Puie Mutin – din Georgia cu love

Publicat în Dilema Veche nr. 573 din 5-11 februarie 2015
Puie Mutin – din Georgia cu love jpeg

Marin, fiul Miţei (sora maică-mii), după legenda familiei, a cîntat cu Phoenix. Habar nu am dacă a făcut-o sau ba, dar un lucru e sigur: Marin cînta senzaţional la chitară. Aproape la fel de bine cam cum pilea, dar considerînd că unchii Ghica şi Gigilică Bouroşu erau la nivel de Hendrix şi Segovia, iar tata şi Gogu clar superiori, asta cu pileala nu era apreciată cum se cuvine, cel puţin nu în familion. 

Deşi arăta potenţial, ficatul lui Marin nu a fost cooperativă (vorba lui Năzdrăvan) şi, privat fiind în mod sadic de apă, a decis să se retragă din activitate. Împreună cu Marin. Într-un gest firesc de solidaritate – sindicatul beţivanilor era şi a rămas, cred, cea mai unită, solidă şi talentată instituţie – nea Ghica, tata şi nea Gogu, deşi mult mai bătrîni, l-au urmat relativ repede pe plaiurile eterne/etilene.

Gigilică pare să nu aibă ficat, căci altfel nu se poate explica sănătatea lui impecabilă. 

Marin a încercat să mă înveţe să cînt. Nu am înţeles nicicînd chinul lui şi am refuzat cu încăpăţînare să mă integrez corului multietnic (Bouroşu e de viţă pură şi, cum spune şi numele, ne-parte a neamului nostru superior şi zburător). 

Dar divaghez. 

Sînt în Georgia. Ţară frumoasă tare, tare, dar şi săracă rău. Nu Tbilisi, unde sînt acum, dar în jurul capitalei e jale. Sînt cazat la hotel Diplomat – o semibombă care reflectă de minune starea diplomaţiei mondiale. Dorm, frînt de oboseală, căci am prestat la greu prin ghetouri în Kutaisi şi Tbilisi, unde am amestecat la greu ţigăneasca mea de baltă, cele 40-50 de cuvinte pe care le ştiu în rusă şi cu „moldoveneasca“. Sînt cîteva mii bune de romi născuţi în Georgia, dar care încă vorbesc moldoveneasca de Chişinău şi care au „bunei“ din România. Visez, oarecum logic, că mă chinuie Marin (care avea accent de Piatra Neamţ) să cînt împreună cu el, Gogu, Ghica şi unii dintre „moldovenii“ cu care am vorbit în timpul zilei. Trebuie să cîntăm „Katiuşa“ şi nu prea vreau. E o „Katiuşă“ cam ciudată şi behăită mult mai rău decît sînt eu obişnuit. Cum îmi e drag să îi revăd, fie şi în vis, cedez şi rag şi eu cu ei. Rag aşa de tare, încît mă trezesc. 

Se cînta totuşi „Katiuşa“. Nu e Marin, deci nu e chitară de acompaniament. E o altă versiune. Cîntată tare-tare de parcă ar fi la mine în cameră. Mă uit pe geam şi înţeleg: la doi metri sub mine, pe stradă, sînt patru georgieni răzbunători care schilodesc cu entuziasm perla culturii ruse. Schilodit e, de fapt, un eufemism. Fiecare dintre ei muge, se screme, vomită sute de blesteme, toate pe o linie melodică diferită şi în duşmănia auzului. Dacă făceau asta la invazie, sigur lucrurile ar fi stat cu totul altfel. Dacă aş putea, mi-aş sparge timpanele singur şi mă simt foarte tentat de suicid pentru cîteva minute.

Mă înfurii. Sun la recepţie. Nu apuc să zic nimica. Primesc o lectură rapidă într-o engleză oribilă, că sînt străin şi nu înţeleg. Că nu e nimic neobişnuit şi că o să plece în cîteva minute, că e frig rău afară. Şi că au mai sunat şi alţii. Mă gîndesc că, dacă recepţionera la Diplomat vorbeşte aşa, nu e de mirare că şi-au luat-o georgienii aşa rău de la cei care ar fi trebuit să îi ajute cu ursul rus de la nord. Nu îi zic asta că, la cît de furioasă e, poate vine şi mă bate. E ditai dihania şi decid să fiu în mod necaracteristic politicos: o înjur doar de mă-sa cu grijă şi în detaliu (desigur în română) şi îi trîntesc eroic telefonul. Mă închid în cameră pe dinăuntru, ca să fim siguri. E 0,10. La 2,30 sînt un alt om.

