Ce se întîmplă la Varşovia?

Publicat în Dilema Veche nr. 670 din 22-28 decembrie 2016
Salutări de la Basel jpeg

Mii de oameni au protestat, la Varşovia, vinerea trecută, în faţa parlamentului, blocînd toate ieşirile din clădire. Şeful PiS, Jaroslaw Kaczynski, prim-ministrul Beata Szydlo, precum şi alţi parlamentari membri ai partidului conservator aflat la putere au fost evacuaţi cu ajutorul forţelor de ordine. Numeroşi alţi deputaţi au decis să-şi petreacă noaptea în clădirea parlamentului înconjurată de mulţime. Scenele de haos transmise de televiziuni lăsau impresia unei lovituri de stat. Ce s-a întîmplat, de fapt?
Miile de demonstranţi au răspuns unui apel al Comitetului pentru Apărarea Democraţiei (KOD) şi au venit să protesteze împotriva unui nou regulament menit să limiteze accesul presei la lucrările Parlamentului, dar şi la adoptarea – neregulamentară, susţine Opoziţia – a bugetului de stat pentru anul 2017.

Conform noului regulament, doar serviciul de transmisie video al parlamentului va mai avea dreptul să transmită imagini din sala de plen. Iar jurnaliştii ar urma să fie „cazaţi“ într-un centru de presă situat într-o clădire învecinată cu Seimul, astfel încît să fie ţinuţi la distanţă de aleşi. Culmea ipocriziei: iniţiatorii susţin că astfel vor să ofere atît parlamentarilor, cît şi jurnaliştilor condiţii de lucru mai bune. De fapt, se tem liderii Opoziţiei, PiS vrea să împiedice jurnaliştii să fotografieze şi să filmeze în timpul şedinţelor parlamentare pentru a nu documenta şi transmite eventualele încălcări ale procedurilor, cum ar fi adoptarea unor decizii în lipsa cvorumului, numărarea frauduloasă a voturilor sau modificări „strategice“ ale ordinii de zi, în funcţie de interesele partidului. În plus, conform noilor reglementări, vor putea fi acreditaţi la parlament cel mult doi jurnalişti pe media. Aceasta ar fi, de fapt, încă o tentativă de a pune botniţă presei. Încă o tentativă, după lovitura de anul trecut, cînd a fost propus un proiect de lege care permite controlul politic asupra radioului şi televiziunii publice. Conform prevederilor acestei legi, preşedinţii celor două servicii publice de media sînt numiţi direct prin ordin al ministrului Economiei. Acelaşi ministru poate să şi demită conducerea instituţiilor. Nicăieri în Europa nu există prevederi similare: tocmai pentru a asigura independenţa editorială, şefii audiovizualului public răspund în faţa parlamentului, controlul fiind exercitat prin mecanisme instituţionale clar definite. 

În ultimii ani, guvernul conservator a introdus mai multe modificări legislative pe care nu doar Opoziţia, ci şi numeroşi lideri politici din Uniunea Europeană le consideră ameninţări la adresa statului de drept. Printre acestea: „reformarea“ peste noapte a Curţii Constituţionale, printr-o modificare a statutului care îi diminuează rolul şi o aserveşte politic. Societatea civilă a acuzat atunci un „atac la adresa Justiţiei“.

Jurnalişti şi activişti civici au creionat în ultimii doi ani o listă impresionantă de derapaje ale politicienilor în relaţia cu presa. În Indexul Mondial al Libertăţii Presei, o cercetare anuală realizată de Reporteri fără Frontiere, Polonia se situează pe locul 47. A căzut 29 de poziţii în clasament într-un singur an – e una dintre cele mai spectaculoase involuţii documentate din această cercetare şi, cu siguranţă, cea mai dramatică scădere din Europa.

Nu e de mirare că organizaţia cere acum Uniunii Europene să aplice sancţiuni economice Poloniei pentru nerespectarea libertăţii şi pluralismului. Secretarul general al organizaţiei, Christophe Deloire, invocă articolul 7 al Tratatului Uniunii Europene, solicitînd folosirea instrumentelor legale pentru a „sancţiona Polonia şi a pune capăt violării libertăţii presei. De vreme ce această ţară e unul dintre principalii beneficiari ai finanţărilor europene, UE nu trebuie să ezite să lovească Polonia tăind anumite forme de asistenţă“ – afirmă Deloire. Din păcate, libertatea presei în Polonia nu pare să-i preocupe prea tare pe liderii de la Bruxelles. În plus, eventuale sancţiuni nu ar face decît să dea apă la moară discursului antieuropean al PiS.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.