Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 588 din 21-27 mai 2015
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎN EPOCA REŢELELOR FERICITE,
APLICAREA CORECTĂ A LEGII
DEPINDE DE FORMA PAHARULUI

● În epoca reţelelor sociale dedicate exclusiv căutării partenerilor sexuali, precum Tinder, Grindr sau Smorgasbord, s-a pus întrebarea dacă generaţia de azi face mai mult sex decît cea a părinţilor. Cercetătorii americani de la San Diego State University s-au folosit de datele oferite de General Social Survey pentru perioada cuprinsă între anii 1972 şi 2012 şi au ajuns la următorul calcul: adulţii de azi au ca medie 8,26 parteneri sexuali, spre deosebire de adulţii din anii ’70 care aveau ca medie 11,68 parteneri sexuali. Concluzia cercetătorilor e că, deşi astăzi sîntem mult mai toleranţi faţă de sexul întîmplător, nu ne mai bucurăm atît de mult de acesta. (M. C.)

● Facebook mă informează că e ziua de naştere a Alergologieorl Colţea. Ce-aş putea să-i urez? Sănătate? La multe urticarii? Sau… urechi fericite? (A. P.)

● În piaţa din oraşul Făgăraş, răsadurile cu crăiţe se vînd exclusiv în maghiară (aşa scrie pe tăbliţă). În comuna Şercaia, o dubiţă albă pe post de „Brutărie tradiţională“ are textul inscripţionat pe portieră, întîi în maghiară şi apoi, după linia de pauză, în română. Iar la cel mai mare restaurant din Sf. Gheorghe se mănîncă exclusiv în maghiară sau în germană. Cînd vor învăţa şi românii să monitorizeze, civic, pe limba lor, aplicarea corectă a legii multietnicismului şi a legii plurilingvismului?! (R. M.)

● Aţi observat că, atunci cînd ieşiţi în oraş, paharul dumneavoastră se goleşte mult mai repede decît cel al vecinului de masă? Alegeţi un pahar drept în locul unuia rotunjit, acesta este sfatul celor de la Universitatea din Bristol. Se pare că au dreptate şi că viteza cu care bem alcool depinde de forma paharului. Propun să testăm. (A. M. S.)

DE 10 ANI, MÎNERELE UŞILOR
SÎNT SINGURELE DIN LUME
CAPABILE SĂ-ŢI DERANJEZE MĂTUŞA

● Din perlele copiilor din ziua de azi: la clasica întrebare „Ce te vei face cînd vei fi mare?“, o fetiţă de 10 ani a răspuns, scurt şi la obiect: „Musafir“. (I. P.)

● Mai multe site-uri au preluat anul trecut studiul ştiinţific conform căruia moda bărbii a atins punctul de saturaţie, anul acesta urmînd declinul părului facial la bărbaţi. Recent, o nouă ştire aşa-zis ştiinţifică a circulat pe Internet, afirmînd că barba este periculoasă pentru sănătatea oamenilor care o poartă sau care se află în proximitatea ei din cauza numărului mare de bacterii care s-ar dezvolta în ea. Ştirea a fost însă contracarată de site-ul ZME Science, care a afirmat că un număr mare de bacterii se află pe toate suprafeţele din jurul nostru: telecomanda, telefonul mobil, tastatura computerului, mînerele uşilor şi că numai bărbile doctorilor ar putea reprezenta un pericol microbiologic. Mă întreb dacă nu se ascunde aici încercarea disperată a companiilor cosmetice producătoare de spume/geluri de ras şi after-shave-uri cărora le-au cam scăzut vînzările la aceste articole. (M. C.)

● La televizor se vorbeşte despre un exerciţiu militar la care au participat militari americani şi români. O voce din off anunţă că „despre elicopterele de luptă Apache americanii spun că sînt singurele din lume capabile să aterizeze în sufragerie fără să-ţi deranjeze pisica“. Iată un nou standard de calitate pentru tehnica militară! Iată un slogan tentant, irezistibil pentru un produs cu calităţi devastatoare. Dacă-i pe-aşa, cumpăr şi eu, de toţi banii, nişte elicoptere Apache. (M. M.)

● Liderul nord-coreean lucrează continuu la rafinarea metodelor de ucidere a celor pe care-i consideră trădători. După ce şi-a otrăvit mătuşa în secret, acum a trecut la nivelul superior: şi-a executat ministrul Apărării cu o rachetă antiaeriană, în faţa a cîteva sute de oameni. Mă întreb ce urmează. (L. V.)

DE-A LUNGUL VREMII,

ULTIMELE ZILE TREC PESTE PEŞTE

● Cîteva dintre preocupările prinţului Charles al Marii Britanii, dezvăluite de scrisorile sale adresate de-a lungul vremii feluritor miniştri şi publicate recent, în virtutea legii libertăţii informaţiei: elicopterul Lynx, merluciul negru argentinian, Antarctica, medicina alternativă (plante medicinale şi acupunctură), penitenciarele irlandeze, terenurile NHS (serviciul naţional medical), supermaket-urile britanice, învăţămîntul, bursucii. Încă un britanic excentric. (M. P.)

