Descoaserea societății și a instituțiilor ei

Alex HIGYED
Publicat în Dilema Veche nr. 976 din 22 decembrie – 28 decembrie 2022
image

 Byung-Chul Han, Societatea paliativă. Durerea astăzi Topologia violenței, traducere de Mirela Iacob, Editura Contrasens, 2022.

 Luc Boltanski, Despre critică. Breviar de sociologie a emancipării, traducere de Bogdan Ghiu, Editura Contrasens, 2022.

„Te doare-n fund?” e sloganul cu care Tami Clinic își prezintă produsul – „Adevăratele dureri în fund nu te pot lăsa indiferent. Tratează-le la Tami Clinic! Fără operație. Fără internare”. E, în mod cert, un mesaj care se vrea comic (dacă accentuăm, desigur, cuvîntul adevăratele), dar în același timp serios. Imaginea, o piersică deasupra unui obiect metalic ascuțit, e țipătoare și la fel de charismatică. Să rămînem, totuși, la obiectul central al spotului, durerea. Posibilul succes pe care l-ar putea avea această imagine se datorează tocmai contextului social, integrării sale într-o societate paliativă, o societate care se ferește de durere. „Relația noastră cu durerea dezvăluie ce fel de societate sîntem”, spune filozoful sud-coreean Byung-Chul Han în Societatea paliativă. Durerea astăzi.

Societatea paliativă prezintă felurile în care se manifestă durerea, devenind chiar cuantificabilă odată cu izbucnirea pandemiei: „Trăim într-o societate a pozitivității, care încearcă să se debaraseze de orice formă de negativitate. Durerea e negativitate per se. Societatea paliativă este o societate a lui Îmi place. Totul este șlefuit pînă declanșează plăcere”. O căutăm peste tot, căutarea fericirii devine o artă, un mod de viață, în ciuda paradoxului stîrnit de „arta de a fi fericit” (în contextul în care arta și durerea sînt indispensabile). Ne dorim și nu ne dorim durere, asta e societatea pe care o descrie Han, o societate algofobă, care suferă de o frică generalizată de durere. „Te doare-n fund?”, deci, îndeamnă la o soluție, atît pentru o problemă biologică, cît și pentru una etică, nepăsarea. Dacă am risca o suprainterpretare am putea ajunge și la o soluție politică (deși nu cred că e cazul aici). 

Putem vorbi, oricum, de un exces al pozitivității în media. De la spoturile Coca-Cola care promovează incluziunea și legătura strînsă cu un Celălalt, pînă la mesajele pozitive pe care le găsim peste tot în social media (binecunoscutele „Bună dimineața! Să aveți o zi excelentă!” sau „Un week-end fericit alături de cei dragi”), toate încurajează și trag acele sfori care ne liniștesc, ne fac să ne simțim confortabil și ne înduioșează. Arta ar putea avea și ea de suferit într-o astfel de societate a complezenței, produsele culturale fiind „supuse tot mai mult constrîngerii consumului. Ele trebuie să ia o formă prin care să devină consumabile, deci atrăgătoare”. 

Amalgamul de mesaje pozitive pe care le primim ne extenuează, trăim totul la superlativ și ne place. Consecințele s-au văzut, totuși, în timpul pandemiei, atunci cînd durerea a devenit un număr. Cînd am văzut „cît de tare ne doare” și toată durerea asta s-a concretizat, am reacționat instinctiv; eul a preluat controlul și ne-am supus unei „normalități” care, în final, s-a transformat într-o societate a autoreferențierii, în care relația cu Celălalt pare a deveni mai mult simbolică decît palpabilă. 

Cartea lui Han face dovada unei personalități flexibile care poate jongla cu diferite zone ale culturii. De la existențialism la psihanaliză, pînă la pop culture, argumentația își păstrează coerența tocmai prin felul în care sînt ordonate capitolele: întîi se expune problema, „frica generalizată de durere”; mai apoi e integrată în contextul social: constrîngerea la fericire, supraviețuirea. Mai apoi analiza sa detaliază fiecare latură a fenomenului. În final, capitolul „Ultimul om” pune capăt analizei, fără a da un verdict, ci mai mult o sinteză a întregii cărți: „Viața nedureroasă care include fericirea permanentă nu va fi viață umană. Viața care își urmărește și își alungă negaivitatea se autoanulează. Moartea și durerea își aparțin reciproc. Moartea este anticipată în durere. Cine vrea să îndepărteze întreaga durere va trebui să elimine și moartea. Dar viața fără moarte și durere nu este o viață umană, ci o viață nemoartă. Omul se autodesființează pentru a supraviețui. El poate atinge nemurirea, dar cu prețul vieții”. Durerea nu trebuie înlăturată, ci trebuie să o înțelegem și să găsim modalități de a coabita cu ea.

