Casa Beldiman din Iaşi - o renovare prea lungă

Sorin SEMENIUC
Publicat în Dilema Veche nr. 492 din 18-24 iulie 2013
Casa Beldiman din Iaşi   o renovare prea lungă jpeg

Este unul dintre puţinele imobile pentru care există o datare precisă: 1819. Acest lucru i se datorează unui inginer italian, Giuseppe Bayardi, care a desenat un plan al oraşului Iaşi, în timpul domniei lui Mihai Şuţu. Conform acestui document, casa postelnicului Beldiman se afla pe aceeaşi stradă cu „colţul dughenelor boerului Aga Greceanu“ (N.A. Bogdan, Oraşul Iaşi: monografie istorică şi socială, ilustrată, Editura Tehnopress, 1997-2004, p. 85). Imobilul face parte dintre numeroasele clădiri de acest gen pe care boierii ieşeni şi le-au construit la începutul şi pe la jumătatea secolului al XIX-lea, mai ales în zona Copoului.

Actualul monument istoric, cu o arhitectură foarte frumoasă, situat pe strada Săulescu nr. 10, este o casă boierească ce a aparţinut familiei Beldiman, fiind moştenită, în 1870, de Iorga, care, trei ani mai tîrziu, a vîndut-o Adelei Cantacuzino, membră a altei familii boiereşti de tradiţie din Moldova.

Despre familia Beldiman există supoziţia că s-ar fi stabilit în Moldova în secolele al XV-lea sau al XVI-lea şi că ar proveni din conţii maghiari Beldi. În prezent, există mai mulţi descendenţi ai Beldimanilor, care trăiesc atît în România, cît şi în străinătate. De numele lor, în Iaşi, se mai leagă o clădire monument istoric – Palatul Beldiman, din apropierea Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu“. Aici îşi desfăşoară activitatea, de mai mulţi ani, o universitate privată. Dacă acest imobil se află într-o stare acceptabilă, nu la fel se poate spune despre Casa Beldiman.

Proprietate a Inspectoratului Şcolar Judeţean, casa reprezintă unul dintre corpurile unei instituţii subordonate acestuia, Palatul Copiilor, care a folosit-o însă prea puţin. Motivul: lipsa reparaţiilor, corpul fiind într-o stare foarte proastă, care ar pune în pericol securitatea celor dinăuntru. Investiţiile în renovare au lipsit, chiar dacă, de-a lungul timpului, aici a fost sediul mai multor instituţii ale statului, printre care Direcţia de Îmbunătăţiri Funciare.

Pe de altă parte, ghinionul Casei Beldiman a fost acela că şi celălalt corp al Palatului Copiilor, situat în zona Fundaţie, a fost la fel de neglijat mult timp, iar cînd au fost disponibile sume de bani de la Ministerul Educaţiei, în perioada 2007-2008, acestea au ajuns la acest imobil, amplasat mai în buricul tîrgului.

În final, în ciuda austerităţii din perioada de criză, sfîrşitul anului 2011 a adus organizarea unei licitaţii pentru renovarea unei părţi din clădire, procedura fiind adjudecată de o firmă din Iaşi, pentru 1,8 milioane de lei. Concurenţa acerbă – nouă participanţi – şi îndîrjirea cu care au luptat pentru acest contract – o firmă adresîndu-se, în cursul desfăşurării licitaţiei, Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor – nu au fost însă de bun augur, dimpotrivă. Actualul director al Palatului Copiilor, Constantin Şerban, susţine că iniţial a fost desemnată drept cîştigătoare o societate puternică, dar acest lucru a fost schimbat de instanţă, care a acordat contractul unei firme mai mici.

La scurtă vreme după anunţul semnării contractului din februarie 2012, durata lucrărilor s-a prelungit – şi se va prelungi încă nu se ştie cîtă vreme, pentru că finanţarea a încetat din cauza etern invocatei crize economice. Din cele 1,8 milioane de lei au fost primite doar 200.000 de lei. Paradoxal, începerea lucrărilor duce la degradarea şi mai puternică a clădirii pentru că decopertarea – stadiul la care totul s-a oprit – a făcut ca zăpada şi ploile să distrugă pereţii interiori şi elementele de tîmplărie.

Recent, într-o dezbatere organizată la Prefectura Iaşi, reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Culte, Cultură şi Patrimoniu Naţional au inclus clădirea pe o listă care cuprindea cele mai importante monumente istorice aflate într-o stare care necesită urgent continuarea lucrărilor de reabilitare.

Sorin Cristian Semeniuc este dr. al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

silviu prigoana inmormantare jpg
Silviu Prigoană a vorbit despre propria sa înmormântare. Fără „circotecă și colivă” și marea lui dorință
Silviu Prigoană își plănuise înmormântarea cu multă vreme în urmă. Familia lui era la curent despre cum își dorea omul de afaceri să părăsească această lume.
Averea lui Silviu Prigoană Foto Captură video Youtube   Podcast Nefiltrat jpg
Autopsia lui Silviu Prigoană s-a terminat. Care a fost motivul decesului subit
Legiștii au finalizat necropsia omului de afaceri Silviu Prigoană, astfel că s-a stabilit cu exactitate cauza morții acestuia.
12 13 vedete 12 silviu prigoana adriana bahmuteanu ae jpeg
Mesajul disperat al Adrianei Bahmuțeanu: „Fac un apel către frații mai mari să îmi permită accesul la propriii copii, să îi tin în brațe”
„Cuvintele sunt parcă neputincioase în fața unui șoc precum moartea subită și prematură a unei persoane apropiate!”, a scris, miercuri, pe Facebook, Adriana Bahmuțeanu, fosta soție a lui Silviu Prigoană, la o zi după decesul omului de afaceri.
profimedia 0919326129 jpg
Rusia emite un avertisment de rău augur despre cablurile submarine de internet
Nikolai Patrușev, consilier al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat pentru ziarul Kommersant că SUA și Marea Britanie sunt responsabile pentru sabotajul asupra gazoductelor Nord Stream 1 și 2, în septembrie 2022, relatează Newsweek.
image png
Ți se face pielea de găină! Premoniția pe care a avut-o Adriana Bahmuțeanu cu doar câteva ore înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Eram fericiți!”
Adriana Bahmuțeanu l-a visat pe Silviu Prigoană cu doar câteva ore înainte de a muri într-un restaurant din Brașov. Fosta soție mărturisește că a fost primul ei vis cu el după 10 ani. Întreaga mărturie a vedetei o aflați din continuarea articolului.
Adriana Bahmuțeanu divorț de Silviu Prigoană
Adriana Bahmuțeanu a apelat la poliție! A vrut să își ia copiii minori din vila lui Prigoană, dar ei nu au vrut să plece. Ce au decis oamenii legii
Adriana Bahmuțeanu a ajuns într-o situație tensionată și dureroasă după ce fostul său soț, Silviu Prigoană, a decedat. La câteva ore după moartea acestuia, vedeta s-a prezentat în fața vilei lui Prigoană, dorind să își ia cei doi copii minori acasă, însă nu a reușit să își atingă scopul.
cornulete cu untura jpeg
Cornulețe fragede cu rahat și untură. Rețeta care o să-ți amintească de copilărie
Cornulețele fragede cu untură și rahat sunt un desert tradițional românesc care îmbină perfect textura pufoasă și gustul delicat al aluatului cu savoarea dulce a rahatlui.
Hijab FOTO Shutterstock
Iranul înființează o „Clinică de reabilitare pentru nepurtarea hijabului" destinată femeilor care sfidează regimul
În ciuda faptului că legea iraniană pedepsește aspru femeile care încalcă codul vestimentar strict, multe tinere iraniene nu poartă vălul islamic, ca un gest de sfidare la adresa regimului. Autorităţile iraniene vor să le ofere acestora „tratament ştiinţific şi psihologic", într-o așa-zisă clinică.
Rita Ora  foto   Instagram jpg
Care e mama, care e fiica? Mama Ritei Ora are 60 de ani și e psihiatru!
Fiica și mama au făcut o reclamă de senzație, în care arată amândouă… de aceeași vârstă. În ce relații sunt cele două?