Semnul locului

Andreea FOANENE
Publicat în Dilema Veche nr. 1015 din 21 septembrie – 27 septembrie 2023
image

 Liviu Mocan, Ploaie la Timișoara. Plumb și lumină, Piața Victoriei din Timișoara, 2023.

„În acest moment, în lume, se construiesc peste opt miliarde de scări” este gîndul ce generează cele mai recente sculpturi ale artistului Liviu Mocan, prezent la Timișoara în vara lui 2023 cu un complex arhitecturalo-sculptural alcătuit din cinci volume de mari dimensiuni, compuse în Piața Victoriei, ca exprese a titlului „Ploaie la Timișoara. Plumb și lumină”.

Mobilul motivațional ce îl determină pe sculptorul clujean să insereze forme ale prezenței sale în peisajul urban al vestului României consistă în dialogul cu două momente structurale în istoria recentă a Timișoarei. Într-o dialectică vizuală configurată în scopul surprinderii, captării și revelării „luminii necreate”, aceste două stadii-sursă ocupă poziții de graniță ale unui univers creativ inventat de sculptor în preambulul desfășurării volumetrice a ideilor. 

Axialitatea inspirațională abordată la nivel simbolic prin dialogul creat între momentul „Timișoara 1989” (libertate cîștigată prin sînge, speranță, curaj și jertfă) și actualitatea Timișoara 2023 (Capitală Europeană a Culturii – „Shine your light! Light up your city!”) se pliază, vizionar, pe o realitate sculpturală determinată de întîlnirea dintre două „porți evolutive” ale peisajului epicentric specific orașului Timișoara.

Între prezent și trecut, între catedrală și teatru, între neființă și certitudinea existenței de dincolo de materie, Liviu Mocan își desemnează un spațiu-izvor, pe care îl aduce în slujba inspirației și acțiunii. Sculptura sa devine sursă, martor și sol al reflecțiilor filosofice determinate de comunicarea cu un teritoriu liminal dintre Orient și Occident. Tridimensionalitatea volumetrică și conceptuală din opera sculptorului conturează, în sine, un spațiu-în-spațiu. Merită observată aici structura tripartită a abordării geografiei (fie ea urbană, emoțională sau relațională), care pornește de la cercetarea identității unui loc și ajunge la sublimare, transcendență și relevanță totemică prin elaborarea formelor tridimensionale din elemente simbolice care conțin energia locului, filtrată și modulată în momentul întîlnirii cu sculptorul, alături de toți cei ai lui. 

Complexul este alcătuit din lucrări monumentale cu înălțimi de aproximativ trei metri, ale căror corpuri se acordă, proporțional, tehnic și ideatic: „Să luăm lumină!”, fier, 290 x 47 x 47 cm, 2014; „Cercul, pătratul și scara“, fier, 300 x 93 x 91 cm, 2014; „Ploaie la Timișoara. Plumb și lumină” – cu aportul tehnic al lui Daniel Corlan și Daniel Roșioru, 300 x 100 x 100 cm, 2023; „Al doilea Adam, sau Viermele de Cîrmîz”, fier, zinc, 277 x 92 x 47,5 cm, AD 2014; „Muntele și inima Lui”, fier, 300 x 57 x 57 cm, 2014. 

Inspirat de tema paralelismului dintre momentul 1989 și 2023, două realități istorice marcante pentru orașul de pe Bega, sculptorul propune lucrări cu caracter imersiv, care conțin puternice conotații simbolice cu trimitere la manifestările, formele și interpretările multiple ale transgresării materiei prin cunoaștere. Personajul principal din opera lui Liviu Mocan este lumina. Acea revărsare diafană care transcende, transformă, transpare, perforează forma. Acea lumină care, alături de apă, face posibilă viața, schimbarea, devenirea. 

În Piața Victoriei din Timișoara, pe axul care leagă Opera și Catedrala ca două porți ale elevării omului, pe platoul unde în 1989 s-a rostit „Tatăl Nostru”, Liviu Mocan aduce lucrări monumentale pe care le așază în formă de semicerc. Opera centrală a ansamblului sculptural, „Ploaie la Timișoara. Plumb și lumină”, sintetizează într-o structură imersivă două realități istorice: momentul din 1989, cînd picăturile cerului au fost perforate de cruzimea uciderii aproapelui prin jertfa eroilor revoluției, și momentul 2023, cînd ploaia conține strălucirea luminii solare, semn al coeziunii interumane, marcată prin capacitatea unificatoare a artei. 

