Un altoi identitar

Emil BELU
Publicat în Dilema Veche nr. 1016 din 28 septembrie – 4 octombrie 2023
© adevărul
© adevărul

O discretă ocheadă în breasla scriitorilor mă face să cred că mulțimea pseudonimelor este indiscutabil mult mai mare decît în ograda oricărei alte „surate“. Denominația sub care se ascunde autorul – nom de plume, i-ar zice francezuleste determinată de di-verse motive, unele obiective, ce țin de circumstanțe individuale, iar altele, cele mai multe, ținînd de fantezia creatorului. Cum pe cititor îl interesează precumpănitor subiectul și calitatea scrierii, puțini sînt cei curioși să afle cine se ascunde în spatele unei măști. Dezlegarea enigmelor onomastice nu este prioritară pentru lector, e treaba altora. Cîteodată, însă, apare excepția.

Am luat drept moft auctorial acea tîrzie intercalare a literei „M“ între prenume și nume la E.M. Cioran. De unde această bizară alegere? Prenumele tatălui era Emilian, protopop ortodox, cunoscut în Sibiu și Mărginime, iar decizia fiului, cel puțin pentru mine, rămînea o misterioasă opțiune. 

Am aflat mai tîrziu, nu fără o undă de umor, că Emil, în curioasa „etimologie“ cioraniană, ar fi prenume de frizer, lucru care i-ar fi displăcut. Avînd în vedere că port și eu același prenume și, din cînd în cînd, îmi mai tund și eu (manu propria) rarii „zulufi“ ce amintesc de fosta podoabă capilară, parcă i-aș da dreptate moralistului din Rășinari. Mie, însă, breasla frizerilor nu îmi este antipatică, ba din contra!

Despre proveniența acestui inedit „altoi“ identitar aveam să aflu dintr-un interviu acordat lui Nor-bert Dodille (1996) de către Simone Boué, prietena de-o viață a metecului a-flat într-o continuă răzmeriță cu toți și cu toate. Iată fragmentul: „Il considérait qu’Émile, en français, c’était un prénom de coiffeur. À l’époque, j’avais une amie qui faisait un diplôme en même temps que moi: elle sur E.M. Foster. Cioran fasciné par ces deux initiales, les a adoptées au-ssi pour lui. Cioran a été toujours fasciné par les Anglais, il apprenait l’anglais en lisant Shakespeare ou Shelley“.

O „pățanie“ personală, izvoditoare de posibile zîmbete sau mirabile grimase, mi-a readus în memorie o eroare comisă involuntar: omiterea intercalării unei li-tere –  inițiala prenumelui patern – într-un acronim. Inutil să menționez inter-mi-nabilele glume ale celor din jurul meu generate de nevinovata întîmplare. 

Lucram într-un „service“ specializat în reparații de televizoare dintr-un nordic burg transilvan. Conducerea, grijulie cu clienții, a impus ca pe halatul de lucru al fiecărui tehnician din atelier – erau vreo duzină – să fie inscripționate vizibil inițialele prenumelui și numelui. Asta pentru o mai ușoară identificare de către clientul nemulțumit a celui pe care poate să-l beștelească, să-l înjure sau, mai grav, să-i trîntească vreo lampă în cap – dintre cele defecte, bineînțeles, care, obligatoriu, trebuiau restituite proprietarului aparatului. Cît despre scris în „condica de reclamații“, vizibilă, agățată într-un cui pe perete, nu le prea ardea. „Scrieți, băieți, numai scrieți!“ rămînea un îndemn străin locului.

Doamna D., simpatica și priceputa gazdă la care locuiam, mi-a inscripționat pe buzunarul halatului, cel din stînga, sus, într-o inspirată grafie ce aducea a goblen în miniatură, inițialele eb, scrise cu litere mici, împreună. Cel ce se ascundea sub această stranie silabă eram chiar eu, Emil Belu. 

Într-una din zile, un client glumeț, care vorbea prost românește, se face că se repede la mine să mă muște, simulînd și un straniu lătrat. Apoi, rîzînd cu gura pînă la urechi,  mi-a explicat că în maghiară eb înseamnă cîine. Nu știam! Știam de kutya, cuvînt frecvent afișat drept avertisment pe numeroase porți: Harapós kutya! (Cîinele mușcă!), dar eb nu îmi spunea nimic. Ulterior, dintr-un dicționar am aflat că eb este „un cîine care seamănă cu lupul, animal domestic de vînătoare sau protecție“. Dacă intercalam litera ce semnifica prenumele tatălui meu (egb), așa cum se obișnuia în catalogul de la școală, evitam umoristica întîmplare. 

