Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 588 din 21-27 mai 2015
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎN EPOCA REŢELELOR FERICITE,
APLICAREA CORECTĂ A LEGII
DEPINDE DE FORMA PAHARULUI

● În epoca reţelelor sociale dedicate exclusiv căutării partenerilor sexuali, precum Tinder, Grindr sau Smorgasbord, s-a pus întrebarea dacă generaţia de azi face mai mult sex decît cea a părinţilor. Cercetătorii americani de la San Diego State University s-au folosit de datele oferite de General Social Survey pentru perioada cuprinsă între anii 1972 şi 2012 şi au ajuns la următorul calcul: adulţii de azi au ca medie 8,26 parteneri sexuali, spre deosebire de adulţii din anii ’70 care aveau ca medie 11,68 parteneri sexuali. Concluzia cercetătorilor e că, deşi astăzi sîntem mult mai toleranţi faţă de sexul întîmplător, nu ne mai bucurăm atît de mult de acesta. (M. C.)

● Facebook mă informează că e ziua de naştere a Alergologieorl Colţea. Ce-aş putea să-i urez? Sănătate? La multe urticarii? Sau… urechi fericite? (A. P.)

● În piaţa din oraşul Făgăraş, răsadurile cu crăiţe se vînd exclusiv în maghiară (aşa scrie pe tăbliţă). În comuna Şercaia, o dubiţă albă pe post de „Brutărie tradiţională“ are textul inscripţionat pe portieră, întîi în maghiară şi apoi, după linia de pauză, în română. Iar la cel mai mare restaurant din Sf. Gheorghe se mănîncă exclusiv în maghiară sau în germană. Cînd vor învăţa şi românii să monitorizeze, civic, pe limba lor, aplicarea corectă a legii multietnicismului şi a legii plurilingvismului?! (R. M.)

● Aţi observat că, atunci cînd ieşiţi în oraş, paharul dumneavoastră se goleşte mult mai repede decît cel al vecinului de masă? Alegeţi un pahar drept în locul unuia rotunjit, acesta este sfatul celor de la Universitatea din Bristol. Se pare că au dreptate şi că viteza cu care bem alcool depinde de forma paharului. Propun să testăm. (A. M. S.)

DE 10 ANI, MÎNERELE UŞILOR
SÎNT SINGURELE DIN LUME
CAPABILE SĂ-ŢI DERANJEZE MĂTUŞA

● Din perlele copiilor din ziua de azi: la clasica întrebare „Ce te vei face cînd vei fi mare?“, o fetiţă de 10 ani a răspuns, scurt şi la obiect: „Musafir“. (I. P.)

● Mai multe site-uri au preluat anul trecut studiul ştiinţific conform căruia moda bărbii a atins punctul de saturaţie, anul acesta urmînd declinul părului facial la bărbaţi. Recent, o nouă ştire aşa-zis ştiinţifică a circulat pe Internet, afirmînd că barba este periculoasă pentru sănătatea oamenilor care o poartă sau care se află în proximitatea ei din cauza numărului mare de bacterii care s-ar dezvolta în ea. Ştirea a fost însă contracarată de site-ul ZME Science, care a afirmat că un număr mare de bacterii se află pe toate suprafeţele din jurul nostru: telecomanda, telefonul mobil, tastatura computerului, mînerele uşilor şi că numai bărbile doctorilor ar putea reprezenta un pericol microbiologic. Mă întreb dacă nu se ascunde aici încercarea disperată a companiilor cosmetice producătoare de spume/geluri de ras şi after-shave-uri cărora le-au cam scăzut vînzările la aceste articole. (M. C.)

● La televizor se vorbeşte despre un exerciţiu militar la care au participat militari americani şi români. O voce din off anunţă că „despre elicopterele de luptă Apache americanii spun că sînt singurele din lume capabile să aterizeze în sufragerie fără să-ţi deranjeze pisica“. Iată un nou standard de calitate pentru tehnica militară! Iată un slogan tentant, irezistibil pentru un produs cu calităţi devastatoare. Dacă-i pe-aşa, cumpăr şi eu, de toţi banii, nişte elicoptere Apache. (M. M.)

● Liderul nord-coreean lucrează continuu la rafinarea metodelor de ucidere a celor pe care-i consideră trădători. După ce şi-a otrăvit mătuşa în secret, acum a trecut la nivelul superior: şi-a executat ministrul Apărării cu o rachetă antiaeriană, în faţa a cîteva sute de oameni. Mă întreb ce urmează. (L. V.)

