O lume siderată: portret în mişcare

Publicat în Dilema Veche nr. 856 din 3 - 9 septembrie 2020
Lichidarea doctrinei europene de deschidere treptată spre Iran jpeg

Filozoful francez Frédéric Worms recurge la un concept clar şi nesofisticat, cel de sideraţie, pentru a analiza ceea ce ni se întîmplă tuturor în prezent. Deseori, spune el, în faţa unui eveniment imprevizibil, care ne agresează, care ne poate chiar distruge, într-o primă fază, înainte de a ne opune lui, rămînem sideraţi. Pe româneşte am putea spune că rămînem muţi de uimire. Personal, mă recunosc perfect în conceptul şi în demonstraţia lui Frédéric Worms, autor, printre altele, al unei cărţi intitulată Maladiile cronice ale democraţiei.

La sfîrşitul lunii august am asistat, într-un oraş din estul Franţei, la lectura unei piese de teatru, în curtea unui liceu. Cum mi-am ocupat locul printre ultimii, am avut ocazia să surprind timp de cîteva secunde un „spectacol” care m-a siderat. Mai precis, i-am văzut, din poziţia actorilor, pe cei două sute de spectactori aşezaţi unii lîngă alţii, „ca pe vremuri”, dar cu măştile sanitare pe faţă. Imaginea m-a tulburat profund, am avut chiar o senzaţie de panică, am avut în mod clar sentimentul că asist la prăbuşirea unei civilizaţii. Ceva ce pînă nu demult mi se păruse normal, etern, indestructibil se modifica chiar în faţa mea, lua o turnură plină de incertitudini.

Cam aşa explică şi Frédéric Worms conceptul de sideraţie: „Cînd un eveniment ne siderează, el ne perturbă sau chiar ne distruge sistemul de apărare, tot ce am construit pînă atunci pentru a ne proteja nu mai are nici un sens”.

Cartea lui Frédéric Worms, anunţată pentru jumătatea lunii septembrie la Editura Desclée de Brouwer, conţine de fapt articole publicate de autor în cotidianul Libération între 2015 şi 2020 şi care sînt tot atîtea exemple de sideraţie. Pentru că, explică filozoful francez în interviurile sale, evenimentele de natură să ne sidereze pot fi foarte diferite. În 2015, de exemplu, întreaga planetă a fost siderată de carnajul comis la Paris de doi islamişti radicali în redacţia revistei umoristice Charlie Hebdo. Decizia britanicilor, prin votul lor din 2016, de a ieşi din Uniunea Europeană a provocat şi el o stare de sideraţie, în special în Europa. În cu totul alt sens, incendiul de la Catedrala Notre-Dame de la Paris, din aprilie 2019,a fost şi el siderant. Iar epidemia de coronavirus continuă să ne sidereze întrucît nu ştim prea bine cînd şi cum vom scăpa de acest nou virus sau dacă vom scăpa vreodată.

Numărul de ştiri siderante, altfel spus stupefiante, de natură să ne lase dezarmaţi, crește exponenţial în ultimul timp. La Paris, masca sanitară a devenit obligatorie peste tot în spaţiile publice, pe străzi, în parcuri, în birouri, ceea ce a produs un oarecare şoc… La fel şi faptul că, în toată Franţa, 866.500 de profesori şi peste 12 milioane de elevi îşi vor începe anul şcolar purtînd mască sanitară. Ceea ce se întîmplă pe mapamond în materie de învăţămînt s-ar putea să aibă însă consecinţe şi mai siderante în anii următori. Ministrul francez de resort, Jean-Michel Blanquer, se referă la aceste efecte nefaste folosind expresia „catastrofă educaţională mondială”.

Pentru prima dată în istoria umanităţii, milioane de profesori vor trebui, în faţa elevilor, să-şi reducă drastic expresia feţei. Din punctul meu de vedere, cînd te adresezi cuiva cu faţa acoperită pînă sub ochi, imensul evantai de expresii (reprezentînd tot atîtea mesaje emoţionale) este amputat cu 90%. Gura funcţionează în tandem cu ochii şi cu alţi muşchi ai feţei atunci cînd aprobi, dezaprobi, te miri, zîmbeşti, ironizezi, avertizezi, nuanţezi un cuvînt, lauzi, admiri… Dezbaterea legată de limitele educaţiei atunci cînd masca devine obligatorie sau atunci cînd predarea se face prin ecrane interpuse este abia la început. Semnalele de alarmă în legătură cu această schimbare de paradigmă educaţională sînt numeroase, iar una dintre ele se referă la riscul unei şi mai mari adînciri a inegalităţilor. Poate că ţările dispunînd de mijloace tehnice masive şi de personal specializat vor reuşi să menţină un nivel de educaţie constant. Altele se adaptează cum pot. Revista Courrier International evocă, de exemplu, situaţia din Mexic, unde accesul la Internet este limitat, dar unde autorităţile au decis să difuzeze cursuri prin intermediul televiziunii naţionale.

Cea mai mare angoasă însă, în aceste vremuri de coronavirus, rămîne cea a părinţilor care nu vor fi niciodată siguri, seara cînd li se întorc copiii de la şcoală, dacă aceştia au fost sau nu contaminaţi. Incertitudinile legate de acest virus sînt, deci, siderante. Unii comentatori pretind chiar că ne aflăm în plin viraj civilizaţional, că întreaga noastră lume se va modifica în profunzime din cauza acestei epidemii. Iar semnele în acest sens se acumulează, trebuie doar să le identificăm şi să ne proiectăm în viitor în funcţie de ele. În Statele Unite, epidemia a  dus la pierderea a 40 de milioane de locuri de muncă. În ţări europene precum Franţa sau Germania sînt publicate cifre alarmante privind o recesiune fără precedent de la al doilea război mondial încoace. Preşedintele chinez Xi Jinping îi îndeamnă pe compatrioţii săi să mănînce cu mai multă moderaţie şi să nu facă risipă alimentară. Telemunca a devenut o practică economică salvatoare, dar în paralel apar nelinişti legate de consecinţele ei psihologice nefaste. Oare vom construi o lume cu posibilităţi de socializare din ce în ce mai reduse, în care copiii noştri vor munci de acasă, fiecare ascuns în alveola sa unde oricum va fi controlat în fiecare secundă de patronul său?

Pe fondul acestor perspective, manifestaţiile împotriva măştii sanitare, cum au fost cele, foarte violente, de la Berlin, nu fac decît să amplifice sideraţia. Pentru moment, masca este (ca şi democraţia, pentru a-l parafraza pe Winston Churchill) cel mai prost răspuns social, cu menţiunea că altul mai bun nu avem deocamdată.

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.