globul cubic

Publicat în Dilema Veche nr. 85 din 1 Sep 2005
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Revoluţia cadrelor Organizaţia se numeşte "Naşi" - ceea ce înseamnă "ai noştri", dar de fapt e "a lui". "Vreo cincizeci dintre cei mai activi membri ai săi au fost invitaţi la reşedinţa şefului de stat - Vladimir Putin. Le-a spus, cu această ocazie, că pot fi "utili nu doar autorităţilor, dar şi societăţii şi statului". Nu este o organizaţie în care intră cine vrea şi cine se nimereşte: "E necesară o recomandare. Avem nevoie de patrioţi adevăraţi, de oameni educaţi, inteligenţi" - spune Kostia, 19 ani, "comisar" al mişcării, student la una dintre cele mai prestigioase universităţi din Moscova. Şi pentru a testa calitatea candidatului, doritorii sînt supuşi unui examen unde se verifică dacă ei cunosc sau nu "Manifestul mişcării tinerilor democraţi antifascişti", publicat în luna aprilie în ziarul Izvestia . "Comisarii" mişcării fac cursuri de comunicare şi se pregătesc pentru o amplă acţiune de introducere a membrilor organizaţiei în conducerea întreprinderilor: "Vrem să conducem o revoluţie a cadrelor. Trebuie să fim gata să guvernăm ţara în următorii zece ani, să-i înlocuim pe cei care au eşuat, lăsînd ţara pradă privatizărilor şi străinilor". (Ar fi vorba de echipa lui Elţîn.) Sîntem departe de elanul revoluţionar distructiv al Gărzilor Roşii chineze din anii '60, doar scopurile se aseamănă şi, probabil, - cînd vor trece la fapte - mijloacele. "Ai noştri" - de fapt "ai lui" - aparţin unei elite patriotice decise să susţină politica şi personalitatea lui Putin; de altfel, portretul lui domină sediul organizaţiei din centrul Moscovei. Deocamdată, tinerii activişti ţin conferinţe. Un martor, rezumă discursul la care a asistat (Le Monde, 24 august 2005). Vreo trei ore, oratorul şi-a mestecat nostalgia marelui imperiu, a vorbit împotriva Statelor Unite care "destabilizează ţara noastră", împotriva "bietei Georgii", împotriva Organizaţiei Mondiale a Comerţului, de care Rusia se poate lipsi, sau împotriva "oligarhilor străini care incită forţele protestatare". Asta în general, în particular rămîne de spus că "revoluţii ca acelea desfăşurate în ţările foste sovietice sînt o mărturie a slăbiciunii statului. Măreţia Rusiei trebuie să-i aducă în faţa plutonului de execuţie pe revoluţionarii de culoare... Elita naţională e alcătuită din oameni cu foarte multe obligaţii faţă de ţara şi poporul lor. Obligaţia cea mai importantă este să-ţi sacrifici viaţa dacă suveranul ordonă". Deocamdată, suveranul-preşedinte pregăteşte iniţiativa maselor pentru modificarea Constituţiei, schimbare care să-i permită să candideze iarăşi în 2008. Bătrînii votează, iar tinerii acţionează. (M. B.)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.