Moș Crăciun vine în oraș!

Publicat în Dilema Veche nr. 828 din 3 - 8 ianuarie 2020
Moș Crăciun vine în oraș! jpeg

Așa începe un colind american de succes, compus în 1934. Cînd începi să-l auzi pe stradă, în magazine și în administrațiile financiare, înseamnă că spiritul Crăciunului s-a instalat pe deplin și că vremea cumpărării cadourilor pentru cei mici a trecut deja, pentru că rafturile au fost pustiite! La început, sarcina Moșului este relativ simplă, în special în primii doi ani, cînd odrasla este prea mică și nu a prins încă șpilul. Copilului îi place Moșul bătrîn, care aduce cadouri, chiar dacă acesta îl chestionează, uneori prea insistent și atoateștiutor, cu privire la cumințenie. El observă, încă de la grădiniță, că și acei copii care nu au fost chiar smirnă primesc același cadou ca icoanele disciplinei, maeștri, de mici, în arta subtilă a colectării bulinelor verzi. Apoi, lucrurile se complică treptat. Copilul începe să observe că la școală vine un Moș, la teatru vine un alt Moș, fiecare avînd pretenția unicității și originalității. La unii copii mai vine cîte un Moș și acasă, ce-i drept, parcă mai slab sau mai bătrîn, sau mai lipsit de entuziasmul molipsitor al Moșului de pe scenă. Și atunci apare o primă întrebare dificilă, referitoare la răspîndirea și densitatea Moșilor în arealul urban accesibil tinerei generații, la care un răspuns posibil este că, evident, Moșul nu poate participa la toate petrecerile de Crăciun; ca atare, lucrează cu parteneri, ajutoare, distribuitori autorizați, care îl ajută să se achite de sarcinile, adesea anevoioase și cu termene stricte, ale sezonului.

Instruirea copilului reprezintă unul dintre factorii-cheie ai materializării visurilor sale. Scrisoarea către Moș, cuprinzînd expunerea de motive și caietul de sarcini, ridică, însă, alte trei semne de întrebare majore. Primul: cum de pricepe Moșul toate limbile? Al doilea: ce poștași, încărcați cu tone de scrisori, se duc în nordul înzăpezit, pentru a le livra? Și al treilea: cînd are Moșul timp să citească tot ce înșiră copiii că au făcut bun și frumos peste an, ca să primească ce au scris în scrisoare? Fiecare părinte răspunde, după pricepere, că Moșul este, de bună seamă, ajutat de elfi care sortează, triază, traduc, fac conspecte, ajută poștașii să nu fie mîncați de populația împuținată de încălzirea globală, dar hămesită, de urși polari.

Pe măsură ce crește, copilul începe să observe că, excluzînd excepțiile, cadourile sînt produse în fabrici de jucării și ele se găsesc pe rafturile magazinelor, acolo unde le vede în timpul anului, cînd își însoțește părinții la cumpărături. Iscoditor, caută prin casă și, uneori, chiar descoperă darurile înainte de a fi scoase din sacul cel roșu. Atunci se insinuează, parșiv, primul dubiu, alimentat și de poveștile de groază ale colegilor sau fraților mai mari care susțin, cu superioritate răutăcioasă, că nu există Moș Crăciun și că părinții se ocupă de cadouri. Orice părinte aude, la un moment dat, întrebarea spusă cu naivitate și îngrijorare: este adevărat că nu există Moș Crăciun? Răspunsul nu poate fi decît o negație vehementă, căci nici un părinte nu vrea lacrimi de Crăciun. Existența Moșului nu trebuie doar afirmată cu hotărîre, ci și demonstrată științific. Prin urmare, ținînd cont de răspunsurile anterioare, livrate de-a lungul anilor, părintele plusează: și el este unul dintre partenerii Moșului, însărcinat cu distribuția. Este natural ca părinții să-l susțină, mai ales cînd copilul își dorește o jucărie anume. De asemenea, copilul este deja măricel, deci poate deveni și el un vajnic ajutor al Moșului și poate deschide chiar el și împărți cadourile din sacul lăsat la intrare. O conduită exemplară în distribuirea darurilor, dublată de generozitate de-a lungul întregului an, l‑ar putea propulsa, cu timpul, în cariera de distribuitor al Moșului. Într-adevăr, copilul găsește dimineața, pe sacul cu cadouri, o scufie roșie, cu bordură albă, și o scrisoare de învestitură, scrisă solemn, semnată și parafată cu semne heraldice complicate, de însuși Moș Crăciun.

