Unde sînt făcătorii de pace?

Publicat în Dilema Veche nr. 679 din 23 februarie–1 martie
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg

De ani de zile ne lamentăm că nu mai avem lideri politici. Corul perfect al lamentației nu trebuie, totuși, să ne inducă impresia unei totale conformități. Teamă mi-e că, cerînd providenței politice „liderii“ pe care îi visăm și nu-i avem, înțelegem fiecare altceva. Unii vor un lider tare și eficient, alții vor un lider blajin și înțelept, unii vor un lider curat ca lacrima, alții vor un lider „competent“ (indiferent ce-o însemna asta), unii vor un lider care să ne bage bani în buzunar, alții vor un lider în stare să ne apere de toate relele, alții vor un lider care să-și vadă riguros de treaba lui și să ne lase în pace. Fapt este că toți vrem „lider“! Pe de altă parte, susținem cu toată convingerea că vrem o lume a regulilor și a procedurilor, a instituțiilor care se echilibrează între ele și a deschiderii democratice. Nu sesizăm deloc contradicția: unde să mai fie loc de „lider“, adică de o personalitate care să asume o viziune și să energizeze resursele societății într-un sens de care toți sîntem convinși, dacă am căzut de acord că sistemul instituțional pe care toți îl vrem trebuie să ne conducă și ceea ce se poate este doar un conducător care respectă toate regulile, altfel din ce în ce mai multe? Unde să se mai reverse charisma unui personaj de anvergură, dacă treburile statului sînt prinse tot mai strîns în proceduri? Ce să mai facă un lider dacă vrem ca orice decizie importantă să fie luată de noi toți? Vom continua să căutăm lideri și să ne jelim că nu-i găsim în timp ce, vîrtos, construim o societate care nu-i mai poate produce. Mă gîndesc că și puzderia de cursuri de „leadership“ de pe piață este tot o formă de neputință în fața acestei contradicții. Vrem un lider autentic, născut, nu făcut, și în același timp ne păcălim că liderii se fac la cursuri.

Dar, dacă acum un an sau doi și eu credeam că marea urgență a lumii noastre este apariția liderilor politici cu profil și greutate, azi nu mi se pare că asta este cea mai mare problemă. Democrațiile răvășite din 2016 – România inclusiv – nu simt, neapărat, lipsa liderilor de anvergură, cît lipsa făcătorilor de pace. Criza lumii noastre, și a României în particular, este aceea a pacificatorilor. Conflictele dintre noi sînt atît de complicate și atît de deschise (datorită instrumentelor enorme de „socializare“), încît noi singuri nu le mai putem stinge. Am putut constata că oamenii lăsați liberi și înarmați cu posibilitatea de a-și confecționa singuri informațiile produc mai degrabă conflicte și tensiuni decît armonie și pace. Nicicînd în istorie cetățeanul simplu nu a fost mai puternic decît acum. Astăzi, el are la îndemînă mijloace de a-și exercita puterea cum nici un strămoș de-al lui nu a avut. Iar rezultatul palpabil este creșterea în intensitate și în complexitate a tensiunilor din cetate.

„Fericiți făcătorii de pace, că aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema“, spune Mîntuitorul și o întreagă literatură după El a comentat pe toate fețele această „fericire“. Pacea, spun la unison comentatorii, se leagă direct de dreptate și adevăr, dar tocmai această legătură o face imposibilă astăzi. Dreptatea, ca și adevărul, înseamnă lucruri foarte diferite pentru oameni. Clasicii descoperiseră că una e dreptatea de-o parte a Pirineilor și alta este de cealaltă parte, iar modernii ne spun că adevărul este relativ – atît de relativ încît e străveziu, inform, aproape imposibil de prins. Dar să nu ne ducem departe, în biblioteci: vedem chiar în aceste zile, pe străzile noastre, că una este dreptatea pentru cei din Piața Victoriei și alta este dreptatea pentru cei din fața porților Cotroceniului. Cum să împaci una cu alta? Unde mai pui că avem o bine înrădăcinată și luxuriantă cultură a neîncrederii în tot și toate, a urii și a disprețului. Făcătorul de pace nu este posibil dacă nu adună încredere din toate zările cetății.

Doar că, în lungile comentarii la spusele lui Christos, mai există ceva. Se spune că pacea vine din interiorul omului și nu din exteriorul său. Nu societatea și nici instituțiile te împacă, ci tu însuți faci pace cu tine, și abia apoi o poți pacifica pe ea. Pacea cu tine însuți este condiția necesară pentru a putea face pace între ceilalți. Înțelege-ți singur defectele și greșelile, luptă cu ele și te trezești deodată capabil să îi pacifici pe ceilalți.

Concret, cine ar putea face acum pace în această societate românească? Vreun politician? Vreun magistrat? Vreun activist? Vreun moderator TV? Vreun om al Bisericii? Zîmbiți, nu-i așa? Dar mai bine ar fi să vă îngrijorați. O lume care nu-și mai poate produce făcătorii de pace se află într-o criză cumplită, descoperită în fața tuturor pericolelor imaginabile. Faptul că democrațiile au ajuns să producă doar „războinici“ politici – unii mai viguroși, alții mai penibili, desigur – este un semn de vremuri rele.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.