Numai pentru abonati

Sever VOINESCU | axa dus-întors

Gînd despre învăţarea religiei

Criza economică acoperă tot spaţiul mediatic. E normal, dar nu e bine. Copleşite de veşti proaste, urechile cetăţii nu mai pot auzi dezbaterile extrem de interesante care au loc în Parlament, pe marginea unor legi. E păcat. Nu din alt motiv decît acela că asemenea dezbateri pe marginea unor acte normative rar se pot auzi sub cupola imensă a Parlamentului.

 

21 comentarii 4840 vizualizări
Aparut in Dilema veche, nr. 328, 27 mai - 2 iunie 2010

despre toleranta

va recomand o carte uluitoare, despre subtilitatile, amestecatura si fata ascunsa a tolerantei.
..despre care omul de rind n-are habar
"Zeul Tolerantei sau descrestinarea crestinismului", 2010

Doamne miluieste in moderatie

Culmea e ca noi romanii nu prea suntem religiousi.
"Prea mult Doamne-miluieste
Si pe popa-l plictiseste" e o vorba veche din popor.

De altfel folclorul nostru e plin de ceea ce firile mai pioase ar considera blasfemii, Asa ca prelatii ortodocsi, daca ar fi buni psihologi, ar lasa-o mai moale cu catehismul si si-ar moderniza metodele de a-si castiga enoriasi. Culpabilizarea e o metoda sigura de a-si pierde enoriasii, mult mai de success e compasiunea (v. Hristos), toleranta, ingaduinta fata de pacatele lumesti.

Ipocrizia politicianului PDL-ist

Mă bucur că subiectul religiei în școli este dezbătut public, însă sunt dezamăgit de ipocrizia poziției autorului și lipsa de documentare pe tema asta. Ipocrizie pentru că PDL a fost un adevărat bastion al teocrației în România, iar despre lipsa de documentare vedeți în continuare.

Autorul uită să spună că tot în Constituție mai scrie așa:

ARTICOLUL 29
(1) Libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nici o formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrare convingerilor sale.
(2) Libertatea conştiinţei este garantată; ea trebuie să se manifeste în spirit de toleranţă şi de respect reciproc.

Ori când media la religie care e aproape întotdeauna 10 se adaugă la media generală, avem de a face cu o discriminare și favorizare către cultul majoritar, pentru că media generală este afectată de frecventarea orei de religie. Care este respectul reciproc când unii sunt mai egali decât alții? Cum poate fi adăugarea notarea mediei la religie la calculul mediei generale altfel decât o formă de constrângere când materia reprezintă o sursă sigură de medie mare?

Mai mult, dacă ne uităm la Legea Cultelor aflăm că ceea ce face statul este ilegal, din nou pentru că pentru a te retrage de la curs este nevoie să declari apartența sau non-apartenența la o religie, iar statul prelucrează prin intermediul școlii aceste informații, lucru interzis prin lege:

Art. 5.
(5) Este interzisă prelucrarea datelor cu caracter personal legate de convingerile religioase sau de apartenenţa la culte, cu excepţia desfăşurării lucrărilor de recensământ naţional aprobat prin lege sau în situaţia în care persoana vizată şi-a dat, în mod expres, consimţământul pentru aceasta.
(6) Este interzisă obligarea persoanelor să îşi menţioneze religia, în orice relaţie cu autorităţile publice sau cu persoanele juridice de drept privat.

Ori când avem de a face cu religie ortodoxă băgată pe gât și apoi ai „dreptul” să nu fi agresat în gât DUPĂ ce faci cerere să faci religie, avem de a face cu un abuz, pentru că părintelui copilului i se violează dreptul EXCLUSIV de a asigura educația (religioasă) conform propriilor convingeri, așa cum spune constituția întărit de legea cultelor:

Consituția României:
ARTICOLUL 29
(6) Părinţii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educaţia copiilor minori a căror răspundere le revine.

Legea cultelor:
Art. 3. – (1) Părinţii sau tutorii au dreptul exclusiv de a opta pentru educaţia religioasă a copiilor minori, conform propriilor convingeri.
(2) Religia copilului care a împlinit vârsta de 14 ani nu poate fi schimbată fără consimţământul acestuia; copilul care a împlinit vârsta de 16 ani are dreptul să-şi aleagă singur religia.

