Mai rău ca moartea

Publicat în Dilema Veche nr. 953 din 14 – 20 iulie 2022
image

Moartea, văzută strict ca un act al dispariției, poate că nu sperie întotdeauna; modurile, însă, în care aceasta survine pot atrage după sine copleșitoare stări afective. Fenomenele naturale catastrofale, accidentele, tortura sau abominațiile născute în numele războaielor provocînd decesul prematur al unor oameni necunoscuți, aflați la mari distanțe, ajung să-i marcheze pe cei rămași vii într-un mod chiar mai tăios decît întîlnirea mereu copleșitoare cu dispariția celor apropiați de-o viață.

Nu am fi crezut că războiul se va mai face cu armuri și care de luptă, lăsînd în urma hoardelor localități pîrjolite. Dar războiul a izbucnit mai aproape decît am fi crezut, făcîndu-ne martori și gazde ale celor aflați în nevoie. Sentimentele pe care le trăim cu toții în fața masacrelor din Ucraina nu fac altceva decît să ne strivească conștiința, să ne pună la pămînt, ca mai apoi să ne ofere un spațiu infinitezimal de recristalizare a sinelui, pînă la următoarea știre destabilizatoare, dezumanizantă.

„Ce este un bărbat? O liniște între două bombardamente. Ce este o femeie? O liniște între două bombardamente. Ce este un copil? O liniște între două bombardamente.”

Sîntem incapabili de a cuprinde complexitatea veștilor, războiul ne aruncă într-un paroxism continuu de senzații. În siajul produs de tehnologie, de rapiditatea răspîndirii informației vizuale și auditive, încercăm să ne găsim propriile moduri de a suporta pătrunzătoarele încordări care se iscă în și între noi. Nicolae Comănescu, sensibil la atitudinile de protejare ale ucrainenilor cu privire la moștenirile artistice, preia gestul dramatic (mai degrabă discret, în comparație cu ferocitatea războiului) care face referire indirect la genocidul ucrainean. Inspirat din gesturile de fortificare a monumentelor de for public din orașele care sînt în așteptarea unui atac (Odessa), sau care au fost supuse bombardamentelor (Harkov), Comănescu înfășoară structura monumentală cu saci de nisip a Monumentului Eroilor Neamului, semnat de Constantin Lucaci, din Reșița, punînd locul acestei intervenții sub semnul aceluiași potențial pericol precum în zonele afectate de conflicte.

Artistul provoacă, prin actul său, o oglindire simbolică a războiului, pe care o integrează într-un cotidian relativ îndepărtat de epicentrul zbuciumului, dar perpetuu amenințător. Astfel, observăm cum nu reprezentările explicite ale ororilor sînt prezente în intervenția artistică, ci presentimentul lor, iminența și neliniștea unui prezent al istoriei, fragilizat oriunde, pentru toți. Nu știu dacă există cu adevărat ceva mai rău ca moartea, însă această sintagmă a lui Comănescu devine o mărturie neputincioasă în fața ororilor. Poate că artistul are dreptate, a fi martorul crimei poate fi chiar mai rău ca moartea.

Poetul ucrainean Ilya Kaminsky (ale cărui versuri le-am citat mai sus) scria în volumul său (parcă prevestitor al unor dezastre în țara natală) Republica surdă, apărut în anul 2019: „Eu, un trup de bărbat adult, aștept să / explodez ca o grenadă de mînă”. La Reșița, Monumentul Eroilor Neamului stă să explodeze și el, ca orice monument al eroilor, al scriitorului național, al artistului uitat de pretutindeni, ca orice statuie a libertății, ca orice fîntînă publică. Și tocmai ca să le ascuțim prezența în conștiința noastră e necesară o îngropare – măcar pentru o vreme – a presupuselor noastre repere existențiale.

image

Îngropat și prezent

Aflați pentru prima oară în Reșița, Comănescu ne-a făcut un tur. Fusese invitat anul trecut să demareze un proiect în stilul său caracteristic, conturat în jurul geografiei/arhitecturii orașului, adunînd fragmente de moloz sau praf, pe care le supune unor operații plastice, cu presentimentul că obiectul-deșeu își poate recîștiga dreptul la formă.

Dacă prin București a adunat resturi de la Moara lui Assan sau din cartierul Berceni, pe care ulterior le-a integrat în lucrări care amintesc aceste situri geografice, în Reșița a scotocit prin pereții Casei Pittner (în al cărei proces de reconversie e implicat) și a colecționat rugină din monumentalele edificii și structuri industriale care au fost, odată, baza financiară a orașului. Astfel, culorile folosite de Comănescu în picturile sale sînt amestecate cu praf și pulbere din măreția edificiilor vechi ale orașului.

Dar, la jumătatea lunii aprilie, cînd am fost noi la Reșița, Nicolae Comănescu avea o altă treabă, mai urgentă: căra ultimii saci de nisip în vederea acoperirii Monumentului Eroilor din Piața Tricolorului. Aproape îngropat, monumentul devine cu atît mai prezent. Schimbarea semnificației inițiale a produs o fisură în modul de raportare al localnicilor la acesta, desprinzîndu-l tocmai de cotidianul local; într-un fel, l-a resuscitat, făcîndu-l vizibil, pentru a doua oară.