● Una dintre întrebările cele mai încuietoare auzite în ultimele zile vine din enigmaticul univers publicitar: „Ştii şi tu ce ştie şerveţelul Carolino?“. Recunosc că nu. (S. G.)

● Trec maşini în trafic, mergînd unde au treabă cei pe care-i poartă. Pe una dintre ele scrie clar care e treaba: „Sudarea şi tăierea – de la proiect la realizare“. (D. S.)

● Barnaby Joyce, ministrul Agriculturii din Australia, a declarat zilele trecute: „E timpul ca Pistol şi Boo să se care înapoi în Statele Unite. Johnny Depp are la dispoziţie 50 de ore ca să-şi scoată cîinii de pe teritoriul Australiei.“ Dacă nu, Pistol şi Boo or să fie eutanasiaţi. Joyce s-a enervat că Depp şi-a adus cîinii cu avionul privat, sărind astfel peste procedurile vamale: „Din punctul meu de vedere, e un actor grozav; Jack Sparrow, minunat… dar asta nu-i o scuză să încalci legile noastre.“ Adevăru-i că are dreptate. (L. V.)

● Pe şoselele patriei, mai vechiul slogan comunist „Nici o masă fără peşte oceanic!“ a fost de curînd înlocuit de capitalistul „Peşte consumat mai des, calea ta către succes!“. (A. P.)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Belgrad și fiorul balcanic
Și mie mi-a plăcut la Belgrad, am regăsit aici „fiorul balcanic” de care m-am îndrăgostit.
E cool să postești jpeg
Negustorii de timp
„Sistemul politic nu poate gestiona totul în același timp (...) și, în prezent, Europa este foarte ocupată.”
p 20 Leviatan jpg
Pe urmele lui Iov
În Biblie, însă, realul nu se reduce la o lume plană, somnolentă, cufundată în necazuri, în nevoi, în cotidian.
Theodor Pallady jpeg
Prietenii latini ai Bizanțului
Împărțirea tîrzie a Imperiului Roman între Orient și Occident n-a subminat unitatea Bisericii creștine, cel puțin pînă la Marea Schismă din 1054, agravată ulterior prin Cruciada a IV-a și eșecul sinoadelor unioniste de la Ferrara-Florența.
Vake Park, Tbilisi City, Georgia Country, autumn Season 05 jpg
Toamnă tristă
Printre blocurile din cartier, vîntul spulberă frunzele care, din cauza secetei, se amestecă rapid cu praful străzii și cu molozul rezultat în urma nenumăratelor și interminabilelor lucrări la infrastructură.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Școlile din Texas le oferă gratis părinților truse DNA pentru ca copiii acestora să poată fi mai ușor identificați în cazul în care vor fi împușcați sau desfigurați în vreun atentat la școală. Orice, numai să nu interzică armele.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce mai zice gura lumii?
Am dat acest șir nesfîrșit de exemple pentru că alte vieți nu cunosc, dar gura lumii e aceeași pentru toți, iar mie mi-a păsat de ea peste măsură.

Adevarul.ro

proteste violente china covid noiembrie 2022 jpg
Scânteia care a declanșat furia chinezilor sătui de dictatura lui Xi Jinping: proteste violente în China
În timp ce mii de oameni au ieșit în stradă în orașe pentru a protesta față de restricțiile Covid, o națiune epuizată s-a întrebat cât de mult mai trebuie să suporte politica „zero COVID” a președintelui Xi Jinping.
Bloc aida szilagyi FOTO renasterea banateana
O consilieră USR din Timișoara a construit ilegal un bloc între case. Verdict final al instanței
Consiliera USR Aida Szilagyi din Timișoara a construit ilegal un bloc într-o zonă de case. Verdictul dat de Curtea de Apel Timișoara este definitiv în procesul deschis de vecinii familiei Szilagyi.
Turist FOTO salvamont Bușteni jpg
Un turist costumat în Dracula s-a rătăcit pe munte: „L-a încurcat Waze-ul și nu l-a dus la Bran“ VIDEO
Serviciul Salvamont Bușteni a avut o intervenție neobișnuită. Un turist costumat în Dracula, care purta o mantie și pe cap o pălărie, umbla singur prin nămeți. Când a fost găsit de reprezentanții Salvamont, a spus că vrea să ajungă la Vârful Omu.

HIstoria.ro

image
Trezirea naționalismului în Balcani
Vreme de secole, populațiile din Balcani au trăit în cadrul unor state multietnice, dinastice. Acest lucru nu a determinat însă o omogenizare, fiecare populație fiind conștientă, însă, de faptul că vecinii ei vorbeau o limbă diferită, practicau altă religie și aveau un stil de viață diferit.
image
Rusia, pământul sfânt al Iluminismului francez
Emergența rapidă a Rusiei ca mare putere europeană s-a petrecut într-o perioadă în care gânditorii Iluminismului european chestionau teme fundamentale, legate de natura societății și a guvernului: care este cea mai bună formă de guvernare, autocrația sau guvernul reprezentativ
image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.