Semnul locului

Andreea FOANENE
Publicat în Dilema Veche nr. 1015 din 21 septembrie – 27 septembrie 2023
image

 Liviu Mocan, Ploaie la Timișoara. Plumb și lumină, Piața Victoriei din Timișoara, 2023.

„În acest moment, în lume, se construiesc peste opt miliarde de scări” este gîndul ce generează cele mai recente sculpturi ale artistului Liviu Mocan, prezent la Timișoara în vara lui 2023 cu un complex arhitecturalo-sculptural alcătuit din cinci volume de mari dimensiuni, compuse în Piața Victoriei, ca exprese a titlului „Ploaie la Timișoara. Plumb și lumină”.

Mobilul motivațional ce îl determină pe sculptorul clujean să insereze forme ale prezenței sale în peisajul urban al vestului României consistă în dialogul cu două momente structurale în istoria recentă a Timișoarei. Într-o dialectică vizuală configurată în scopul surprinderii, captării și revelării „luminii necreate”, aceste două stadii-sursă ocupă poziții de graniță ale unui univers creativ inventat de sculptor în preambulul desfășurării volumetrice a ideilor. 

Axialitatea inspirațională abordată la nivel simbolic prin dialogul creat între momentul „Timișoara 1989” (libertate cîștigată prin sînge, speranță, curaj și jertfă) și actualitatea Timișoara 2023 (Capitală Europeană a Culturii – „Shine your light! Light up your city!”) se pliază, vizionar, pe o realitate sculpturală determinată de întîlnirea dintre două „porți evolutive” ale peisajului epicentric specific orașului Timișoara.

Între prezent și trecut, între catedrală și teatru, între neființă și certitudinea existenței de dincolo de materie, Liviu Mocan își desemnează un spațiu-izvor, pe care îl aduce în slujba inspirației și acțiunii. Sculptura sa devine sursă, martor și sol al reflecțiilor filosofice determinate de comunicarea cu un teritoriu liminal dintre Orient și Occident. Tridimensionalitatea volumetrică și conceptuală din opera sculptorului conturează, în sine, un spațiu-în-spațiu. Merită observată aici structura tripartită a abordării geografiei (fie ea urbană, emoțională sau relațională), care pornește de la cercetarea identității unui loc și ajunge la sublimare, transcendență și relevanță totemică prin elaborarea formelor tridimensionale din elemente simbolice care conțin energia locului, filtrată și modulată în momentul întîlnirii cu sculptorul, alături de toți cei ai lui. 

Complexul este alcătuit din lucrări monumentale cu înălțimi de aproximativ trei metri, ale căror corpuri se acordă, proporțional, tehnic și ideatic: „Să luăm lumină!”, fier, 290 x 47 x 47 cm, 2014; „Cercul, pătratul și scara“, fier, 300 x 93 x 91 cm, 2014; „Ploaie la Timișoara. Plumb și lumină” – cu aportul tehnic al lui Daniel Corlan și Daniel Roșioru, 300 x 100 x 100 cm, 2023; „Al doilea Adam, sau Viermele de Cîrmîz”, fier, zinc, 277 x 92 x 47,5 cm, AD 2014; „Muntele și inima Lui”, fier, 300 x 57 x 57 cm, 2014. 

Inspirat de tema paralelismului dintre momentul 1989 și 2023, două realități istorice marcante pentru orașul de pe Bega, sculptorul propune lucrări cu caracter imersiv, care conțin puternice conotații simbolice cu trimitere la manifestările, formele și interpretările multiple ale transgresării materiei prin cunoaștere. Personajul principal din opera lui Liviu Mocan este lumina. Acea revărsare diafană care transcende, transformă, transpare, perforează forma. Acea lumină care, alături de apă, face posibilă viața, schimbarea, devenirea. 

În Piața Victoriei din Timișoara, pe axul care leagă Opera și Catedrala ca două porți ale elevării omului, pe platoul unde în 1989 s-a rostit „Tatăl Nostru”, Liviu Mocan aduce lucrări monumentale pe care le așază în formă de semicerc. Opera centrală a ansamblului sculptural, „Ploaie la Timișoara. Plumb și lumină”, sintetizează într-o structură imersivă două realități istorice: momentul din 1989, cînd picăturile cerului au fost perforate de cruzimea uciderii aproapelui prin jertfa eroilor revoluției, și momentul 2023, cînd ploaia conține strălucirea luminii solare, semn al coeziunii interumane, marcată prin capacitatea unificatoare a artei. 

Atunci cînd vorbim despre gloanțe și lacrimi avem în vedere valori ale corporalității și ale timpului. În lucrările sale, sculptorul Liviu Mocan folosește arhetipuri ale anatomiei și ale arhitecturii pentru a decortica perspectiva vieții într-un context acronic. Pentru el, ceea ce primează este evoluția spirituală, pe care o subliniază prin înveșmîntarea formelor tridimensionale cu valori post-antropologice, care devin caractere posibile pentru multiplele avataruri volumetrice. În acest sistem de gîndire și reprezentare, prin energia transformatoare a omului, rana fizică devine semn al revelării luminii divine. Tocmai de aceea, lucrările sînt gîndite ca expresii ale transparentizării dialogului dintre om și om.