Dragul meu domn Voinescu, vă invit să citiți o analiză a problemelor cu religia în școli și posibile rezolvări ale problemei pe acestă pagină:

http://zergu-si-credinta.blogspot.com/2010/03/religia-in-scoli-infomatii...

Un alt articol despre religia în școli este aici:
http://profudereligie.blogspot.com/2010/06/eliminati-religia-din-scoala....

Religie si Politica - concupiscenta eterna

Pupi in fund, prietene si o faci tocmai pentru ca ai ajuns si tu "om politic". Ar fi prea multe de spus, iar pentru tine...prea putine.
Intreaba-te macar daca e normal ca, dupa 1989, sa se fi construit mai multe biserici decat scoli sau spitale si asta cu sprijinul substantial (deh, reciprocitate) al bugetului, de stat sau local.

religie in loc de istorie!?!

Incetul cu incetul religia ocupa locul ISTORIEI in educatie.Relatiile Patriarhului la Cotroceni se vad,noua lege a educatiei are drept principala virtute promovarea religiei la toate palierele invatamantului preuniversitar.De ce nu propuneti religia si la facultate,sa fie treaba rezolvata?RUSINE PUPINBASISTILOR! Este cumva ordin de la imparatie pentru un astfel de articol?

dojenile Thaliei

Draga Θάλεια, sper ca aveati masca (comediei, evident!) pe fata atunci cand il dojeneati pe dl. Mihu. Altfel ati gresi daca chiar ati crede ca ne ramane doar intimitatea familiei drept adapost de urgia religiei anti-comuniste, propovaduita de catre dreptacii castigatori (doar ai primei reprize!) ai eternei tranzitii catre societatea capitalista multi-lateral falimentara... In orice caz, v-as propune sa nu ajungem sa polemizam din transee ideologice desuete!

Religia in scolile unui stat laic

Sa-i dam, in primul rand, Cezarului (autor al articolului) credit pentru expunerea unui argument coerent... Dar, in ciuda eforturilor sale laudabile de a prezenta "cealalta jumatate a paharului" (expus tot aici de unul dintre profesorii mei, Vintila Mihailescu!), nu pot decat sa subscriu comentariilor facute de cititorii acestui articol. Spre deosebire de dl. Dan Mihu insa, eu sunt dispus sa imi retrag copilul de la aceste ore de indoctrinare a mintilor fragede, asa cum am facut-o foarte clar si la gradinita, in prezent! Consider ca este nevoie de o actiune hotarata in acest sens din partea membrilor societatii civile care refuza sa accepte verdictul pripit al lui Malraux!

fericit barbatul...

,,Am stiut ca e un abuz, dar aveam de ales intre a accepta sau a-l retrage de la clasa sau chiar de la scoala,,- spune Dan Mihu. ,,Indrazniti, eu am cucerit lumea,, - spune Hristos. Tot respectul pentru domnul Dan Mihu, nu il cunosc, dar mai multe are copilul dansului de invatat de la Hristos. Cel putin in ce priveste apararea propriilor idei.

...chiar prea fericit

Eu cred ca insusi d-l Mihu ar avea multe de invatat de la Hristos despre spiritul de sacrificiu, responsabilitati, grija fata de cei foarte apropiati etc.

Dar domnia sa se pare ca e unul din prea fericitii parinti care-si parcheaza plodul la scoala si s-a spalat pe maini in privinta responsabilitatilor; trece pe la scoala doar sa ridice premiile copilului de care musai tre' sa fie mandru iar rolul educativ al parintelui se reduce la critica aspra adusa scolii, religiei, sistemului de invatamant in general si fiecarui dascal in particular.
Ah, daca-i cumpara cele mai scumpe rechizite scolare si toale brand name copilul tre' sa-i aduca diploma de premiant, ca altfel investitia e in pierdere.

eu credeam ca sunt fericiti cei saraci cu duhul...

Hristos nu a cucerit lumea. Apostolii lui au incercat. Dar sunt departe de a se putea lauda cu asta. Inteleg ca asta se urmareste, dar sansele lor sunt din ce in ce mai mici, pe masura metodelor din ce in ce mai discutabile.

Degeaba ma citati trunchiat. Ati inteles exact ca aceia care au "indrazneala" sa isi apere propriile idei sunt pusi rapid cu botul pe labe. La scoala sau in comentariile anonimilor de pe forumuri. N-am motive sa-l expun pe cel mic oprobiului unor habotnici ingusti la minte ce detin puterea administrativa.