Într-o oarecare măsură, a făcut ceea ce făceau și Christo & Jean-Claude, care, printre altele, au „împachetat” temporar (dar complet) multiple componente ale spațiului public, dintre care amintesc: Reichstag Berlin, Kunsthalle Berna, Arcul de Triumf, podul Pont Neuf etc. Aceste demersuri evidențiau volumul clădirilor și confereau o experiență extraordinară spectatorului deja obișnuit cu caracteristicile edificiilor. Astfel, se evidențiază raportul dintre vizibil și invizibil, dintre o construcție care ajunge să devină absentă din cauza familiarizării cu aceasta și resuscitarea sa printr-o conversie (temporară) a semnificației lui originare.

Nicolae Comănescu a plecat la Reșița cu gîndul că va sta o săptămînă, care s-a transformat într-o lună. N-a știut că trebuie să mute muntele. Nu credea că va fi nevoie chiar de 180 de tone de nisip care va trebui porționat cu grijă, în saci de maximum 60 de kilograme fiecare (altfel devin imposibil de manevrat), nu și-a imaginat că personalul trimis de Primărie se va plînge continuu, drept urmare vor fi zile în care va trebui să muncească mai mult decît cei tocmiți de oficialități și nu a apucat să se gîndească prea mult la efectul pe care o să îl provoace, că deja opinia publică îl punea la colț. Se aștepta cel mult la cîteva comentarii ridicole pe Facebook, dar nu la poezii scrise cu scopul de a-l defăima. Plus că nu și-a dat seama cît vor îngreuna sacii plini cu nisip toate comentariile răutăcioase ale trecătorilor.

image

Acum, că toată acțiunea a luat sfîrșit și soclul eroului a fost dezvelit din nou, mă gîndesc că toate reacțiile negative nu au fost altceva decît consecințele întîlnirii precare de pînă acum dintre publicul românesc și acțiunile artistice din spațiul public. Dar aici s-a devoalat unul din caracterele iminente, extrem de nutritive, ale artei: de a crea spații de dezbatere cu infinite posibilități de ramificare. Datorită acțiunii de la Reșița, am observat cum opinia publică poate fi stîrnită printr-un demers artistic, asumîndu-și o postură interogativă sau reflexivă în raport cu lumea socială și dramele ei. Am văzut cum, datorită comentariilor și interacțiunilor cu aceasta, publicul devine parte integrantă a demersului artistic, conferindu-i un caracter deschis și imprevizibil. Ne-am creat, astfel, speranțe, visînd la emanciparea și consolidarea spațiului public urban (și) prin intervenții de acest fel.

De-a lungul travaliului, Comănescu a fost ajutat de voluntari reșițeni – Marian Apostol, Florin Safer, Dani Brici, Bogdan Piperiu sau Marian Trutulescu; dar a fost vizitat și de alții, artiști veniți din Capitală, precum Ramon Sadîc, iar pe ultima sută de metri am ajuns și noi (Răzvan Năstase și cu mine), împreună cu Dan Popescu, Mugur Grosu și Dumitru Gorzo. În ultima zi, pentru că a avut parte de cea mai consistentă mînă de lucru (din punct de vedere numeric), a reușit să termine instalația, dar nu la timp – astfel încît privitorii care au venit în Piața Tricolorului au avut parte și de un performance, întrerupt pe parcurs de întrebări ale trecătorilor și de discuții cu reporterii. Titlul evenimentului de deschidere, „Am făcut tot ce era românește posibil”, a fost ales în așa fel încît să readucă în prim-plan meteahna mitizată a românilor de a lăsa munca neisprăvită; așa se explică lipsa de simetrie a împachetării elementelor ce constituie situl monumental.

De fapt, intervenția lui Comănescu vorbește și despre noi și propriile noastre ruine – produse nu doar de bombe, ci și de trecerea timpului –, despre năravuri cine știe de cînd moștenite și continuu perpetuate.

(o variantă inițială a acestui text a apărut pe propagarta.ro)

Lina Țărmure a co-fondat, în 2019, Diptych Art Space din București, unde curatoriază programul de evenimente, dar asistă curatorial și alte proiecte independente și scrie texte despre artă.