Andreea Foanene este artistă, teoreticiană de artă și curatoare.

1025 15 foto HervÔÇÜ VÔÇÜronS¦îse jpg
1025 22 Mario Martone  jpg
„Și cinematograful e un joc cu reguli” – interviu cu regizorul Mario MARTONE
„Atunci cînd regizez un film după un roman, nu mă interesează să pun în scenă doar povestea personajelor, ci și vocea scriitorului.“
1024 15 ABRA, Costinesti, anii 80 jpg
Unde sînt rockerii de odinioară?
„Toți am simțit că nici un zid nu ne va mai ține despărțiți vreodată”, avea să-și amintească ani mai tîrziu unul dintre cei prezenți la eveniment.
1023 15 Abziehbild  Unapplied Arts, 2023, Arsmonitor jpg
Lumea artei – elitism non-profit sau marginal pentru profit –
Și se încearcă același lucru de către artist-run-space-urile din Casa Presei.
1022 15 Marian Crișan jpeg
„Cînd ai în film un texan călare, inevitabil te gîndești și la western” – interviu cu regizorul Marian CRIȘAN –
Ca surse de inspirație au fost compozițiile lui George Enescu și Eugen Doga, în special albumul lui Echoes of the East.
10 pentru Rushdie jpeg
Dacă pacea ar fi un premiu
Cu toate acestea, am să mă întorc acasă cu acest premiu pentru pace.
Taifas 3 png
Cineaști balcanici la Taifas – anchetă –
Pentru că sînteți o revistă românească, iar el este pentru mine cel mai interesant regizor român al momentului.
1020 15 Andrei Tanase jpg
1020 15 1 jpg
Un tip de încordare
Artistul propune un storyboard neconvențional prin plasarea privitorului într-un spațiu definit vizual prin contraste.
1019 15 Foto Cristian Sutu jpg
1018 16 foto Ariana Serban jpg
„Literatura. Arie protejată” – interviu cu Robert ȘERBAN
„Am căutat, an de an, să identificăm cîte o temă, care să nu eludeze actualitatea și realitatea.”
GRsnnKq5 jpeg
p 15 Sarutul credit A  Docea jpg
Să privești pînă cînd vezi
Operele lui Brâncuși vorbesc prin ele însele, în limbajul universal al artei.
1016 15 png
Cît de problematic este Picasso?
Demersuri pentru a realiza o dezbatere în ceea ce-l privește pe omul Picasso au apărut cu mult înainte de controversa pornită de Gadsby
image png
„Între materie și antimaterie”
O carte despre valorile actuale și dintotdeauna ale omului, rară în peisajul poeziei de azi, ce o așază pe Cristina Chiprian printre poeții de prim rang ai actualității.
image png
Un altoi identitar
Cel ce se ascundea sub această stranie silabă eram chiar eu, Emil Belu.
1015 15 TGiurgiu jpg
„Atunci oamenii și-au cam pierdut busola” – interviu cu regizorul Tudor GIURGIU –
Pentru spectatori, cred că filmul e și un fel de analiză personală asupra ideii de libertate.
1015 22 Sinead O'Connor, 1987 Wikimedia Commons jpg
IA vs. expectanțele hominizilor
Un alt fenomen care este în creștere e acela al încărcării datelor celor pieriți în computere care pot imita glasul și limbajul rudelor decedate.
1014 15 cop jpg
Delta Dunării – doar apa nu i-am luat-o! –
Mă tem că Delta Dunării este distrusă cu știrea multora care ar trebui să o îngrijească.
1012 15 carla teaha foto Dana Tole jpg
p 19 2 jpg
Femeile vs. Picasso. Toreadori vs. Taur
Nu scăpăm de Picasso. Și nici nu trebuie, decît din cînd în cînd.
Foto expo jpg
Impresii dintr-o călătorie picturală la un finisaj
Florica Prevenda, așadar, nu inventează, nu apelează la ficțiune, nu construiește/ deconstruiește, ea rememorează.
pagina 15 Credit foto Sabina Costinel pentru Anonimul XX jpg
Deltă, mare și filme
Am venit prima dată la Festivalul de Film Anonimul în urmă cu 15 ani.
p 15 jpg
Răspunsuri științifice serioase la întrebări ipotetice absurde
Chestia este în mod evident greșită, dintr-o mulțime de motive, dar cel mai important este că protecția solară nu blochează căldura Soarelui, ci numai razele UV.

Adevarul.ro

image
Un bărbat din Cluj care visa să construiască o cabană a rămas fără bani: Cu ce sumă au dispărut meseriașii
Indivizii i-ar fi promis bărbatului că pot să-i construiască o cabană. După ce au primit banii, aceștia s-au făcut nevăzuți.
image
Victoria lui Putin pare posibilă pentru prima dată de când a declanșat războiul în Ucraina
Pentru prima dată de când Vladimir Putin a invadat Ucraina, la 24 februarie 2022, pare că e posibil să obțină o victorie, scrie The Economist.
image
Ce efecte pot avea suplimentele cu magneziu asupra somnului
Magneziul este un mineral care se găsește în mod natural în organism și susține diverse funcții vitale, cum ar fi sistemul cardiovascular, regenerarea musculară și producerea de energie. Magneziul susține, de asemenea, procesul de relaxare.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic