Teatrul Naţional din Iaşi: după 14 ani

Publicat în Dilema Veche nr. 435 din 14-20 iunie 2012
Teatrul Naţional din Iaşi: după 14 ani jpeg

Renovarea instituţiilor de cultură reprezintă şi în Iaşi un subiect trist: cele mai multe dintre şantierele care se deschid par eterne. Termene de 3-4-5 ani pentru finalizarea acestui tip de investiţii se transformă uşor în 8, 10 sau 15 ani. La un moment dat, faptul că instituţia X sau Y este înfăşurată în schele şi acoperită cu pînză tinde să se transforme în normalitate, masca intrînd încet-încet în conştiinţa publică, ca permanenţă. Iar definitivarea unui astfel de şantier şochează: aproape că nu-ţi vine a crede că faţadele strălucitoare, interioarele mirosind a nou şi impunătoarele coloane se aflau tot timpul acolo, aşteptînd să fie scoase la lumină.

Una dintre clădirile din Iaşi aflată într-o astfel de situaţie a fost cea a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri“. Proprietar: Ministerul Culturii. Pe scurt, iată cum au decurs cei 14 ani reprezentînd perioada de renovare a acestui monument istoric:

● August 1998: licitaţia este atribuită firmei Conest SA Iaşi. Termen-limită: 6 ani.

●  Pentru că Ministerul Culturii a finanţat sporadic investiţia, lucrările au fost uneori stopate, iar termenul de predare s-a tot prelungit. În primii 10 ani au fost cheltuiţi 117 miliarde de lei vechi.

●  În timp, o parte dintre reprezentaţii au avut loc în alte instituţii: Ateneu, Muzeul Literaturii, Teatrul Luceafărul. După ce Sala Mare a fost închisă, piesele s-au jucat într-o clădire de lemn amenajată lîngă Teatru. Acest „cub“ a costat aproximativ 300.000 de euro.

●  La sfîrşitul lui 2007, toate lucrările au fost sistate. n 2009: contractul cu Iasicon a fost reziliat şi pentru că se obţinuse o nouă sursă de finanţare (credit extern de 9,2 milioane de euro, contractat de Guvern), a fost organizată o nouă licitaţie, cîştigată de Iasicon SA Iaşi.

●  Termenul de definitivare a lucrărilor, anunţat de către Ministerul Culturii pentru decembrie 2011, nu a fost respectat. n

● Iunie 2012: inaugurarea izbăvitoare a clădirii Teatrului.

Dintr-o veche dorinţă a autorităţilor ieşene din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, mai ales după ce un incendiu devastator distrusese o clădire din Copou cu această destinaţie, Teatrul a fost construit în perioada 1894-1896, în baza unui proiect al austriecilor Ferdinand Fellner şi Hermann Helmer. Aceştia proiectaseră multe alte clădiri de acest gen, printre care cele din Viena, Hamburg, Salzburg, Budapesta, Graz. Finanţat la început dintr-un împrumut de 800.000 de lei luat de la CEC, pe 20 de ani, „a costat cu înzestrarea sa complectă, decoruri şi mobilier nou, adus din străinătate, costume nouă asemenea, instalaţie specială de lumină electrică, încălzire cu aburi şi ventilatoare automate, o sumă de peste 2.000.000 lei.“ (N.A. Bogdan, Oraşul Iaşi, Editura Tehnopress, 2004).

În interior, Sala Mare are 750 de locuri, este organizată în stal, loje şi balcon, înconjurate de ornamente de inspiraţie barocă şi rococo şi 1418 lămpi electrice, în mijloc aflîndu-se un candelabru cu 109 becuri din cristal de Veneţia. Cortina principală este concepută sub forma unei alegorii a vieţii, cu cele trei vîrste în plan central, la dreapta fiind imaginată simbolic Unirea Principatelor. Pe plafon, deasupra fosei orchestrei, se află stema celor patru provincii reunite, cu însemnele heraldice ale fiecăreia. Printre cei care au condus Teatrul ieşean se numără: Mihail Sadoveanu, Ionel Teodoreanu şi George Topîrceanu.

Laudele pentru faptul că Teatrul Naţional din Iaşi, o clădire emblematică a oraşului, arată, în sfîrşit, cum se cuvine, nu prea îşi au locul: a avea grijă de ceea ce ne-au lăsat înaintaşii e atît o datorie, cît şi o expresie a bunului-simţ. În plus, noi am renovat în 14 ani ceea ce ei au construit în doi.

Sorin Cristian Semeniuc este doctorand al Universităţii „Al.I. Cuza“ din Iaşi. 

Foto: S.C. Semeniuc

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.