Apropo, eu am decenta si indrazneala sa semnez cu numele meu real. Dumneavoastra, "jinx", ce indrazniti postand citate dogmatice sub aceste patru litere fara noima? Ce invata copilul dumneavoastra din aceasta atitudine de falsa superioritate a unui anonim atoatestiutor?

Gura pacatosului adevar graieste...

De unde o fi scos autorul ca "laic" inseamna "tolerant"? Chiar m-a trimis la DEX, credeam ca dinamica limbii materne a luat-o razna de cand nu o mai observ zilnic; dar m-am linistit: conform DEX online, laic inseamna mirean, lumesc, secular. (am vrut sa citez definitiile dar am inteles ca nu e voie cu anumite caractere diacritice)

...ca daca laicitate ar insemna toleranta, cum sustine autorul, atunci inversul laicitatii (i.e. "bisericesc", "religious") ar insemna inversul tolerantei. Deci BOR, in opinia autorului ar fi intoleranta. prin definitie. Ei, din aceasta perspectiva, incep sa fiu si eu de accord cu autorul.

Gînd despre învăţarea religiei

In opinia mea nimic din ceea ce ajuta cunoasterii nu trebuie interzis, orele de religie oricum au fost interzise prea mult 50 de ani de comunism cred ca sunt de ajuns.

Interdicție =/= nepredare

Dragul meu, nimeni nu-ți interzice să îți înveți copilul relgia ta sau .... chiar să-l dai la ore de CATEHISM CARE SUNT DISPONIBILE, doar trebuie să îți întrebi preotul.

Chestia e că bisericile și, în special BOR este ipocrită pentru că urmărește îndoctrinarea copiiilor celor ce NU și-au exprimat dorința de a-și îndoctrina copiii și practic încalcă legea în dorința de a-și face cât mai mulți adepți.

Așa că, mai ușor cu pianul pe scări, nimeni nu-ți interzice catehismul, chestia e că BOR nu vrea catehism, pentru că aproape NIMENI nu VREA catehism, dovadă că nu apelează la catehism, ci vrea să îndoctrineze copiii cât mai mulți în școală unde, de cele mai multe ori, avem de a face cu AUDIENȚĂ CAPTIVĂ.

...

Nu puteti apara religia in numele tolerantei cand tocmai crestin-ortodocsii au dat dovada de intoleranta reusind, prin intermediul asa-zis "liberalilor", sa elimine predarea Teoriei Evolutioniste la Biologie si a filosofilor incomozi la Filosofie.

religia in scoli

o sa citez una dintre opiniile d-lui richard dawkins (da, stiu, deja incepe sa dea prost sa citezi din el, e un fel de personaj monden, dar ideea asta simpla mi-a placut prea mult): nu exista copii catolici, ortodocsi sau musulmani, exista copii care au parinti catolici, ortodocsi sau musulmani. e o opinie cu care sint total de acord.
"Mai întîi, o spun deschis, nu-mi pot imagina cum anume se poate preda o oră de religie altfel decît din interiorul unei religii." - eu imi imaginez perfect cum se poate preda o ora de religie din afara unei religii (din pacate ramin doar vise). poate si dumneavoastra ati putea sa va imaginati o asemenea ora, DACA ATI VREA.
atita timp cit religia predata din interior, de catre un credincios, reprezinta certitudine, certitudine pura, care se sustine prin vesnicul refren "asa este pentru ca asa este, asa zice...domnul/biblia/preotul etc" nu are ce sa caute in scoala. scoala transmite informatii si invata/indeamna oamenii sa gindeasca, sa intrebe, sa descopere (sau ar trebui, in romania e departe de asa ceva). da, e ok sa se predea un curs al istoriei religiilor (al tuturor religiilor), ar fi extraordinar. dar religia predata de un preot, in scoala... e gresit din nenumarate motive. primul si cel mai simplu e cel prezentat la inceputul comentariului.

secularism

Statul laic nu nu exclude religia din spatiul public ci doar din sistemul educational finantat de la bugetul de stat (stat laic, daca ai uitat cumva).
Religie, chiromantie, magie, astrologie si alte activitati misticoide nu au ce sa caute in scoli, oricat de multa prostime ar "crede" in ele.

OK

Proaspăt şi spumos. Că o idee sau alta e discutabilă în articol - păi e ceva normal...

Ţine-o aşa!

