Mepii, jurnal de bord

Publicat în Dilema Veche nr. 323 din 22-28 aprilie 2010
Mepii, jurnal de bord jpeg

Mepul este o invenţie lexicală pe care v-o propun, ca înlocuitor pentru „europarlamentar“, cuvînt prea lung pentru gustul meu. Vine de la acronimul englezesc pentru Member of European Parliament (MEP). Ce mai fac mepii noştri, în afară de a-şi încasa salariul de 7000 de euro lunar şi de a ocupa locuri, regulat, în prea-aglomeratele curse Bucureşti-Bruxelles?

Trebuie să remarc încă de la început că Dilema veche este citită în capitala Europei instituţionale. După ce m-am plîns, într-un articol precedent, că nu am ca sursă decît pe amicul Radu Magdin de la Socialişti, Popularii m-au băgat pe mail list-ul lor, astfel încît mi s-a dublat brusc accesul la grupurile politice europene.

Prima înştiinţare care mi-a atras atenţia a fost interesanta polemică legată de predarea religiei în şcoli. Domnul Preda, de la popularii europeni (adică, dreapta creştin-democrată) solicită eliminarea acesteia dintre materiile şcolare. Socialiştii români (cum s-ar zice, gaşca de stînga) erau scandalizaţi de atare cerere şi, prin comunicat public, băteau obrazul colegului de dreapta. Zăpăcitoare şi confuzantă situaţiune! Dreapta politică vrea religia afară din programa şcolară, în timp ce stînga o doreşte. Trădare să fie, dară să o ştim şi noi, nu? Între timp, Adrian Severin atrage atenţia asupra deciziei Curţii Constituţionale privind ANI şi remarcă un fapt banal: în ţările unde lupta împotriva corupţiei are succes, nu au fost inventate noi instituţii, ci s-au consolidat cele existente, specializate în sus-amintita bătălie (cum ar fi Procuratura, de exemplu). Marian-Jean Marinescu de la PPE (unul dintre cei mai activi şi pricepuţi mepi români) este de părere că soluţia crizei economice este crearea locurilor de muncă şi justa aplicare a Strategiei 2020. Constatarea îmi pare tot banală, de aceea i-am introdus pe Severin şi pe Marinescu în acelaşi paragraf.

Aproximativ simultan, Victor Boştinaru, participînd la o reuniune „a lor“, adică a socialiştilor, avea o intervenţie din care răzbătea nedumerirea privind mecanismul exact de aplicare a prevederilor Tratatului de la Lisabona, privind iniţiativa cetăţenească. Reamintim, e nevoie de 300.000 de cetăţeni din cel puţin trei state membre pentru ca membrii Comisiei Europene să ia în considerare o propunere legislativă pe care să o ducă mai departe spre concretizare. Cred că nedumerirea tuturor vine din faptul că se dă putere cetăţenilor, dar nimeni nu ştie exact cum să reacţioneze în cazul unor iniţiative „sănătos“ sponsorizate şi mediatizate de eventuale grupuri de interese (comerciale, de pildă). Aşa le trebuie dacă se joacă de-a democraţia (prea) directă.


Daciana Sîrbu este foarte pragmatică. Domnia sa întreabă Comisia ce este cu fungicidele pe bază de Initium (ametocradin), „o substanţă extrem de toxică“. România este prima ţară din lume care a aprobat acest produs german, pe o perioadă de trei ani, pentru stropirea culturilor de viţă-de- vie, cartofi, roşii, castraveţi şi ceapă. Îngrijorarea dnei Ponta pare legitimă, avînd în vedere că produsul nu este încă omologat la nivel comunitar. Domnia sa utilizează expresii dure, considerînd chiar că românii „sînt utilizaţi pe post de cobai“. Olandezii apreciază că, deocamdată, testele nu indică riscuri pentru sănătatea umană. Răspunsul EFSA (Autoritatea Europeană pentru Securitate Alimentară) conţine expresii formale, tehnice, birocratice şi promisiuni de atenţie sporită în viitor. Mă mir numai că televiziunile noastre dornice de subiecte senzaţionale nu au mirosit încă această temă. Fungicid încă netestat suficient, dat „la liber“ numai în România? Sună bine pentru nişte talk-show-uri sexy, pe durată nedeterminată, în zile cu criză de subiecte „politice“.

