„Un spaţiu de interacţiune“ – interviu cu Ionuţ SIBIAN, preşedintele FDSC

Publicat în Dilema Veche nr. 586 din 7-13 mai 2015
„Un spaţiu de interacţiune“ – interviu cu Ionuţ SIBIAN, preşedintele FDSC jpeg

Între 8 şi 10 mai, în Parcul Herăstrău din Bucureşti are loc cea de-a şasea ediţie a ONGFest, festivalul naţional al organizaţiilor neguvernamentale din România. Despre ce este vorba, care este tema de anul acesta şi despre participanţi am discutat cu preşedintele Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Ionuţ Sibian. 

În fiecare an, ONGFest are o temă dominantă. Care este tema de anul acesta? 

Tema de anul acesta reflectă contribuţia organizaţiilor neguvernamentale la dezvoltarea de modele de comunităţi de succes în România. Ne dorim să evidenţiem importanţa comunităţilor pentru societatea românească, ca spaţiu de manifestare liberă a iniţiativelor societăţii civile, în cel mai amplu şi generos sens al acesteia. Noi credem că, fie că este vorba despre comunităţi locale, despre comunităţi vulnerabile sau comunităţi de idei, organizaţiile neguvernamentale sînt nuclee de iniţiative care stimulează acţiunile colective în beneficiul public. De altfel, chiar misiunea Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile este să dezvolte capacitatea organizaţiilor societăţii civile de a acţiona eficient în interesul comunităţilor. 

Dacă anul acesta vorbim despre comunităţi model, trebuie să întreb: ce înseamnă, de fapt, o comunitate model? Care sînt elementele care o definesc? 

Din perspectiva noastră, comunităţile model promovează încrederea reciprocă, luarea deciziilor în mod democratic şi transparent, participarea voluntară şi solidaritatea. În mod ideal, comunităţile aduc împreună cetăţeni cu abilităţi diverse, care se completează reciproc şi permit mai uşor atingerea unor scopuri comune. La nivelul comunităţii, comunicarea între cetăţeni este directă, iar nevoile şi problemele sînt vizibile. Organizaţiile societăţii civile au rolul de a crea un spaţiu propice de interacţiune între cetăţeni şi de a le oferi instrumentele pentru a-şi defini şi promova interesele şi valorile. Împreună, membrii comunităţii pot influenţa deciziile autorităţilor publice. Comunităţile permit integrarea socială şi construirea încrederii reciproce.  Comunităţile nu sînt izolate, ele comunică şi se întrepătrund. O rganizaţiile active la nivelul comunităţii informează şi formează cetăţenii şi îi ajută să rezolve probleme şi să îşi îmbunătăţească viaţa. Prin urmare, în acest an la ONGFest invităm cetăţenii să îşi descopere sau chiar să îşi (re)creeze comunităţile, alături de organizaţiile neguvernamentale care promovează idei şi iniţiative de care aceştia se simt apropiaţi. Credem că secretul unei societăţi vii şi prospere este ca fiecare să îşi găsească curajul şi încrederea de a aparţine în mod activ cel puţin unei comunităţi. Anul acesta, am spus noi, invităm oamenii să „comuniteze“, să „sădească idei“. Au inventat colegii mei un cuvînt nou, care să definească implicarea în comunitate. Am vrut să dăm o notă mai tinerească festivalului, să atragem şi tinerii să se implice în ceea ce fac ONG-urile. 

Festivalul este deschis doar pentru actorii din domeniu sau şi pentru publicul larg? 

La festival este binevenit oricine. Ideea ONGFest a venit din dorinţa de a promova organizaţiile neguvernamentale în rîndul celor care nu au auzit sau nu au interacţionat niciodată cu un ONG. De aceea mergem în parcuri, ca să întîlnim oameni cu care de cele mai multe ori nu ne întîlnim.

ONG-urile care participă anul acesta sînt la fel de diverse ca şi pînă acum. De la asociaţii de mediu, cum e Green Evolution, cu proiectul „Şcoli Verzi“, ce au programe de eco-educaţie în şcoli, pînă la Asociaţia Pro Europa, cu voluntarii de la Ciumîrna, care sînt un exemplu de voluntariat, au cîştigat un premiu la Gala Voluntariatului din 2014. Sau Little People Romania, ce ajută copiii bolnavi de cancer, E-Romja, ce sprijină drepturile femeilor rome. Sînt şi organizaţii mici, care sînt mai aproape de comunitate, dar şi unele ce au proiecte mai mari, cum e Federaţia Naţională „Omenia“, pentru vîrstnici. Noi încercăm în fiecare an să aducem cît mai multe domenii în festival, ca să îşi găsească fiecare ceva să îl intereseze. Vor fi dezbateri, jocuri, concursuri, dansuri şi concerte pe scenă, organizăm şi o „treasure hunt“. Marea parte a organizaţiilor din parc au ceva de oferit. Aşteaptă şi oamenii să se implice, nu numai să aştepte să se întîmple. Doar că ele ştiu, de multe ori, cum se pot obţine anumite lucruri pe care oamenii le consideră imposibil de obţinut sau nici nu ştiu că există. Lista ONG-urilor ce participă se găseşte pe site,

Care este programul şi unde se vor desfăşura toate activităţile? 

ONGFest debutează vineri, printr-o dezbatere despre comunităţi model în Europa, la ora 10, la Biblioteca Naţională a României. Vom vedea aşadar cum ONG-urile din cele zece ţări europene participante ajută la construcţia de noi modele de dezvoltare a comunităţilor în care activează, sprijinind cooperarea şi auto-organizarea. În restul zilei de vineri, participanţii vor avea la dispoziţie ateliere practice legate de activităţile lor zilnice, iar musafirii străini vor participa la schimburi de experienţă cu organizaţii româneşti, prin tot oraşul, dar şi prin împrejurimi. 

De sîmbătă dimineaţă, în Parcul Herăstrău, la intrarea de la Charles de Gaulle, ONG-urile, fiecare la standul său, aşteaptă orice cetăţean care îşi doreşte o comunitate mai bună. Pregătite cu sfaturi, experienţe şi poveşti dintre cele mai diverse, ele îşi pun la dispoziţia vizitatorilor cele mai spornice căi de a schimba în bine mediul în care activăm în mod obişnuit. Fie că e vorba de probleme de mediu, de integrare a minorităţilor, de asistenţă medicală sau servicii sociale, în Parcul Herăstrău cetăţenii interesaţi să se implice civic vor găsi în mod cert o soluţie, o cale de a acţiona ei înşişi. Pe tot parcursul zilei, ONG-urile româneşti vor organiza dezbateri despre ariile lor de intervenţie, dezbateri care dau ocazia oricărui vizitator să facă o incursiune în preocupările zilnice care îi apasă pe ONG-işti. Într-o notă veselă, zeci de jocuri şi activităţi non-formale, dar educative se vor desfăşura în aer liber, pe iarbă sau pe alei. Şi foarte important: toată ziua de sîmbătă, 9 mai, serbăm Ziua Europei, împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, partenerul şi susţinătorul ONGFest. Cu ajutorul Comisiei Europene, încheiem ziua cît se poate de festiv, printr-un spectacol de artificii, în jurul orei 21. Iar duminică, cu excepţia festivităţilor de seară, continuăm în acelaşi ritm: ONG-urile îşi aşteaptă vizitatorii la standuri, pe alei şi în spaţiile de dezbateri. Programul din Herăstrău se încheie duminică la ora 17. 

Cine sînt partenerii? 

Cum spuneam, Reprezentanţa Comisiei Europene în România – 9 mai este Ziua Europei şi în cadrul ONGFest au loc o serie de activităţi prin care sărbătorim acest lucru. Ca în fiecare an, Primăria Municipiului Bucureşti, care a pus la dispoziţie zona de la intrarea dinspre Charles de Gaulle a Parcului Herăstrău. De asemenea, Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului Romîniei, ce aduce în ONGFest programe artistice ale unor minorităţi etnice ce se găsesc în ţara noastră.  Biblioteca Naţională, unde are loc deschiderea evenimentului, pe 8 mai – ne bucurăm de acest parteneriat şi sperăm să dureze cît mai mult. Bursa Binelui este unul din partenerii de anul acesta şi e bine că există un program iniţiat de o companie ce sprijină ONG-urile în ONGFest. OMV Petrom, Banca Comercială Română şi AVON, la care se adaugă mai mulţi parteneri media. Evenimentul este organizat prin Fondul ONG, granturile Spaţiului Economic European 2009-2014, ne-am propus să îl susţinem aşa pînă în 2017. 

Devine ONGFest-ul o tradiţie? Cum aţi aprecia evoluţia festivalului? 

Prima ediţie a fost cîndva la mijlocul anilor ’90 şi din fotografiile pe care le avem în arhiva noastră vedem relaţia directă cu trecătorul cetăţean, încercarea de a aduce laolaltă oameni cu interese comune pentru cauze care depăşesc binele exclusiv personal şi pentru recunoaşterea publică a ONG-urilor – termen pe care acum îl folosim cu siguranţă şi lejeritate, cel puţin unii dintre noi, dar care nu avea nici o semnificaţie în mentalul colectiv atunci cînd a început ONGFest. Deja observăm, de la an la an, că întrebările vizitatorilor devin mai sofisticate, depăşim întrebarea primară cu privire la ce este un ONG şi începem să vorbim despre acţiuni concrete şi intenţii de implicare efectivă. Fiecare ediţie are o temă specială, cum este, anul acesta, cea legată de comunităţile model, dar încorporează de fiecare dată cele trei elemente pe care le-am pomenit şi care rămîn actuale. Acestui cadru i se suprapun două dimensiuni: cea de sărbătoare şi de petrecere a unui sfîrşit de săptămînă într-o atmosferă prietenoasă, precum şi cea de reflecţie asupra unor întrebări cu adevărat serioase cu care vizitatorul rezonează fie vorbind direct cu cei care îşi prezintă proiectele în cadrul standurilor expoziţionale, fie participînd la numeroasele dezbateri şi activităţi care se întîmplă în timpul festivalului. Intenţia noastră este ca vizitatorul să nu plece acasă doar cu o sacoşă de pliante şi cu satisfacţia unui timp liber petrecut calitativ, dar şi cu convingerea că ONG-urile sînt vocile organizate ale societăţii civile, parte necesară a unei democraţii funcţionale, precum şi cu dorinţa de a începe propriul proces de implicare, în orice formă, în viaţa publică.  

Probabil că evoluţia evenimentului a urmat acelaşi ritm de conştientizare şi înţelegere de către noi a ceea ce înseamnă cu adevărat să fii cetăţean şi parte din comunitate, dar cu cîţiva paşi în avans prin faptul că a adus în spaţiul public teme ca asociativitatea, comportamentul filantropic, voluntariatul, controlul civil asupra instituţiilor publice, auto-ajutorarea şi auto-capacitarea grupurilor vulnerabile şi atîtea altele, înainte ca ele să devină prezente în discursul public şi în conştiinţa individuală. De la an la an, evenimentul devine mai complex, mai divers, explorează modalităţi noi de a ajunge către publicul larg – anul acesta ni se vor alătura parteneri din zece ţări ale Uniunii Europene, vom fi prezenţi în acelaşi timp cu dezbateri în mai multe locuri din Bucureşti, există zeci de activităţi non-formale care se desfăşoară în ONGFest, există deja replici ale evenimentului în alte oraşe din ţară. Şi, da, cred că putem afirma că ONGFest este deja o tradiţie.  

a consemnat Stela GIURGEANU  

DilemaVeche (2) jpg
Uleiul de rozmarin: Secret antic roman pentru podoaba capilară
Din cele mai vechi timpuri, plantele aromatice au fost folosite nu doar pentru parfumul lor plăcut, ci și pentru puterea lor vindecătoare.
img 1 jpg
Don Ro Casino: Ce să faci și ce să nu faci când joci online
Lumea divertismentului digital oferă numeroase opțiuni de recreație, iar casino online reprezintă una dintre formele de entertainment care necesită o înțelegere atentă a regulilor și a etiquettei specifice.
pe tera cristalelor gigantice din mexic este frumoasa dar mortala jpg
Peștera Cristalelor Gigantice din Mexic este Frumoasă, dar Mortală
Gipsul: De la materie primă pentru construcții uscate la cristale gigantice în peștera Naica.
1  Irina Rimes x Roman Tolici x IQOS jpg
Irina Rimes x Roman Tolici – cea mai nouă colaborare a brandului IQOS
A fost prezentată într-un eveniment care a redefinit ideea de spectacol polisenzorial. Curios?
de ce sa alegi o rochie din in pentru evenimentele de vara jpg
De ce să alegi o rochie din in pentru evenimentele de vară
Vara aduce cu ea nu doar zile mai lungi și soare blând, ci și invitații la evenimente speciale – nunți în aer liber, botezuri intime, seri de vară care merită celebrate. În toate aceste contexte, alegerea unei ținute devine mai mult decât o simplă decizie de stil.
featured image jpg
IMSA recunoaște oficial pokerul ca sport al minții: Argumentele pentru această decizie
IMSA (Asociația Internațională a Sporturilor Minții) a recunoscut oficial pokerul ca fiind sport al minții. Practic, pokerul face parte din aceeași categorie ca șahul și bridge-ul.
cifra sapte jpg
Cifra 7 în istoria omenirii și superstițiile în care cred oamenii și în ziua de astăzi
Gândește-te la un număr între unu și zece să vedem dacă putem ghici. A fost șapte, nu? Cercetătorii au descoperit că, atunci când ești rugat să te gândești la un număr între unu și zece, mulți vor avea numărul șapte în minte.
DilemaVeche jpg
Neglijăm îngrijirea călcâielor vara! De ce ar trebui să fim mai atenți…
Există o parte a corpului pe care o vezi mai ales când te încalți, dar pe care rar o privești cu adevărat. Și, poate tocmai de aceea, ajungi s-o neglijezi exact atunci când e cel mai expusă: vara.
pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.

