Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 615 din 26 noiembrie - 2 decembrie 2015
Cu ochii n 3,14 jpeg

DOUĂ LUCRURI ÎȘI DOREȘTE
UN BĂRBAT ADEVĂRAT:
SĂ PREZINTE PUBLICULUI
O ALTĂ DIMENSIUNE ȘI SĂ FIE ȘEFUL

● Titluri, concepte, maxime şi cugetări binecunoscute – de nerecunoscut (V): „Două lucruri îşi doreşte un bărbat adevărat: pericolul şi joaca. De aceea caută în femeie cea mai periculoasă jucărie.“ (Nietzsche, Aşa grăit-a Zarathustra); în maghiară: Egy férfi két dolgot akar: veszélyt és játékot. Ezért akarja a nöt, aki a legveszedelmesebb játékszer. (M. P.)

● Marți, 24 noiembrie 2015, la Athénée Palace Hilton din București a avut loc o licitație („Colecția unui român. Corneliu Vadim Tudor“) care își propunea „să prezinte publicului o colecție de obiecte încărcate de poveste și emoție“. Ne-a atras atenția piesa de la poziția 45 din catalogul licitației, Autograful colonelului Muammar al-Gaddafi, șeful statului libian, pe o carte de vizită a senatorului Corneliu Vadim Tudor, cu un preț de pornire de 325 de euro. Iar la poziția 162, România pe drumul construirii societății socialiste multilateral dezvoltate, operele complete ale lui Nicolae Ceaușescu, în 30 de volume, cu un preț de pornire de 250 de euro. În ambele cazuri, pare cam puțin – obiectele cu o asemenea încărcătură de poveste și emoție nu pot fi decît inestimabile. (D. S.)

● Un tip pe nume James Richards susţine că, în urma unei călătorii într-o altă dimensiune, s-a întors cu o casetă audio pe care se află un album al trupei Beatles încă nerealizat în dimensiunea noastră. Albumul se cheamă Everyday Chemistry şi, indiferent dacă credeţi sau nu povestea omului, poate fi ascultat şi descărcat gratuit de aici: www.thebeatlesneverbrokeup.com. Pe site puteţi citi în amănunt şi povestea turistului nostru intradimensional cu mintea plină de rock’n’roll. (M. C.)

● „Ne-au spus de ce erau acolo, ne-au vorbit despre ce propovăduiesc. Ne-au explicat că bombele căzute în Siria i-au făcut să fie acolo (…). Ne-au luat în sala unde răniții încă mai agonizau. Ne-au explicat că acesta nu este decît începutul războiului care s-a pornit acum și că ei o fac în numele Statului Islamic. Apoi ne-au întrebat dacă sîntem de acord cu ei. Vă las să vă imaginați liniștea care s-a lăsat în acel moment.“ (Sébastien a rămas închis mai mult de două ore în Bataclan, vineri, 13 noiembrie, alături de teroriști. Aceasta este mărturia lui, făcută celor de la RTL.) (A. M. S.)

● O statistică despre furturile din magazinele germane arată că Nutella e unul dintre produsele cele mai vînate de hoţi. Şeful unei reţele de benzinării a hotărît să scoată deocamdată produsul de la vînzare, pentru că paguba e prea mare. „Avem o problemă cu anumite categorii de produse alimentare“, a spus el. Soluţia? Să pună la raft doar butaforie, un model al produsului, şi să vîndă borcanul adevărat cu ciocolată doar la tejghea. (M. M.)

CAM CE POATE GĂSI O DOAMNĂ
DE AICI ÎNCOLO:
UN PROFIT DE 26 DE LEI

● Cam ce poate găsi o doamnă pe mail-ul ei, printre altele: „Mărește-ți buzele rapid, sigur și eficient“. Motivația: „Mărirea buzelor este cea mai cerută manoperă estetică mai ales acum, cînd vine vara“ (http://acasatv.net/). Și încă una, mai concretă: „În grupul meu de prietene, cele care au buzele perfecte sînt mereu în centrul atenției și mi-am dorit și eu să fiu privită în felul în care sînt ele“. Ce am putut înțelege eu de aici: că lucrurile care contează, în asemenea situații, sînt cam două: vara (chiar dacă nu vine chiar acum) și „grupul de prietene“… (I. P.)

● Ce-am mai aflat zilele astea: Statuia Libertăţii a fost concepută iniţial să reprezinte o femeie musulmană care păzeşte Canalul de Suez, dar în cele din urmă sculptorul Frédéric Auguste Bartholdi şi-a mutat schiţele sale din Egipt în Staten Island. De aici încolo, altă poveste simbolică! (M. C.)

● Potrivit unei anchete făcute de Financial Times, contrabanda cu petrol irakian aduce autoproclamatului Stat Islamic, cunoscut şi drept ISIS, un profit de 1,5 milioane de dolari pe zi. Atacurile de la Paris au costat mai puţin de 50.000 de dolari. (M. C.)

● Un bilet București-Brașov cu SNCFR costă 52 de lei. Același bilet, cu compania SC Regiotrans SRL, costă 26 de lei. Aceeași via. Comparaison n’est pas raison?! (R. M.)

DIN ACEST MOMENT,
ȘOSEAUA ȘTEFAN CEL MARE
SE AFLĂ ÎN SUBURBIA CRÎNGAȘI

● Dl președinte Iohannis dorește o nouă lege a educației pînă în 2017 și a declarat: „Din acest moment, dezbaterile în domeniul viitorului educaţiei sînt deschise“. De fapt, dezbaterile sînt deschise de douăj de ani, s-au făcut, refăcut și schimbat legi, fără mari rezultate. Înțeleg că acum o luăm de la capăt. Din dezbatere-n dezbatere spre victoria finală! (M. V.)

● Pe Șoseaua Ștefan cel Mare, farmacia „Arta“ se află exact lîngă farmacia „Rețeta“. Părerea mea este că ar trebui să se unească între ele și să se numească, mai poetic, „Arta rețetei“. Sau „Rețeta artei“? (A. P.)

● Avea şapte ani, îl chema Diesel şi lucra în Poliţia franceză, unde se specializase în detectarea explozibilor. În timpul unui raid în suburbia pariziană Saint-Denis, a intrat primul în camera unde un sinucigaş terorist tocmai detona o bombă artizanală. Poliţia franceză a postat pe Twitter o fotografie cu frumosul şi curajosul cîine, anunţîndu-i cu regret moartea. (M. C.)

● În Crîngași, o farmacie veterinară: Puricel Vet. De unde deduc că pînă și puricii sînt bineveniți, drăgăliți și răsfățați. (S. G.)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Criticile unui american îndrăgostit de România. „Acele creaturi cretacice cred că mai trăim sub Ceaușescu“ VIDEO
Un american a povestit pe YouTube lucrurile care le detestă la țara sa adoptivă, România. Totuși, el susține că se simte bine aici și că este îndrăgostit de România, dar nu poate închide ochii la unele probleme.
image
Dr.Vlad Ciurea, despre un obicei banal care poate ucide: „Este adevărat, mai ales dacă persoana este și hipertensivă”
Deși la prima vedere poate părea inofensivă, o ceartă între două persoane se poate încheia tragic. Emoțiile puternice și furia creează condițiile propice unei afecțiuni, care, în unele cazuri, poate fi fatală.
image
Motivele pentru care România are apartamente nelocuite. „Nu ține de vreo criză imobiliară“
Tot mai multe locuințe sunt nelocuite în marile orașe ale României, deși criza imobiliară despre care vorbesc mulți nu a sosit, cel puțin deocamdată. La mijloc ar fi vorba despre alte fenomene.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic