Lipsa de probe

Publicat în Dilema Veche nr. 84 din 25 Aug 2005
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

"Aşadar, ce s-a petrecut ieri la Clubul Român de Presă? Ei bine, s-a petrecut exact ce trebuia: nimic. Traian Băsescu a rostit secretul ştiut de toată lumea şi l-a indicat pe Sorin Roşca Stănescu drept autor al ameninţării. Directorul ziarului Ziua a ameninţat cu tribunalul şi totul s-a răsuflat din lipsă de probe. La final, camerele TV au surprins, pentru cîteva clipe, figurile membrilor CRP: cu toţii, mari sau mici, glorioşi sau anonimi, păreau mulţumiţi. În importantul lor meci cu viitorul, mai ţinuseră piept o jumătate de repriză. Ce NU s-a întîmplat? Nu am asistat la marcarea unui moment de început pentru o acţiune fermă de clarificare şi de curăţire în presă. Acum trei ani, pe 29 august 2002, IAA România, filiala locală a Asociaţiei Internaţionale de Publicitate, denunţa comportamentul unor jurnalişti care folosesc şantajul şi diversiunea ca metode pentru a obţine publicitate. Acum, şeful statului face public numele unui director de ziar care l-ar fi ameninţat urmărind un interes de natură politico-economică. Nici atunci şi nici acum, CRP nu a pornit o anchetă internă, prin strîngerea de mărturii şi a altor probe menite să ducă la infirmarea clară a acuzaţiilor sau la condamnarea morală a făptaşilor în interiorul breslei. Sîntem o lume mică şi, de la preşedintele CRP şi pînă la ultimul reporter, ştim că sînt şefi de ziare care folosesc şantajul pentru publicitate. Ştim că s-a folosit şi se mai foloseşte sistemul Ťpublicităţii fără P». Şi mai ştim că publicitatea de stat, practicată după criterii netransparente pînă la finele lui 2004, putea fi orice, dar nu o garanţie pentru independenţa editorială şi pentru situarea presei în afara sistemului corupţiei generalizate. Are însă CRP autoritatea morală de a trece la anchete adevărate? Întrebarea este legitimă, cîtă vreme organizaţia cuprinde numeroşi lideri de opinie care au combinat activitatea editorială cu cea economică, manevrînd cu o mînă spada condeiului şi înfundînd-o pe cealaltă în bucata de ciocolată a publicităţii, ornată cu zaharicale politice. Poate vreunul dintre monştrii sacri ai CRP să ridice piatra? Greu de crezut, aşa cum la fel de greu de crezut este că Traian Băsescu va merge pînă într-acolo încît să rişte scoaterea la iveală a prea multor amănunte ale strînsei sale prietenii cu Sorin Roşca Stănescu. Lipsa de probe reprezintă astfel refugiul comod şi logic, chiar dacă prin aceasta instituţia condusă de Cristian Tudor Popescu se aşază în rînd cu alte instituţii ale tranziţiei româneşti: cu Liga Profesionistă de Fotbal care nu poate dovedi blaturile, cu Parchetul care nu poate dovedi corupţia, cu Fiscul care nu poate dovedi vreo avere de demnitar dobîndită fraudulos." (Ovidiu Nahoi, Evenimentul zilei)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.