DE-A LUNGUL VREMII,

ULTIMELE ZILE TREC PESTE PEŞTE

● Cîteva dintre preocupările prinţului Charles al Marii Britanii, dezvăluite de scrisorile sale adresate de-a lungul vremii feluritor miniştri şi publicate recent, în virtutea legii libertăţii informaţiei: elicopterul Lynx, merluciul negru argentinian, Antarctica, medicina alternativă (plante medicinale şi acupunctură), penitenciarele irlandeze, terenurile NHS (serviciul naţional medical), supermaket-urile britanice, învăţămîntul, bursucii. Încă un britanic excentric. (M. P.)

● Una dintre întrebările cele mai încuietoare auzite în ultimele zile vine din enigmaticul univers publicitar: „Ştii şi tu ce ştie şerveţelul Carolino?“. Recunosc că nu. (S. G.)

● Trec maşini în trafic, mergînd unde au treabă cei pe care-i poartă. Pe una dintre ele scrie clar care e treaba: „Sudarea şi tăierea – de la proiect la realizare“. (D. S.)

● Barnaby Joyce, ministrul Agriculturii din Australia, a declarat zilele trecute: „E timpul ca Pistol şi Boo să se care înapoi în Statele Unite. Johnny Depp are la dispoziţie 50 de ore ca să-şi scoată cîinii de pe teritoriul Australiei.“ Dacă nu, Pistol şi Boo or să fie eutanasiaţi. Joyce s-a enervat că Depp şi-a adus cîinii cu avionul privat, sărind astfel peste procedurile vamale: „Din punctul meu de vedere, e un actor grozav; Jack Sparrow, minunat… dar asta nu-i o scuză să încalci legile noastre.“ Adevăru-i că are dreptate. (L. V.)

● Pe şoselele patriei, mai vechiul slogan comunist „Nici o masă fără peşte oceanic!“ a fost de curînd înlocuit de capitalistul „Peşte consumat mai des, calea ta către succes!“. (A. P.)

jackpot jpg
Păcănelele de iarnă de la Winner Casino - Ce slot-uri să NU ratezi la sfârșitul acestui an!
Sezonul rece a venit cu multe oportunități pentru persoanele pasionate de gambling.
implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.

Adevarul.ro

image
Hipertermia, urgența medicală care ne amenință viața pe caniculă. Care este măsura imediată care ne ajută
După o săptămână de Cod Roșu, serviciile de ambulanță aproape că nu mai fac față solicitărilor. Dintre acestea, hipertermiile cauzate de caniculă sunt urgențe majore, supraîncălzirea organismului punând viața pacienților în pericol.
image
Șase dintre cele mai supraestimate atracții turistice din lume. „Nu a fost deloc ceea ce mă așteptam” VIDEO
Fiecare țară are obiectivele sale turistice despre care se spune că nu trebuie să le ratezi când vizitezi acele locuri. Adesea, realitatea se ridică sau depășește nivelul așteptărilor, dar sunt și situații în care atracțiile turistice sunt supraestimate.
image
„Nostradamus cel viu” a prezis căderea sistemelor informatice încă de acum trei luni și prevestește un nou război mondial
Clarvăzătorul brazilian Athos Salomé, supranumit „Nostradamus cel viu”, a prezis o „pană tehnologică de trei zile” în 2024, potrivit Daily Mail Online, iar acum susține că ar urma un conflict la scară largă, asemănător unui al treilea război mondial.

HIstoria.ro

image
Vechi magazine și reclame bucureștene
Vă invităm să descoperiți o parte din istoria Capitalei, reflectată în vitrinele magazinelor și în mesajele reclamelor de odinioară.
image
„România va fi ce va voi să facă Stalin cu ea”
Constantin Argetoianu avea să ajungă la o concluzie pe care istoria, din păcate, a validat-o.
image
Lucruri știute și neștiute despre Mănăstirea Arbore și ctitorul ei
Pe ruta mănăstirilor din Moldova, din cel mai recent proiect de turism cultural – „România Atractivă” –, cunoaștem profund patrimoniul românesc, construit, meșteșugit sau povestit. Străini și români deopotrivă, suntem chemați de sunetul de toacă și ne plecăm capetele la auzul cântărilor din zori. Ne