Parteneri

drapel2 jpg
Simbol național batjocorit la Maramureș: tricolor din tablă zincată, murdar cu găinaț, la 71 de euro bucata
„Inovația” unui primar din Maramureș aruncă în derizoriu un simbol național esențial: drapelul României. Edilul din Salsig, Daniel Pop a cumpărat 100 de steaguri tricolore din tablă zincată, care încalcă Constituția și legea și, în plus, unele dintre ele sunt murdare cu găinaț.
electrocasnice care ne spioneaza jpg
Ce aparat din casă consumă enorm de multă energie. Folosește curent cât cinci mașini de spălat care funcționează simultan. Mulți români îl folosesc și de mai multe ori într-o zi
Într-o perioadă în care costurile cu energia electrică au crescut semnificativ, mai ales după majorările fiscale aplicate din ianuarie 2025, tot mai mulți români caută soluții pentru a-și reduce factura lunară.
31571865 1c90 4f4e 9512 323eff80dd8f w1597 n r1 s s jpg
Secretele celui mai performant sistem educațional din lume. Este mult mai performant decât școala românească și are elevi fericiți, fără teme acasă
Sistemul educațional finlandez este considerat cel mai bun din lume. Total diferite de sistemul educațional românesc.
Cum sa slabesti 10 kg  inainte de venirea verii  Sursa foto Pixabay weight loss 7705107 1280 jpg
Cum să slăbești 3 kilograme în 5 zile cu o băutură simplă, făcută în casă. Te va costa doar un leu prepararea acesteia
Dacă ești în căutarea unei metode naturale și accesibile pentru a pierde câteva kilograme în plus într-un timp scurt, s-ar putea să fii surprins să afli că secretul stă într-o plantă banală pe care o găsești în orice piață: pătrunjelul.
tik tok  jpg
Viitorul pe repede-înainte. TikTok schimbă felul în care tinerii se raportează la muncă
Pentru 7 din 10 tineri români cu vârste între 18 și 25 de ani, TikTok rămâne platforma preferată. Doar 37% au cont pe LinkedIn. Într-o economie care se bazează pe contribuții și continuitate, lipsa conectării la piața muncii devine o vulnerabilitate de sistem?
Fotografie a Zsofiei Torma   Foto Arhivele judetului Hunedoara  Sursa Laura Coltofeanu1 jpg
Jurnalul tulburător al Zsófiei Torma, prima femeie arheolog din Europa. A deschis porțile către civilizația neolitică
Zsófia Torma a fost una dintre primele femei arheolog din Europa și cea care a descoperit așezarea preistorică de la Turdaș. Recunoașterea i-a venit însă târziu. Jurnalul ei, scris spre finalul vieții, arată drama unei intelectuale marginalizate, și dezamăgite de o lume care o ignorase.
Cardiologul David Sabgir din Ohio fondatorul mișcării „Walk with a Doc” Colaj DMS
5 obiceiuri simple recomandate de cardiolog pentru o inimă sănătoasă vara aceasta. Începe acum și simte diferența
Descoperă 5 obiceiuri simple de vară, recomandate de un cardiolog, pentru a-ți menține inima sănătoasă și plină de energie.
image png
Frunza banală care te scapă pentru totdeauna de purici. E gratis și o găsești peste tot
În lupta cu puricii, natura oferă uneori cele mai eficiente soluții, la îndemână și fără efecte secundare.
Bombardamente Fâșia Gaza FOTO Shutterstock jpg
Piloții IDF au bombardat Gaza cu bombele și rachetele neutilizate în misiunile împotriva Iranului
Avioanele de război israeliene care au participat la misiuni împotriva Iranului în timpul războiului de 12 zile au lansat asupra Fâșiei Gaza bombele și rachetele neutilizate, dezvăluie The Telegraph.