Intrigi la Palat

Publicat în Dilema Veche nr. 666 din 24-30 noiembrie 2016
Nevoia de Securitate jpeg

Am tot încercat să imaginez un scenariu pentru un serial de tip West Wing, un soap despre politica din Bruxelles, numai că mi s-a părut că nu am materie primă. Ce drame, ce intrigi să citești printre rîndurile seci și inexpresive recitate de oficialii europeni, atîția ani la rînd?

Veni însă rîndul Comisiei conduse de mai puțin convenționalul Juncker. Echipa a fost, din primul moment, formată pe ideea comisarilor mai degrabă „politici“ decît „tehnici“. Altfel spus, mai multă comunicare, mai mult sprijin strategic din partea statelor membre. Ulterior, a fost numită o echipă a „ultimei șanse“ pentru Europa, date fiind crizele prin care a tot trecut. În atare situație, păstrarea bulgăroaicei Kristalina Georgieva în Comisie avea sens și nu prea. Domnia-sa a fost, pe vremea lui Barroso, titulara unui portofoliu ceva mai mărunt (ajutor umanitar) pe care l-a gestionat cu enormă competență. Pe unde lipsea Lady Ashton, acolo suplinea doamna Georgieva. În Palestina, Irak sau Afganistan, ajutorul umanitar european era prezent, cu eficiență și panaș. În trei din cinci ani ai mandatului, a fost considerată cel mai bun comisar al echipei Barroso. Un înalt funcționar cu multă competență și enormă pasiune pentru domeniul de care s-a ocupat. A fost preluată de Comisia Juncker. Apoi, a candidat la funcția de secretar general al ONU. A pierdut strîns competiția. Pare-se că a fost lipsită exact de sprijinul țării sale, dar asta e simplă bîrfă. Ime­diat după aceea, a anunțat plecarea din Comisia Europeană, după ce a lansat, off the record, motivul: neînțelegeri profunde cu Martin Selmayr, mîna dreaptă a domnului Juncker. De la 1 ianuarie, se va muta la Banca Mondială, unde i s-a înființat un post nou-nouț de vicepreședinte, creat personal pentru profilul profesional al domniei-sale.

Doamna Georgieva nu este singurul membru al Comisiei care se plînge de comportamentul lui Selmayr, eminența cenușie a Comisiei Juncker. Acest avocat neamț de 42 de ani a ajuns, în numai zece ani, chief of staff al președintelui, din simplu purtător de cuvînt al unui comisar oarecare. Pentru standardele din Berlaymont (sediul Comisiei), o asemenea viteză în carieră este amețitoare. Calitățile care îl recomandă sînt și cele care i-au creat (numai) dușmani. Este nemilos, abil, dedicat trup și suflet Șefului. Nimic nu trece de el. Nici măcar un comisar. Întîlnirile dintre domnul Juncker și membrii propriei echipe sînt mult mai rare decît ne-am închipui și sînt, în mare parte, la discreția (mult prea) eficientului chief of staff. Un exemplu relativ recent: numirea lui Michel Barnier (anglo-critic virulent) ca negociator al Brexitului din partea „europeană“. Atît Georgieva, cît și Sefcovic (alt comisar tehnocrat interesant) au aflat… din presă decizia luată „în privat“ de cuplul Juncker – Selmayr.

După anunțul plecării doamnei Georgieva, la propunerea lui Selmayr, locul îi va fi luat de un (alt) neamț, Günther Oettinger. Alt veteran. S-a ocupat de domeniul energiei în fosta Comisie. Cu rezultate mai degrabă mediocre, aș zice. Acum răspunde de Agenda Digitală și va prelua funcția de vicepreședinte, cu atribuții în zona de Resurse Umane și Buget. Să vedeți intrigă. Acum foarte puțină vreme, domnul Oettinger a zburat pînă la Budapesta, la o întîlnire cu Viktor Orbán, cu un avion privat, proprietatea lui Klaus Mangold, un magnat (tot) neamț. El a fost numit de Frankfurter All­gemeine Zeitung „Mister Rusia al economiei germane“. Este intermediarul omnipotent al tuturor intereselor energetice rusești în Germania. Ca o coincidență, în aceeași perioadă, Ungaria a căpătat, cu chiu, cu vai, permisiunea UE de a construi o centrală nucleară cu finanțare și tehnologie rusești. Scandal! Ce caută un comisar în avionul privat al unui miliardar neamț, avocat al intereselor industriei ruse? Răspunsul oficial al Comisiei a fost lamentabil: domnul Oettinger nu mai răspunde de Energie, așa că nu e nici un conflict de interese.

Eh? Începe să arate ca un scenariu de soap opera cu intrigă politică? Cine-a zis că Palatul Berlaymont e plicticos?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cel mai crud torționar, Nicolae Moromete: „Porc mincinos. În Republica noastră populară, pentru «nimic» nu se capătă mai mult de zece ani!“
Pe unde a trecut, torționarul Nicolae Moromete a semănat teroare, fie că a fost la Aiud, Jilava sau Vacăreşti. Neavând niciun fel de studii, el a fost subiectul unor situații de-a dreptul hilare.
image
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
În ultimii ani, în marile orașe ale României au fost amenajate foarte multe locații dedicate practicării sportului în aer liber. De cele mai multe ori este vorba despre terenuri de fotbal.
image
Admis cu 10 la Automatică. Ionuț Mihăilescu din Caracal a fost singurul decar din 3.500 candidați. A lucrat cot la cot cu bunica exerciții și probleme
Un elev de clasa a XII-a din județul Olt este deja admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, cu media 10. Bunica sa a jucat un rol determinant.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.