Amintirea unui castel din Carpaţi (Ţara Codrului)

Ana-Maria STAN
Publicat în Dilema Veche nr. 329 din 3 - 9 iunie 2010
Amintirea unui castel din Carpaţi (Ţara Codrului) jpeg

Specificul evoluţiei istorice a Transilvaniei a făcut ca întreaga regiune să fie presărată cu reşedinţe nobiliare – castele şi conace –, cetăţi şi biserici fortificate, toate cu valoare patrimonială deosebită. Multe au supravieţuit pînă astăzi, chiar dacă nu întotdeauna s-au păstrat intacte, în timp ce altele au devenit, prea devreme, legendă.

Pentru pasionaţii de drumeţii şi obiceiuri locale, aducem azi la lumină destinul unui castel din Carpaţi, mai precis din ţinutul poetic denumit Ţara Codrului, zonă situată în extremitatea nordică a României, la întretăierea judeţelor Maramureş, Sălaj şi Satu Mare. Mergem aşadar în Maramureş, la circa 45 de kilometri de Baia Mare, la Asuaju de Sus, unde a existat multă vreme un conac impunător, cunoscut de localnici sub denumirea de „cetatea baronului“.

Asuaju de Sus (sau Felsö-Szivágy), este menţionat documentar încă din secolul al XV-lea. La 1908, prima monografie românească dedicată Sălajului – aflat pe atunci în componenţa Imperiului austro-ungar – pomenea satul ca pe o aşezare inclusă administrativ în acest judeţ, care avea „280 de fumuri (...), cu 1460 de suflete“, unde „din 8745 jugăre ş1 jugăr = aprox. 0,57 haţ de pămînt, numai 1785 sînt în mîna românilor“. Cam la aceeaşi dată, cel mai influent personaj al ţinutului era baronul Bornemissza Elemér, care îşi construise la Asuaj, în vîrf de munte, o reşedinţă de vînătoare, înconjurată de un parc cinegetic adăpostind mult vînat de soi. Aceasta este faimoasa „cetate a baronului“, care l-a găzduit, se pare, în timpul Primului Război Mondial, şi pe arhiducele Iosif de Habsburg, la o partidă de vînătoare.

După unirea Transilvaniei cu România, castelul a intrat în proprietatea statului român, dar a rămas părăsit şi nelocuit vreme de mai mulţi ani. A fost scos din uitare începînd din 1929, cînd autorităţile hotărăsc să îl dea în folosinţă Asociaţiei Creştine a Femeilor Române (ACF), organizaţie aflată sub preşedinţia de onoare a Reginei Maria şi patronajul efectiv al Principesei Ileana. Inspirată din modelul anglo-saxon al Young Women Christian Association (YWCA), asociaţia îşi propunea să reunească şi să antreneze în diferite activităţi socio-profesionale tinere fete, grupate în mai multe departamente, în funcţie de vîrstă şi preocupări. Alături de Bran şi Balcic, castelul din Asuaju de Sus a devenit reşedinţă pentru taberele de vară destinate elevelor membre ale ACF, găzduind în lunile iulie-august 1929 o primă serie de 120 de tinere. La sfîrşitul lunii august 1929, castelul din Asuaju de Sus a primit şi vizita Principesei Ileana, care la plecare a survolat cu avionul localitatea şi întreg domeniul baronului Bornemissza.


În anii următori, lucrările de restaurare ale clădirii vor continua, la fel şi acţiunile cultural-sportive găzduite de încăperile sale. Astfel, spre finalul anilor 1930, veneau la castelul din Asuaj, în cantonament, echipe de volei din Bucureşti şi din ţară, care se luau la întrecere cu localnicii, organizaţi în Societatea Tinerimii din Ulmeni şi jur. Dacă pozele de epocă ne înfăţişează o reşedinţă maiestuoasă, astăzi se mai păstrează din vechiul castel doar legendele. Distrugerea a fost înfăptuită treptat, cel mai probabil din 1940 încoace. La sfîrşitul anului 2001, jurnaliştii maramureşeni au consemnat, din amintirile bătrînilor satului, măreţia trecută a locului. În memoria sătenilor, acesta a rămas de poveste, cu proporţii impresionante – 300 de camere – şi dotări extrem de moderne pentru începutul de secol XX (apă curentă şi iluminat cu gaz), toate aflate în grija administratorului englez al domeniului. Pe temelia vechiului castel, o fundaţie olandeză şi-a manifestat recent intenţia de a construi un cămin de bătrîni, dar ideea este încă la stadiul de proiect (vezi Alexandra Ruja, articol în Glasul Maramureşului, 24 octombrie 2001).

Astăzi, la Asuaju de Sus se mai păstrează doar parcul cinegetic şi un drum „secret“ care trece pe lîngă fostul castel Bornemissza şi leagă satul de localităţile Şolduba şi Homorade din judeţul Satu Mare. Renumele actual al Asuajului nu mai este legat de „cetatea baronului“, ci de Tîrgul Cepelor, care are loc în fiecare toamnă.

Ana-Maria Stan este doctor în istorie, cercetător la Muzeul Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
9 aprilie: Ziua când s-a născut scriitorul Camil Petrescu, autorul romanului „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”
Pe 9 aprilie este și ziua când a luat sfârșit Războiul Civil American și a murit Prințesa Maria, singurul copil al Regelui Carol I al României și al Reginei Elisabeta.
image png
Ce să le faci zambilelor și narciselor din curte, după ce se scutură florile? Trucurile florarilor pricepuți
Florile au rolul de a înfrumuseța viața și casa noastră, mai ales curtea. Fiind primăvară, zambilele și narcisele se numără printre florile momentului, însă nu au o durată lungă de viață. Partea bună este că ele înfloresc an de an dacă sunt îngrijite corespunzător după ce li se scutură florile.
CCR declară neconstituțională legea de completare a pensiilor militare, foto Shutterstock jpg
Decizie CCR: Foștii ofițeri de informații pot intra în magistratură. Cine face excepție
Curtea Constituțională a României a decis în ședința de marți, 8 aprilie, că foștii ofițeri de informații pot intra în magistratură. Condiția este să nu fi făcut parte din Securitatea comunistă.
oua jpg
Metode prin care testezi prospeţimea ouălor. Cum te asiguri că sunt bune de consum
Calitatea alimentelor pe care le includem în dietă este extrem de importantă. În apropierea Paştelui, ouăle devin un subiect de interes pentru toată lumea, motiv pentru care este crucial să ştim cum să alegem şi cum să verificăm prospeţimea lor.
5 ani RoZoom Press
RoZoom Press sărbătorește 5 ani de angajament civic, cultural și social
La mulți ani și multe realizări nouă și mulțumiri tuturor colaboratorilor, invitaților și celor care, emisiune cu emisiune, sunt alături de noi!
b5e152241f59ee2be24065b43056d483 jpg
National Identity vs. European Identity: Can They Coexist?
For decades, the European Union has stood as a bold experiment in unity — a supranational project weaving together diverse nations through common laws, currency, and ideals. But as nationalism surges across the continent, the delicate balance between national identity and a shared European future fa
image png
Oana Radu, din nou mireasă! Ea și Șerban Balaban s-au căsătorit în mare secret. FOTO
Bucurie mare în showbiz-ul românesc după ce Oana Radu și Bogdan Balaban s-au căsătorit în mare secret. Cum arată cei doi în postura de miri descoperiți din continuarea acestui articol.
horoscop webp
Horoscop miercuri, 9 aprilie. Un nativ riscă să-i rănească pe cei din jur
Astologul Click!, Lorina, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de miercuri, 9 aprilie.
Facebook Politia Romana
Adolescent în vârstă de 17 ani, lovit cu mașina de un șofer, după un conflict spontan
Un adolescent în vârstă de 17 ani a fost lovit cu mașina, în Capitală, de un şofer în vârstă de 57 de ani, în urma un conflict spontan cu privire la acordarea de prioritate.