Un referendum şi mai mulţi „idioţi utili“

Publicat în Dilema Veche nr. 664 din 10-16 noiembrie 2016
Aţi uitat de Mediterana? N ar trebui! jpeg

Iată că, pe tăcute, inițiativa ce­tă­țe­nească privind introducerea în Constituție a principiului căsătoriei între bărbat și femeie a ajuns pe agenda Parlamentului. Și aceasta, într-un moment preelectoral, în care tentația populismului de cea mai joasă speță este mai mare decît oricînd. Dovezi avem cu duiumul. Astfel că nu e exclus ca încă o dată rațiunea să fie aruncată de la etajul superior al Casei Poporului, principiile să fie făcute țăndări de caldarîmul Pieței Constituției, iar democrația și caracterul deschis al societății să fie rostogolite în praful Bulevardului Unirii. Și asta, pentru cîteva voturi în plus.

Nu, referendumul pentru care se fac deja atîtea presiuni nu este despre familia tradițională și cuplurile gay. În realitate, aceasta nu este o problemă în România. Avem altele cu mult mai importante, cum ar fi combaterea sărăciei și excluderii, educația, accesul la un sistem de sănătate decent. Și, apropo, azi în România, căsătoriile se pot oficia numai între bărbat și femeie.

Referendumul este despre caracterul liberal al societății noastre. Un succes al acestuia va însemna o lovitură la temelia liberalităţii, o breșă care va deschide altele, mai degrabă mai devreme decît mai tîrziu. Referendumul este despre găzduirea și în România a unor idei care agită deja apele în multe părți ale Europei. Referendumul este despre validarea, și în România, a ideii că Occidentul este decăzut și corupt din punct de vedere moral. Că libertatea e dezmăț. Că sistemul liberal pervertește valorile religioase și că soluția pentru o societate mai bună (sau, mai bine zis, pentru salvarea sau mîntuirea societății) înseamnă punerea între paranteze a caracterului secular al statului.

De unde vin aceste idei? Din Rusia lui Putin, bineînțeles. Dar nu sînt idei noi, ci doar reluarea unor modele de gîndire mai vechi, din Rusia secolului al XIX-lea. Că acestea sînt astăzi incluse cu măiestrie în sistemul de propagandă rusesc, prin intermediul tehnologiilor de secol XXI, cum ar fi dezinformarea prin rețelele de socializare, asta, da, este o invenție a prezentului. Sînt oare promotorii referendumului din România niște agenți ai Kremlinului? Evident, nu – cel puțin în imensa lor majoritate. În orice caz, printre cele trei milioane de persoane care au semnat inițiativa, starea de spirit majoritară nu are cum să fie prorusească.

Există, probabil, o stare de nemulțumire față de modul în care România este guvernată – valabil însă și pentru restul de 16 milioane care nu au semnat. Poate că foarte mulți dintre cei care au semnat cred sincer că un pic de morală adusă în spațiul public nu strică. Doar că – și aici sper ca acești oameni să nu mi-o ia în nume de rău – diavolul se ascunde în detalii.

Dacă referendumul va avea loc și va fi validat, ar însemna că niciodată, de la 1848 încoace, ideile de la Răsărit nu și-au găsit un culcuș atît de comod în spațiul românesc. În paranteză fie spus, dacă vă gîndiți la bolșevism, acesta era susținut la noi de vreo mie de oameni, iar la instaurarea comunismului a fost vorba despre forța armelor, nicidecum despre convingeri ideologice.

Din numeroase motive, în România de azi nu se poate face propagandă rusească pe față, așa cum se întîmplă în multe alte părți ale Europei. La noi nu merge cu Sputnik și cu Russia Today. Sigur că și rușii știu asta – cea mai mare greșeală ar fi să le subestimăm inteligența.  

În schimb, Rusia profită de orice miș­ca­re în direcția slăbirii sistemului liberal, pentru a-și promova propriul sistem, cel al verticalei puterii. Un sistem cu un lider plebiscitat de un popor ținut în întuneric, în condițiile reprimării oricărei opoziții și oricărei minorități. Iar în România s-ar începe cu cea mai vulnerabilă dintre acestea. 

Kremlinul nu are nevoie în apropierea sa de exemple de succes pe model european. De aceea subminează Ucraina și Moldova, de aceea ține prizonieră Georgia. De aceea susține modele iliberale în Europa Centrală. Și de aceea i-ar plăcea ca și România să abandoneze, ușor-ușor, modelul liberal.  

