comunitatea dilematicilor, avînd acces la tot ce există pe dilemaveche.ro, dar şi la lucruri noi: vom introduce, treptat, pe site şi altele – de la secvenţe audio la e-books, mai mult material foto şi video.

E limpede că, în mediul virtual, presa va fi tot mai diferită de ceea ce s-a făcut pînă acum în forma clasică a tiparului. Ceea ce înseamnă că presa online trebuie să fie capabilă să se autofinanţeze pentru a putea oferi un conţinut de calitate. O gazetă care are dificultăţi financiare nu poate fi nici liberă, nici bună. Dacă am hotărît să le cerem bani cititorilor ediţiei online, am făcut-o, în primul rînd, cu gîndul la ziua de mîine.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Maia Sandu juramint mandat nou FOTO Presedinte md jpg
Cum a fost primul mandat prezidențial al Maiei Sandu, femeia care a schimbat traiectoria Republicii Moldova ANALIZĂ
În primul mandat prezidențial, Maia Sandu a reușit să apropie mai mult decât oricând Republica Moldova de Uniunea Europeană, țara începând în vara anului 2024 negocierile pentru aderare. A schimbat semnificativ imaginea țării și a menținut pacea și stabilitatea în ciuda războiului hibrid lansat de K
25 decembrie ambasador gavin buchan cu catelul sau foto arhiva personala jpg
Tradițiile de Crăciun din Canada. Ambasadorul Gavin Buchan vorbește pentru „Adevărul“ despre sărbătorile de acasă
Canada, una dintre cele mai puternice și fascinante țări, are tradiții deosebite și preparate culinare speciale în perioada Crăciunului. „Adevărul“ a vorbit în exclusivitate cu Gavin Buchan, ambasadorul Canadei în România, Bulgaria și Moldova despre aceste tradiții fermecătoare.
moarte jpg
Cuvintele pe care oamenii le rostesc cel mai des pe patul de moarte. Ce regrete au femeile
Cadrele medicale, care au îngrijit bolnavi muribunzi până în ultima lor clipă de viață, au împărtășit care au fost ultimele cuvinte ale unora dintre pacienții lor.
casa din singur acasa in prezent profimedfia jpg
Celebra locuință din franciza „Singur acasă” a fost vândută. Suma fabuloasă pe care au plătit-o noii proprietari
Celebrul conac din filmul de Crăciun „Home Alone” (Singur Acasă) a găsit un cumpărător chiar la timp pentru sărbători.
fotot flickr charles london business district png
Economia Marii Britanii, creștere zero între lunile iulie și octombrie
Economia Marii Britanii a cunoscut o creștere zero între lunile iulie și septembrie 2024, potrivit cifrelor oficiale.
somn shutterstock 398208937 jpg
Neurologul vă spune care sunt cele trei lucruri care vă pot scăpa de insomnie: „Creierul este ca un mic pensionar și chiar are nevoie de o rutină”
Somnul este o parte esențială a sănătății, însă mulți dintre noi se luptă cu insomniile. Pentru a avea un somn odihnitor, medicii neurologi recomandă trei lucruri.
Banner Ramona Pauleanu
Ciuperci magice FOTO SHUTTERSTOCK
Cât de periculos pentru sănătate este consumul de ciuperci halucinogene în scop recreațional
Ciupercile halucinogene câștigă rapid popularitate, alimentând o „renaștere psihedelică” pe măsură ce tot mai mulți oameni sunt interesați de beneficiile lor pentru sănătatea mintală. Cu toate acestea, experții avertizează că utilizarea lor în mod recreațional poate face mai mult rău decât bine.
relatii rusia republica moldova kremlin chisinau shutterstock 2131809079 jpg
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
Acuzațiile Rusiei la adresa Republicii Moldova, cum că ar plănui o operațiune militară împotriva Transnistriei ar putea avea o semnificație mult mai profundă, sunt de părere analiștii, scrie Al Jazeera.