Foto: Petre Dalea

1026 15 Calin Pop cu Nicu Covaci2 jpg
Rock, opoziție și represiune – Phoenix & Celelalte Cuvinte –
Spre deosebire de Phoenix, Celelalte Cuvinte nu au luat vreodată în considerație fuga din România comunistă.
DoinaLemny jpg
1025 22 Mario Martone  jpg
„Și cinematograful e un joc cu reguli” – interviu cu regizorul Mario MARTONE
„Atunci cînd regizez un film după un roman, nu mă interesează să pun în scenă doar povestea personajelor, ci și vocea scriitorului.“
1024 15 ABRA, Costinesti, anii 80 jpg
Unde sînt rockerii de odinioară?
„Toți am simțit că nici un zid nu ne va mai ține despărțiți vreodată”, avea să-și amintească ani mai tîrziu unul dintre cei prezenți la eveniment.
1023 15 Abziehbild  Unapplied Arts, 2023, Arsmonitor jpg
Lumea artei – elitism non-profit sau marginal pentru profit –
Și se încearcă același lucru de către artist-run-space-urile din Casa Presei.
1022 15 Marian Crișan jpeg
„Cînd ai în film un texan călare, inevitabil te gîndești și la western” – interviu cu regizorul Marian CRIȘAN –
Ca surse de inspirație au fost compozițiile lui George Enescu și Eugen Doga, în special albumul lui Echoes of the East.
10 pentru Rushdie jpeg
Dacă pacea ar fi un premiu
Cu toate acestea, am să mă întorc acasă cu acest premiu pentru pace.
Taifas 3 png
Cineaști balcanici la Taifas – anchetă –
Pentru că sînteți o revistă românească, iar el este pentru mine cel mai interesant regizor român al momentului.
1020 15 Andrei Tanase jpg
1020 15 1 jpg
Un tip de încordare
Artistul propune un storyboard neconvențional prin plasarea privitorului într-un spațiu definit vizual prin contraste.
1019 15 Foto Cristian Sutu jpg
1018 16 foto Ariana Serban jpg
„Literatura. Arie protejată” – interviu cu Robert ȘERBAN
„Am căutat, an de an, să identificăm cîte o temă, care să nu eludeze actualitatea și realitatea.”
GRsnnKq5 jpeg
p 15 Sarutul credit A  Docea jpg
Să privești pînă cînd vezi
Operele lui Brâncuși vorbesc prin ele însele, în limbajul universal al artei.
1016 15 png
Cît de problematic este Picasso?
Demersuri pentru a realiza o dezbatere în ceea ce-l privește pe omul Picasso au apărut cu mult înainte de controversa pornită de Gadsby
image png
„Între materie și antimaterie”
O carte despre valorile actuale și dintotdeauna ale omului, rară în peisajul poeziei de azi, ce o așază pe Cristina Chiprian printre poeții de prim rang ai actualității.
image png
Un altoi identitar
Cel ce se ascundea sub această stranie silabă eram chiar eu, Emil Belu.
1015 15 TGiurgiu jpg
„Atunci oamenii și-au cam pierdut busola” – interviu cu regizorul Tudor GIURGIU –
Pentru spectatori, cred că filmul e și un fel de analiză personală asupra ideii de libertate.
1015 17b Foanene jpg
Semnul locului
Atunci cînd vorbim despre gloanțe și lacrimi avem în vedere valori ale corporalității și ale timpului.
1015 22 Sinead O'Connor, 1987 Wikimedia Commons jpg
IA vs. expectanțele hominizilor
Un alt fenomen care este în creștere e acela al încărcării datelor celor pieriți în computere care pot imita glasul și limbajul rudelor decedate.
1014 15 cop jpg
Delta Dunării – doar apa nu i-am luat-o! –
Mă tem că Delta Dunării este distrusă cu știrea multora care ar trebui să o îngrijească.
1012 15 carla teaha foto Dana Tole jpg
p 19 2 jpg
Femeile vs. Picasso. Toreadori vs. Taur
Nu scăpăm de Picasso. Și nici nu trebuie, decît din cînd în cînd.
Foto expo jpg
Impresii dintr-o călătorie picturală la un finisaj
Florica Prevenda, așadar, nu inventează, nu apelează la ficțiune, nu construiește/ deconstruiește, ea rememorează.

Adevarul.ro

image
„Am plecat mai repede ca anul 2023“. Mesajul cutremurător al uneia dintre fetele sinucigașe în ruinele groazei de la Lupeni VIDEO
Două tragedii petrecute sâmbătă, 9 decembrie 2023, în Valea Jiului, au produs o undă de șoc asupra comunităților din orașele miniere din Hunedoara, privite de numeroși români ca un ținut al dezolării.
image
Propaganda rusă la moartea unionistei Leonida Lari: „La miting spunea «să fie spălate străzile cu sânge rusesc»“
Leonida Lari, unionista care a adus grafia latină în Republica Moldova, a murit la 11 decembrie 2011, la Chișinău. Propaganda rusă a înfierat-o și după ce ea nu a mai fost.
image
România a pierdut contactul cu lumea bună a handbalului. Paradoxul campionat tare - națională mediocră
53 de jucătoare străine de la Campionatul Mondial evoluează în Liga Florilor.

HIstoria.ro

image
Povestea decorațiunilor de Crăciun
La apusul soarelui, pe 24 decembrie, sezonul sărbătorilor de iarnă este deschis cu cadouri, amfitrion în întreaga lume fiind Moș Crăciun. Cum timpul pare că trece mai repede și oamenii sunt din ce în ce mai ocupați, sezonul s-a extins cam toată luna lui Undrea. Decorațiunile specifice Crăciunului î
image
Un posibil caz de braconaj arheologic în Moldova, în secolul al XVII-lea
Un posibil caz de braconaj asupra unui tumul din Moldova istorică este consemnat într-un document de la 1635, notează arheologul Vasile Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel: