⬆
LA SINGULAR ȘI LA PLURAL
Pagina 10
Sărăcia este bună
M-am dus la ANPIS, instituția care se ocupă de asistații social, ca să-mi lămuresc în cap următoarele întrebări despre acești oameni de cîmpie: cîți sînt? Ce mănîncă (mai exact, „Din ce bani mănîncă?“)? Din ce bani beau (ce, cît și cînd beau am văzut)? Care este structura bugetului unei „gospodării“ de asistați?
Cu ochii-n 3,14
Pe Șoseaua Ștefan cel Mare, farmacia „Arta“ se află exact lîngă farmacia „Rețeta“. Părerea mea este că ar trebui să se unească între ele și să se numească, mai poetic, „Arta rețetei“. Sau „Rețeta artei“? (A. P.)
În Crîngași, o farmacie veterinară: Puricel Vet. De unde deduc că pînă și puricii sînt bineveniți, drăgăliți și răsfățați. (S. G.)
Cu ochii-n 3,14
● Noile măsurători arată că, în timp ce gheţarii se topesc la Polul Nord, suprafaţa îngheţată din Antarctica a crescut. Cercetătorii se aşteaptă însă ca în următoarele decenii să se dezgheţe din nou. Şi poate că atunci va îngheţa la Polul Nord. Viitorul e, în mod previzibil, instabil! (M. C.)
● La raionul de jucării al unui supermarket am descoperit „bebelușul cu funcții“. Cred că o lovitură de marketing ar fi, de fapt, inventarea unui bebeluș fără nici o funcție. (S. G.)
Cu ochii-n 3,14
● Umbli pe stradă și te întrebi – sau nu – care mai e situația. În ambele cazuri (că te-ai întrebat ori ba), o inscripție de pe un zid te aduce la zi: „Păcatul a ajuns la culme!!! Societatea în care trăim e una foarte decăzută și se fac mari răutăți. Nu mai există milă, dreptate și credincioșie!“. (D. S.)
● Justin Trudeau, noul prim-ministru al Canadei, a anunțat un guvern alcătuit în proporție de 50% din femei. Întrebat de ce a făcut asta, Trudeau a răspuns: „Pentru că sîntem în 2015“. (L. V.)
Cu ochii-n 3,14
● Într-un supermarket, unul dintre raioanele magazinului poartă denumirea „Confecţii gravide“. Vă daţi seama ce se întîmplă noaptea acolo, de-au rămas confecţiile gravide? (D. S.)
● Potrivit lui Nicolas Biver de la Observatorul Astronomic din Paris, Cometa Lovejoy lansează în spaţiu echivalentul a 500 de sticle de vin pe secundă. E prima dată cînd cercetătorii au descoperit alcool etilic la o cometă. Probabil că e din Vaslui. (L. V.)
Cu ochii-n 3,14
● Trecînd prin Braşov, am zărit un anunţ mare: „Covoare Pierre Cardin“. Nu le-am văzut niciodată, dar mi le imaginez simandicoase. S-au dus vremurile în care mai lipeam pe la colţuri linoleumul rupt ori mocheta ciupită… (I. P.)
● Titluri, concepte, maxime şi cugetări binecunoscute – de nerecunoscut (II): Calcanul, de Günter Grass, în turcă: Pisi Balîghî. (M. P.)
Un marfar cu locomotiva stricată
Am participat la o conferinţă ştiinţifică internaţională, organizată de Institutul Umanitar Ucrainean din Kiev. Recunosc, am avut la început temeri. Obişnuiesc să butonez principalele canale de televiziune ruseşti şi ele afirmau (şi afirmă) orchestrat că Ucraina e o ţară căzută în haos, plină ochi de fascişti.
Cu ochii-n 3,14
● Primarul din Boston a declarat ziua de 10 octombrie Ziua Oficială Patti Smith a Oraşului Boston. Cu ceva vreme în urmă, primarul din Chicago instituise Ziua Oficială David Bowie. Se pregăteşte Ziua Oficială Gică Petrescu a Oraşului Bucureşti. (L. V.)
