Libertatea Internetului

Publicat în Dilema Veche nr. 322 din 15-21 aprilie 2010
Morala marilor producători alimentari jpeg

Compania Google şi-a întrerupt recent colaborarea cu statul chinez, motivînd că nu mai este dispusă să-şi adapteze motorul de căutare pentru a restricţiona accesul chinezilor la anumite informaţii, aşa cum impune Guvernul acestei ţări. Deşi majoritatea ţărilor democrat-liberale au fost de acord cu decizia marelui concern, în Australia, de exemplu, Guvernul a declarat că va impune prin lege blocarea accesului la unele site-uri web, în special la cele care conţin pornografie infantilă, acte de violenţă, instigări la crimă sau la violenţă, detalii cu privire la utilizarea drogurilor ori care promovează eutanasierea bolnavilor incurabili sau în stadiu terminal.

Internetul, asemenea motorului cu aburi, este o invenţie care a revoluţionat lumea. În ziua de azi, o simplă conexiune la Internet îţi facilitează accesul rapid la informaţii care, pînă nu demult, erau disponibile numai prin intermediul marilor biblioteci – trebuie să recunoaştem că Internetul depăşeşte cu mult şi cea mai bine dotată bibliotecă, ca să nu mai spunem că este incomparabil mai simplu să găseşti o informaţie pe Internet decît într-o bibliotecă.

Aceasta a fost şi intenţia companiei Google încă de la înfiinţare: să faciliteze accesul rapid la orice fel de informaţie – nu este de mirare, aşadar, că cenzura instaurată de Guvernul chinez a fost percepută ca o trădare. Mult timp s-a sperat că, mai devreme sau mai tîrziu, guvernele care au impus măsuri represive vor ceda şi vor recunoaşte capacitatea nelimitată a Internetului de a răspîndi informaţia; altfel, ar fi dat cu piciorul posibilităţilor tehnologice nelimitate ale secolului XXI. Realitatea este însă mult mai complicată, cel puţin în cazul Chinei. Guvernul acestei ţări nu a intenţionat nici un moment să cedeze presiunilor companiei Google de a renunţa la cenzură şi este clar că, indiferent de costuri sau de metode (majoritatea ineficiente probabil), va găsi modalităţi de înlocuire a serviciilor puse la dispoziţie de Google. Internetul va rămîne, aşadar, interzis în China. Cu toate acestea însă, nici Google nu intenţionează să cedeze presiunilor politice şi, deşi unii vor acuza compania că încearcă să-şi impună propriile valori într-o ţară cu o cultură diferită (nici gînd de aşa ceva!), acesta este perfect îndreptăţit să-şi aleagă şi, mai ales, să-şi trieze partenerii de afaceri.

Un lucru este cert: în ciuda tuturor măsurilor de represiune, Internetul rămîne o forţă. Luna trecută, de exemplu, cînd guvernatorul provinciei chineze Hubei, deranjat de întrebările unui jurnalist despre scandalul iscat pe tema cenzurii, l-a ameninţat şi i-a confiscat acestuia reportofonul, alţi jurnalişti, dar şi avocaţi şi academicieni au ripostat via Internet. Timp de 18 ore, pe Internet a circulat un protest împotriva comportamentului înaltului demnitar şi, pînă ca autorităţile să se sesizeze şi să blocheze accesul către site-ul pe care fusese postat protestul, ştirea făcuse deja înconjurul lumii. Un alt exemplu vine din Cuba, unde blogul Generation Y, deşi interzis în această ţară – accesul către serverul care găzduia blogul fiind blocat de guvern – se distribuie în continuare pe CD-uri sau dischete şi funcţionează bine mersi şi în multe alte ţări.


Noua libertate de exprimare impusă de Google depăşeşte graniţele politice – oamenii interacţionează unii cu alţii şi vor să ştie mai multe despre ce fel de relaţii ar trebui să aibă cu persoanele despre care nu ştiu nimic în plus faţă de ceea ce oferă mediul virtual, informaţii care, pînă la urmă, pot fi distorsionate sau total neconforme cu realitatea. Dacă locuiţi într-un sat izolat şi aveţi pasiuni, interese şi preferinţe sexuale ceva mai neobişnuite, puteţi fi sigur că acolo, în mediul virtual, există cel puţin o persoană care v-ar putea înţelege şi care vă împărtăşeşte orientările şi gusturile. Nu aveţi acces la serviciile unui doctor? Vă puteţi da seama de ce anume suferiţi doar verificîndu-vă online simptomele, dar aveţi grijă că nu toate informaţiile pe care le veţi găsi sînt de încredere.

