Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 614 din 18-25 noiembrie 2015
Cu ochii n 3,14 jpeg

DOUĂ LUCRURI UMPLU SUFLETUL
DE O ADMIRAȚIE ȘI O VENERAȚIE
MEREU CRESCÎNDĂ:
CERUL ÎNSTELAT DE INTERES NAȚIONAL ȘI O PORȚIUNE DECOLORATĂ
DIN ANTARCTICA

● Titluri, concepte, maxime şi cugetări binecunoscute – de nerecunoscut (IV): „Două lucruri umplu sufletul de o admirație și o venerație mereu crescîndă și nouă (…): cerul înstelat deasupra mea și legea morală din mine.“ (Kant, Critica rațiunii practice); în turcă: Aklîmda merak, şüphe ve saygî uyandîran iki şey vardîr: Üzerimde parlayan gök ve içimdeki ahlak yasasî. (M. P.)

● Două feluri de inscripţii ne întîmpină adesea la intrarea în localităţi din ţară. Una este „oraş-martir“. Cealaltă, „staţiune turistică de interes naţional“. E adevărat că multe oraşe din România au fost chinuite de industria şi arhitectura comunistă, dar cu siguranţă nu asta au vrut să zică autorităţile locale care au instalat plăcuţele acestea după Revoluţie. Dacă de Tîrgovişte ştiam că are o aşa plăcuță (martir o fi fost acolo Ceaușescu?), de curînd am descoperit acest titlu și la Hunedoara. Cît privește cealaltă inscripție, am observat că multe stațiuni care o poartă au devenit în anii din urmă mai degrabă localități-martir pe altarul unor interese antinaționale.Vezi, de exemplu, Olimpul. (A. M.)

● Cardiganul pe care Kurt Cobain l-a purtat în timpul celebrului concert unplugged de la New York a fost scos la licitaţie săptămîna trecută. Cardiganul era din acrylic, mohair şi lycra, avea un nasture lipsă, o gaură de arsură lîngă buzunarul din stînga şi o porţiune decolorată lîngă celălalt buzunar. S-a vîndut pentru suma de 140.000 de dolari. La o licitaţie mai veche, un biscuit care supravieţuise naufragiului „Titanicului“ a fost adjudecat cu „doar“ 20.000 de dolari. (M. C.)

● Noile măsurători arată că, în timp ce gheţarii se topesc la Polul Nord, suprafaţa îngheţată din Antarctica a crescut. Cercetătorii se aşteaptă însă ca în următoarele decenii să se dezgheţe din nou. Şi poate că atunci va îngheţa la Polul Nord. Viitorul e, în mod previzibil, instabil! (M. C.)

DUPĂ CE S-AU DESCOPERIT
DOVEZI ALE PREZENȚEI BUGETARILOR
ÎN POSTROMÂNISM, IATĂ CĂ
ȘI VECHII MERCENARI SUFERĂ UNEORI

● După ce s-au descoperit dovezi ale prezenței vechilor celți pe teritoriul României de astăzi, iată că și vechii egipteni au fost pe aici. În Dacia sînt atestate epigrafic patru centre dedicate lui Isis și lui Serapis. Existau 130 de monumente cu influențe egiptene, de la inscripții pînă la statuete mari și mici din bronz, marmură, piatră. Ce ți-e și cu migrația asta! Desigur, dacii erau plecați la muncă în străinătate, respectiv în Egipt, unde ridicau piramida lui Keops. (A. P.)

● Social-democrații au votat majorarea salariilor bugetarilor. Liberalii au criticat decizia, spunînd că este una populistă, deși majoritatea au votat pentru, motivînd că au făcut-o… de jenă. Vorba lui Ipingescu: „Coana Veta? Rușinoasă… mie-mi spui?“ (S. G.)

● „În postromânism, Trinitas TV ne ţine loc de TVR Cultural și TVR Didactic, pentru care autoelitele nu mişcă civic!“ – comentariu pe Facebook. „Postromânism“? „Autoelite“? Interesantă viziune. (M. C.)

● „Doi bloggeri costă 1200 de euro, TVA inclus.  Blog­geri din cei mari“ – Elena Udrea, fostă deţinută, angajatoare de postaci şi bloggeri mercenari pentru a contracara investigaţia privind Gala Bute. Urmăriţi blog-ul lui Cătălin Tolontan, tolo.ro, pentru detaliile felului în care Udrea controla, prin e-mail-uri, o parte din presă, canişul de pază al democraţiei româneşti. (M. C.)

● Fan Star Wars de cînd era copil, Daniel Fletwood suferă de o formă rară de cancer. Pentru că nu era sigur că va mai trăi pînă pe 18 decembrie, cînd va fi lansată ultima parte a seriei, Star Wars: Trezirea Forţei, și-a dorit s-o vadă și a avut parte de această vizionare privată, cu cîteva luni înainte de premieră. După cum bine știm, viața chiar bate filmul. (A. M. S.)

● Uneori am impresia că Parlamentul e, de fapt, un fel de grădiniță, grupa mijlocie: „Camera Deputaților își va achiziționa un nou set de perechi de bile albe și negre pentru procesul de vot, ca urmare a faptului că s-a constatat o lipsă de 22 de perechi la ultimul recensămînt al bilelor“ – anunță HotNews. „Aceste pierderi s-au înregistrat de-a lungul anilor în care a fost întrebuințat acest sistem, iar Camera vrea să evite riscul ca la următorul vot deputații să vină cu bile de acasă.“ Ar fi comic, dacă n-ar fi tragic. (M. M.)

LA RAIONUL DE JUCĂRII,

NENUMĂRATE LUCRURI
CAM ȘCHIOAPĂTĂ

● La raionul de jucării al unui supermarket am descoperit „bebelușul cu funcții“. Cred că o lovitură de marketing ar fi, de fapt, inventarea unui bebeluș fără nici o funcție. (S. G.)

● Am auzit de multe ori nenumărate lucruri despre pescuitul sportiv, despre aruncarea peştilor înapoi în balta din care au fost prinşi, despre pescuitul comercial sau chiar despre pescuitul în ape tulburi. Mai nou, am văzut lipită pe o maşină de teren un fel de emblemă rotundă pe care scria „Pescuit sălbatic“. Mamma mia! O fi cu dinamită sau cu fire electrice? (A. M.)

● În metrou, o reclamă la ciorapii Diamond by Adesgo: „Franțuzoaicele îi adoră pentru rezistența encroyable“. Rezistența ca rezistența, dar franceza cam șchioapătă, stimați ciorapi – corect ar fi incroyable. (D. S.)

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.