Mutarea accentelor

Publicat în Dilema Veche nr. 684 din 30 martie - 5 aprilie 2017
Mutarea accentelor jpeg

Cînd am aflat despre eșecul ad­mi­nis­trației Trump de a abroga „The Patient Protection and Affordable Care Act“, cunoscută peste tot sub numele Obamacare, am făcut pariu că toată comunicarea Casei Albe va încerca să dea vina pe democrați, încercînd să se ascundă de ridicolul situației în care se află, pentru că republicanii ar fi avut suficiente voturi să treacă de unii singuri această propunere. Am cîștigat pariul. Vă veți întreba, poate, cum de am știut.

Ca și cum ai călca pe greblă...

Firește, nu am conexiuni la Casa Albă, dar am depistat pattern-ul destul de simpluț de reacție al administrației Trump în fața situațiilor defavorabile. Tactica (ar fi prea mult să o numim strategie) este aceea de a muta accentele. De pildă, înaintea eșecului din Camera Reprezentanților, Donald Trump a intrat singur în scandalul ascultării telefoanelor. Rămîne de speculat de ce președintele american a anunțat acum o lună, pe Twitter, că este dezgustat pentru că tocmai a descoperit că predecesorul său, Barack Obama, i-a ascultat telefoanele în timpul campaniei electroale. Evident, scandal politic în toată regula. Doar că, de atunci încoace, nu doar că nu a apărut nici o probă a acestei acuzații, dar toate instituțiile americane relevante în materie – unele dintre ele, precum Departamentul de Justiție, aflate deja sub conducerea unor oameni numiți de Trump – au negat oficial și apăsat că așa ceva s-ar fi întîmplat. Poate că Trump a declanșat acest scandal ca să acopere cumva scandalul legăturilor staff-ului său cu rușii, poate că a calculat începutul unei ofensive anti-Obama cu scopul de a distruge, pe rînd, politicile implementate de fostul președinte, poate o fi crezut că așa îi unește pe toți republicanii sub comanda sa – habar n-am ce-o fi fost în mintea lui. Fapt este că, aidoma nătîngului care calcă pe greblă și se trezește cu nasul plesnit, Trump a declanșat un scandal care s-a întors rapid împotriva lui. Ca să iasă din el, comunicarea sa a încercat să mute accentul. Important nu este ce informații deține statul american despre Trump și oamenii săi, ci cum de ajung ele la presă. Parțial, efortul de comunicare a reușit, pentru că toată presa, indiferent de orientare, pune întrebarea momentului: e mai grav că anturajul președintelui este legat de rușii care au încercat să manipuleze alegerile americane în favoarea sa, ori faptul că oficiali americani cu acces la informații clasificate dau presei asemenea informații anume ca să lovească în președinte? Aici, însă, reușita comunicării Casei Albe se oprește, căci răspunsul tinde să-i fie defavorabil lui Trump. Mutarea de accent a reușit, dar rezultatul e prost. Cum ziceam în copilărie: operația a reușit, dar pacientul a murit…

Ca și cum ai călca în gol

În cazul eșecului legislativ de săptămîna trecută, realitatea arată că Trump nu avea nevoie de democrați pentru a înlocui Obamacare. În Cameră, republicanii sînt suficient de mulți ca să poată doborî sistemul asigurărilor de sănătate instituit de Obama. E adevărat, nici un democrat nu a susținut propunerea administrației de a desființa legea care s-a legat de fostul președinte Obama. Dar chiar și așa, obiectivul ar fi fost atins dacă Trump i-ar fi avut alături de el pe toți republicanii. Doar că nu i-a avut. Așa că este ridicol să spui că din cauza democraților republicanii nu au susținut inițiativa demolării Obamacare. Cu atît mai mult cu cît republicanii care nu au sprijinit abordarea administrației Trump sînt dintre cei mai conservatori și numai de cochetării cu stîn­ga nu pot fi bănuiți…

În discursul public, susținătorii ad­mi­nis­trației vor să fenteze eșecul mutînd accentele. Astfel, comunicarea Casei Albe dă vina pe democrați, așa cum spuneam, mergînd pe linia: „Noi am încercat, voi n-ați vrut, cînd sistemul de sănătate Obamacare o să se prăbușească, răspunderea este toată a voastră“. Retorica trumpistă era previzibilă (și tocmai de aceea este neconvingătoare), pentru că a mai încercat să iasă din asemenea situații nefavorabile mutînd accentele. Poate că sistemul Obamacare ar colapsa – nu sînt în măsură să judec asta. Poate că sistemul Obamacare este pe de-a-ntregul o creație democrată, ieșită din ideologia stîngii americane actuale, și democrații vor purta răspunderea politică pentru un eventual colaps al sistemului. Dar aceste discuții erau relevante înainte de eșec. Acum, oricît s-ar strădui comunicatorii trumpiști să așeze chestiunea în unghiul favorabil lor, nu Obamacare mai este problema. Pînă la înfrîngerea din Camera Reprezentanților, discuțiile despre Obamacare erau firești și presiunea era asupra legii. Dar acum, totul s-a schimbat. Pînă una-alta, Obamacare nu mai este numele unui eșec democrat (așa cum voiau trumpiștii), ci numele unui eșec al lui Trump (așa cum nu se așteptau, nici în cele mai frumoase vise ale lor, antitrumpiștii). Paradoxal, nu despre eșecul sistemului Obamacare va fi vorba de-acum înainte, ci despre eșecul lui Donald Trump de a strînge rîndurile republicanilor ca să doboare Obamacare! Adică rîndurile celor care, de șapte ani, din ziua votării Obamacare în Congres, promit continuu că, dacă vin la putere, deființează legea care, după opinia lor și a alegătorilor lor, face mult rău Americii. Din 2011 pînă în 2016, republicanii au avut majoritatea în Camera Reprezentanților și, din 2015, avut-o și în Senat. În toți acești ani au spus că nu pot înlocui Obamacare pentru că președintele Obama nu va promulga niciodată o lege anti-Obamacare. Acum, cu Trump la Casa Albă, acest impediment a fost înlăturat. Republicanii au majoritate în Cameră, în Senat și au de partea lor și președintele – nimic nu i mai oprește să îndeplinească ceea ce au promis, explicit, de șapte ani. Dar, cînd a venit momentul și toate astrele politicii s-au aliniat, nu s-au mai aliniat ei. Un număr considerabil de republicani au dat înapoi. Nu pentru că ar crede în Obamacare, ci pentru că nu le este clar ce va urma. Așa că efortul comunicatorilor prezidențiali de a muta accentele dezbaterii spre vinovăția democraților cînd va fi să fie prăbușirea Obamacare este, mai degrabă, un pas în gol…

Primele consecințe

Desigur, adversarii administrației Trump jubilează. Au și de ce. Pentru ei, păstrarea moștenirii Obama este esențială în procesul de revigorare a partidului după înfrîngerea categorică din noiembrie 2016. Părerea mea este că cel mai bun scenariu ar fi ca Partidul Democrat să se reconstruiască în spațiul ideologic delimitat, spre centru, de Bill Clinton și, spre stînga, de Barack Obama – cele două figuri mitice ale Partidului Democrat. Tot ce va fi mai la centru decît Bill Clinton își va pierde vigoarea, tot ce va fi mai la stînga decît Barack Obama va fi otrăvitor pentru America. Pericolul ca Partidul Democrat să devină un partid socialist în toată regula este foarte mare, mai ales acum, în plină radicalizare a opoziției la Trump. Or, pătrunderea socialismului în marea politică americană, pe calea regală a Partidului Democrat, va avea efecte planetare incalculabile.

În administrația Trump, toate se întîmplă prea repede. Este prea devreme pentru președintele Trump să sufere o asemenea înfrîngere în cea de-a 64-a zi a mandatului său. Arătînd cu degetul spre democrați, comunicarea Casei Albe speră să ducă presiunea într-acolo. Dar presiunea politică nu se mută după cum arată cu degetul un comunicator sau altul, pentru că nimeni nu este un vrăjitor în această materie. Pentru că niciodată o tabără politică nu este singură pe piața comunicării publice, accentele dezbaterilor nu se așază după cum vrea unul sau altul dintre partide, ci după o complicată compunere a forțelor de persuasiune, care trag subiectul simultan în mai multe direcții. De data asta, oricît ar vrea Casa Albă să nu fie vorba despre Trump în următoarele zile, despre el va fi vorba și nu despre Obamacare, nici despre democrați, nici despre republicani. În asta constă, de fapt, marea victorie politică a democraților.

Printre puținele comentarii de presă cumpătate pe care le-am putut găsi în nebunia americană de azi, citesc unul care face o observație foarte importantă: mult lăudatul talent de negociator al lui Donald Trump s-a dovedit a fi nul. Trump, care în campania electorală se prezenta drept un om capabil să încheie înțelegeri cu oricine, pentru că e pragmatic și ceea ce îl interesează este mersul înainte, iar nu blocajul, s a dovedit a fi incapabil să încheie vreo înțelegere cu măcar un singur democrat. Poate că e firesc să vedem tot mai rar exemple de vot bipartizan în Congresul american în condițiile polarizării isterice din societatea americană, dar Trump nu a reușit nici măcar să-i aducă de partea lui pe toți republicanii. Cum spuneam, nu au venit alături de Trump, în chestiunea Obamacare, unii dintre cei mai conservatori republicani. Dacă evenimentele îngăduie, aș spune săptămîna viitoare cîteva cuvinte despre rezervele multor conservatori autentici față de actualul președinte american.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cel mai crud torționar, Nicolae Moromete: „Porc mincinos. În Republica noastră populară, pentru «nimic» nu se capătă mai mult de zece ani!“
Pe unde a trecut, torționarul Nicolae Moromete a semănat teroare, fie că a fost la Aiud, Jilava sau Vacăreşti. Neavând niciun fel de studii, el a fost subiectul unor situații de-a dreptul hilare.
image
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
În ultimii ani, în marile orașe ale României au fost amenajate foarte multe locații dedicate practicării sportului în aer liber. De cele mai multe ori este vorba despre terenuri de fotbal.
image
Admis cu 10 la Automatică. Ionuț Mihăilescu din Caracal a fost singurul decar din 3.500 candidați. A lucrat cot la cot cu bunica exerciții și probleme
Un elev de clasa a XII-a din județul Olt este deja admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, cu media 10. Bunica sa a jucat un rol determinant.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.