Cu toate păcatele ei, România a progresat enorm din anul 2000 încoace, adică de cînd a deschis negocierile de aderare. În timp ce statele care nu au avut o opțiune pronunțat prooccidentală, precum Ucraina, Moldova, Armenia sau Belarus, au stagnat sau chiar au regresat. Dacă Rusia nu poate produce un model de succes în propria arie de control (nici măcar ea însăși n-a reușit să se modernizeze în epoca petrolului scump), atunci măcar să-i țină în loc pe alții. Și exact acestui scop i-ar servi de minune referendumul la care acum mulți politicieni români privesc cu jind, doar-doar le-ar aduce un post în plus de senator sau deputat.  

Nu, referendumul acesta nu va face o Românie mai bună, nu va aduce nici un strop de morală în plus în spațiul public și cu atît mai puțin în politică. Doar va diviza societatea în timpul dezbaterilor și o va vulnerabiliza în caz de succes. Desigur, nu rușii fac asta. Cel puțin, nu în mod direct. Și-o fac românii, cu mîna lor. Dar rușii au o denumire extrem de sugestivă pentru aceia care, fără a fi plătiți sau fără a ști măcar, le fac jocurile. Îi numesc „idioți utili“. 

Ovidiu Nahoi este redactor-șef la RFI România.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Screenshot 2025 07 07 224615 png
Fotografia sfâșietoare cu fetițele luate de ape în inundațiile catastrofale din Texas
O fotografie sfâșietoare arată o cabană întreagă de fete și consilieri de la Camp Mystic care au fost luați de ape, în urma inundațiilor din Texas. 91 de persoane au murit, iar alte zeci sunt dispărute.
Ludovic al XIV lea, foto Pinterest jpg
Cine a fost cel mai longeviv monarh din istorie. A devenit rege la doar cinci ani și a domnit 72 de ani
Ne amintim de regretata Regina Elisabeta a II-a ca fiind al doilea cel mai longeviv monarh din lume, dar știai că primul loc îi revine lui Ludovic al XIV-lea al Franței? Conducătorul a devenit rege la doar cinci ani și a condus țara mai mult de șapte decenii.
Incendiul de Chilia Veche a fost lichidat FOTO DSU jpg
Incendiul de la Chilia Veche a fost lichidat. Peste 1.300 de hectare de vegetaţie uscată, afectate
Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a anunțat luni seară că incendiul de vegetaţie uscată şi fond forestier izbucnit în apropierea localităţii Chilia Veche, din judeţul Tulcea, a fost lichidat.
Nicușor Dan în pijamale FOTO știri pe surse
O imagine cu Nicușor Dan în pijamale face deliciul internetului. „Dacă văd rușii poza asta...”
Două fotografii cu președintele Nicușor Dan, surprins în pantaloni de pijama și papuci mov, s-au viralizat pe Facebook și au împărțit utilizatorii rețelei sociale în două tabere.
fructe si legume jpeg
Cele mai bune alimente care te ajută să rămâi hidratat pe timpul verii: sunt bogate în apă, antioxidanți și minerale
Fructele și legumele colorate, bogate în apă, antioxidanți și minerale, sunt aliații noștri principali vara și ne ajută să ne hidratăm, potrivit medicilor nutriționiști.
foto Shutterstock / Team work- business concept
Cum poate Guvernul să evite colapsul de încredere. Pachetul fiscal vine cu riscuri psihologice și economice, avertizează antreprenorii
Pentru antreprenori, impactul noilor măsuri fiscale anunțate de Guvern nu ține doar de cifre, ci de lipsa de încredere în eficiența statului.
Olivier Marleix, deputat francez foto x jpg
Șoc în politica franceză: un deputat proeminent de dreapta s-a sinucis
Un om politic de dreapta, cunoscut pentru verticalitatea și convingerile sale, a fost găsit spânzurat în locuința sa din Anet. Clasa politică franceză este în doliu.
test jpg
Testul de inteligență pe care numai cei cu un IQ uriaș îl pot rezolva! Ce număr trebuie să găsiți în imagine
Este un test care poate părea, cel puțin la prima vedere, destul de simplu. La urma urmei, tot ce trebuie să facem este să găsim un număr diferit în această imagine, iar provocarea poate părea destul de banală inițial.
bc143c6c28e8fa1f96147c0367b08afa jpg
Lanțul morților misterioase din jurul lui Putin: 20 de oficiali de rang înalt au murit în condiții suspecte. Kremlinul le numește „coincidențe”
De la începutul războiului, s-a observat o tendință interesantă în „elita” lui Putin: decese tot mai numeroase și adesea inexplicabile în rândul oficialilor de rang înalt.