Lucrul manual permanent

Publicat în Dilema Veche nr. 327 din 20 - 26 mai 2010
Adevăratul rost al lucrurilor jpeg

Cine-şi mai aminteşte cum în şcoli şi licee, pe vremea lui nea Nicu, făceam ceea ce se chema lucru manual, atelier ori practică în producţie? După ce în primele clase am lipit tot felul de colaje şi ne-am răsucit degetele la gherghef împreună cu învăţătoarea, într-a cincea am dat ochii cu primul profesor de atelier. Era un om cu păr alb, halat albastru şi ochelari cu rame maro, pe care nu mai ştiu cum îl chema. Se străduia să ne înveţe să tăiem cu bonfaierul bucăţi de placaj, să le dăm diverse forme şi apoi să le pirogravăm. Vorbea altfel decît ceilalţi profesori, într-o limbă ce părea legată cumva de placajul la care tăiase toată viaţa. Cînd o colegă a rupt o pînză, s-a declanşat furtuna de care ne temusem. Maistrul a început să zbiere precum un fierăstrău neuns.

În curînd am descoperit că fiecare dintre noi poate greşi şi că, la atelier, e foarte grav să greşeşti. Pînzele pentru bonfaier erau foarte scumpe şi plătite din banii oamenilor muncii, pentru ca noi să învăţăm ceva, nu să ne batem joc. Apoi, placajul provenea din pădurile patriei şi nu era cazul să-l risipim aiurea. Instrumentele cu care lucram erau deosebit de periculoase. Cu nu ştiu cîţi ani în urmă o fată din clasa a VI-a îşi prinsese un deget în menghină şi rămăsese cu el strîmb pe toată viaţa. O altă elevă fusese aproape să-şi piardă un ochi atunci cînd i s-a rupt pînza. Ne simţeam cu toţii culpabili, stingheriţi şi înfricoşaţi. Practica era deci cu totul altceva, mult mai serios şi mai periculos decît lecţiile celelalte. Iar diriginta, care ne spusese în prima zi că e un fel de mamă a noastră în şcoală, nu ne putea nici ea apăra de profesorul de atelier care avea o putere specială în cancelarie: era secretarul de partid al şcolii.

În sfîrşit, prin clasa a VII-a am scăpat de el, ne-au luat în primire alţii care se ocupau mai mult de fier decît de lemn. Se chema că facem lăcătuşerie. Şi culmea, cei cu fierul s-au dovedit mai puţin duri decît maistrul cu lemnul. Erau mai delăsători şi veşnic puşi pe glume. De altfel, am aflat că şi zbirului din a V-a i se găsise între timp leacul: unii părinţi îi mai aduceau cîte o sticlă, spre îmblînzire.

În liceu, eram cu toţii curioşi cum va decurge această parte specială a vieţii noastre şcolare, care era practica. Am aflat întîi de la cei mai mari că la maistrul Guşiţă e nasol, că omul te pune serios la muncă. N-am nimerit la Guşiţă, ci la Milinski. Aveam vreo două săptămîni de practică pe trimestru, timp în care nu făceam ore la clasă, ci la atelier, echipaţi cu halate albastre... neapărat peste uniformă. Primele ore au fost cumplite. Stăteam într-o hală cu miros de vaselină, avînd bancuri de lemn pe care erau instalate menghine. Băieţi şi fete trebuia să pilim, cot la cot, profile din metal, pînă cînd le aduceam la anumite dimensiuni. Le măsuram cu şublerul. Norma ni se părea mare şi de multe ori greşeam, le pileam strîmb sau mai mult decît trebuia. La control, izbucneau adevărate scandaluri. Ai greşit piesa, acum e bună de aruncat la gunoi, ai făcut praf averea poporului! Ai greşit a doua şi a treia oară? Ăsta-i sabotaj. Ne prindea noaptea în atelier şi făceam băşici la mîini de atîta pilit.


În anii următori, lucrurile s-au mai relaxat. Milinski s-a dovedit în cele din urmă un om de treabă. Cînd şcoala nu primea comenzi, să se facă piesele unui gard sau să se bobineze nu ştiu cîte rotoare, ne lăsa în voia noastră. Jucam întregi campionate de fotbal cu monede pe bancurile de lemn. De multe ori, Milinski ne dădea drumul să plecăm mai repede, dar ne ruga să nu mai spunem nimănui. Părea şi el uimit şi descumpănit de toate absurdităţile la care trebuiau supuşi elevii unui liceu de mate-fizică. La absolvire, pe lîngă diplomă, ni s-a dat şi cîte un act prin care se atesta că sîntem calificaţi în electrotehnică.

Practicile au continuat şi la universitate. De fapt, facultatea noastră a început cu o mare campanie de sortat usturoi. Mai tîrziu am fost şi la cules de struguri. La angajarea „în cîmpul muncii“ se presupunea că trebuie să fim pricepuţi la toate, pregătiţi pentru a face faţă în societatea multilateral dezvoltată. Nu eram. Astăzi se pune aceeaşi problemă, că absolvenţii care ies de pe băncile şcolilor şi facultăţilor n-ar fi bine pregătiţi pentru „piaţa muncii“.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

fetita jpg
O fetiță de 5 ani, căreia râsul și strănutul i se păreau dureroase, a fost diagnosticată cu o tumoră cerebrală rară
O fetiță în vârstă de cinci ani, descrisă de părinții ei ca o „mică petardă”, se luptă cu o tumoră cerebrală ultra-rară, sfidând șansele după ce a primit un prognostic de 12 luni.
plantă jpg
Planta biblică cu efecte miraculoase asupra sănătății. Te poate vindeca de multe boli, datorită substanței pe care o conțin frunzele sale
Măslinul (Olea europaea L.), menționat frecvent în Biblie, este mai mult decât un simbol al păcii și al speranței. Cercetările științifice au confirmat proprietățile sale terapeutice remarcabile, astfel că acesta ar putea vindeca mai multe boli periculoase.
George Simion. FOTO Inquam Photos / Codrin Unici
George Simion nu se potolește: Plângere la Parchetul General după ce AUR a trimis din nou scrisori electorale
Biroul Electoral Județean Ilfov reclamă la Poliție și Parchet continuarea campaniei AUR de trimitere a unor scrisori personalizate către alegători, cu mesaje de la George Simion.
armean prins la frontiera Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Iaşi  jpg
Un cetățan armean a trecut înot râul Prut pentru a intra în România. Cum a fost prins la frontieră
Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Berezeni au prins un bărbat cu cetăţenie armeană care a traversat râul Prut înot, pentru a intra ilegal în România.
IMG 20250502 WA0003 jpg
HERBARIUM FESTIVAL, maratonul de experiențe, terapii și ritualuri inspirate de natura, incepe luni, la Therme Bucuresti!
Therme București, cel mai mare centru de wellness din Europa, anunță organizarea, între 5 și 18 mai 2025, a celei de a 3-a ediții a Herbarium Festival, eveniment emblematic și cel mai mare de acest gen din Europa, dedicat terapiilor cu plante.
Atac cu drone asupra Crimeei FOTO Captură video jpg
Rusia susține că a respins un atac masiv cu drone asupra Crimeei. Explozii în apropierea bazelor militare din peninsulă
Ministerul rus Apărării şi autorităţile locale au anunţat că, în noaptea de joi spre vineri, apărarea aeriană ar fi distrus 121 de „drone ucrainene” deasupra teritoriului Crimeii ocupate şi a mai multor regiuni ale Federaţiei Ruse.
Meghan Markle  foto   Profimedia jpeg
Meghan Markle nu putea face reclamă produselor cosmetice din cauza acestei trăsături faciale
Înainte de-a fi Ducesa de Sussex și soția Prințului Harry, Meghan Markle a fost actriță în Statele Unite, unde încerca să se descurce cât mai bine din punct de vedere financiar. Însă n-a reușit niciodată să facă bani din reclame la produse de înfrumusețare.
Președintele PMP Eugen Tomac, conferință alături de Nicușor Dan FOTO Inquam / Sabin Cîrstoveanu
Eugen Tomac a votat în Republica Moldova: „Am votat astăzi la Chișinău pentru o Românie puternică în Uniunea Europeană”
Președintele PMP, eurodeputatul Eugen Tomac, a anunțat, vineri, că a votat în Republica Moldova, la Chișinău, „pentru o Românie puternică în Uniunea Europeană”, care înseamnă și „mai multă securitate și prosperitate și pentru Republica Moldova”.
banner moculeasca logo png
Ce viziune a avut Mariana Moculescu, după ce a născut-o pe Nidia: „Am știut că a venit pe lume cu un scop divin” Fata a împlinit 35 de ani
Nidia Moculescu a împlinit 35 de ani. Prin ce experiență mistică a trecut Mariana Moculescu, după ce a născut-o: „O prezență divină mi-a spus că...”