● Ca în fiecare an, ţin să remarc testul de anduranţă la care sîntem supuşi de către RADET. Sînt acele zile de frig colosal în apartamente în care ierarhia problemelor existenţiale este rearanjată cu fiecare pulover pe care îl mai pui pe ti
Cu ochii-n 3,14
● La începutul lunii octombrie, „doi preoţi români au furat moaştele unui sfînt din Grecia. Pelerinii au plecat cu mîna stîngă a Sfîntului Haralambie“. Justiţia divină a acţionat rapid: hoţii au fost prinşi într-o jumătate de oră, iar Haralambie şi-a primit mîna înapoi. (L. V.)
● A apărut un nou studiu: persoanele care nu beau pot muri mai devreme decît cele care le au cu alcoolul. Aştept cu nerăbdare şi studiile care să confirme că fumatul este, de fapt, sănătos, iar junk-food-ul este ideal pen
Berlin, oraşul real şi cel ficţional
Un oraş aparent haotic şi creativ, dar care are „la bază“ o solidă disciplină nemţească. Un oraş divizat şi reunificat unde poţi simţi, în acelaşi timp, un socialism „lejer“, familiar şi oarecum reconfortant, dar şi Occidentul „profund“, adevărat, la care visam noi, toţi cei din Est.
Cu ochii-n 3,14
● În perimetrul mînăstirii Bîrsana se vînd brînzoici. Atenţie, aşadar, la „lupoici“ care fugăresc „puştoici“ înfulecînd ~. Mînz, varză, barză, viezure… (R. M.)
● Vorbe înţelepte de la un taximetrist: „În timp ce specia umană se pregăteşte să colonizeze Marte, pe bucureşteni îi îneacă orice ploaie“. (M. C.)
Cu ochii-n 3,14
● Mă fascinează noua paletă de gusturi realizate în laboratorul marketingului. Deunăzi, în căutarea îngheţatei perfecte, am dat peste îngheţata cu gust de papanaş. Ce gust are papanaşul? (S. G.)
● Filmul Internul (Nancy Meyers, 2015, cu Robert De Niro şi Anne Hathaway), de curînd pe ecrane, reabilitează, printre altele, batista clasică, de pînză: eroul oferă, cu folos, cîte o asemenea batistă eroinelor în majoritatea scenelor-cheie. (I. P.)
Invazia „islamiştilor“
În momentul în care, la începutul acestei luni, am remarcat că televiziunea publică de la Budapesta nu transmitea meciul de fotbal Ungaria-România din preliminariile EURO 2016 şi pentru că presa din România transmitea doar informaţii şi imagini preluate de la agenţii, am zis că aşa ceva trebuie să văd cu ochii mei.
Cu ochii-n 3,14
● La un magazin de mobilă din Bucureşti găsesc scaunul perfect al lui Procust. Susţine, spune eticheta, maximum 60 de kilograme. Cu alte cuvinte, viitorilor mei invitaţi, la intrare, le voi pune la dispoziţie cîntarul. Cine nu se încadrează, îmi cer scuze, ne vedem altădată. (S. G.)
● Homeless-i erau, în număr destul de mare, şi la Boston. În parcul central îşi aveau locul lor în care predicau, citeau din Evanghelii, cerşeau, căutau resturi de mîncare, se adunau şi parlamentau, uneori
Cu ochii-n 3,14
● La Piaţa Romană, un homeless se plimba cu un urs gigantic în braţe, albastru şi murdar, din care a scos o grămadă de bancnote de 100 de lei. Superb. (C. Ş.)
● Pentru că a uitat să-şi pună în trusa cu scule virgule şi conjuncţii, un reparator a scris, la pagina de „Mica publicitate“: „Repar maşini de spălat aer condiţionat urgent şi ieftin“. Oare şi-o găsi clienţi? (M. M.)
Cu ochii-n 3,14
● Scrollezi pe Internet şi toate ştirile sau informaţiile sînt „mind blowing“, „ground breaking“, „life changing“, „restoring your faith in…“, „everything will change forever“ etc. Ai zice că în fiecare zi omenirea se redefineşte din temelii, cînd, de fapt, sîntem aceiaşi şi facem aceleaşi lucruri de mii de ani. (M. C.)
● La Boston am călătorit cu o incredibilă, dar reală variantă a lui Chitty Chitty Bang Bang: un autobuz numit Duck (Raţa), care mergea şi pe pămînt, şi pe apă. La un momen
Cu ochii-n 3,14
● Potrivit publicaţiei The Nanfang, o femeie care zbura prin China cu o sticlă de coniac în bagajul de mînă a fost oprită pe aeroportul din Beijing şi rugată să arunce sticla. Doamna Zhao, o femeie de vreo patruzeci de ani, s-a aşezat într-un colţ, a desfăcut sticla şi a băut coniacul pînă la ultima picătură. Doamna Zhao e un exemplu pentru noi toţi. (L. V.)
● Pot să confirm (că acum, cînd cu Festivalul Dilema veche, am tot făcut drumuri la Alba Iulia). Pe bucata de autostradă dintre Si
Cu ochii-n 3,14
● hitchBOT, un robot autostopist creat ca să investigheze relaţiile dintre roboţi şi oameni, a fost decapitat în Philadelphia. De către un om. (L. V.)
● Într-o piaţă invadată de pepeni din Grecia sau Turcia, galbeni, fără seminţe sau pitici, singura reclamă care mai putea ţine piept noilor avantaje a fost „Avem pepeni reci!“. (S. G.)
Cu ochii-n 3,14
● Potrivit unor studii recente, proprietarii de pisici prezintă un risc cu aproximativ 40% mai mic de a se confrunta cu un atac de cord. De asemenea, pisicile pot reduce simptomele dispneei şi scad tensiunea arterială. Torsul pisicii vindecă infecţiile şi inflamaţiile, tendoanele şi ligamentele bolnave. Aşadar, în curînd, toate farmaciile vor da faliment, pisica e un panaceu. (A. P.)
● Ştiţi cîte persoane au omorît poliţiştii americani în primele şase luni ale lui 2015? 547. Ştiţi cîte pe
Europa „adevăraţilor“ sau Europa cu adevărat?
Fără o abordare curajoasă, într-o perspectivă amplă, a crizei greceşti, acordul încheiat cu Eurogrupul în 13 iulie nu va însemna decît amînarea unui faliment: nu doar al statului grec, ci şi al ideii europene, pentru care Grecia reprezintă călcîiul lui Ahile, oricît s-ar amăgi creditorii externi cu absenţa unui efect de contagiune.
Cu ochii-n 3,14
● Se spune că doar taxele, moartea şi publicitatea sînt constante absolute în viaţa unui om. Care, în aceeaşi logică a certitudinilor, nu poate ascunde faţă de vecini trei stări: strănutul, dragostea şi erecţia. Am mai învăţat ceva azi. (M. C.)
● Pentru cei care merg pe scări: prin holurile blocurilor nu mai găseşti, ca altădată, doar calendare expirate şi ghivece cu ficuşi; mai nou, unele dintre ele sînt foarte şic amenajate, cu balansoare şi fotolii de unde poţi admira priveliştea. (I
Cu ochii-n 3,14
● Am descoperit că există un Centru pentru Studii Complexe. Nu există oare şi unul pentru Studii (cît mai) Simple? (M. V.)
● În Călăraşi, pe drumul spre bacul de la Ostrov, printre maşini de Salvare ajunse fiare vechi şi alte rămăşiţe ruginite ale unei foste lumi industriale, se înalţă, falnic şi suav, motelul „Poem“. (I. P.)
Cu ochii-n 3,14
● La magazinul de suveniruri din Salina Turda, lîngă brichetele cu inscripţiile salinei, magneţi cu Arsenie Boca. Un viciu lîngă altul. (S. G.)
● În publicaţia The Talks, Stellan Skarsgård, actor suedez care joacă şi la Hollywood, răspunde că nu vrea să se mute în America: „Prefer să trăiesc în Suedia pentru că taxele sînt mai mari, nimeni nu face foamea, avem un sistem de sănătate foarte bun, şcoli şi universităţi gratuite. Prefer să plătesc taxe mari ca să avem toate acestea.“ (M. C.)
Hoteluri-fantomă sau turismul „de tip Overlook"
Am citit The Shining a lui Stephen King pe la 15 ani şi multă vreme m-a bîntuit imaginea hotelului pustiu din creierii munţilor, care se comportă ca o entitate vie, malefică. La ceva vreme după aceea, am aflat că Overlook există într-o oarecare măsură şi în realitate, este vorba de hotelul istoric Stanley, din Colorado.
Cu ochii-n 3,14
● Pe o biserică din sectorul 2, care tocmai a intrat în reparaţii, sînt două bannere mari. Pe unul scrie: „Construim cu Duraziv!“, pe celălalt „Investim în spiritualitate. Neculai Onţanu“. Doamne-ajută! (A. P.)
● De ziua mea, primesc, fix la miezul nopţii, trei e-mail-uri: de la Alsafix – „soluţii profesionale de fixare“, de la Raclette.de – „specialistul Dvs. în racletă“ şi de la Monopol-Shop.de – un site care nici măcar nu mai există. (M. P.)
Poveştile Gării de Nord
Pe peron erau doar călători. Nu existau nici chioşcuri, nici vînzători ambulanţi. Apă, sandviş şi reviste ţi le luai de acasă. Povestea gării din vremurile comuniste este una în alb şi negru.
Cu ochii-n 3,14
● În Gara de Nord, printre multele tarabe şi buticuri, un chioşc inedit: se numeşte La Efendi şi vinde socată, cafea turcească şi hot dog american. O globalizare aproape perfectă. (S. G.)
● Mă întreb dacă Angela Merkel s-a gîndit vreodată ce sumă ar avea de plată Europa şi restul lumii dacă grecii şi-ar revendica drepturile de autor asupra focului. Doar Prometeu nu s-a sacrificat degeaba pentru noi, nu? (A. D.)
Cu ochii-n 3,14
● Mă amuză formula pe care am tot auzit-o/citit-o în ultimele zile: „Victor Ponta se află la recuperare în Turcia“. Adică e recuperabil? Cu teză de doctorat cu tot? (M. V.)
● Există şi o variantă horror a animalelor care-ţi pot ieşi în cale ziua-n amiaza mare în Bucureşti: pe o stradă de pe lîngă Mall Vitan era să dăm cu maşina peste o bufniţă (!) rănită, iar în zona catedralei Sf. Iosif mi-a tăiat calea un şobolan gras. (I. P.)
Cu ochii-n 3,14
● Se pare că ultimul om din Neanderthal, al cărui fragment de maxilar a fost descoperit de curînd în Peştera cu Oase din Caraş-Severin, ar fi trăit în România. De ce nu mă miră? (A. P.)
● Cică o femeie a fost prinsă pe aeroportul din Bogota, în timp ce încerca să urce într-un avion spre Spania, cu un kilogram şi jumătate de cocaină ascuns în implanturile mamare. Cu alte cuvinte, sîni şi droguri la un loc. (A. M.)
Cu ochii-n 3,14
● Cerinţele unui anunţ de închirieri imobiliare: „Fără fumători, animale sau animăluţe, să locuiască maximum 2 persoane. Seriozitate maximă, în bibliotecă se află o Biblie!“. (S.G.)
● La rubrica de mică publicitate dintr-un ziar cineva a dat un anunţ că vrea să angajeze un blogger. Deci ziarul tipărit n-a murit. Ba chiar dă semne de vitalitate! (M. M.)
Cu ochii-n 3,14
● De-a lungul timpului, m-am împrietenit pe Facebook cu oameni pe care îi cunosc, dar şi cu necunoscuţi, cu asociaţii de artişti, scriitori, apicultori, cu biblioteci, librării, cafenele şi beauty saloane. Dar cu Genţi de Piele chiar nu, nu vreau să mă împrietenesc. Pînă aici! (A. P.)
● Reclamă la ofertele săptămînii într-un supermarket: preţuri reduse la îngheţată şi la hîrtie igienică. Uneori lucrurile merg bine împreună. (S. G.)
Extraordinarele întîmplări ale copiilor dislexici şi ale părinţilor lor
Din definiţiile de mai sus rezultă următoarele: în primul rînd, dislexia nu ţine de anormalitate şi nu are nici o legătură cu retardul mintal sau cu vreun grad de handicap. E o problemă cu care unii copii se nasc, o incapacitate de a face legătura între simbol şi ce reprezintă simbolul.
Cu ochii-n 3,14
● La o tarabă din Piaţa Crîngaşi, printre dresuri, chiloţi şi sutiene, am văzut iţindu-se o carte despre Arsenie Boca. Iluminarea ascunsă printre desuuri. (S. G.)
● De cîteva zile mi s-a stricat maşina de spălat şi caut înlocuitor. Printre review-uri găsesc unul bun: „O maşină cu un aspect deosebit, multe funcţii, dar din păcate la centrifugare trepidează foarte tare“. (C. Ş.)