Băieţii au în total şase cîntece. OK, nu sînt cîntece, ci mai degrabă exorcizări ale diavolului care ne-a înzestrat pe noi, cei cu handicap alcoolic, cu auz. „Katiuşa“ revine la fiecare 10-15 minute. Nu am rezistat şi am cîntat şi eu o dată cu ei pe geam. În mod sigur sînt cel mai iubit ţigan în Georgia. Mă tot strigă să mai cînt. Mă simt răzbunat faţă de bestia de la recepţie. 

Inspirat de un drag slogan românesc, îi învăţ, ielegant, să strige: Muie Putin! Sînt euforic, toate trainingurile mele de leadership au dat în sfîrşit roade. Se aude: M……..eeeeeeeeeee Puuuuuuutiiiin! în tot cartierul. 

Dorm neîntors. Pînă înainte de 8,30, cînd am întîlnire cu un domn important de la Consiliul Europei din Tbilisi. Un italian scorţos.

Stau cu el la masă. Bestia (e frumuşică foc, dar mare rău) ne aduce mîncare şi îmi aruncă un zîmbet pînă la urechi de cred că o să-şi taie singură capul dacă încearcă un pic. Mă gîndesc, cu pragmatism diplomatic, că ar trebui să îl las doar pe italian să mănînce şi să bea. Oricum, ei sînt mai mulţi şi, la felul cum arată, nu ar fi, din punct de vedere genetic, o pierdere prea mare. Vine un nene cu nişte ochi roşii cît cepele şi un fizic de rugbist care arăta vag familiar. E bărbatul bestiei, după cum îi pune mîna pe cur. Are două pahare de pileală cu el, pe care le ţine în cazmaua care funcţionează ca mînă stîngă. Ia mîna de pe curul doamnei şi trînteşte un pahar pe masă. Mă pupă pe obraz, încearcă – şi aproape reuşeşte – să îmi disloce umărul, rîde la mine şi zice cu poftă: M……eeeee Putin! 

Agreez. 

Bem. Eu şi el.

Ragem: M……….eeeeeeeee Putin!

Italianul se uită la mine apoplexic. Abia aştept să mă mai duc în Georgia.

P.S. Lîngă hotel Diplomat e un restaurant, în subsolul unei case – Leul Negru – absolut senzaţional. Ziceţi: Muie Putin!, cînd intraţi, şi poate mîncaţi, ca şi mine, gratis. 

Valeriu Nicolae este activist pentru drepturile omului şi fondator al Policy Center for Roma and Minorities.

Foto: wikimedia commons 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
„Iuda“ care i-a trădat pe luptătorii anticomuniști, plătit regește. Povestea legendarului Ogoranu care nu a putut fi prins de Securitate timp de aproape trei decenii
Banda lui Ion Gavrilă Ogoranu, din care făceau parte unii din cei mai vestiți luptători anticomuniști, a fost anihilată după au fost infiltrați trădători. Informatorii Miliției și ai Securității primeau bani grei pentru informații despre partizani.
image
Joburile de rutină cresc riscul de declin cognitiv cu 66% și de demență cu 37%, potrivit unui studiu
Conform unui nou studiu, activitatea intensă a creierului la locul de muncă ar putea da roade nu numai în ceea ce privește avansarea în carieră, ci ar putea, de asemenea, să protejeze cogniția și să contribuie la prevenirea demenței pe măsură ce înaintezi în vârstă.
image
Rujeola a început să-i ucidă și pe părinții nevaccinați. Număr record de cazuri
În România avem epidemie de rujeolă, iar situația devine din ce în ce mai gravă: săptămâna trecută s-a înregistrat un record de îmbolnăviri.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.