Fashionu’ şi Einsteinu’

17 mai 2017
Oxford, premierul şi Isaura jpeg

Eu nu am interacţionat mai deloc cu familia tatălui meu. Familia mea a fost familia mamei. La noi în familie, fashionu’ a fost o preocupare normală, date fiind rădăcinile aristocratice. Tataie a fost fierarul satului, iar mamaie a fost primăriţă pentru cîţiva ani. Desigur, factorul determinant a fost sîngele albastru şi nu faptul că era singura romnie (termenul corect pentru ţigancă) din sat care ştia să citească şi să scrie cît de cît.

Unica poză pe care o am cu ei este şi ea foarte grăitoare în ceea ce priveşte pasiunea familiei pentru artă. Amîndoi stau pe nişte scaune elegante în mijlocul uliţei. Sînt îmbrăcaţi în hainele cele bune. Pantalonii bunicului sînt suflecaţi în stil hipster şi sînt legaţi cu sfoară, iar cămaşa este de un alb impecabil. Bunica e în rochia cea bună şi fără basma pe cap. În 1975, în satul nostru, asta era o chestie absolut revoluţionară. Amîndoi sînt desculţi şi în spate se văd iapa care paşte pe marginea drumului şi văru-miu, Nelu, artist şi boem în puţa goală, că doar era vară şi nu stătea bunica să spele toată ziua.

Maică-mea a moştenit şi ea sîngele albastru de Budrea. A avut tot timpul nişte standarde foarte clare legate de cum trebuie să fim îmbrăcaţi. Bănuiesc că a fost inspirată de ceva înmormîntări fine, căci altfel e greu de explicat pasiunea ei de a mă îmbrăca, în perioada de aur a comunismului, în pantofi de lac şi costum negru. Eram de rîsul lumii la Budrea, ­căci toată lumea de vîrsta mea era desculţă şi cu puţa goală, numai eu păream să fiu pregătit în orice moment de vizita reginei Angliei.

Începutul anilor ’80 a fost tare greu. Stăteam nouă într-un apartament de 58 de metri pătraţi. Atît Gogu, cît şi tata erau alcoolici, iar tanti Ana era casnică, aşa că bani nu aveam mai deloc. Şi dacă am fi avut, tot nu prea se găsea nimic. Mama cumpăra pantofi care să ţină şi să se potrivească cît mai bine pentru cît mai mulţi membri ai familiei – am avut o pereche de pantofi pe care i-a purtat mama, soră-mea, frate-miu şi eu. Îmi plăcea tare mult să joc fotbal şi tot timpul loveam o piatră sau o castană de la şcoală pînă acasă. Pantofii mei aveau mai tot timpul găuri în tălpi, pe care le reparam cu leucoplast. Uniforma mea era întodeauna supercurată şi călcată, iar cămăşile mele erau parcă făcute din tablă din cauza pasiunii pe care mama o avea pentru apret.

Am devenit celebru printre cei care luau acelaşi autobuz cu mine pentru că adolescenţa şi lipsa unei oglinzi au avut un efect năucitor asupra mea, care s-a manifestat şi în fashion, prin încălţarea repetată a unui pantof în stîngul şi a unui tenis în dreptul şi închiderea absolut inovatoare a nasturilor de la cămașă.

Jucam baschet, iar ghete de baschet existau doar în visele mele cele mai bune. Singurele lucruri pe care le-am avut şi care se potriveau cît de cît erau nişte ghete de box. Colegii mei, care erau mai toţi ceva mai sus pe scara socială, au rîs de au căpiat cînd m-au văzut jucînd baschet în chiloţi Tetra, maiou alb regulamentar şi ghete de box. Edi, un coleg de clasă, îmi împrumuta din cînd în cînd pantofii lui de sport Romika şi, în afară de sex, nimic nu se putea compara cu alergatul în pantofi făcuţi chiar pentru sport. În clasa a XII-a, am nimerit accidental într-un magazin de încălţăminte chiar în momentul în care aduseseră ghete de baschet. Erau albe cu vişiniu şi, desigur, din vinilin. Cea mai mică pereche era numărul 45. Eu port 41,5. I-am luat, am pus un pachet de vată în ei ca să îmi stea în picioare şi am fost tare mîndru de mine.

4 bunicii jpg jpeg

La începutul anilor ’90, mama făcea curăţenie la o nemţoaică ce lucra la fabrica de confecţii. Era cam cît mine şi i-am purtat cu entuziam hainele – cele pe care nu le mai îmbrăca şi i le dona mamei – vreo cîţiva ani. De cîteva ori s-au dat bărbaţi la mine, dar abia peste ani buni m-am prins că hainele de femei nu sînt chiar la fel ca hainele de bărbaţi. Experienţa a fost utilă pentru a-mi educa homofobia tipică oraşului. M-am îmbrăcat apoi, ani de-a rîndul, de la tîrgul de vechituri din Craiova. De fapt, era mai mult tîrg de furăciuni din Germania. Am purtat cu entuziasm boxeri drept pantaloni scurţi, la baschet, ani la rîndul, pînă cînd am aflat de ce aveau șliț. Prima mea pereche de ghete de baschet adevărate am cumpărat-o tot de la un tîrg de vechituri, dar în Anglia. Nike – am dat trei lire pe ele. Le-am purtat cu entuziasm la singurul costum pe care l-am avut – un costum care stătea pe mine ca pe gard, nu de alta, dar era bun şi pentru tata, care era mai scund cu vreo 5 centimetri şi avea vreo 15 kilograme în plus. Mi am luat, cîţiva ani buni, numai pantofi la reducere. Cîteodată mai mici cu o jumătate de număr, cîteodată mai mari cu un număr. Ca doar erau la reducere.

