globul cubic

Publicat în Dilema Veche nr. 98 din 1 Dec 2005
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

O expoziţie la Strasbourg Departe de a fi o simplă formulă birocratică, integrarea europeană presupune într-adevăr o rediscutare a mentalităţilor dominante: nu se pune problema adoptării, de către ţările recent primite, a unor moravuri şi principii străine de tradiţiile lor, ci, pur şi simplu, de a lua la cunoştinţă că există şi alt fel de moravuri şi tradiţii decît cele preponderente într-o anume ţară, într-o anume epocă. Nu cred că se pregăteşte pe undeva vreo reglementare prin care toţi polonezii să fie obligaţi să devină homosexuali sau care să oblige femeile însărcinate din această ţară să facă avorturi. Uniunea Europeană este alcătuită din ţări unde atitudinile faţă de aceste probleme sînt diferite de cele ale unor partide poloneze şi acest lucru ar trebui acceptat. N-a fost. Liga Familiilor, formaţiune integristă, de susţinerea căreia depinde supravieţuirea Guvernului minoritar polonez, a creat la Strasbourg un incident inedit. Conform ziarului Le Monde (18 noiembrie 2005), reprezentanţii săi au organizat o expoziţie de fotografii considerată scandaloasă: una dintre poze reprezenta copii închişi în spatele sîrmelor ghimpate într-un lagăr nazist. Explicaţia: "Dacă o mamă e dispusă să-şi omoare propriul copil, cum se poate evita ca bărbaţii să se ucidă între ei?". Fraza a fost rostită de maica Tereza şi a fost citată de papa Ioan Paul al II-lea. Un deputat socialist a protestat în şedinţă plenară. Alţii au încercat să scoată panoul respectiv: "Comparaţia avortului cu Shoah este scandaloasă! De data asta, la Parlamentul european, a fost depăşită o anumită barieră şi asistăm, odată cu accesul noilor ţări, la apariţia unei generaţii de integrişti". S-au rostit cuvintele "fanatic" şi "nazist". Doamna de Keyser, deputată socialist din Belgia, autoarea acestei declaraţii, împreună cu colega ei, Ana Gomes, au cerut preşedintelui Parlamentului European, Joseph Borell, să-i sancţioneze pe organizatorii expoziţiei. Doamna Genowefa Grabowska, socialistă poloneză, care a aprobat deschiderea expoziţiei, a declarat că s-a lăsat înşelată de titlul benign: "Viaţa şi copiii în Europa". Preşedintele delegaţiei partidului Liga Familiilor se consideră victima cenzurii şi este susţinut de deputatul partidului Dreptate şi Justiţie şi de însuşi preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski. S-ar putea emite ipoteza că adevărata integrare începe odată cu intrarea în organismele europene şi nu în timpul negocierilor politicoase între diplomaţi şi experţi. (M. B.)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.