Moș Crăciun vine în oraș!

Publicat în Dilema Veche nr. 828 din 3 - 8 ianuarie 2020
Moș Crăciun vine în oraș! jpeg

Așa începe un colind american de succes, compus în 1934. Cînd începi să-l auzi pe stradă, în magazine și în administrațiile financiare, înseamnă că spiritul Crăciunului s-a instalat pe deplin și că vremea cumpărării cadourilor pentru cei mici a trecut deja, pentru că rafturile au fost pustiite! La început, sarcina Moșului este relativ simplă, în special în primii doi ani, cînd odrasla este prea mică și nu a prins încă șpilul. Copilului îi place Moșul bătrîn, care aduce cadouri, chiar dacă acesta îl chestionează, uneori prea insistent și atoateștiutor, cu privire la cumințenie. El observă, încă de la grădiniță, că și acei copii care nu au fost chiar smirnă primesc același cadou ca icoanele disciplinei, maeștri, de mici, în arta subtilă a colectării bulinelor verzi. Apoi, lucrurile se complică treptat. Copilul începe să observe că la școală vine un Moș, la teatru vine un alt Moș, fiecare avînd pretenția unicității și originalității. La unii copii mai vine cîte un Moș și acasă, ce-i drept, parcă mai slab sau mai bătrîn, sau mai lipsit de entuziasmul molipsitor al Moșului de pe scenă. Și atunci apare o primă întrebare dificilă, referitoare la răspîndirea și densitatea Moșilor în arealul urban accesibil tinerei generații, la care un răspuns posibil este că, evident, Moșul nu poate participa la toate petrecerile de Crăciun; ca atare, lucrează cu parteneri, ajutoare, distribuitori autorizați, care îl ajută să se achite de sarcinile, adesea anevoioase și cu termene stricte, ale sezonului.

Instruirea copilului reprezintă unul dintre factorii-cheie ai materializării visurilor sale. Scrisoarea către Moș, cuprinzînd expunerea de motive și caietul de sarcini, ridică, însă, alte trei semne de întrebare majore. Primul: cum de pricepe Moșul toate limbile? Al doilea: ce poștași, încărcați cu tone de scrisori, se duc în nordul înzăpezit, pentru a le livra? Și al treilea: cînd are Moșul timp să citească tot ce înșiră copiii că au făcut bun și frumos peste an, ca să primească ce au scris în scrisoare? Fiecare părinte răspunde, după pricepere, că Moșul este, de bună seamă, ajutat de elfi care sortează, triază, traduc, fac conspecte, ajută poștașii să nu fie mîncați de populația împuținată de încălzirea globală, dar hămesită, de urși polari.

Pe măsură ce crește, copilul începe să observe că, excluzînd excepțiile, cadourile sînt produse în fabrici de jucării și ele se găsesc pe rafturile magazinelor, acolo unde le vede în timpul anului, cînd își însoțește părinții la cumpărături. Iscoditor, caută prin casă și, uneori, chiar descoperă darurile înainte de a fi scoase din sacul cel roșu. Atunci se insinuează, parșiv, primul dubiu, alimentat și de poveștile de groază ale colegilor sau fraților mai mari care susțin, cu superioritate răutăcioasă, că nu există Moș Crăciun și că părinții se ocupă de cadouri. Orice părinte aude, la un moment dat, întrebarea spusă cu naivitate și îngrijorare: este adevărat că nu există Moș Crăciun? Răspunsul nu poate fi decît o negație vehementă, căci nici un părinte nu vrea lacrimi de Crăciun. Existența Moșului nu trebuie doar afirmată cu hotărîre, ci și demonstrată științific. Prin urmare, ținînd cont de răspunsurile anterioare, livrate de-a lungul anilor, părintele plusează: și el este unul dintre partenerii Moșului, însărcinat cu distribuția. Este natural ca părinții să-l susțină, mai ales cînd copilul își dorește o jucărie anume. De asemenea, copilul este deja măricel, deci poate deveni și el un vajnic ajutor al Moșului și poate deschide chiar el și împărți cadourile din sacul lăsat la intrare. O conduită exemplară în distribuirea darurilor, dublată de generozitate de-a lungul întregului an, l‑ar putea propulsa, cu timpul, în cariera de distribuitor al Moșului. Într-adevăr, copilul găsește dimineața, pe sacul cu cadouri, o scufie roșie, cu bordură albă, și o scrisoare de învestitură, scrisă solemn, semnată și parafată cu semne heraldice complicate, de însuși Moș Crăciun.

Și totuși, vine vremea cînd copilul știe sigur, și fără să întrebe pe nimeni, că povestea cu sania, cu renii, cu Polul Nord este cusută cu ață albă. Este mare acum, dar acceptarea posibilității ca Moș Crăciun să nu existe ar însemna, pe lîngă pierderea unui simbol sfînt al copilăriei, și pericolul de a nu mai primi cadouri pe 25 ale lunii decembrie, de nașterea Domnului. Și atunci, el mai încearcă o dată, ultima oară, răspunsul final la întrebarea: există sau nu există Moșul? Răspunsul este important, căci copilul nu mai este naiv și, într-un mod extrem de straniu, își amintește toate răspunsurile părinților privitoare la viața și activitatea Moșului, livrate de-a lungul anilor. Multe alte lucruri învățate, în special la școală, au fost de mult uitate ori aruncate într-un ungher întunecos și nefolositor al memoriei. Nu și acestea, săpate cu rune adînci în mintea lui proaspătă și predispusă la reținerea tuturor detaliilor. În plus, el știe cînd părinții sînt sinceri și răspund din inimă sau cînd încearcă să‑l plimbe cu vorba, să schimbe subiectul sau să-i distragă atenția.

În acest moment crucial, copilul nu trebuie subestimat, prin urmare fantasmagoriile devin inutile, iar argumentul ontologic rămîne singurul posibil: dacă Moșul nu ar exista, ce motiv am avea să ne agităm atît de mult de Crăciun? Ne-am rezuma la împodobirea bradului și la colinde. Desigur, repertoriul ar fi mai sărac, fără Moș Crăciun, cu plete dalbe ori Moș Crăciune, Moș Crăciune, vino iar la noi pe lume. Dar există fizic, personal, Moșul, îl pot vedea? Copile, cele mai importante lucruri din viață adesea nu pot fi văzute cu ochii, dar le simți cu tărie și sînt adevărate în sufletul tău curat! Fii bun, iar cînd vei crește puțin mai mare, să faci și tu cadouri frumoase micuților, așa cum le făcea, demult, Sfîntul Nicolae. Tot astfel precum Regii Magi, plini de înțelepciune, iubire și devotament, i-au făcut Pruncului Iisus, la nașterea Sa, în ieslea cea sărmană, din afara orașului.

Lorin Niculae este profesor la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București.

Foto: wikimedia commons

1026 15 Calin Pop cu Nicu Covaci2 jpg
Rock, opoziție și represiune – Phoenix & Celelalte Cuvinte –
Spre deosebire de Phoenix, Celelalte Cuvinte nu au luat vreodată în considerație fuga din România comunistă.
DoinaLemny jpg
1025 22 Mario Martone  jpg
„Și cinematograful e un joc cu reguli” – interviu cu regizorul Mario MARTONE
„Atunci cînd regizez un film după un roman, nu mă interesează să pun în scenă doar povestea personajelor, ci și vocea scriitorului.“
1024 15 ABRA, Costinesti, anii 80 jpg
Unde sînt rockerii de odinioară?
„Toți am simțit că nici un zid nu ne va mai ține despărțiți vreodată”, avea să-și amintească ani mai tîrziu unul dintre cei prezenți la eveniment.
1023 15 Abziehbild  Unapplied Arts, 2023, Arsmonitor jpg
Lumea artei – elitism non-profit sau marginal pentru profit –
Și se încearcă același lucru de către artist-run-space-urile din Casa Presei.
1022 15 Marian Crișan jpeg
„Cînd ai în film un texan călare, inevitabil te gîndești și la western” – interviu cu regizorul Marian CRIȘAN –
Ca surse de inspirație au fost compozițiile lui George Enescu și Eugen Doga, în special albumul lui Echoes of the East.
10 pentru Rushdie jpeg
Dacă pacea ar fi un premiu
Cu toate acestea, am să mă întorc acasă cu acest premiu pentru pace.
Taifas 3 png
Cineaști balcanici la Taifas – anchetă –
Pentru că sînteți o revistă românească, iar el este pentru mine cel mai interesant regizor român al momentului.
1020 15 Andrei Tanase jpg
1020 15 1 jpg
Un tip de încordare
Artistul propune un storyboard neconvențional prin plasarea privitorului într-un spațiu definit vizual prin contraste.
1019 15 Foto Cristian Sutu jpg
1018 16 foto Ariana Serban jpg
„Literatura. Arie protejată” – interviu cu Robert ȘERBAN
„Am căutat, an de an, să identificăm cîte o temă, care să nu eludeze actualitatea și realitatea.”
GRsnnKq5 jpeg
p 15 Sarutul credit A  Docea jpg
Să privești pînă cînd vezi
Operele lui Brâncuși vorbesc prin ele însele, în limbajul universal al artei.
1016 15 png
Cît de problematic este Picasso?
Demersuri pentru a realiza o dezbatere în ceea ce-l privește pe omul Picasso au apărut cu mult înainte de controversa pornită de Gadsby
image png
„Între materie și antimaterie”
O carte despre valorile actuale și dintotdeauna ale omului, rară în peisajul poeziei de azi, ce o așază pe Cristina Chiprian printre poeții de prim rang ai actualității.
image png
Un altoi identitar
Cel ce se ascundea sub această stranie silabă eram chiar eu, Emil Belu.
1015 15 TGiurgiu jpg
„Atunci oamenii și-au cam pierdut busola” – interviu cu regizorul Tudor GIURGIU –
Pentru spectatori, cred că filmul e și un fel de analiză personală asupra ideii de libertate.
1015 17b Foanene jpg
Semnul locului
Atunci cînd vorbim despre gloanțe și lacrimi avem în vedere valori ale corporalității și ale timpului.
1015 22 Sinead O'Connor, 1987 Wikimedia Commons jpg
IA vs. expectanțele hominizilor
Un alt fenomen care este în creștere e acela al încărcării datelor celor pieriți în computere care pot imita glasul și limbajul rudelor decedate.
1014 15 cop jpg
Delta Dunării – doar apa nu i-am luat-o! –
Mă tem că Delta Dunării este distrusă cu știrea multora care ar trebui să o îngrijească.
1012 15 carla teaha foto Dana Tole jpg
p 19 2 jpg
Femeile vs. Picasso. Toreadori vs. Taur
Nu scăpăm de Picasso. Și nici nu trebuie, decît din cînd în cînd.
Foto expo jpg
Impresii dintr-o călătorie picturală la un finisaj
Florica Prevenda, așadar, nu inventează, nu apelează la ficțiune, nu construiește/ deconstruiește, ea rememorează.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.