Inteligenţii

Publicat în Dilema Veche nr. 694 din 8-14 iunie 2017
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg

De cîteva decenii încoace, omenirea pare a-și fi găsit o preocupare voluptuoasă: produce știri. După ce s-a eliberat în toate privinţele, adică din punct de vedere politic, economic, religios, sexual, intelectual-cultural etc., omul occidental contemporan este pe deplin liber să spună absolut orice îi trece prin minte – e, vasăzică, cu adevărat și pe deplin liber! Nu sîntem nici mai fericiți, nici mai lămuriți cu ale vieții decît strămoșii, dar la știri am ajuns pe culmi. Nu e limpede, așadar, la ce ne folosesc, de fapt, știrile, dar nu are nici o importanță – continuăm tot mai mulți și din toate puterile să ne dăm, unii altora, știri. „Știre“ e banal, vine de la „a ști“. Așadar, este o bucată de cunoaștere. Unul care o deține o dă altuia care nu o deține încă. Nu se pune problema folosului, cum ziceam, căci sîntem suficient de liberi să nu cădem de acord asupra folosului lucrurilor pe lume. Ceea ce eu consider că-mi este folositor (ba chiar necesar) nu corespunde deloc cu ceea ce consideri tu, așa că am căzut de acord, tacit, să nu vorbim despre asta. Ne interesează ca știrile să vorbească despre orice, să avem cît mai multe știri și presupunem că fiecare ia din imensul amețitor al știrilor ceea ce-i e de folos. Ce inocente sînt presupunerile noastre!

Ei bine, în veritabilul tsunami de știri care vine zilnic pe capul nostru e ușor de văzut că foarte multe se repetă. Dintre cele care, periodic, apar la suprafață, una îmi atrage atenția în aceste zile. Tot la un an sau doi, sîntem anunțați că cercetări vaste și sofisticate dovedesc o corelație strînsă între nivelul de inteligență și religiozitate. Pe șleau, credincioșii sînt mai proști decît necredincioșii. Dovedit științific! Nu de mult, am văzut, iarăși, această știre bine circulată prin ziare, site-uri și blog-uri. Firește, o grămadă de oameni inteligenți nu se abțin să o comenteze. Din postura credinciosului, vasăzică a unuia cu o inteligență ceva mai limitată decît cea a ne­cre­din­cioșilor, am și eu ceva de zis…

Prima mea stupoare este că nimeni nu face scandal. Din ceea ce am putut citi, n-am văzut nici un credincios care să se simtă vexat. Ceea ce, paradoxal, îmi spune, mai degrabă, ceva despre su­pe­rioritatea lor… Gîndiți-vă, spre comparație, ce imens cor al ofensaților s-ar fi auzit dacă se dădea o știre inversă, că cercetările nu știu cui au dovedit că necredincioșii sînt mai puțin in­te­ligenți decît credincioșii. Ce im­precații la adresa conservatorilor intoleranți și fasciști s-ar fi auzit, ce vituperări mustind de spirit nou ar fi umplut cuprinsul virtual, ce tunete și fulgere corecte politic s-ar fi iscat din seninul cel mai senin al Măriei Sale Facebook, întemeietor și oracol al lumii noi! Așa, nici un credincios nu protestează cînd știința unora zice că e cam tont în raport cu inteligența briantă, musai științifică, a necredinciosului. Apoi, evident, am zîmbit, gîndindu-mă că, pentru cercetătorii inteligenței de astăzi, oameni ca Toma d’Aquino, Dante, Leonardo, Mozart, Hegel, Newton, Pascal sau, la noi, Eminescu, și alte cîteva mii din aceeași făină nu intră în clasa celor mai inteligenți. Mi se va spune că aceștia nu au avut marea șansă de a trăi lumina vremurilor noastre – era normal ca geniul lor să fie obnubilat de idiotizanta religie pentru că au trăit demult, cînd multe dintre cele pe care le știm astăzi nu se descoperiseră. Iar eu voi răspunde doar că îi compătimesc: săracii de ei, nu au putut fi la fel de inteligenți/necredincioși ca noi, de-aia și facem atîtea lucruri care îi lasă în urmă, aruncîndu-le realizările în ridicol și naivitate. Ce bucurie să fim mai inteligenți decît ei, doar pentru că ne-am născut în urma lor. Ce privilegiu! Și ce simplu de obținut: cu cît te naști mai tîrziu, cu atît ești mai inteligent!

Dar, după aceste gînduri rapide, la prima mînă, înțeleg să meditez mai mult la acest gen de știri. Și îmi exprim unele îndoieli. Mai întîi, că inteligența este, totuși, ceva cu totul misterios, foarte greu – de nu chiar imposibil – de prins în concept științific, adică măsurabil, experimentabil, demonstrabil. Orice cercetător serios al fenomenului (pe cîțiva i am consultat înainte de a scrie acest text) vă va spune că este bine să ne apropiem de fenomenul inteligenței omenești cu mari precauții. Indivizii au, din naștere (și nu din religia în care cred ori ba!), inteligențe diferite în sensul potențialului intelectual. Cum se realizează acest potențial în viață, iarăși, nu prea are legătură cu religia. Factorii care contribuie la realizarea sau la ratarea potențialului de inteligență cu care se naște fiecare dintre noi depind indirect și destul de forțat de religie/credință. E vorba despre școală, mediu familial/social, expunere la provocări cultural-intelectuale, dar și de date interioare, precum ambiția, voința de fi inteligent, curiozitatea etc. Las la o parte că definirea inteligenței, ca atare, cuprinde școli contradictorii și merg direct la constatări empirice: greu de egalat în lume sînt prostiile colosale ale oamenilor inteligenți! Asta o știe oricine, dar tot știre este. Cînd cineva superinteligent o face lată, nu există prost să-l poată egala cu toate prostiile lui. Mă întreb dacă nu cumva o fi și cazul studiilor științifice despre care vorbesc, cel mai adesea, știrile…

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.