Nu aveti copii la scoala, nu?

Acum doi ani am studiat programa acestei materii (ingropata bine pe ste-ul minsiterului) si am incercat sa-mi retrag copilul de la orele de religie, considerand-o in sinea mea abuziva si inoportuna. Abia am reusit sa ridic chestiunea formal in sedinta cu parintii si am si fost intrebat agresiv de invatatoare daca fiul meu este botezat. Am incuviintat, normal. Atunci - mi s-a spus - e ortodox si TREBUIE sa urmeze cursurile de religie ortodoxa. Am stiut ca e un abuz, dar aveam de ales intre a accepta sau a-l retrage de la clasa sau chiar de la scoala. Am acceptat religia si de atunci cel mic deseneaza cruci si asculta povesti horror despre pacate imaginare. In acel an copilul meu a luat premiul II. Toti ceilalti au luat premiul I. In anul urmator s-a schimbat invatatoarea si situatia premiilor s-a inversat. Dar nu l-am retras de la religie. Am fost dresat. N-am vrut sa risc. Pe el nu il intereseaza deloc religia asa cum ii este predata. Orele acelea inepte l-au indepartat definitiv de Dumnezeu si cele sfinte. Pacat. Bunicul meu a fost preot si am avut ocazia sa stau pe langa el in Biserica. Nu asa se apropie copiii de traditia ortodoxa. Dimpotriva. Legi strambe pentru niste oameni strambi, imbracati in negru. Asta faceti. Atata puteti. Intre timp violenta in scoli creste dincolo de orice limite imaginabile in perioada copilariei mele... Cu Dumnezeu inainte! (Catre falcile bucalate ale "sfintilor".)

Educatia se face acasa!

...in special educatia religioasa (sa nereligioasa) care tine de intimitatea familiei.

Pe vremea mea nu se preda religia in scoli, dar se preda materialismul dialectic. Parintii mei nu aveau optiunea sa traga la raspundere profesorii de ce ne obliga sa citim textele lui pingelika, dar s-au deranjat sa-mi dea o educatie ptr care sunt le foarte recunoscatoare: eu nu desenam secera si ciocanul cum fiul dvs deseneaza cruci, nici nu m-au afectat "horror stories" (ca sa va citez) auzite la orele de socialism stiintific.

Daca asteptati ca scoala sa va educe copilul in materii spirituale, nu va deosebiti prea mult de compatriotii care intind mana in ceea ce a devenit infamosul salut romanesc.

N-ati priceput...

Tocmai asta scriam: as vrea ca scoala sa ma lase sa imi educ singur copilul in materii spirituale. Dar e imposibil. Sunt sclavul sistemului, ca si pe vremea in care faceam socialism stiintific si filozofie marxista. S-a schimbat doar numele materiei, uneori chiar si profesorii sunt aceiasi. Iar studiul actual al religiei in scoli e la fel de inutil ca marxismul de odinioara. Ore de facut bilutze...

Adăugaţi comentariu

Pentru a putea adăuga un comentariu trebuie să vă conectaţi. Dacă nu aveţi înca un cont, îl puteţi crea acum. În comentariile dumneavoastră vă rugăm să folosiţi un limbaj civilizat.

CONECTARE    CREAŢI-VĂ CONT

PUBLICITATE

 

Cristina COMANDAŞU

Extraordinarul Daniel Barenboim

Extraordinarul Daniel Barenboim

Din fericire, am avut ocazia să-l vedem de mai multe ori la București pe extraordinarul pianist și dirijor Daniel Barenboim; la 73 ani, Daniel Barenboim pare neobosit și veșnic tînăr – proiectele sînt multe și împlinirile pe măsură. 

citiţi

Cu ochii-n 3,14

● „Teneși, diverse culori, la prețuri incredibile“ – mă îmbie un anunț publicitar. Nu pot să spun decît că sportul alb, oricît de colorat ar fi, se numește tenis. Iar încălțările, oricît de ieftine, se numesc teniși. (M. M.)

● Din discuţiile aberante din viaţa de toate zilele. O doamnă mi-a povestit cum vecinul ei îi ţinea socoteala de cîte ori trăgea apa de la WC noaptea; o alta – cum n‑a plecat ea să lucreze un timp în străinătate pentru că n‑au lăsat-o băieţii ei, care au în jur de 30 de ani, pentru că n-ar mai fi avut cine să le gătească. (I. P.)

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI