Bucureşti înainte de dezastru

Publicat în Dilema Veche nr. 685 din 6-12 aprilie 2017
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

O știre, din categoria acelora care alime­ntează inutil nevoia a­proa­pe disperată a românilor de confirmare a propriei „normalități“, spu­ne că nivelul de trai din București (calculat în funcție de paritatea puterilor de cumpărare) este peste cel al Berlinului. Sigur, observația asta era completată de o alta referitoare la faptul că, din cele opt regiuni de dezvoltare ale României, cinci sînt în Top 20 al sărăciei din Uniunea Europeană. Însă regiunea București-Ilfov stă bine. Teoretic, pentru că, în practică, Bucureștiul arată ca un oraș înainte de apocalipsă.

Un spațiu în care tensiunea plutește în aer, iar nervozitatea locuitorilor săi e atît de prezentă încît îmi permit să estimez că, în cîțiva ani, o să devină obiectiv turistic: „Vino în București să vezi două milioane de rictusuri în trafic! Vino să asculți înjurături creative! Vino să vezi cinism pur și resemnare amară!“

Și ar fi greu să fie altfel. Drama orașului începe cu prima respirație. Nu mai departe de toamna trecută, ministrul Mediului avertiza că România se află într-o așa-numită procedură de pre-infringement la Comisia Europeană pentru că Primăria Capitalei întîrzie (eu aș zice că refuză) să ia măsuri pentru îmbunătățirea calității aerului.

Trecem mai departe la serviciile publice. RATB este subdimensionat și cu un parc auto depășit moral. În atari condiții, Primăria Capitalei decide brusc să subvenționeze noi rute preorășenești, donînd practic din bugetul Capitalei către comunele din jurul Bucureștiului. O idee care ar putea fi bună dacă problemele din interiorul orașului ar fi fost rezolvate. Însă, în condițiile actuale, e încă o decizie stupidă care servește orice interes în afară de acela al plătitorilor de taxe din oraș.

În fapt, e o continuare firească a unei tendințe care a început cu tolerarea serviciilor de taxi înregistrate în afara Bucureștiului și a căror calitate e abisală. Calitate care se traduce nu neapărat în disconfort estetic (mașinile acelea înregistrate în Ilfov sînt, în marea lor majoritate, mizerabile și prost întreținute), ci în riscuri pentru viața bucureșteanului care are ghinionul să se suie în ele. Îi voi păstra mereu o amintire duioasă domnului taximetrist ilfovean care m-a întrebat senin și prietenos unde e Bulevardul Magheru.

E deja evident că refuzul unui control al calității e deja strategie la nivelul Primăriei Capitalei, iar consecința directă e avansul Uber. Utilizatorii acestui serviciu nu sînt snobi amatori de creșteri bruște de preț, ci doar cetățeni exasperați de conduita și disponibilitatea serviciilor de taxi „legale“.

Infrastructura rutieră e, la rîndul ei, sub nivelul mării. Un studiu al unei companii internaționale, făcut public recent, situa Bucureștiul pe locul 5 în topul celor mai aglomerate orașe ale lumii. Depășit doar de Mexico, Bangkok, Jakarta și Chongqing, europeanul București înregistrează, nu-i așa, alt record: prima capitală din UE care sare, cu locuitori cu tot, în emisfera sudică. Iar primii care simt căldura traficului staționar sînt corporatiștii din Pipera, sectorul financiar al orașului, legat de centru prin ceea ce ar putea fi numită, cu generozitate, o uliță. Aceiași oameni ale căror venituri permit depășirea Berlinului în statistici.

Soluțiile, atîtea cîte există, sînt lipsite de logică, imaginație și curaj. Iar cînd, totuși, se mai face cîte ceva, Primăria încearcă cu tot dinadinsul să pară stupidă. Un comunicat al companiei care se ocupă de lucrările la deja celebrul și întîrziatul pasaj de la Piața Sudului arată ca un rechizitoriu greu mascat la adresa neglijenței batjocoritoare a PMB. Citez din știrea de pe economica.net: „Firma spune că Primăria nu a oferit la timp date despre toate reţelele de utilităţi care trebuie relocate, că a pus la dispoziţie cu întîrziere proiectele tehnice, că nu a încheiat la timp actele adiţionale pentru lucrările suplimentare care au trebuit făcute la faţa locului şi, mai mult, că nu a plătit toate facturile“. Altfel spus, Dumnezeu cu mila…

O situație la fel de neclară e și în zona serviciilor de apă și canalizare. O investigație DNA de acum doi ani vorbea despre trafic de influență în favoarea majorărilor de prețuri cerute de compania care administrează aceste servicii. Majorări care au avut loc de 15 ori în condițiile în care, potrivit Ziarului Financiar, indicele prețurilor de consum a crescut doar de patru ori. Discuțiile despre Apa Nova au încetat odată cu campania electorală și vor reveni, probabil, peste trei ani.

Și vine, apoi, factorul estetic. Dacă în Anglia poți lua amendă pentru cotețul cîinelui amplasat în curte fără aprobare, România a brevetat blocurile amplasate, cu binecuvîntare de la Primărie, în grădina altor blocuri. Sînt zeci de cazuri de clădiri care apar aberant pe spații tot mai strîmte și tot mai mici. Din nou, emisfera sudică. Senzația unui Hong Kong de secol XIX prevalează. Asta în timp ce sute de alte clădiri locuite, unele dintre ele capodopere de arhitectură, sînt protejate de cutremur cu emoticoane care simbolizează rugăciunea, extrase de pe contul de Facebook al Gabrielei Firea.

N-aș vrea să se înțeleagă din cele de mai sus că actuala administrație a Capitalei e vinovată pentru tot ce nu merge bine în oraș. Însă doamna Firea și minionii ei violenți din CGMB mărșăluiesc imperturbabil spre dezastru. Pentru că, mai devreme sau mai tîrziu, traficul se va opri, serviciile publice vor ceda, iar din clădiri o să cadă mai mult decît tencuiala. Recriminările și PR-ul n-au să ajute prea mult atunci cînd lucrurile astea se vor întîmpla.

Lipsa de voință și bunăvoință din partea unor politicieni care stau pe un buget de peste un miliard de euro (la care se adaugă și sutele de milioane ale primăriilor de sector) riscă să sufoce definitiv un oraș care merită probabil mai mult. Fie și doar pentru că muncește suficient cît să facă față Berlinului în statistici. 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Foto: Facebook / Consiliul Județean Argeș
Muzeul Județean Argeș, restaurat și consolidat / FOTO
Clădirea Muzeul Județean Argeș, monument istoric de interes național, a fost restaurată și consolidată printr-un amplu proiect cu fonduri europene accesat de Consiliul Județean Argeș.
geanta t rex jpg
Culmea modei! Prima geantă făcută din piele de dinozaur
. Cercetători și bioingineri colaborează pentru a dezvolta o geantă de lux sustenabilă și etică, realizată din piele crescută în laborator din resturi fosilizate de T. Rex.
Alegeri prezidentiale 4 mai - cabina de vot FOTO EPA-EFE
MAI, despre mesajele alarmiste din mediul online: „Nu există niciun fel de blocaj în organizarea turului doi al alegerilor”
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) atrage atenția asupra mesajelor alarmiste postate pe rețelele de socializare cu privire la blocarea turului doi al alegerilor prezidențiale.
George Simion FOTO Profimedia
AUR propune un nou plan fiscal, după anunțul lui Simion despre reducerea personalului bugetar: „Impozit 2% din cifra de afaceri”
AUR și-a anunțat miercuri, 7 mai, planul fiscal al partidului pentru perioada de după alegeri. Printre măsurile anunțate se numără modificarea radicală a regimului de impozitare a companiilor și o amplă reformă a aparatului bugetar.
Nicusor simion png
LIVE TEXT Nicușor Dan și George Simion, prima dată față în față după turul I al prezidențialelor: „România nu-și permite o aventură”
Cei doi candidați clasați pe primele locuri în turul I al alegerilor prezidențiale 2025, Nicușor Dan și George Simion, ajung față în față, pentru prima dată după rezultatul alegerilor. Cei doi candidați participă la Congresului Blocului Național Sindical.
Semimaraton JPG
Restricționarea traficului rutier pe perioada derulării celei de-a 14-a ediții a OMV Petrom Semimaratonul București
În weekendul 10-11 mai, Bucureștiul se pregătește de cea de-a 14 ediție a OMV Petrom Bucharest HALF MARATHON, peste 10.000 de alergători amatori si profesioniști, fiind așteptați să ia startul cursei devenită tradiție urbană.
tigaie depositphotos1 jpeg
Rețeta tradițională din Dobrogea pe care o vom putea pregăti în doar câteva minute! Ce ne trebuie pentru a face icre prăjite
Este o rețetă simplă, pe care o vom putea pregăti în numai câteva minute! Dacă ne dorim o mâncare care să nu necesite foarte mult efort, atunci icrele prăjite sunt alegerea perfectă!
Vladimir Putin la parada de 9 mai FOTO Profimedia
Când intră în vigoare planul lui Putin de încetare a focului pentru 3 zile. Propunerea a fost respinsă de Zelenski
Decizia unilaterală a președintelui rus privind încetarea focului timp de trei zile în Ucraina va intra în vigoare la miezul nopții, chiar dacă aceasta a fost respinsă de Kiev, a anunțat miercuri, 7 mai, Kremlinul.
Regele Charles și Prințul Harry 2 jpg
Este sau nu fiul Regelui Charles? Ce spune Prințul Harry despre speculațiile care au circulat ani la rând
De-a lungul anilor, au circulat numeroase speculații potrivit cărora Prințul Harry nu ar fi fiul biologic al Regelui Charles al III-lea. Zvonurile, alimentate în special de presa tabloidă, sugerau că tatăl real al mezinului regal ar fi maiorul James Hewitt, fostul iubit al Prințesei Diana, din cauza