Sărăcia este bună

Publicat în Dilema Veche nr. 615 din 26 noiembrie - 2 decembrie 2015
Sărăcia este bună jpeg

Acest text nu conține decît două idei și o poveste. Una dintre idei e limpede încă din titlu, iar pe cealaltă, la fel de contraintuitivă, o păstrez pentru final, așa că încep cu povestea.

În vara asta (e vorba de 2015), cineva a vrut să cumpere teren agricol. Cineva-ul e dintr-o țară cu bani mulți și pămînt puțin, iar ca să fie sigur că treaba se face cum trebuie, a angajat patru oameni, adică un șofer, un expert, o traducătoare și pe mine. E clar ce făceau primii trei: șoferul șofa, expertul evalua cu ochiul lui de expert loturile propuse spre vînzare, iar traducătoarea îi traducea expertului toate vorbele de seamă pe care i le spuneau oamenii locului (în general, minciuni). Eu nu făceam nimic, eram un fel de prooflistener* – meserie care nu există, am inventat-o ca să explic ce căutam acolo: prezența mea trebuia să fie o garanție că expertul nu pune la cale vreo coțcărie cu traducătoarea și cu autoritățile locale, iar cineva-ul să se aleagă cu pămînt prost, supraevaluat, și cu vecini hoți. Eu zic că m-am străduit să-mi merit banii (apropo, luați la negru), dar asta se va vedea pe parcursul următorului cincinal, nu acum!

Județele pe care le-am parcurs astfel au fost, de la vest la est, Olt, Teleorman, Giurgiu, SAI, Călărași, Ialomița și Buzău; evident, e vorba de niște sate relativ izolate, foarte puține la număr, dacă stau să mă gîndesc, dar experiența m-a traumatizat. Recunosc cinstit, nu eram pregătit pentru întîlnirea cu cealaltă Românie; poate că problema e la mine, c-oi fi eu mai mămăligă, sau poate că traiul în orașele mari ne mancurtizează în sens invers, dar tot ce pot să spun e că cealaltă Românie nu e-n România, nu-i în Europa și nu prea este pe planeta noastră. Pare mai degrabă un decor de film SF, o butaforie, o distopie, o… spuneți-i cum vreți, dar pe mine m-a lăsat mai mut decît e rața mută.

Odată întors în București, m-am dus la ANPIS (Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială), instituția care se ocupă de asistații social, ca să-mi lămuresc în cap următoarele întrebări despre acești oameni de cîmpie: cîți sînt? Ce mănîncă (mai exact, „Din ce bani mănîncă?“)? Din ce bani beau (ce, cît și cînd beau am văzut)? Cum trec peste iarnă? Care este structura bugetului unei „gospodării“ de asistați? Cine se ocupă de ei, cine-i păstorește? Altcineva decît cîrciumarii, adică!

Cu foarte multă amabilitate, ANPIS mi-a pus la dispoziție următoarele informații: sînt peste un sfert de milion de persoane care primesc VMG (Venit Minim Garantat), iar suma pe care statul o cheltuiește lunar este de circa 116 milioane de lei (drepturi curente, adică VMG-ul „chior“), plus „alte plăți“. Județele campioane sînt Bacău, Buzău, Galați, Teleorman și Vaslui, cu aproximativ 11.000 de vemegiști fiecare, dar Oscarul merge la județul Dolj, care a reușit anul acesta saltul peste pragul psihologic: 15.000 de oameni fără căpătîi**! În subsolul clasamentului se zbat județe ca Timiș (1961), Tulcea (2341), Caraș-Severin (2590), Bistrița-Năsăud (2771), Sălaj (2980) și Covasna (2993), iar lanterna roșie e cine altcineva decît Bucureștiul, cu 341 de persoane asistate (n-am pile la ANPIS ca să-mi bag și eu dosarul, să fim măcar 342!). Datele sînt de pe primul trimestru din 2015, iar ca să nu se supere nimeni, le dau și pe regiuni: Nord-Est, 49.144; Sud-Muntenia, 49.700; Sud-Est, 41.613; Sud-Vest Oltenia, 40.793; Vest, 11.794; Nord-Vest, 26.227; Centru, 31.337; București-Ilfov, 2080. Încerc să înăbuș în mine vocea patriotului naționale, dar trebuie să remarc cît de strînsă e lupta pentru titlu între cele două regiuni istorice care-au reușit Unirea cea Mică de la 1859. Cifrele seci să le interpreteze alții, eu doar observ puritatea etnică și religioasă a primelor clasate.