Cu ochii-n 3,14
● Din găselniţele traducătorilor de filme: englezescul The babysitter (dădaca) a fost tradus cu românescul Dorinţă fatală. Ceea ce mi-a adus aminte de franţuzescul „Honni soit qui mal y pense“. (S. G.)
● Nu trece o săptămînă fără să se descopere că pe Internet a circulat ba o ştire falsă, ba o fotografie trucată, ba un studiu-fantomă. Trăim deja viitorul presei! (M. C.)
O frîntură de poveste de familie de la marginea unei frînturi de lumi
a periferie sau la centru, în Brazilia, familia e la loc de cinste. Nouă, antropologilor, ne place să numim asta parte din cultură. În contextul unei sărăcii mereu problematice, familia e singura şi cea mai stabilă strategie de a te menţine la suprafaţă.
Cu ochii-n 3,14
● În ziua de azi, o invitaţie la un „eveniment“ prilejuit de inaugurarea unui spaţiu comercial poate fi şi altceva decît clasicul dreptunghi de carton. De pildă, poate fi un guler pe care scrie: „Sînt gulerul Take Ionescu şi te invit să faci cunoştinţă cu cămaşa românească Braiconf la deschiderea celui mai nou magazin din JW Marriott, pe 7 mai, la ora 18“. (D. S.)
● Gata, s-a rezolvat şi problema bacşişului impozitat şi pus pe bon fiscal. A zis domnu’ ministru că „a fost un experiment“ şi s-a an
Antidot la pesimism
„Chiar dacă trăim cu impresia că nu există discriminare, uitaţi-vă la statisticile salariale, unde veţi descoperi diferenţe clare între salariul unui bărbat şi cel al unei femei, angajaţi pe aceeaşi poziţie. Uitaţi-vă, mai apoi, la lipsa de reprezentare a femeilor în politică. în prezent, în România, sînt doar 11% femei în Parlament.“
Cu ochii-n 3,14
● Liderul nord-coreean lucrează continuu la rafinarea metodelor de ucidere a celor pe care-i consideră trădători. După ce şi-a otrăvit mătuşa în secret, acum a trecut la nivelul superior: şi-a executat ministrul Apărării cu o rachetă antiaeriană, în faţa a cîteva sute de oameni. Mă întreb ce urmează. (L. V.)
● Cîteva dintre preocupările prinţului Charles al Marii Britanii, dezvăluite de scrisorile sale adresate de-a lungul vremii feluritor miniştri şi publicate recent, în virtutea legii libertăţ
Birul pe bacşiş
După ce tocmai a finalizat proiectul unui coerent şi riguros şi impecabil sistem de legislaţie fiscală şi, în general, după ce a dereticat şi primenit cum se cuvine dreptul autohton, Înalt-Prea-Sofisticatul Legiuitor Român a reglementat, în fine, impozitul pe ciubuc.
Cu ochii-n 3,14
● În taxi se aude în staţie: „Dna X din Bîrlogul lupilor“. Aflu că respectivul bîrlog e o stradă din Bucureşti. Se înscrie în trend-ul feerico-mitologic, pe lîngă străzile Făt-Frumos, Ileana Cosînzeana, aleea Păcală, doar ca pe linia mai horror. Alături de Vlad Dracul. (I. P.)
● Dl ministru Eugen Teodorovici – care altminteri pare un om serios – a zis că, dacă vrem să-i dăm bacşiş băiatului care livrează pizza, trebuie să mergem la firmă să facem bon fiscal. Punem pariu că nu se va întîmp
„Un spaţiu de interacţiune“ – interviu cu Ionuţ SIBIAN, preşedintele FDSC
Între 8 şi 10 mai, în Parcul Herăstrău din Bucureşti are loc cea de-a şasea ediţie a ONGFest, festivalul naţional al organizaţiilor neguvernamentale din România. Despre ce este vorba, care este tema de anul acesta şi despre participanţi am discutat cu preşedintele FDSC, Ionuţ Sibian.
Cu ochii-n 3,14
● Din noua terminologie a buletinului meteo, cea în care vîntul nu mai „bate cu putere“, ci „e nervos“, am aflat că, în acest week-end, „vîntul va avea unele porniri la malul mării“. Ca noi toţi, de altfel, la malul mării. (S. G.)
● Din cîteva anunţuri apărute la mica publicitate în Libertatea de vineri, 24 aprilie 2015, am aflat ce meserii au căutare azi (printre altele) pe piaţa muncii: „agenţi de curăţenie“, „zidari calificaţi pentru catedrală“, „salatieră“, „coletatori“. (D. S.)
Poveşti cu cosmeticiene – interviu cu Adriana POPOVICI şi Neli PFEIFFER
Pe Adriana Popovici am cunoscut-o întîmplător, la Iris, unul dintre cele mai „tari“ saloane de cosmetică de pe vremuri. Prin ea am întîlnit-o şi pe Neli Pfeiffer, de la Apiestetic,o altă legendă a cosmeticii neaoşe. Împreună, ele două, prietene şi foste colege, au fondat Şcoala de Cosmetologie Apiestetic.
Ziua în care Căzăneştiul n-a fost nici comună, nici oraş
Într-o duminică în care, în sfîrşit, părea că primăvara şi-a găsit locul, liliacul înflorise şi se îngălbeniseră şi cîmpurile cu rapiţă, undeva, la aproape o sută de kilometri de Bucureşti, la Căzăneşti, în judeţul Ialomiţa, lumea a mers la vot. Mai exact, la referendum.
Cu ochii-n 3,14
● Poţi afla, din pliantul unui supermarket, lucruri de care habar n-aveai. Exemplu: „Ştiaţi că Puiul Fericit este singurul pui galben certificat pentru creştere lentă (peste 58 de zile) din Romånia?“. (D. S.)
● Ştire (Digi24, 22 aprilie, jurnal de prînz): „Pomii viticoli vor avea de suferit din cauza vremii reci, n-au înflorit la timp.“ M-am liniştit; carevasăzică nu e nici o problemă cu pomii pomicoli. Da’ cu vulpea cum rămîne?! O miciurinizăm şi pe ea? (R. M.)
Cu ochii-n 3,14
● Puţine lucruri întrec în stranietate ce poţi auzi, din senin, într-un autobuz. Cum ar fi aceste vorbe, înregistrate într-o seară, aproape fără să-mi dau seama, în 381: „Cînd am venit acasă m-am documentat că era un basm“. (D. S.)
● Cînd am urcat în tren, fata din faţa mea, care trebuie să fi fost prin anul doi-trei de facultate, citea Idiotul lui Dostoievski. După vreo jumătate de oră, a pus cartea în rucsac şi a scos un alt volum: Fii demn! al lui Dan Puric. Să fie masa bogată. (A. M.
Poveşti cu elevi şi scriitori contemporani
Anul trecut, un subiect de la examenul de capacitate i-a încuiat pe copiii de clasa a VIII-a: „Redactează o scurtă naraţiune în care să prezinţi o întîmplare petrecută în timpul participării la o întîlnire organizată de şcoală cu un scriitor contemporan“. Încerc să-mi imaginez ce o fi fost în mintea copiilor.
Cu ochii-n 3,14
● În Istanbul nu am văzut cîini vagabonzi. Doar cîini comunitari protejaţi, foarte bine hrăniţi şi într-o stare de zacere veşnică. În schimb, precum se ştie, oraşul abundă în pisici vagaboande. (I. P.)
● E-mail primit pe adresa redacţiei de la Episcopia greco-catolică de Cluj-Gherla: „Invitaţie – Conferinţă de presă la Învierea Domnului“. Nu ştiu de ce am impresia că n-o să aflu nimic nou la conferinţa asta. (L. V.)
Artificii în jungla urbană, miercuri la prînz
Mă pregătesc de cu seară pentru al doilea drum la Poliţia Federală, cu sîrgul şi disciplina unui elev conştiincios: îmi verific actele de trei ori, în sacoşă adaug o banană şi un pachet de biscuiţi. Iau şi o carte, alegerea e grea. Mă decid. Ziua începe devreme.
Cu ochii-n 3,14
● Azi-dimineaţă primesc pe e-mail următorul anunţ: „Cîştigă o naştere gratuită la SANADOR!“. M-am emoţionat, deşi nu sînt femeie. (M. P.)
● Pe site-ul okazii.ro puteţi cumpăra, cu numai 20 de lei, un flacon de „Bărbos Frumos“. E un „ulei pentru barbă premium, 100% organic“. Produsul este oferit de vînzătorul echerşicompas. (M. P.)