Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 613 din 12-18 noiembrie 2015
Cu ochii n 3,14 jpeg

SOCIETATEA ÎN CARE TRĂIM
A RĂMAS PRECUM AM ZIS:
O COMBINAȚIE
DE OTRĂVURI ORNAMENTALE

● Umbli pe stradă și te întrebi – sau nu – care mai e situația. În ambele cazuri (că te-ai întrebat ori ba), o inscripție de pe un zid te aduce la zi: „Păcatul a ajuns la culme!!! Societatea în care trăim e una foarte decăzută și se fac mari răutăți. Nu mai există milă, dreptate și credincioșie!“. (D. S.)

● „V-a plăcut?!“, întreabă tîmp ghidul (marca Christian Tour) după un itinerar prin catacombele morții din Memorialul Sighet. Și a rămas precum am zis. Plus un zîmbet larg spînzurat sub privirea-i găunoasă. (R. M.)

● Ioan Lascăr, şeful Clinicii de chirurgie plastică de la Spitalul Floreasca, a declarat că Universitatea Politehnică a făcut o evaluare a compoziţiei aerului din clubul Colectiv: „O combinaţie de otrăvuri cum greu şi‑ar fi imaginat cineva că există:  monoxid şi dioxid de carbon, monoxid şi dioxid de azot, acid cianhidric, acid clorhidric, toluen şi xilen“. (M. C.)

● În timp ce zeci de mii de oameni protestau în stradă, primarul din Bran era prins în flagrant de șpagă: tocmai primea 5000 de lei, 10% din valoarea unui contract de amplasare a instalațiilor ornamentale pentru sărbătorile de iarnă. E ceea ce se cheamă o coordonare desăvîrșită. (L. V.)

PENTRU CĂ SÎNTEM DESTUL DE ELITIȘTI, ÎMBĂTRÎNIREA AR TREBUI

SĂ MAI IASĂ DIN CASĂ ACUM

● Justin Trudeau, noul prim-ministru al Canadei, a anunțat un guvern alcătuit în proporție de 50% din femei. Întrebat de ce a făcut asta, Trudeau a răspuns: „Pentru că sîntem în 2015“. (L. V.)

● Aşadar, în focul de la Colectiv au murit sau „doar“ au fost arşi muzicieni, fotografi, regizori, olimpici la informatică, arhitecţi, ingineri, economişti… Ce să zic, sataniştii sînt destul de elitişti. Apreciază educaţia mai mult decît plagiaticienii noştri. (M. C.)

● Politica copilului unic, pentru fiecare cuplu din China, a intrat în vigoare în 1979. Acum doi ani, Partidul Comunist a decis că, dacă unul dintre cei doi părinți era, la rîndul lui, copil unic, atunci acel cuplu putea să aibă doi copii. Se pare că, zilele trecute, China a luat o decizie istorică, anunțînd oficial sfîrșitul politicii unicului copil, ceea ce va permite tuturor cuplurilor să aibă doi copii (potrivit unui comunicat al Partidului Comunist publicat de agenția oficială China Nouă). Generozitatea Partidului are legătură cu dezechilibrul dintre bărbați și femei care s-a creat (mulți dintre părinții care află că vor avea o fată aleg avortul) și cu îmbătrînirea populației. (A. M. S.)

● Coperta de săptămîna trecută a revistei Caţavencii care-i înfăţişa pe Oprescu, Ponta, Iohannis, Oprea şi Piedone suiţi pe un eşafod şi cu ştreangul de gît, deasupra cărora scria Welcome to Gravity, ar trebui să rămînă în istoria presei româneşti postdecembriste. (M. C.)

● De la începutul anului, ministrul de Interne Gabriel Oprea a folosit maşina de poliţie ca antemergător de 1600 de ori. E, practic, cel mai grăbit ministru care foloseşte abuziv coloana oficială. Presa relatează că pînă şi la salonul de înfrumuseţare s-a dus tot cu coloana oficială. Aproape că îmi vine să mă gîndesc, cu milă, cum o să mai iasă din casă acum, după demisie. Sau o să se dea repede o ordonanţă de urgenţă cum că şi foştii miniştri au voie… (M. M.)

