Un alt drum al magilor

Publicat în Dilema Veche nr. 831 din 23 - 29 ianuarie 2020
Un alt drum al magilor jpeg

O călătorie pe care am făcut-o la Florența acum mai mulți ani mi‑a stîrnit o curiozitate care nu m-a părăsit de atunci încoace, îndemnîn-du‑mă să scotocesc și să aflu mai multe în jurul  temei călătoriei magilor spre Betleem. Curiozitatea mea a fost stîrnită cînd am putut constata la fața locului că tema magilor era de-a dreptul obsesivă pentru familiile bogate ale Florenței. Picturile cu tema magilor, fie că e vorba despre călătoria lor sub stea, fie că e vorba despre scena adorației Pruncului, abundă. Cînd familia De Medici a decis să-și facă un palat propriu în centrul orașului, capela privată a palatului a fost pictată toată, circular, cu frescă în care se povestește călătoria magilor pînă la picioarele Pruncului – e o vastă expediție, evident, cu totul imaginată de autor. De altfel, De Medici era printre liderii unei confrerii locale foarte puternice, foarte influente, numită „La Compagnia dei Maggi“. La Uffizi am putut vedea celebra lucrare a lui Botticelli, „Adorația magilor“, în care chiar întemeietorii marii dinastii De Medici se închină Pruncului în chip de magi, sub privirea altor doi prinți din aceeași familie. Și nu numai familia De Medici a avut această obsesie; toate marile familii florentine pot fi văzute „jucînd“ rolul magilor în multe picturi. Membri ai familiilor Pazzi, Albezzi, Pitti, Salviati, Strozzi, Brancacci sînt lesne de identificat în aceste ipostaze. S-ar zice că finanțatorii Renașterii, dacă tot își permiteau să-și aroge vreun rol din marele scenariu biblic, pe cel al magilor îl considerau cel mai potrivit.

M-am întrebat, așadar, de ce tocmai tema magilor avea, la acea epocă, atîta popularitate, de ce era la modă. Răspunsul, atîta cît am putut să-l aflu din cîte am studiat, este că magii sînt singurele personaje bogate din Vechiul Testament care se mîntuiesc sigur. După cum știți, între creștinism și bogăție există, la nivel pastoral măcar, o tensiune. Mesajul lui Iisus este mai degrabă unul care favorizează săracii și îi defavorizează pe bogați, or Florența secolelor XIV-XVI este un oraș cu mulți oameni bogați – se fac în acel timp averi colosale în cel mai faimos oraș toscan de pe urma unor afaceri care se întind în toată Europa. În același timp, acești oameni bogați erau și foarte credincioși. Ei bine, cum puteau ei împăca impulsul lor interior pentru bani și putere (căci toți erau înflăcărați și de demonul politicii) cu dorința sinceră și arzătoare de mîntuire? Citind Scriptura, nu prea aveau motive de optimism soteriologic. Așa că au căutat cu mare atenție exemple de bogați „buni“ cu care să se identifice. Și, dacă s-ar putea, să nu fie dintre cei care și-au abandonat ori donat întreaga avere ca să urmeze în sărăcie Mîntuitorului, nu! Oare niște bogați care se închină lui Iisus și îl recunosc de Fiu al lui Dumnezeu, dar au rămas bogați după o evlavioasă întîlnire cu El nu găsim? Ba da: ei sînt magii, chiar singurii bogați care i se închină, rămîn cu averea lor și nu e nici un dubiu că, în orice ecuație a mîntuirii, ei ies de partea bună a procesului. Așadar, magii au devenit favoriții bogaților Florenței. Și mai era un avantaj: nu exista nici un canon iconografic cu privire la chipurile lor, existau doar reguli cu privire la culorile diferite ale veșmintelor lor, dar nici acelea unanim acceptate. Cum bogații creștini ai Florenței voiau să joace rolul magilor, dar și să-și vadă chipurile imortalizate în fresce, iarăși magii au devenit favoriți. Chipurile apostolilor, sfinților sau ale altor figuri din istoria biblică erau, totuși, canonizate imagologic – nu puteai să-i pictezi pe Petru sau pe Ioan evanghelistul în prea multe feluri, căci ei trebuiau să fie imediat recunoscuți de oricine vedea lucrarea. În general, chipurile comanditarilor ori ale apropiaților acestora se văd în scenele biblice în personaje secunde, de multe ori inventate de pictori. Magii, însă, sînt personaje principale fără chip. Poți să-i faci de orice rasă și culoare, de orice vîrstă, cu orice date anatomice. Iarăși, o disponibilitate care a plăcut bogaților care au finanțat Renașterea. Așadar, tema magilor este deopotrivă felixibilă și clară în sensul ei.

Și, pe măsură ce ne gîndim la impactul excepțional pe care practicile economice ale florentinilor l-au avut asupra economiei Europei în acel timp, recunoscînd clar că îi putem socoti printre părinții fondatori ai capitalismului, rememorarea compatibilității pe care ei o resimțeau cu magii ne face să ne gîndim la modul în care capitalismul însuși este compatibil cu creștinismul. Astfel, drumul deschis de magi capătă și un sens prin istorie, nu doar în narațiunea sacră, adică în afara istoriei.

1026 15 Calin Pop cu Nicu Covaci2 jpg
Rock, opoziție și represiune – Phoenix & Celelalte Cuvinte –
Spre deosebire de Phoenix, Celelalte Cuvinte nu au luat vreodată în considerație fuga din România comunistă.
DoinaLemny jpg
1025 22 Mario Martone  jpg
„Și cinematograful e un joc cu reguli” – interviu cu regizorul Mario MARTONE
„Atunci cînd regizez un film după un roman, nu mă interesează să pun în scenă doar povestea personajelor, ci și vocea scriitorului.“
1024 15 ABRA, Costinesti, anii 80 jpg
Unde sînt rockerii de odinioară?
„Toți am simțit că nici un zid nu ne va mai ține despărțiți vreodată”, avea să-și amintească ani mai tîrziu unul dintre cei prezenți la eveniment.
1023 15 Abziehbild  Unapplied Arts, 2023, Arsmonitor jpg
Lumea artei – elitism non-profit sau marginal pentru profit –
Și se încearcă același lucru de către artist-run-space-urile din Casa Presei.
1022 15 Marian Crișan jpeg
„Cînd ai în film un texan călare, inevitabil te gîndești și la western” – interviu cu regizorul Marian CRIȘAN –
Ca surse de inspirație au fost compozițiile lui George Enescu și Eugen Doga, în special albumul lui Echoes of the East.
10 pentru Rushdie jpeg
Dacă pacea ar fi un premiu
Cu toate acestea, am să mă întorc acasă cu acest premiu pentru pace.
Taifas 3 png
Cineaști balcanici la Taifas – anchetă –
Pentru că sînteți o revistă românească, iar el este pentru mine cel mai interesant regizor român al momentului.
1020 15 Andrei Tanase jpg
1020 15 1 jpg
Un tip de încordare
Artistul propune un storyboard neconvențional prin plasarea privitorului într-un spațiu definit vizual prin contraste.
1019 15 Foto Cristian Sutu jpg
1018 16 foto Ariana Serban jpg
„Literatura. Arie protejată” – interviu cu Robert ȘERBAN
„Am căutat, an de an, să identificăm cîte o temă, care să nu eludeze actualitatea și realitatea.”
GRsnnKq5 jpeg
p 15 Sarutul credit A  Docea jpg
Să privești pînă cînd vezi
Operele lui Brâncuși vorbesc prin ele însele, în limbajul universal al artei.
1016 15 png
Cît de problematic este Picasso?
Demersuri pentru a realiza o dezbatere în ceea ce-l privește pe omul Picasso au apărut cu mult înainte de controversa pornită de Gadsby
image png
„Între materie și antimaterie”
O carte despre valorile actuale și dintotdeauna ale omului, rară în peisajul poeziei de azi, ce o așază pe Cristina Chiprian printre poeții de prim rang ai actualității.
image png
Un altoi identitar
Cel ce se ascundea sub această stranie silabă eram chiar eu, Emil Belu.
1015 15 TGiurgiu jpg
„Atunci oamenii și-au cam pierdut busola” – interviu cu regizorul Tudor GIURGIU –
Pentru spectatori, cred că filmul e și un fel de analiză personală asupra ideii de libertate.
1015 17b Foanene jpg
Semnul locului
Atunci cînd vorbim despre gloanțe și lacrimi avem în vedere valori ale corporalității și ale timpului.
1015 22 Sinead O'Connor, 1987 Wikimedia Commons jpg
IA vs. expectanțele hominizilor
Un alt fenomen care este în creștere e acela al încărcării datelor celor pieriți în computere care pot imita glasul și limbajul rudelor decedate.
1014 15 cop jpg
Delta Dunării – doar apa nu i-am luat-o! –
Mă tem că Delta Dunării este distrusă cu știrea multora care ar trebui să o îngrijească.
1012 15 carla teaha foto Dana Tole jpg
p 19 2 jpg
Femeile vs. Picasso. Toreadori vs. Taur
Nu scăpăm de Picasso. Și nici nu trebuie, decît din cînd în cînd.
Foto expo jpg
Impresii dintr-o călătorie picturală la un finisaj
Florica Prevenda, așadar, nu inventează, nu apelează la ficțiune, nu construiește/ deconstruiește, ea rememorează.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.