Acum mă îmbrac mult mai bine şi cred că gîndesc şi fac lucrurile mult mai bine decît acum douăzeci de ani. Asta nu înseamnă că, brusc, am devenit vreun Coco Chanel. Nu mai sînt sărac, dar nici n-am început să cred că sînt din os boieresc. Scriu asta pentru că, de-a lungul timpului, am văzut o grămadă de prostovani care cred că, fiindcă au ajuns la televizor sau în diverse funcţii şi demnităţi, devin brusc Einsteinii politicii, jurnalismului sau culturii. Unii dezvoltă o pasiune pentru cocotieri, alţii pentru Pareto, blonde, borduri, case, moaşte sau doctorate de orice fel. Buşoi e, în clasa lui, de unul singur.

Mai ales în ultima vreme, mi se pare că s-a înmulţit numărul Einsteinilor într-o aşa măsură, că devine de-a dreptul periculos. Faptul că am fost vai de capul meu şi că încerc să îmi amintesc cît de capabil sînt în a spune, gîndi sau scrie tîmpenii cît mai des este un fel de tratament împotriva virusului ăstuia care face ravagii pe la noi.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Dr  Antonio Aurelio Rojas Sánchez, cardiologul care explică pe înțelesul tuturor pericolul aditivilor și zahărului Facebook
Ce spune un cardiolog despre „șunca perfectă” vs. zahărul și E-urile periculoase. Ce ascund etichetele alimentelor
Dacă analizați etichetele fiecărui produs pe care îl puneți în coșul de cumpărături, veți observa probabil o mulțime de ingrediente necunoscute. Cele mai multe dintre acestea sunt aditivi, identificați printr-un număr precedat de litera „E”.
Fabrica cosmetice FOTO Shutterstock jpg
Un mare producător român de cosmetice se relochează. Unde își construiește noua fabrică
Cel mai mare producător de cosmetice din România și unul dintre cei mai importanți din Europa de Sud-Est a anuțat că își relochează producția, demarând procedurile pentru construcția unei fabrici noi.
shutterstock 2379280039 jpg
Ce plante îţi ţin tiroida sănătoasă. Ceaiul pe care trebuie să-l consumi de două ori pe zi
Glanda tiroidă este extrem de importantă în creşterea şi dezvoltarea organismului uman şi este responsabilă de modul în care funcţionează fiecare celulă, fiecare organ, fiecare muşchi.
Taxe si impozite jpeg
Sistemul fiscal românesc în 2025. Cum se taxează munca și ce trebuie să știe antreprenorii
Anul 2025 aduce schimbări semnificative și o complexitate ridicată din perspectivă fiscală. Mediul de afaceri din România se află într-o perioadă de transformări majore, iar companiile trebuie să se adapteze rapid la noile realități.
daniel david ubb fb jpg
Cum ar putea arăta o zi de școală pentru liceeni. Daniel David: „Un program mai flexibil, ore comasate, accent pe cultură generală”
Ministrul Educației, Daniel David, a declarat că noile planuri-cadru pentru liceu vor flexibiliza foarte mult orarul elevilor. Acesta a explicat că, în funcție de specificul materiei și de vârsta copiilor, unii profesori ar putea să predea modular.
manastirea corbii de piatra 01 foto arhiepiscopia argesului si muscelului jpg
Singurul lăcaş de cult din Romania cu două altare în acelaşi naos va fi reabilitat. De ce are o valoare excepțională
După mai bine de un deceniu în care a fost într-un stadiu avansat de degradare, Corbii de Piatră, cea mai veche mănăstire rupestră din sudul României, realizată în secolul al XIV-lea, ce găzduieşte şi cel mai vechi ansamblu de pictură, va fi reabilitată.
Pestera Meziad
Locul fabulous din România cu galerii spectaculoase care oferă senzația unui tunel natural impresionant. Trebuie să ajungi cel puțin o data în viață aici
În inima Munților Apuseni, la granița dintre Pădurea Craiului și Defileul Crișului Repede, se află una dintre cele mai impresionante peșteri din România, Peștera Meziad. Situată în județul Bihor, în Valea Meziadului, această comoară subterană este o vizită obligatorie pentru pasionații de natură, is
Ciorba de pui a la grec jpeg
Ce să pui în ciorba de pui a la grec, pentru a ieși ca la restaurant. Trucuri și ingrediente care fac diferența
Ciorba de pui a la grec este un preparat savuros, cu o textură catifelată și un echilibru perfect între cremozitate și aciditate.
donald trump discurs învestire FOTO profimedia 0955734309 jpg
Donația pentru participarea la învestirea lui Trump - 50.000 de dolari. „Oricine dă bani are acces la masă și face poză cu oricine”
Publicații din SUA au dezvăluit că pentru o donație de minimum 50.000 de dolari oricine putea participa la evenimentele ocazionate de învestirea lui Donald Trump. „La ei lobby-ul e reglementat și acceptat”, a explicat Andrei Caramitru.