SĂ NU MAI JUDECĂM ȘEZÎND GENERAȚIA PĂRINȚILOR MICI

● „Gata, hai, gata… Nuuu, nu mai judecăm acuma, am spus să nu mai judecăm pe nimeni, numai să ne rugăm pentru ei. Dacă te duci, zice că de ce vin preoţii, dacă nu vin, de ce nu vin. Asta este atitudinea ostilă faţă de biserică, notaţi. Nu învăţaţi dvs. Biserica ce rol are ea. Învăţaţi mai bine ce e credinţa ortodoxă. Asta este“ – Patriarhul Daniel sucind gîtul retoricii moştenite de la Antim Ivireanul. (M. C.)

● Se pare că se poate slăbi şi fără sport. O solidă bază de date americană o dovedeşte cu prisosinţă. Iată consumul de energie al unor îndeletniciri mai puţin atletice, în calorii pe oră: scrisul: 63; copiatul (la xerox): 99; cîntatul – la acordeon: 63, la vioară: 45, la pian: 123, la violoncel: 78, la orgă: 144, la ţiteră: 84; spălatul de avioane: 270; adăpatul vitelor şi arestarea unui suspect (de către un poliţist): 231; practicarea de arte şi meşteşuguri – în picioare: 153, şezînd: 78; babysitting-ul, observarea păsărilor, gătitul, spălatul vaselor şi dirijarea unei orchestre: 117; plimbatul cîinelui: 153; spălatul cîinelui: 192; îmbăierea proprie şi jocurile de masă (table, şah, go, monopoly, cărţi): 39; călcatul de rufe: 99; făcutul patului, machiatul şi pieptănatul: 78; spălatul pe dinţi: 38; tăierea animalelor: 387; condusul unui autovehicul: 39; căratul cumpărăturilor pe scări: 501; dansul foxtrot: 306, sirtaki: 270, vals: 153; dansul cha-cha-cha şi curăţenia în biserică: 153; munca de funcţionar: 99; activitatea de compozitor: 309; mîncatul: 39; vorbitul în timpul mîncatului: 78; sexul: de la 306 la 558 de calorii, în funcţie de intensitate. (Ca punct de referinţă: o bere are 215 calorii.) (M. P.)

● Cu ocazia mitingurilor din zilele astea, am realizat că fac parte din generaţia părinţilor. Era o pancartă care spunea cam aşa: Bunicii ­– Război; Părinţii – Revoluţie. Şi noi… (I. P.)

● Acuzată în mod public că preoții n-au venit la clubul Colectiv să se roage, alături de miile de oameni strînși acolo, pentru victimele tragediei, BOR a replicat că preoții nu vin neinvitați. Mă gîndesc totuși că, de sărbători, sună din proprie inițiativă pe la uși ca să sfințească casele și să ia mici donații. Deci la petrecere neinvitat și doar la datorie cu invitație? (S. G.)

Foto: M. Bănică

958 8 Lorin Niculae jpg
Zece școli de arhitectură pentru satele românești
Este deci momentul să înțelegem și, eventual, chiar să redescoperim și noi valoarea satului pentru arhitectura românească și să acționăm în consecință.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și feminități
Sigur, era și un mod de confirmare a feminității. Feminitate nu tocmai celebrată în perioada de atunci. Sloganul „femeia la cratiță”, care ne scoate din sărite în ziua de azi, era, pe atunci, în general, realitate. Excepțiile erau puține și rămîneau strict excepții.
p 20 WC jpg
Merită Joe Biden împărtăşania?
Dezbaterea în cauză a putut stîrni, iată, o reflecţie creştină cu multe dimensiuni: raport între credinţă şi laicitate, conştiinţă şi libertate a persoanei credincioase, stil de comunicare a tematicii creştine între dictat normativ şi călăuzire a credinciosului în drumul lui spiritual şi etic.
Nicolaos Tzafouris  Christ de Pitié  PDUT1974  Musée des Beaux Arts de la ville de Paris jpg
Corp păgîn și trup creștin
Prin arhitectura lucrării și derularea stilistic impecabilă a fiecărui capitol component, Marius Lazurca lucrează simultan cu izvoare antice și exegeze moderne, pentru a documenta continuitățile, asimilările, sintezele și rupturile produse în primele veacuri după Hristos.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Să forțezi o femeie să nască și apoi să crească acel copil este o formă de sclavie. Nașterea forțată nu poate fi numită drept la viață”
Zizi și neantul jpeg
Kitul de supraviețuire și exteriorul
Orice acțiune astăzi simplă era tratată, pe atunci, ca o operațiune de comando.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum  ” jpeg
E cool să postești jpeg
Vioara lui Ingres
Un hobby este considerat a fi o extensie a personalității noastre dincolo de granițele profesionale și un indicator al faptului că avem pasiuni.
P 20 Sfintii Petru si Pavel WC jpg
Întoarcerea din cer. Conversiunea privirii
Proximitatea mundană a transcendenței este taina aflată în inima creștinismului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Charles de Foucauld
Accidentul – ca, de altfel, și minunea – a avut loc în biserica de lîngă școala de cavalerie unde învățase Charles de Foucauld.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Mama Natură l-a răsplătit cum se cuvine pentru profunda lui înțelegere.”
Zizi și neantul jpeg
Evadări în absolut
Intrînd în mare și înaintînd în ea, atît cît îți permiteau puterile, sfidai direct determinările.
956 08 Foto LNiculae jpg
Note şi fotografii (3)
Alte sunete vagi compun însăși tăcerea.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum  ” jpeg
Capătul drumului – cum recuperăm anii ’90?
Tramvaiul 21 are o cu totul altă personalitate decît troleul 66 sau autobuzul 135.
p 19 WC jpg
Natura-n bucate
Sînt aceste panacee care promit viață lungă și sănătoasă reale sau doar o găselniță a industriei alimentare?
p 20 WC jpg
Apocalipsa la îndemînă
În orice religie, extremismul secretă o ideologie a „comunităţii aleşilor” eschatologici în luptă cu restul „decăzut” al umanităţii.
Theodor Pallady jpeg
Franciscanul de pe Bega
„Prologul” pelbartian e savuros ca un poem avangardist.
1226px Jesus walking on water Daniel of Uranc, 1433 jpg
Aventura a doi frați ambițioși
A filozofa despre ambiție fără a ne reconsidera reperele riscă, pe lîngă prețiozitate sau cinism, să ne limiteze pur și simplu la gustul obsesiv de a parveni speculativ, intelectual, moral.
p 24 A Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Muștele femele au mai mulți neuroni decît masculii, acesta este rezultatul unui studiu recent care a observat creierul larvelor cu o tehnică inedită.
Zizi și neantul jpeg
La piscină
Pe vremuri, în anii ’70-’80, mersul la piscină era una dintre activitățile cele mai „fancy”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum  ” jpeg
Corpul
Pe la 15 ani, deja îmi pierdusem toată încrederea în mine.
p 19 Johann Sebastian Bach WC jpg
Muzica lacrimilor. Bach
Muzica nu „reprezintă“ drama christică și nu îi caută o semnificație anume: ea se naște din cutremurarea care cuprinde lumea în momentul suferinței divine și o sădește adînc în sufletul ascultătorului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Două comentarii la Geneză
Nu puțini s-au întrebat, de-a lungul secolelor, de ce ultimele trei cărți ale „Confesiunilor” lui Augustin sînt, de fapt, o exegeză la primele versete ale „Genezei”.
p 24 A Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
„Cînd viața se întîmplă, puiul e tot pui.“

Adevarul.ro

image
Cu cât vor creşte salariile bugetarilor. OUG cu majorări şi sporuri a fost retrasă, un nou proiect a fost publicat de Ministerul Muncii
Ministerul Muncii a publicat, miercuri, în dezbatere publică un nou proiect de ordonanţă de urgenţă, care prevede majorarea salariilor tuturor bugetarilor, începând din luna august, cu un sfert din diferenţa dintre salariul prevăzut pentru anul 2022 în legea salarizării bugetare şi cel din luna decembrie 2021.
image
Fetiţa luată de curenţi la Vama Veche, salvată de Salvamar. Plutea pe o saltea pneumatică, spre Bulgaria
Salvatorii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) al Judeţului Constanţa au fost solicitaţi pentru salvarea unui minor care plutea pe o saltea pneumatică pe mare.
image
Misterul decesului unui opozant al lui Putin, găsit mort în SUA. Soţia neagă varianta sinuciderii, susţinută de o jurnalistă rusă
Dan Rapoport (52 de ani),  un om de afaceri cu dublă cetăţenie letonă / americană, care a făcut o mulţime de bani în Rusia înainte de a deveni un critic al lui Vladimir Putin, a fost găsit mort în SUA.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.
image
Iuliu Maniu, „un om de extremă rigiditate morală, în timp ce partidul s-a arătat dispus la tranzacţii“
Cea mai mare provocare politică internă PNŢ a primit-o nu de la muncitorii nemulţumiţi de scăderea salariilor și de șomaj sau de la opoziţia liberală, ci de la fostul principe Carol, îndepărtat de la tron prin actul din 4 ianuarie 1926.