Oricum, m-am adaptat instantaneu speciei, mai puțin rasei, replicîndu-i simpaticului client cu un căznit și fals mîrîit, posibil al unui jigărit maidanez. Inadecvarea sonoră era motivată: lanțul și cușca îmi lipseau...

Emil Belu este scriitor și trăiește în Canada.

1038 15 cop2 jpg
Levitația electromagnetică în tesseract
Eul de scriitor ratat apreciază această fragmentare din care se alcătuiește întregul: „Nu cred în cărți, cred în pagini, în fraze, în rînduri“.
p 22 Katherine Pangonis jpg
Fenicienii, oamenii purpurii
În unele contexte, fenicianismul și renașterea interesului pentru trecutul fenician al Libanului nu reprezintă decît o reacție rasistă la panarabism.
1035 15 coperta jpg
Sculptînd în timp
Există însă şi o altă cale de unire a materialului cinematografic, în care esenţială este dezvăluirea logicii în ceea ce privește modul de a gîndi al oamenilor.
foto 1 back stages jpg
1033 15 Iulia Lumanare copy (5) jpg
„Ne vom opri mereu la ceea ce ne este familiar” – interviu cu actrița Iulia LUMÂNARE
„Timpul a fost comprimat, și asta este, poate, cel mai dificil aspect al scenariului, deci al poveștii.”
1033 23 Foto Iulian Popa jpg
„Scriu ce văd în jurul meu, ca și cum aș fi în mijlocul acțiunii, dar invizibil“ – interviu cu Iulian POPA
„Un chimist, un om cu educație științifică, dar care are o abordare total neștiințifică, bazată pe percepții senzoriale.”
p 23 Passivité courtoise, 1930 jpg
Victor Brauner – Sfîrșitul și începutul
Opera lui îl face să meargă înainte mai degrabă decît o face el.
1031 15 Strøksnes, Morten Photo Cathrine Strøm webp
image png
Hotarul nevăzut al pictorului – expoziție aniversară Mihail Gavril* –
Lucrările prezente în expoziția de la Palatul Parlamentului, Sala „Brâncuși”, au o tematică ce aparține zonei sacrului.
1028 15 charlotte higgins miturile grecesti jpg
Miturile grecești repovestire din perspectivă feminină
Acestea sînt cîteva dintre personajele care controlează multe dintre narațiunile incluse în această carte.
1027 15 ёGoodlife Photography jpeg
p 22   Expoziția Victor Brauner jpg
Culoarea Artei
„Important e ce se vede.” Da, toți știm asta. Dar dacă v-aș spune că la fel de important e ce nu se vede?
1026 15 Calin Pop cu Nicu Covaci2 jpg
Rock, opoziție și represiune – Phoenix & Celelalte Cuvinte –
Spre deosebire de Phoenix, Celelalte Cuvinte nu au luat vreodată în considerație fuga din România comunistă.
DoinaLemny jpg
1025 22 Mario Martone  jpg
„Și cinematograful e un joc cu reguli” – interviu cu regizorul Mario MARTONE
„Atunci cînd regizez un film după un roman, nu mă interesează să pun în scenă doar povestea personajelor, ci și vocea scriitorului.“
1024 15 ABRA, Costinesti, anii 80 jpg
Unde sînt rockerii de odinioară?
„Toți am simțit că nici un zid nu ne va mai ține despărțiți vreodată”, avea să-și amintească ani mai tîrziu unul dintre cei prezenți la eveniment.
1023 15 Abziehbild  Unapplied Arts, 2023, Arsmonitor jpg
Lumea artei – elitism non-profit sau marginal pentru profit –
Și se încearcă același lucru de către artist-run-space-urile din Casa Presei.
1022 15 Marian Crișan jpeg
„Cînd ai în film un texan călare, inevitabil te gîndești și la western” – interviu cu regizorul Marian CRIȘAN –
Ca surse de inspirație au fost compozițiile lui George Enescu și Eugen Doga, în special albumul lui Echoes of the East.
10 pentru Rushdie jpeg
Dacă pacea ar fi un premiu
Cu toate acestea, am să mă întorc acasă cu acest premiu pentru pace.
Taifas 3 png
Cineaști balcanici la Taifas – anchetă –
Pentru că sînteți o revistă românească, iar el este pentru mine cel mai interesant regizor român al momentului.
1020 15 Andrei Tanase jpg
1020 15 1 jpg
Un tip de încordare
Artistul propune un storyboard neconvențional prin plasarea privitorului într-un spațiu definit vizual prin contraste.
1019 15 Foto Cristian Sutu jpg
1018 16 foto Ariana Serban jpg
„Literatura. Arie protejată” – interviu cu Robert ȘERBAN
„Am căutat, an de an, să identificăm cîte o temă, care să nu eludeze actualitatea și realitatea.”