Aceste cifre seci nu explică însă cum reușește să trăiască un om cu 140 de lei pe lună, cît e VMG-ul. Serios, cum?! Poate doar cu pîine și apă, deși foarte mă-ndoiesc; dar i am văzut petrecîndu-și zilele la cîrciumă, înșirînd țuiculițe, berici și țigarete. Din nou, cum? Mai exact, cu ce bani? Explicația stă în acele „alte plăți“, cum mi-a explicat doamna directoare de la ANPIS. Este vorba de: alocația de stat pentru copii (1.342.826.084 de lei, bani de la buget pentru trimestrul I din 2015); indemnizație pentru creșterea copilului (791.148.352 de lei); stimulent de inserție pentru perioada de creștere a copilului (back-to-work bonus, 112.298.740 de lei); alocația pentru susținerea familiei (267.701.871 de lei); alocația lunară de plasament (158.346.549 de lei); ajutoare de încălzire (122.939.224 de lei, distribuiți către 320.476 de persoane, dintre care numai 50.499 se încălzesc peste iarnă la foc de lemne). Cu alte cuvinte, un asistat isteț are patru copii proprii și personali (alocația pentru susținerea familiei se acordă diferențiat în funcție de numărul de copii, dar pînă la „4 copii sau mai mulți“), mai ia cîțiva și-n plasament, are grijă ca ei să se ducă la școală, ca să nu piardă alocațiile, și-și face un dosar beton, ca să aibă parte de toate „alte plățile“ de mai sus. Dosarul nu și-l face singur, i-l face asistentul social al satului sau al comunei, angajat al Primăriei, care adună următorul purcoi de acte, pentru fiecare vemegist în parte: carte de identitate; certificat de căsătorie; certificate de naştere ale copiilor; hotărîre definitivă de încuviinţare a plasamentului familial al minorului; talon şomaj; talon alocaţie de stat pentru copil; adeverinţa de elev în care se specifică dacă beneficiază de alocaţie de stat; talon pensie; decizie pensie; cerere şi declaraţie pe propria răspundere; acte doveditoare privind componenţa familiei şi veniturile realizate. Numai cînd mă gîndesc cît s-a muncit în județul Dolj ca să fie alcătuite, piesă cu piesă, dosarele a peste 15.000 de oameni, mă ia cu vertij! Hai, că asistentul social, ca asistentul, s-a distrat și el mergînd din poar­tă-n poartă, leorpăind prin noroaie, lătrat de cîini și fugărit cu ciomagul de cîte-un asistat, nemulțumit că vecinul lui a „luat“ mai mult… dar primarul, primarul?! Cît stres pe el să distribuie muntele de bani venit de la ANPIS… și pentru ce? Pentr-o leafă pîrlită de bugetar!

Cu toate aceste artificii, dacă nu mun­­cește, o familie nu poate su­pra­viețui nici măcar vara, ca să nu mai vorbim de trecerea iernii. Așa că, de obicei, copiii, fie proprii, fie „încredințați în plasament“, sînt trimiși la munca cîmpului ca zilieri și hrăniți o singură dată, seara (în ­rest, „se descurcă“); doamna și stăpîna casei muncește și ea în aceleași condiții („bani, țigări, mîncare de trei ori pe zi și o juma’ de rachiu seara, să duc la bărbat“), dar e plătită cu o sumă ceva mai mare: copiii primesc între 10 și 30 de lei pe ziua de muncă, femeia cam 50, în funcție de cutuma locală. Dacă dumnealui asistatul catadicsește să ia sapa-n mînă, pentru o zi, două sau trei (niciodată mai multe), tariful său este de 100 de lei la zi („Să nu zic 150, da?“), pentru că, în mod ciudat, se consideră că face treabă mai temeinică decît nevastă-sa (eu am văzut exact contrariul, dar cutuma e cutumă!).

Chestia cu „sărăcia este bună“ nu mi-a venit mie-n cap (eu n-am idei economice de nici un fel, că dac-aveam, acum eram bogat, nu ziarist!), ci mi-a spus-o Andy, expertul din țara cu pămînt puțin (nu-l cheamă Andy de-adevăratelea, evident). Redau în continuare ideile lui, cît mai compact formulate, astfel încît eventuala mea contribuție (neintenționată) să fie minimă: „Este foarte bine că acești oameni sînt atît de săraci. E un mare noroc pentru România. Sărăcia extremă grăbește mobilitatea socială. Dacă ar putea trăi neasistați din agricultură, s-ar agăța de acest mod de viață și urbanizarea s-ar întinde pe mai multe generații. Fiind însă și săraci, și alcoolici, și lipsiți de orice șansă, nu au absolut nimic de oferit copiilor, nici un model, nici un orizont, nimic. Iar orașele voastre mari progresează destul de repede. Pentru copii, ele vor fi irezistibil de atractive, nimic nu-i va putea opri să plece. Satele acestea vor muri, toate. Sărăcia lor este foarte propice, atît pentru viitoarea integrare a copiilor în piața reală a muncii, cît și pentru concentrarea terenurilor agricole în exploatații mari, rentabile. Guvernul vostru procedează stupid neinvestind în educația acestei generații, dar odată ajunși în orașe, copiii se vor educa singuri, cu ajutorul aplicațiilor telefoanelor mobile. Cel mai greu vor învăța să se dezvețe de furat, ceea ce părinții lor nu vor învăța niciodată“. M-am enervat și i-am zis lui Andy că, dacă tot e-așa deștept, să-i explice Guvernului nostru care e soluția, ce trebuie făcut ca asistații să se reintegreze, să aibă un rost în viață, să nu se mai tîrîie de la o iarnă la alta, de parcă ei n-ar fi oameni. „Nu există soluție. Sînt condamnați (doomed). Am văzut această situație în toate țările în care am lucrat. Au fost încercate multe abordări. Indiferent de bugete, toate programele au eșuat. Dacă ar fi reușit, măcar parțial, ar fi în­tîrziat o evoluție socială inevitabilă și ar fi fost rău pentru afaceri. Cu cît guvernele se implică mai puțin, cu atît mai bine.“ I-am atras atenția să nu mai vorbească așa în România, că se pune lumea cu bătaia pe el, dar nu l-am impresionat, mi-a zis că a doua zi are avion și mi-a repetat, ca să-mi intre-n cap cealaltă (a doua și ultima) idee: „Asistații sînt irecuperabili“.