Și totuși, vine vremea cînd copilul știe sigur, și fără să întrebe pe nimeni, că povestea cu sania, cu renii, cu Polul Nord este cusută cu ață albă. Este mare acum, dar acceptarea posibilității ca Moș Crăciun să nu existe ar însemna, pe lîngă pierderea unui simbol sfînt al copilăriei, și pericolul de a nu mai primi cadouri pe 25 ale lunii decembrie, de nașterea Domnului. Și atunci, el mai încearcă o dată, ultima oară, răspunsul final la întrebarea: există sau nu există Moșul? Răspunsul este important, căci copilul nu mai este naiv și, într-un mod extrem de straniu, își amintește toate răspunsurile părinților privitoare la viața și activitatea Moșului, livrate de-a lungul anilor. Multe alte lucruri învățate, în special la școală, au fost de mult uitate ori aruncate într-un ungher întunecos și nefolositor al memoriei. Nu și acestea, săpate cu rune adînci în mintea lui proaspătă și predispusă la reținerea tuturor detaliilor. În plus, el știe cînd părinții sînt sinceri și răspund din inimă sau cînd încearcă să‑l plimbe cu vorba, să schimbe subiectul sau să-i distragă atenția.

În acest moment crucial, copilul nu trebuie subestimat, prin urmare fantasmagoriile devin inutile, iar argumentul ontologic rămîne singurul posibil: dacă Moșul nu ar exista, ce motiv am avea să ne agităm atît de mult de Crăciun? Ne-am rezuma la împodobirea bradului și la colinde. Desigur, repertoriul ar fi mai sărac, fără Moș Crăciun, cu plete dalbe ori Moș Crăciune, Moș Crăciune, vino iar la noi pe lume. Dar există fizic, personal, Moșul, îl pot vedea? Copile, cele mai importante lucruri din viață adesea nu pot fi văzute cu ochii, dar le simți cu tărie și sînt adevărate în sufletul tău curat! Fii bun, iar cînd vei crește puțin mai mare, să faci și tu cadouri frumoase micuților, așa cum le făcea, demult, Sfîntul Nicolae. Tot astfel precum Regii Magi, plini de înțelepciune, iubire și devotament, i-au făcut Pruncului Iisus, la nașterea Sa, în ieslea cea sărmană, din afara orașului.

Lorin Niculae este profesor la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București.

Foto: wikimedia commons

1038 15 cop2 jpg
Levitația electromagnetică în tesseract
Eul de scriitor ratat apreciază această fragmentare din care se alcătuiește întregul: „Nu cred în cărți, cred în pagini, în fraze, în rînduri“.
p 22 Katherine Pangonis jpg
Fenicienii, oamenii purpurii
În unele contexte, fenicianismul și renașterea interesului pentru trecutul fenician al Libanului nu reprezintă decît o reacție rasistă la panarabism.
1035 15 coperta jpg
Sculptînd în timp
Există însă şi o altă cale de unire a materialului cinematografic, în care esenţială este dezvăluirea logicii în ceea ce privește modul de a gîndi al oamenilor.
foto 1 back stages jpg
1033 15 Iulia Lumanare copy (5) jpg
„Ne vom opri mereu la ceea ce ne este familiar” – interviu cu actrița Iulia LUMÂNARE
„Timpul a fost comprimat, și asta este, poate, cel mai dificil aspect al scenariului, deci al poveștii.”
1033 23 Foto Iulian Popa jpg
„Scriu ce văd în jurul meu, ca și cum aș fi în mijlocul acțiunii, dar invizibil“ – interviu cu Iulian POPA
„Un chimist, un om cu educație științifică, dar care are o abordare total neștiințifică, bazată pe percepții senzoriale.”
p 23 Passivité courtoise, 1930 jpg
Victor Brauner – Sfîrșitul și începutul
Opera lui îl face să meargă înainte mai degrabă decît o face el.
1031 15 Strøksnes, Morten Photo Cathrine Strøm webp
image png
Hotarul nevăzut al pictorului – expoziție aniversară Mihail Gavril* –
Lucrările prezente în expoziția de la Palatul Parlamentului, Sala „Brâncuși”, au o tematică ce aparține zonei sacrului.
1028 15 charlotte higgins miturile grecesti jpg
Miturile grecești repovestire din perspectivă feminină
Acestea sînt cîteva dintre personajele care controlează multe dintre narațiunile incluse în această carte.
1027 15 ёGoodlife Photography jpeg
p 22   Expoziția Victor Brauner jpg
Culoarea Artei
„Important e ce se vede.” Da, toți știm asta. Dar dacă v-aș spune că la fel de important e ce nu se vede?
1026 15 Calin Pop cu Nicu Covaci2 jpg
Rock, opoziție și represiune – Phoenix & Celelalte Cuvinte –
Spre deosebire de Phoenix, Celelalte Cuvinte nu au luat vreodată în considerație fuga din România comunistă.
DoinaLemny jpg
1025 22 Mario Martone  jpg
„Și cinematograful e un joc cu reguli” – interviu cu regizorul Mario MARTONE
„Atunci cînd regizez un film după un roman, nu mă interesează să pun în scenă doar povestea personajelor, ci și vocea scriitorului.“
1024 15 ABRA, Costinesti, anii 80 jpg
Unde sînt rockerii de odinioară?
„Toți am simțit că nici un zid nu ne va mai ține despărțiți vreodată”, avea să-și amintească ani mai tîrziu unul dintre cei prezenți la eveniment.
1023 15 Abziehbild  Unapplied Arts, 2023, Arsmonitor jpg
Lumea artei – elitism non-profit sau marginal pentru profit –
Și se încearcă același lucru de către artist-run-space-urile din Casa Presei.
1022 15 Marian Crișan jpeg
„Cînd ai în film un texan călare, inevitabil te gîndești și la western” – interviu cu regizorul Marian CRIȘAN –
Ca surse de inspirație au fost compozițiile lui George Enescu și Eugen Doga, în special albumul lui Echoes of the East.
10 pentru Rushdie jpeg
Dacă pacea ar fi un premiu
Cu toate acestea, am să mă întorc acasă cu acest premiu pentru pace.
Taifas 3 png
Cineaști balcanici la Taifas – anchetă –
Pentru că sînteți o revistă românească, iar el este pentru mine cel mai interesant regizor român al momentului.
1020 15 Andrei Tanase jpg
1020 15 1 jpg
Un tip de încordare
Artistul propune un storyboard neconvențional prin plasarea privitorului într-un spațiu definit vizual prin contraste.
1019 15 Foto Cristian Sutu jpg
1018 16 foto Ariana Serban jpg
„Literatura. Arie protejată” – interviu cu Robert ȘERBAN
„Am căutat, an de an, să identificăm cîte o temă, care să nu eludeze actualitatea și realitatea.”

Parteneri

cisternă cu motorină răsturnată 3 png
O cisternă încărcată cu 31.000 de litri de benzină s-a răsturnat pe DN 2, în județul Suceava. Sunt scurgeri de combustibil
O cisternă încărcată cu 31.000 de litri de benzină s-a răsturnat pe DN 2, în noaptea de marţi spre miercuri, la intrare în municipiul Fălticeni dinspre localitatea Spătăreşti, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava.
trump putin  jpg
Donald Trump ia în considerare noi sancţiuni împotriva Rusiei dacă nu negociază cu Ucraina. „Este posibil”
Donald Trump, președintele Statelor Unite, a anunțat „posibile" noi sancţiuni împotriva Rusiei dacă nu se negociază încetarea războiului împotriva Ucrainei.
cafea turceasca istock jpg
Ce cantitate de cafea trebuie să bei pentru a trăi mai mult. Un cunoscut cardiolog garantează: „Speranță de viață mai mare”
Cafeaua, băutura care te trezește la viață în fiecare dimineață, continuă să fie subiectul a numeroase studii științifice și dezbateri medicale.
banner wilmark mihai petre png
saltea de pat  jpg
La cât timp se schimbă salteaua de pat, de fapt. Când știi că ai nevoie de una nouă
Salteaua joacă un rol crucial în asigurarea unui somn odihnitor și a sănătății generale. Dacă nu este schimbată la timp, aceasta poate provoca disconfort și chiar probleme de sănătate.
Donald Trump, discurs în fața Ordinului Fraternității Poliției din Charlotte FOTO PROFIMEDIA
Trump amenință Europa cu taxe vamale: „UE este foarte rea pentru noi, ne tratează foarte rău. Nu ne cumpără mașinile sau produsele agricole”
Donald Trump a avertizat că țările europene vor fi supuse unor taxelor vamale, „singura modalitate” ca Statele Unite „să fie tratate corect”, adăugând că produsele chinezești vor fi impozitate cu 10% începând cu 1 februarie.
Raphina
Seară vibrantă în Liga Campionilor. Barcelona a mai făcut o magie: 5-4 cu Benfica
Marți noapte au avut loc primele meciuri din etapa a 7-a a Ligii Campionilor la fotbal.
index (1) webp
CellValley, echipamentul premium de remodelare corporală și estetică facială, revoluționează piața esteticii din România, distribuit exclusiv de Rowe România
Rowe România, lider pe piața echipamentelor profesionale pentru saloane de înfrumusețare și clinici medicale, anunță lansarea unui nou produs inovativ – CellValley.
creanga si eminescu jpg
Secretele prieteniei strânse dintre Mihai Eminescu și Ion Creangă. O legătură interesantă între două persoane total diferite
Prietenia dintre Mihai Eminescu și Ion Creangă este una dintre cele mai fascinante povești de camaraderie din literatura română.