Tehnologia poate fi deopotrivă benefică şi dăunătoare, dar să dai un verdict în ceea ce priveşte Internetul este însă prea devreme. (Cine ar fi putut prezice, în secolul al XVII-lea, ce impact va avea motorul cu aburi asupra climei globale, de exemplu?) Chiar dacă Internetul nu va transforma în realitate visul de a eradica guvernele opresive, efectul pe care îl va avea asupra vieţii fiecăruia dintre noi va fi unul de impact şi de durată. 

Peter Singer este profesor de bioetică la Universitatea Princeton. A scris, printre altele, volumele Practical Ethics, One World, şi, recent, The Life You Can Save. 

Copyright: Project Syndicate, 2010 www.project-syndicate.org 
traducere de  Ruxandra TUDOR. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

masina pompieri 112 foto Shutterstock
O autocisternă a luat foc în urma unui accident cu un autoturism. Patru persoane sunt rănite
Un accident între o autocisternă fără încărcătură și un autoturism a avut loc joi după amiază, pe DN 2, în afara localităţii Roşiori din judeţul Suceava.
Europa fara Ungaria Captura Youtube Outer Side png
Cum ar fi arătat Europa fără Ungaria. Un videoclip controversat face furori pe Internet. Ce spun comentatorii maghiari
Un canal YouTube face o încercare îndrăzneață de a-și imagina cum ar fi fost Europa fără Ungaria. Într-un clip controversat, autorul „rescrie” nu doar trecutul maghiarilor, ci și istoria întregului continent, speculând cum ar fi stat lucrurile dacă triburile cuceritoare ar fi ales o cale diferită.
image jpeg
ninsori bosnia captura video jpg
Ninsorile au făcut prăpăd în Europa! Mii de case au rămas fără curent în Bosnia și Herțegovina
Iarna și-a intrat în drepturi în Europa! Zeci de mii de locuințe au rămas fără energie electrică pe măsură ce furtunile de zăpadă puternice au lovit regiunea Balcanilor. Furtunile au cauzat, de asemenea, perturbări majore ale traficului, întrucât autostrăzile au fost închise
masini politie in mers jpg
Incident grav în Argeș: un șofer, posibil drogat, a intrat într-un grup de șase pietoni, apoi a fugit
Incident deosebit de grav în județul Argeș. Un șofer care ar fi fost băut, posibil și drogat, a intrat cu mașina într-un grup de șase pietoni, după ce ar fi pierdut controlul volanului.
12612439 jpg
Fostul șef al NATO a primit o funcție de conducere în cadrul grupului de discuții Bildenberg
Fostul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost numit noul copreședinte al influentului grupului de discuții Bilderberg, care organizează o conferință anuală de politică transatlantică și care a fost subiectul unor teorii ale consiprațiilor cu privire la influența sa globală.
masina politie foto: pexels
Un șofer de 20 de ani, băut și drogat, a intrat într-un grup de pietoni: șase persoane rănite, dintre care doi copii
Accident grav în localitatea Slobozia, din județul Argeș. Un șofer băut și posibil sub influența substanțelor psihoactive a lovit cu mașina șase pietoni. Ulterior, a fugit de la fața locului.
Cernobil  jpeg
Singura formă de viață de la Cernobîl. Se hrănește cu radiații și a supraviețuit în cel mai ostil mediu din lume
Ciuperca neagră prezintă o adaptare biologică deosebită, fiind capabilă să supraviețuiască în zone cu niveluri de radiație letale pentru majoritatea organismelor. Așa se explică faptul că se găsește la Cernobîl.
castel sant angelo roma leggenda jpg
Castelul Sant'Angelo din Roma și legendele lui tulburătoare. Este una dintre cele mai vizitate atracții din lume
Castelul Sant'Angelo, cunoscut în antichitate ca Mole Adrianorum și Castellum Crescentii, apoi mausoleul lui Hadrian, este unul dintre principalele monumente ale Romei