* prin analogie cu respectabila (dar prost plătita) meserie de proofreader.

** mi s-a atras atenția că termenul corect este „precariat“, nu „oameni fără căpătîi, asistați, vemegiști, săraci, alcoolici etc“. Se poate. Este un termen mai nou, încă nu l-am asimilat, deși fac eforturi în această direcție.

Mihai Buzea este jurnalist la Cațavencii.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

Vacanta concediu familie FOTO Shutterstock jpg
Agenții de turism: Oamenii nu mai au bani. Se mai scumpesc vacanțele, dar cu o cifră, nu ca în 2021-2023
Previziunile pentru sezonul turistic din 2025 nu sunt prea optimiste nici la nivel naţional, unde se va resimţi reducerea cuantumului pentru voucherele de vacanţă, şi nici în ceea ce priveşte plecările în afara ţării din cauza situaţiei internaţionale, susţine preşedintele ANAT.
Regele Charles în România  foto   GettyImages jpg
Regele Charles și-a anulat vacanța în România din cauza problemelor de sănătate. „Așteaptă cu nerăbdare să o viziteze”
Regele Charles al III-lea a anulat două vacanțe în străinătate, din cauza problemelor de sănătate, după ce a fost internat de urgență la spital. Acesta urma să vină în România.
Marina Almășan, sursă de inspiratie pentru bucătari jpg
Ce decizie a luat Marina Almășan, după ce Mihaela Tatu și Antena 1 ar fi copiat emisiunea ei „Rivalii”: „Mintea mea are...”
La începutul acestei luni, Marina Almășan a luat foc după difuzarea primei ediții a emisiunii „În direct cu România”, moderată la Antena 1 de Mihaela Tatu, acuzându-i pe cei de la Antena 1 că ar fi copiat emisiunea ei „Rivalii”, difuzată până de curând la TVR. Mihaela Tatu a respins acuzațiile de f
prysmian1 jpeg
Un lider global își mută producția în România. Este cel mai important producător mondial din acest sector
Cel mai mare producător de cabluri pentru energie și telecomunicații din lume urmează să își mute producția în țara noastră. În acest moment, compania deja deține o fabrică la Slatina și dorește să își transfere producția din Marea Britanie în România.
fotbal-poarta-publimedia-shutterstock
Meci de fotbal, transformat în ring de box. O fotbalistă de 14 ani, bătută de mama unui băiat din echipa adversă
O fată de 14 ani a fost bătută de mama unui fotbalist din echipa adversă, la un meci care a avut loc în comuna Nuşfalău, a anunţat IPJ Sălaj.
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
Athos Salomé jpg
Athos Salome, supranumit „Nostradamus în viață”, previziuni șocante. Ce schimbări se vor produce la nivel mondial
Athos Salome, excentricul clarvăzător supranumit „Nostradamus în viață” de presa internațională, care a anticipat cu exactitate pandemia de COVID-19, moartea reginei Elisabeta a II-a și căderea globală a sistemelor Microsoft, face profeții uluitoare despre viitorul lui Donald Trump și dominația tehn
Mamă săracă cu trei copii   GettyImages jpeg
Sănătatea femeii în România: o istorie a controlului, rușinii și supraviețuirii
De la mitul „isteriei“ feminine la reglementarea alăptării, de la promovarea unei igiene „naționale“ la interzicerea avortului, statul a modelat și controlat corpul femeii în funcție de nevoile momentului: igienizare, demografie sau industrializare.
italia jaf san vincenzo tw6 png
Italia: Atac în stil mafiot asupra unei dube cu valori. Un comando jefuieşte două vehicule blindate și fuge cu 4 milioane de euro
Jaf în stil mafiot, în Italia. Sunt căutați bandiții care au atacat două vehicule de transport de fonduri aparținând companiei Btv-Battistolli Group, pe drumul național Aurelia, în comuna San Vincenzo, în provincia Livorno.