Piciorul

Publicat în Dilema Veche nr. 323 din 22-28 aprilie 2010
Impresii de cînd am fost dat afară jpeg

Pe 21 martie 2002, Rodolfo Baiza Hernandez a fost executat prin injecţie letală la închisoarea federală din Huntsville, Texas. În martie 1985, ucisese şi jefuise cîţiva imigranţi mexicani care tocmai trecuseră ilegal graniţa în Statele Unite. A fost imediat arestat. În septembrie 1985, a fost condamnat la moarte într-un proces fără multă istorie. A fost recunoscut de martori, avea asupa lui arma crimei, a recunoscut şi el. „I-am omorît pentru că am simţit că preşedintele Reagan vrea să fac asta, să scap America de cîţiva ilegali. Texasul a devenit suprapopulat din cauza ilegalilor“. O astfel de mărturisire nu te poate duce decît spre pedeapsa cea mai aspră. Au urmat, apoi, anii scurşi în recursuri, apeluri, memorii de graţiere – Hernandez cerea o altă pedeapsă. Pe parcursul acestor ani, s-a descoperit că Hernandez comisese multe alte crime rămase nerezolvate. Asupra vinovăţiei sale şi asupra justeţii condamnării nu prea era loc de dubii. În iulie 2001, ca urmare a complicaţiilor apărute în urma netratării diabetului, lui Hernandez i s-a amputat piciorul drept, puţin mai sus de genunchi. Cu cîteva săptămîni înainte de data execuţiei, Hernandez a cerut guvernului texan o proteză, în locul piciorului pierdut. „Vreau să merg la execuţie pe două picioare, ca un bărbat. Am intrat în închisoare pe două picioare, pe două picioare vreau să ies“ – a motivat el cererea. Guvernul l-a refuzat. „Satisfacerea cererii dlui Hernandez ar costa contribuabilul 8000 $ şi nu credem că această cheltuială e necesar a fi făcută“ – au răspuns oficialii prin vocea unui purtător de cuvînt, difuzată în direct de televiziunile locale.

Această ştire stranie, deşi veche, mi-a rămas în minte după ce am citit-o la vremea ei într-un ziar american, scrisă cu litere mici, înghesuită la finalul unei coloane de ştiri mai mult sau mai puţin relevante. Din motive lesne de explicat psihologic, am asociat această mică poveste cu alta, pe care mi-o amintesc din lungul interviu filmat pe care Gabriel Liiceanu l-a luat lui Emil Cioran la Paris, la începutul anilor ’90. Acolo, Cioran povestea că era adesea vizitat de fel de fel de lunatici, impresionaţi de scrierile sale. Unul dintre ei, un individ suficient de bizar ca Emil Cioran să-l ţină minte, venise cu ani înainte la maestru să-i facă o mărturisire stranie. După ce-i citise o carte, fusese atît de impresionat încît decisese să se sinucidă. S-a suit pe un scaun, şi-a legat ştreangul de lustră, l-a pus la gît şi, cînd să împingă scaunul cu picioarele şi să cadă în abisul final, s-a uitat în jos şi şi-a dat seama că e murdar pe picioare.

Şi-a spus că nu se face să se sinucidă murdar pe picioare, şi-a scos ştreangul de la gît, s-a dat jos de pe scaun şi s-a dus la baie să se spele pe picioare. Cînd se spăla, a simţit o firavă stare de bine şi nu s-a mai sinucis. Dar nici această asociere făcută de mintea mea nu ar fi justificat cu totul scrierea acestui mic text, dacă nu aş fi aflat recent, absolut întîmplător, un detaliu colateral, dar interesant al poveştii criminalului Rodolfo Hernandez. Un fapt care a scăpat agenţiilor de presă şi care mi-a fost povestit de o cunoştinţă absolut întîmplătoare, care studia comportamentul deţinuţilor texani aflaţi în ceea ce se cheamă death row.


