Mai proşti, dar loiali!

Publicat în Dilema Veche nr. 704 din 17-23 august 2017
Oxford, premierul şi Isaura jpeg

Să presupunem că eşti Tudose. Un tip cel mult mediocru, cu o carieră exclusiv politică şi, prin urmare, fără nici un fel de experienţă practică în afară de minciuni despre predat la academia SRI-ului şi diverse alte şmenuri tipice PSD-istului reprezentat de Dragnea, Nicolicea, Firea şi Olguţa.

Eşti numit ministru. Normalitatea mahărului politic se traduce prin faptul că nu vrei ca oamenii care sînt imediat sub tine să fie mai deştepţi sau mai oneşti. Îţi alegi oameni superloiali şi mai proşti, care să fie pe poziţiile de încredere de secretar de stat. Indivizi care se simt ameninţaţi de oamenii deştepţi din poziţiile cele mai importante din minister. Cei mai buni oameni din minister, temători de proşti prăduitori, pleacă rapid în privat. Nu de alta, dar sînt o mulţime de firme de consultanţă şi organizaţii internaţionale care îşi doresc oameni buni, cu experienţă şi cu legături în ministere. Oamenii aceştia vor fi înlocuiţi de alţii, care trebuie, la rîndul lor, să fie mai proşti, dar şi superloiali şefului lor direct sau baronilor politici care au nevoie de contracte cu statul pentru „a supravieţui“. Managementul de mijloc al ministerelor include oameni buni. Cei mai buni dintre aceştia, confruntaţi cu abordarea tipică – un amestec de mîrlănie, agresivitate şi şmechereală –, vor pleca şi ei. Înlocuirea acestora se va face pe aceleaşi principiu: mai proşti şi loiali.

Există, cel mai probabil, şi mulţi inşi relativ buni sau mediocri care sînt plătiţi din două părţi şi răspund unei duble comenzi – ei sînt oamenii serviciilor. Aceştia vor rămîne solid înfipţi în ministere, cu speranţa că, treptat, vor ajunge să controleze ministerul. Toţi sînt uşor şantajabili şi superdependenţi de slujbele lor relativ bine plătite.

Din cînd în cînd, vor exista buni profesionişti care vor rămîne în ministere – în special cei care se tem să iasă din zona lor de confort sau cei care speră la o detaşare în străinătate sau la o avansare şi cei care cred că nu pot obţine un salariu mai bun la acelaşi tip de efort. În majoritate, ei vor deveni supercinici şi îşi vor face treaba ineficient şi cu multă scîrbă. În mod excepţional, vor fi şi aceia care, indiferent de şefi, îşi vor face treaba aşa cum ar trebui şi, de multe ori, aceştia sînt cei care, practic, previn colapsul sistemului. Fenomenul acesta se petrece de cel puţin douăzeci de ani şi a dus la dezastrul actual din aparatul administraţiei publice.

Un aparat care este compus în principal din rude şi din pile ale politicienilor, din profesionişti mediocri şi, cel mai probabil, dintr-o bună parte a numărului impresionant al celor angajaţi de servicii. Rezultatele sînt pe măsură. O schimbare sistemică va lua minimum doi-trei ani, pentru că procedurile de a elibera un funcţionar public din funcţie sînt gîndite în aşa fel încît să descurajeze acest lucru. Pentru a nu avea efecte catastrofice (blocarea ministerelor), ar fi nevoie probabil de cam şase ani. O reformă de acest fel ar avea ca efect secundar curăţarea clasei politice, dar s-ar înregistra şi efecte negative cel puţin în primii doi ani. Din păcate, deşi din punctul meu de vedere problema administraţiei publice rămîne cea mai gravă pentru România, subiectul acesta este rar prezent în discuţiile partidelor politice, iar şi atunci cînd e pus în dezbatere este discutat superficial.

Cîteva sute de mii de oameni sînt angajaţi în administraţia publică. O reformă solidă ar ameninţa locurile de muncă a cel puţin peste o sută de mii de angajaţi, o bună parte a lor cu legături solide în lumea politică. Oameni care ştiu şi care au făcut multe „favoruri“ pentru partidele care i-au promovat.

Un guvern căruia i-ar păsa cu adevărat de România şi nu de supravieţuirea actualelor partide politice (cu excepţia USR) şi a baronilor aferenţi ar trebui, în primul rînd, să reformeze administraţia publică. Un astfel de guvern ar ameninţa şi controlul pe care şi-l doresc serviciile asupra celor mai importante ministere. Desigur, acesta ar fi un guvern de sacrificiu, care ar trebui să lupte împotriva propriului aparat administrativ, împotriva tuturor politicienilor corupţi, a serviciilor şi, mai ales, împotriva presei şi a televiziunilor aservite acestora. Un astfel de guvern ar fi în mod clar cea mai serioasă ameninţare pentru toţi cei care îşi doresc păstrarea cocotierului, a bordurii, a Asesoft-ului, a Antenei 3, a RTV-ului şi a Teldrum-ului ca model al succesului în politică. Din păcate, trăim în era celor mai proşti, dar loiali. Prin urmare, un astfel de guvern este încă imposibil.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.