Comuniştii anticomunişti

Publicat în Dilema Veche nr. 198 din 25 Noi 2007
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Parafrazînd un filozof, nu e atît de important ceea ce a făcut comunismul din noi, important este ceea ce facem noi cu ceea ce a făcut comunismul din noi. Postcomunismul nu încetează să mă uimească în ambele sensuri. Cu fiecare provocare a libertăţii, sînt uluit să descopăr ceea ce a făcut comunismul din noi. În 1989, eram siguri că, dacă Ceauşescu pleacă, totul va fi uşor. El şi partidul lui reprezentau obstacolul. Odată trecut, totul se va normaliza rapid. Credeam că avem nesfîrşite resurse ascunse şi calităţi prea înrădăcinate ca să fie alterate de comunism. Cînd s-a aprins lumina, am văzut cît de adînc lucrase întunericul în noi. Şi astăzi, din cînd în cînd, descoperim că Ceauşescu nu a murit. Reflexele politice ale dictatorului s-au perpetuat, halucinant, în trupul tinerei generaţii de politicieni. În celălalt sens, postcomunismul nu încetează să mă uimească prin inventivitatea cu care exacerbăm ceea ce a făcut comunismul din noi. E ca şi cum un mare mutilat îşi exhibă frenetic cioturile şi cheamă omenirea să admire frumuseţe de membre. Ni se tot spune că o generaţie de politicieni a expirat şi că o alta este aşteptată. Ni se tot spune că, la viitoarele alegeri, trebuie să votăm tinerii. Ni se tot spune că stă în puterea noastră, ca alegători, să schimbăm clasa politică. Sigur că ne-am săturat cu toţii de dl Iliescu, de toţi cei care au ieşit din mantaua lui şi populează, copios, toate partidele de astăzi. Dorinţa de schimbare a garniturii de politicieni este, cred, singurul impuls generalizat la nivelul opţiunii electoratului. Chiar şi cei scîrbiţi, care nici măcar nu se gîndesc să se mai apropie curînd de vreo urnă electorală, vor schimbarea actorilor care joacă, lamentabil, pe scena politică a României. Dar, cînd văd alternativa cea tînără - vorba poetului - zău că-mi vine să las baltă toate interesele. De 7 luni, avem o echipă executivă cît se poate de tînără. Avem un tînăr - socotit dintre cei mai promiţători - în fruntea Camerei Deputaţilor. Opoziţia musteşte de figuri proaspete. Şi totuşi, privindu-i, vedem un imens deşert. Expiraţii, anchilozaţi şi îmbătrîniţi în rele, aveau un singur impuls curat. Voiau, cu tot dinadinsul, să arate că nu mai au nici o legătură cu sistemul care i-a produs, că se pot debarasa de comunism, că ceauşismul, care i-a crescut şi format, nu i-a marcat ireversibil. Au descoperit NATO şi UE, au descoperit economia de piaţă, au descoperit statul de drept. Le-au asumat ca obiective, atît sub presiunea opiniei publice cît şi din raţiuni expiatorii. Au încercat să realizeze toate aceste obiective. Au făcut-o greu, cu ezitări exasperante, poate

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Riscurile alcoolului la plajă: deshidratare, leșin, accident vascular, înec. Cum să bei prudent, dacă nu te poți abține
Deși e tentant și poate părea distractiv, consumul de alcool în apropierea apei și sub un soare arzător vine cu unele riscuri reale de siguranță. Yahoo Life a publicat sfaturile unor experții în sănătate pentru a evita deshidratarea, bolile cauzate de căldură și accidentele.
image
Un cunoscut economist român oferă un premiu de 100.000 de euro, cu o singură condiție. „Vi-i dau eu, mă angajez aici”
Economistul Andrei Caramitru se angajează să ofere un premiu de 100.000 de euro. Există însă și o condiție importantă pusă celor care ar vrea să se bucure de acești bani.
image
Ce ne spun accidentările repetate ale lui Halep: doctorul Alin Popescu a explicat cazul Simonei ca la carte EXCLUSIV
Accidentările repetate cu care se confruntă Simona Halep sunt des întâlnite în cazul sportivilor care revin în competiții după absențe îndelungate.

HIstoria.ro

image
Un asalt dincolo de orice imaginație, în „Historia” de mai
„Un asalt îndrăzneţ, dincolo de orice imaginaţie“. Așa a numit Churchill operațiunea de salvare a lui Benito Mussolini din hotelul Campo Imperatore, în ziua de 12 septembrie 1943. Dosarul de luna aceasta este dedicat unui raid ca în filme, prezentat pas cu pas. Revista vă așteaptă și cu alte surpri
image
Spitalul de la Palatul Regal: Regina Maria, „mamă a răniţilor”
Regina Maria începuse, încă din anii neutralităţii, un plan de susţinere al războiului din punct de vedere sanitar şi medical, bazându-se pe experienţa – ce-i drept, mai redusă – din timpul războiului balcanic.
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.