Parteneri

Inundaţii Bucureşti FOTO Inquam Photos Liviu Florin Albei
INTERVIU Cum pot fi prevenite inundațiile din mediul urban: de la „orașele-bureți” la asigurările de locuințe
Directorul general interimar al Institutul Internațional pentru Apă din Stockholm (SIWI), Håkan Tropp, explică pentru „Weekend Adevărul” modul în care poate fi evitată inundarea străzilor din orașe în perioadele ploioase.
bacalaureat jpg
Bacalaureat 2025, sesiunea din iarnă. Cum se va desfășura examenul de evaluare a competențelor lingvistice la Limba română
În perioada 27-31 ianuarie 2025, elevii claselor a XII-a vor susține probele de evaluare a competențelor lingvistice la Limba română și Limba maternă din cadrul examenului de Bacalaureat.
Stațiunea Straja  Foto Bunzac Media, Complex montana (11) jpg
Cele mai populare stațiuni montane din România. Unde se află destinațiile de iarnă ale Carpaților
Cele mai populare stațiuni montane din România se înșiruie de-a lungul văii Prahovei, însă locuri ca Munții Apuseni, Bucovina sau Valea Jiului atrag și ele nenumărați turiști.
vaci lapte (2) jpg
Se prăbușește „împărăția laptelui”. Seceta, scumpirile și munca plătită în bătaie de joc adâncesc sărăcia în lumea rurală
Seceta care aproape a lăsat animalele fără hrană, dar și prețul extrem de scăzut al litrului de lapte, la vânzare, sărăcește comunități întregi din România. Este vorba în special despre satele în care localnicii trăiesc aproape exclusiv din creșterea vacilor cu lapte.
Comorile Olteniei de sub Munte descoperite datorită Festivalului Licuricilor de la Costești Vâlcea Foto Colaj
Ce este „vacanța de formare” și de ce câștigă popularitate acest tip de călătorie. Skillcation în România
Un nou tip de vacanță câștigă tot mai mulți adepți la nivel global. Skillcation, vacanța de dezvoltare personală, poate fi comparată cu o tabără pentru adulți, în care participanții au ocazia să deprindă noi abilități, exersând activități pe care poate nu au avut ocazia să le experimenteze.
Copii fericiti FOTO Shutterstock
Copiii activi învață mai bine. Legătura dintre mișcare și rezultate la școală
Un adolescent din șapte la nivel global se confruntă cu o afecțiune mintală, iar în acest context, se caută tot mai multe soluții de prevenire. Surprinzător, cercetările recente sugerează că activitatea fizică ar putea fi cheia unei abordări simple, dar extrem de eficiente.
Inundatii Slobozia Conachi  Foto Inquam Photos   George Calin (2) jpg
INTERVIU Cum ar putea fi prevenite inundațiile: „O soluție rentabilă este să folosim natura ca parte a protecției”
Directorul general interimar al Institutului Internațional pentru Apă din Stockholm (SIWI), Håkan Tropp, explică modul în care pot fi gestionate mai eficient resursele de apă astfel încât riscul de inundații sau secete să scadă semnificativ.
Dealul Babii, Vulcan  Foto Daniel Guță (5) jpg
Județul unde 27 de drumuri rămân închise iarna. Cum arată șoselele spectaculoase, dar riscante
27 de drumuri din vestul României, considerate riscante în timpul iernii, au fost închise circulației mașinilor, de vineri 15 noiembrie, până la sfârșitul lunii martie 2025.
mina petrila 13 ani de la explozii foto traian manu
Sfârșitul minelor de cărbune, grăbit de tragedii. Soarta dramatică a locurilor unde au muncit mii de români
În istoria de peste două secole a minelor de cărbune din România, au avut loc nenumărate tragedii care au făcut mii de victime. Cele mai recente dintre ele le-au schimbat soarta exploatărilor miniere, grăbind închiderea acestora.