Atunci cînd vorbim despre gloanțe și lacrimi avem în vedere valori ale corporalității și ale timpului. În lucrările sale, sculptorul Liviu Mocan folosește arhetipuri ale anatomiei și ale arhitecturii pentru a decortica perspectiva vieții într-un context acronic. Pentru el, ceea ce primează este evoluția spirituală, pe care o subliniază prin înveșmîntarea formelor tridimensionale cu valori post-antropologice, care devin caractere posibile pentru multiplele avataruri volumetrice. În acest sistem de gîndire și reprezentare, prin energia transformatoare a omului, rana fizică devine semn al revelării luminii divine. Tocmai de aceea, lucrările sînt gîndite ca expresii ale transparentizării dialogului dintre om și om.

Andreea Foanene este artistă, teoreticiană de artă și curatoare.

1038 15 cop2 jpg
Levitația electromagnetică în tesseract
Eul de scriitor ratat apreciază această fragmentare din care se alcătuiește întregul: „Nu cred în cărți, cred în pagini, în fraze, în rînduri“.
p 22 Katherine Pangonis jpg
Fenicienii, oamenii purpurii
În unele contexte, fenicianismul și renașterea interesului pentru trecutul fenician al Libanului nu reprezintă decît o reacție rasistă la panarabism.
1035 15 coperta jpg
Sculptînd în timp
Există însă şi o altă cale de unire a materialului cinematografic, în care esenţială este dezvăluirea logicii în ceea ce privește modul de a gîndi al oamenilor.
foto 1 back stages jpg
1033 15 Iulia Lumanare copy (5) jpg
„Ne vom opri mereu la ceea ce ne este familiar” – interviu cu actrița Iulia LUMÂNARE
„Timpul a fost comprimat, și asta este, poate, cel mai dificil aspect al scenariului, deci al poveștii.”
1033 23 Foto Iulian Popa jpg
„Scriu ce văd în jurul meu, ca și cum aș fi în mijlocul acțiunii, dar invizibil“ – interviu cu Iulian POPA
„Un chimist, un om cu educație științifică, dar care are o abordare total neștiințifică, bazată pe percepții senzoriale.”
p 23 Passivité courtoise, 1930 jpg
Victor Brauner – Sfîrșitul și începutul
Opera lui îl face să meargă înainte mai degrabă decît o face el.
1031 15 Strøksnes, Morten Photo Cathrine Strøm webp
image png
Hotarul nevăzut al pictorului – expoziție aniversară Mihail Gavril* –
Lucrările prezente în expoziția de la Palatul Parlamentului, Sala „Brâncuși”, au o tematică ce aparține zonei sacrului.
1028 15 charlotte higgins miturile grecesti jpg
Miturile grecești repovestire din perspectivă feminină
Acestea sînt cîteva dintre personajele care controlează multe dintre narațiunile incluse în această carte.
1027 15 ёGoodlife Photography jpeg
p 22   Expoziția Victor Brauner jpg
Culoarea Artei
„Important e ce se vede.” Da, toți știm asta. Dar dacă v-aș spune că la fel de important e ce nu se vede?
1026 15 Calin Pop cu Nicu Covaci2 jpg
Rock, opoziție și represiune – Phoenix & Celelalte Cuvinte –
Spre deosebire de Phoenix, Celelalte Cuvinte nu au luat vreodată în considerație fuga din România comunistă.
DoinaLemny jpg
1025 22 Mario Martone  jpg
„Și cinematograful e un joc cu reguli” – interviu cu regizorul Mario MARTONE
„Atunci cînd regizez un film după un roman, nu mă interesează să pun în scenă doar povestea personajelor, ci și vocea scriitorului.“
1024 15 ABRA, Costinesti, anii 80 jpg
Unde sînt rockerii de odinioară?
„Toți am simțit că nici un zid nu ne va mai ține despărțiți vreodată”, avea să-și amintească ani mai tîrziu unul dintre cei prezenți la eveniment.
1023 15 Abziehbild  Unapplied Arts, 2023, Arsmonitor jpg
Lumea artei – elitism non-profit sau marginal pentru profit –
Și se încearcă același lucru de către artist-run-space-urile din Casa Presei.
1022 15 Marian Crișan jpeg
„Cînd ai în film un texan călare, inevitabil te gîndești și la western” – interviu cu regizorul Marian CRIȘAN –
Ca surse de inspirație au fost compozițiile lui George Enescu și Eugen Doga, în special albumul lui Echoes of the East.
10 pentru Rushdie jpeg
Dacă pacea ar fi un premiu
Cu toate acestea, am să mă întorc acasă cu acest premiu pentru pace.
Taifas 3 png
Cineaști balcanici la Taifas – anchetă –
Pentru că sînteți o revistă românească, iar el este pentru mine cel mai interesant regizor român al momentului.
1020 15 Andrei Tanase jpg
1020 15 1 jpg
Un tip de încordare
Artistul propune un storyboard neconvențional prin plasarea privitorului într-un spațiu definit vizual prin contraste.
1019 15 Foto Cristian Sutu jpg
1018 16 foto Ariana Serban jpg
„Literatura. Arie protejată” – interviu cu Robert ȘERBAN
„Am căutat, an de an, să identificăm cîte o temă, care să nu eludeze actualitatea și realitatea.”

Parteneri

Autoritatea Electorală Permanentă Foto NQUAM Photos Octav Ganea
AEP reacționează la acuzațiile AUR, potrivit cărora milioane de morți figurează cu drept de vot: „Informații false”
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) atrage atenția cu privire la informațiile false lansate în spațiul public de către un partid politic referitoare la acuratețea datelor și a informațiilor înscrise în Registrul electoral.
mici 8 jpg
Record culinar în Capitală! Micul uriaș de 200 de metri a fost vedeta zilei de 1 Mai
Bucureștiul miroase a sărbătoare și … a mici! Capitala a dat start "Festivalului Micului Cel Mare", organizat la Alveola Kiseleff, iar bucureștenii s-au adunat în număr mare încă de la primele ore ale dimineții. Atracția principală a festivalului este, fără îndoială, micul de 200 de metri care a fos
Mcdonalds shutterstock 501557728 jpg
McDonald’s, cea mai mare scădere a vânzărilor de la pandemie. Americanii reduc cheltuielile și renunță la fast-food
McDonald’s a înregistrat cea mai puternică scădere a vânzărilor din ultimii patru ani, pe fondul temerilor legate de economie care îi fac pe americani să cheltuie mai puțin.
Mihaela Bilic dieta jpg
Dieta de o săptămână a Mihaelei Bilic. Ce trebuie să mănânci zi de zi pentru a topi zeci de kilograme
Mihaela Bilic vine în atenția internauților care au un stil de viață sănătos și un organism sănătos cu un plan alimentar concret, care să le ajute își mențină alimentația corectă. Ce nu ar trebui să lipsească niciodată din farfurie?
copii smartphone - telefon FOTO Shutterstock
„Copiii nu sunt adulți în miniatură.” Medicii cer interzicerea folosirii ecranelor până la 6 ani
Copiii sub șase ani nu ar trebui expuși deloc la ecrane, avertizează experți medicali din Franța, care trag un semnal de alarmă privind efectele grave asupra dezvoltării creierului și sănătății mintale a celor mici.
terasa IOR jpg
Ziua în care micul și berea sunt la putere. Românii au luat cu asalt parcurile și terasele de 1Mai
„Dacă de 1 Mai nu mănânci un mic și nu bei o bere nu îți priește sărbătoarea”. Cuvintele au fost valabile acum 40 de ani, în comunism și sunt la fel de reale și astăzi pentru românul obișnuit. De la un capăt la altul al României vremea bună de 1 Mai a scos oamenii afară din casă.
Michael Waltz FOTO Profimedia
Mike Waltz, consilierul pentru securitate națională al lui Trump, demisionează după scandalul mesajelor de pe Signal
Mike Waltz, consilierul pentru securitate națională al președintelui Donald Trump, și adjunctul său, Alex Wong, își vor da demisia joi, potrivit unor surse citate de CBS News.
litoral captura apele romane png
S-a deschis sezonul estival. Plajele de pe litoralul românesc, preluate de 266 de operatori
Sezonul estival 2025 a început oficial pe litoral. Apele Române Dobrogea-Litoral au finalizat predarea sectoarelor de plajă către cei 266 de operatori economici cu contracte de închiriere, a anunțat, joi, Administrația Națională „Apele Române” (ANAR), într-o postare pe Facebook.
Colaj candidati alegeri prezidentiale
Sondaj final înainte de alegeri. Cine este candidatul preferat de românii din diaspora și cum arată clasamentul cu câteva zile înainte de vot
Alegerile din țara noastră se apropie cu pași repezi, iar acum SOCIOPOL pune la dispoziție și un nou sondaj.