În închisoare, Hernandez dobîndise printre deţinuţi acel soi de respect înfiorător pe care marii criminali îl nasc în toate celelalte categorii fatalmente inferioare de răufăcători ajunşi după gratii. Printre cei care îi acordau cel mai profund respect se afla un deţinut pe care toată suflarea închisorii îl ridiculiza pentru stupiditatea întîmplării care l-a adus în spatele gratiilor. Omul încercase să jefuiască o locuinţă. Sunase la intrare, proprietarul i-a deschis şi l-a rugat să-l lase să dea un telefon pentru că automobilul îi rămăsese în pană nu departe. Proprietarul l-a poftit în casă şi, după ce a închis uşa în spatele lui, jefuitorul a scos un cuţit şi l-a somat să nu mişte cît fură de prin casă. Proprietarul, însă, a scos imediat o insignă – era şeful echipei de intervenţii rapide a poliţiei locale, un tip atletic, antrenat anume să se lupte cu infractorii. Hoţul s-a speriat şi a vrut să fugă, dar poliţistul l-a placat la rugby. Totuşi, infractorul s-a putut sustrage placajului, însă nu a putut ieşi. În mîna poliţistului rămăsese proteza care-i înlocuia piciorul drept. Nu-i de mirare că deţinuţii din penitenciarul de la Huntsville, Texas îi spunau Idiotul. Cînd a aflat că Hernandez a cerut un picior ca să moară demn, Idiotul a anunţat conducerea închisorii că e dispus să-i dea proteza lui pentru episodul execuţiei, după care o vrea înapoi. Acest gest, care urma să protejeze demnitatea marelui criminal, a fost foarte apreciat de comunitatea deţinuţilor. Au încetat subit să-i mai spună Idiotul – deşi nu avea abilităţile unui spărgător cît de cît decent, avea, măcar, un suflet bun şi ştia ce-i aia onoare. Mai departe, nu am putut afla dacă solicitarea a fost aprobată şi, în cele din urmă, Hernandez a mers spre execuţie pe două picioare, unul al lui şi altul al Idiotului. Oricum, intenţia contează. 
 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Numar de pasi aplicație telefon Foto shutterstock 1969873111 jpg
Numărul de pași poate reduce riscul de depresie. Un medic a anunțat câți ar trebui să facem zilnic
Un studiu recent a constatat că o creștere a numărului zilnic de pași poate reduce riscul de depresie.
Imagine din Beirut, Liban FOTO Shutterstock
Țara al cărui nume a rămas neschimbat de mai bine de 4.000 de ani. În trecut, era supranumită „Elveția Orientului Mijlociu”
Fiecare țară este unică în felul ei, de la peisaje de poveste, până la locuri unice și nume care mai de care mai ciudate. Însă, știai că există o țară al cărui nume a rămas neschimbat de mai bine de 4.000 de ani?
autobuze electrice cluj foto ctp cluj jpg
Primul oraș din România care cumpără autobuze cu hidrogen. Primele 40 ar costa în jur de 30 de milioane de euro: „Le luăm din fonduri europene”
Clujul va fi primul oraș din România care va cumpăra autobuze cu hidrogen, după ce a fost anterior primul oraș care a achiziționat autobuze electrice. Cel mai târziu în 2026, 40 de autobuze cu hidrogen ar trebui să intre în flota Companiei de Transport Public Cluj.
0af4b1fe561d0fd34d9b4092ca259622,6ea0b289 jpeg
Medicul drogat, care a intrat cu mașina într-o mulțime la târgul de Crăciun din Germania, a fost arestat preventiv. 5 persoane au murit și peste 200 au fost rănite
Șoferul care a intrat cu mașina într-un târg de Crăciun, din orașul german Magdeburg, omorând cel puțin cinci persoane și rănind peste 200, a fost identificat de autorități ca fiind un cetățean saudit în vârstă de 50 de ani, care locuia în Germania de mai bine de un deceniu și lucra ca medic.
crin antonescu inquam
Liderii PSD-PNL-UDMR și ai minorităților naționale au decis: Crin Antonescu, candidat la prezidențiale și Marcel Ciolacu premier
Liderii coaliției PSD-PNL-UDMR și Minoritățile Naționale au luat două decizii importante: Crin Antonescu va fi susținut pentru a candida la alegerile prezidențiale din 2025, iar Marcel Ciolacu va rămâne premier, indiferent de rezultatul acestora.
FOTO @AxelCharai / X
Accident cumplit în Turcia. Patru persoane au murit după ce un elicopter ambulanță s-a izbit de un spital și s-a prăbușit
Patru persoane au murit după ce un elicopter ambulanţă s-a prăbuşit duminică după ce s-a lovit de un spital din Mugla, o provincie de pe coasta de sud-vest a Turciei.
Planta considerată acum singura reprezentantă a unei familii necunoscute FOTO Muzeul de Istorie Naturală din Florida FB jpg
O fosilă vegetală de 47 de milioane de ani derutează oamenii de știință. Nu poate fi încadrată în nicio familie existentă sau dispărută de pe Pământ
După zeci de ani de ambiguitate, oamenii de știință au stabilit că o ciudată fosilă vegetală, veche de milioane de ani, nu poate fi atribuită niciunei familii cunoscute, vii sau dispărute, arată Muzeul de Istorie Naturală din Florida.
armata otomana otomani jpg
Înfrângerea care a salvat România! A fost un mare punct de cotitură în istoria noastră
Istoria este plină de puncte de cotitură, în care soarta întregii lumi o putea lua pe o cale cu totul diferită, dacă lucrurile ar fi mers altfel. Iar, de cele mai multe ori, motivul pentru care anumite evenimente s-au întâmplat așa cum le știm a fost datorită unor simple coincidențe!
5 cristi minculescu jpg jpeg
Ce planuri are Cristi Minculescu pentru Crăciun și Revelion. Superstiția de Anul Nou de care ține cont
Cristi Minculescu, în vârstă de 65 de ani, îndrăgitul solist al trupei Iris, are agenda plină de sărbători. Recent, artistul a dezvăluit ce planuri are pentru Crăciun și Revelion, de ce superstiție ține cont în noaptea de Anul Nou, dar și cum arată sărbătorile de iarnă ideale pentru el.