Preocuparea pentru buna comunicare a temelor europene în România şi pentru dezlănţuirea unor dezbateri pe tema poziţiei noastre în negocierile comunitare este, iată, subiect bi-partizan. Corina Creţu de la Socialişti şi Cristian Preda de la Populari au binecuvîntat prin prezenţă şi spirit lansarea lui www.europuls.ro. Promit să revin cît de curînd cu o evaluare a acestei iniţiative civice. Grupurile de români care îşi propun să dezbată rolul României în UE merită toată atenţia. Oricum sînt atît de puţine, încît efortul nu este prea mare. Din păcate.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Clătite la tavă. Rețeta care face furori pe rețelele de socialize. Încearc-o și te va cuceri, rapid, și pe tine!
Un desert rapid și delicios, clătitele la tavă au devenit un adevărat fenomen online. Ușor de preparat, pufoase și savuroase, acestea au cucerit mii de oameni.
accident Dn1 suceava ISU SUCEAVA jpeg
Grav accident rutier pe A3. 11 mașini sunt implicate în carambol
Un grav accident de circulație în care sunt implicate 11 autoturisme a avut loc, în urmă cu puțin timp, pe autostrada A3. La fața locului au fost trimise mai multe ambulanțe.
celulita shutterstock 2296152455 jpg
Remediul eficient, făcut în casă, care îmbunătățește aspectul pielii și te scapă de celulită
În căutarea unei soluții naturale pentru o piele mai fină și uniformă, numeroase persoane apelează la remedii de casă, iar unul dintre acestea a câștigat popularitate pe rețelele sociale.
horoscop webp
Momentul marilor schimbări pentru 3 zodii. Modificări majore după 15 noiembrie
După data de 15 noiembrie, trei zodii se vor afla în fața unor schimbări majore care vor influența aspecte importante din viața lor.
Laslo facebook jpg
Cristina Laslo, caz bulversant: cum a dispărut de pe teren una dintre cele mai bune handbaliste ale țării
Din păcate, Campionatul European care bate la ușă pentru noi a fost precedat de o poveste în urma căreia am pierdut una dintre jucătoarele experimentate pe care ne-am fi putut baza la turneul final.
image png
Rețeta lui Chef Scărlătescu pentru o „mămăligă perfectă”. Cantitățile exacte
Chef Cătălin Scărlătescu prezintă rețeta pentru mămăliga perfectă, coaptă și gustoasă. Bucătarul a inițiat propria rețetă și le-a prezentat-o celor de acasă în timp ce se afla în podcastul lui Cătălin Măruță.
Mersul pe jos face nu doar piciorul frumos ci prelungește și viața potrivit studiilor Colaj
Patru exerciții care ar putea reduce riscul de demență, cu un efort minim. Descoperirea revoluționară
Doar o oră de exercițiu o dată sau de două ori pe săptămână – ori 4.000 de pași pe zi – este suficient pentru a reduce semnificativ riscul de demență, potrivit unui studiu recent.
gheata ten jpg
TikTokerii au descoperit o soluție pentru o piele mai frumoasă și pentru reducerea anxietății. Experții susțin că funcționează
Ice roller-ele – instrumente de masaj facial reci – au beneficii atât pentru piele, cât și pentru sănătatea mintală. TikTokerii sunt entuziasmați de aceste efecte, iar dermatologii și terapeuții confirmă eficiența lor.
accident vascular cerebral jpg
Atenție la semnele de accident vascular cerebral (AVC)!
Reacția rapidă în caz de accident vascular cerebral (AVC) poate salva vieți și reduce efectele pe termen lung.