image

Cel mai clar, însă, am putut observa influențele și diversitatea discursivă ale lui Byung-Chul Han în Topologia violenței. Dacă Societatea paliativă are o analiză mai aplicată, unde autorul își concentrează zona pe interes pe un aici și acum concret, aplicînd pe alocuri concepte întîlnite la Ernst Jünger, David B. Morris, Theodor W. Adorno, Astrig Mania, Marcus Woeller, pînă la Friedrich Nietzsche, în Topologie avem parte de o construcție mai mult teoretică, o expunere la rece a ceea ce înseamnă violența astăzi. 

Cum bine spune o piesă a celor de la The Clash, „We all live in supermarket”; chiar dacă nu vorbim aici de o societate consumeristă, ci mai degrabă o lume a burnout-ului, a superlativului în care sîntem extenuați de amalgamul de informație de care avem parte. La fel cum reclamele dintr-un supermarket ne inundă cu oferte și sloganuri, media în sine pare să fie un fenomen care rulează în fundal și, fără să ne dăm seama, ne supunem unor acte de violență. Socialul, politicul și personalul se întîlnesc în cartea lui Han. De la tendințele imperialiste ale violenței pînă la efectele de dominație pe care le poate avea, eseurile din Topologie aduc o nouă viziune asupra conceptului. 

Boala în sine nu mai e un fenoment biologic, ci mai degrabă psihologic: „Prea-mult-ul din Același provoacă și vărsături, dar nu este o apărare imunologică, ci o purgație digestiv-psihică”. În societatea descrisă de Han, violența nu are valențe neapărat negative, ci mai degrabă excesul devine violență în sine: „Epuizarea negativității creează exces de pozitivitate, promiscuitate generală, exces de mobilitate, consum, comunicare, informare și producție” pînă cînd „informația nu mai este informativă, producția nu mai este productivă, comunicarea nu mai este comunicativă”.

Se poate observa și aici o diversitate conceptuală, autorul reușește să creeze un dialog între filosofie, istorie, psihologie, construindu-și argumentația pe concepte preluate de la René Girard, Martin Heidegger, Jean Baudrillard și Carl Schmitt. Expunerea e, la fel ca în Societatea paliativă, definitivă. Han nu oferă soluții, ci mai degrabă prezintă realitatea în întregul ei, o realitate sacră a cărei nouă zeiță e sănătatea: „Sănătatea este noua zeiță. Prin urmare, viața ca atare este sacră. Homines sacri ai meritocrației diferă de cei ai societății suverane prin faptul că sînt absolut indestructibili. Viața lor este ca a unui strigoi. Ei sînt prea vii pentru a putea muri și prea morți pentru a putea trăi”.

Probe

Cele două cărți se completează reciproc, fiind mai degrabă o analiză sociologică amplă care descoase societatea de azi și o expune așa cum este. O a treia carte care merită menționată, apărută în aceeași colecție, este studiul lui Luc Boltanski, Despre critică. Breviar de sociologie a emancipării. Breviarul propus de Boltanski scoate în evidență puterea pe care o au instituțiile în a descrie și desemna ceea ce este. În a clarifica ce e realitate și regulile pe care le presupune definirea acesteia. Totodată expune rolul criticii în relevarea instrumentelor de recunoaștere a stărilor de fapt. Analiza trece dintr-un registru pragmatic, metapragmatic, spre unul hermeneutic în care interpretarea și filtrele personale pot schimba percepția asupra realității.

image

Un rol important în constituirea acesti realități îl au, în mare măsură, instituțiile, „instanțele de confirmare înzestrate cu o funcție semantică”, acelea care prin autoritatea lor simbolică reușesc să stabilească norme ce modelează societatea. Lumea socială, spune Boltanski, e supusă la trei tipuri de probe, probe ale adevărului, „realizate de instanțele de confirmare”, al căror „principal operator este tautologia”, ele nu fac decît să confirme și să evidențieze un limbaj normativ. Probele realității, pe de altă parte, concretizează, verifică și valorizează ceea ce este. Ele „se deosebesc, prin însăși construcția lor, de probele adevărului mai cu seamă prin faptul că disociază două genuri de operații. Adică, pe de o parte, operațiile de defășurare a ceea ce are valoare și, pe de altă parte, operațiile care urmăresc să recunoască această valoare concretizată sau nu în textura însăși a realității, atestînd-o prin probe cu pretenții și validitate generală”.

Pe lîngă acestea intervin și probele existențiale care filtrează realitatea printr-o viziune subiectivă ce nu depinde de un proces de instituționalizare, „astfel încît își păstrează un caracter individual – sau, cum se spune, «trăit» – chiar și atunci cînd afectează un mare număr de persoane, pe fiecare însă în mod izolat”. Realitatea e, deci, fie dominată de instituții, aceste „ființe fără corp”, fie de perspectiva individuală a fiecăruia. Aceste probe fac obiectul unor conflice și paradoxuri pe care le întîlnim astăzi și care ne ghidează existența. Boltanski încearcă să identifice rolul criticii în acest tip de sistem meritocratic și capitalist, luînd în considerare atît efectele sociale, cît și cele politice pe care le poate avea. 

Contextul pandemic, spre exemplu, n-a făcut decît să exemplifice și să confirme teza din Despre critică. Încrederea pe care am acordat-o instituțiilor a sporit într-o oarecare măsură unitatea țesutului social. Probele adevărului, cît și probele realității au conceput un set de reguli care să modereze o criză comună, generalizată, în ciuda „efectului de dominație” pe care îl poate exercita. Instituțiile, așa cum spune Boltanski, au „un efect de constituire a unui adevăr oficial” și, în același timp, „exercită, în felul acesta, o mare influență asupra a ceea ce am numit constituirea realității, contribuind, corelativ, foarte intens la a asigura excluderea posibilităților laterale, adică la ținerea la distanță a lumii”.

Colecția „Novus” a Editurii Contrasens, coordonată de Alex Condrache, își propune să aducă pe piața intelectuală astfel de cărți, poate mai puțin cunoscute de publicul larg, dar care sînt sigur că vor avea un impact semnificativ.

Alexandru Higyed este poet și librar. A debutat cu volumul de poezie Nimic personal, Casa de pariuri literare, 2021.

FFF 16mars ©Cristina Voinea 13 jpg
c6fa33870d97d4c96b1680a5d942a3cf jpeg
Cine poate să ridice un clopot de sticlă? – Sylvia Plath / Ester Greenwood –
Astăzi depresia poate fi privită mai degrabă ca un fenomen decît ca o simplă tulburare, cuprinzînd mai multe entități, forme clinice, episoade complete, cu simptome core și simptome nespecifice.
986 15 interviu1 JPG
„Pianul este cel mai bun psiholog al meu” – interviu cu muzicianul Jay-Jay JOHANSON –
Da, puţin şi nu prea bun. La fel i s-a întîmplat şi lui Scott Walker, care a început să-şi alieneze publicul, muzica însăşi a devenit alienantă, nu că ar fi dificil de ascultat, dar nu mai e ancorată în propriul univers.
985 15 foto Afrim jpeg
„Sînt un fan al fragilității“ – interviu cu regizorul Radu AFRIM –
Chiar dacă marea din Seaside Stories era marea voastră, a fiecăruia/fiecăreia dintre prozatori/prozatoare, s-au scris cronici în care se vorbește despre „marea lui Afrim“.
p 15 confesiunile unui iubitor de vin jpg
Degustări de vin cu Julian Barnes
Unul dintre efectele secundare complet neașteptate ale muncii mele este cartea de vizită socială pe care o oferă acum.
983 15 vlad petri director RO jpg
„Mă pasionează granița dintre documentar și ficțiune” – interviu cu regizorul Vlad PETRI –
O posibilă legătură ar fi faptul că în ambele filme sînt oameni în stradă care își doresc o schimbare reală, dar în afară de asta nu văd o legătură clară între ele.
Photo by Alex Belciuganu (12) jpg
„Mă incită contradicțiile și polii opuși” interviu cu artistul vizual Josef WURM
Tot ce ai spus deja rezumă foarte bine atmosfera lucrărilor mele. În viață, ironia se regăsește întotdeauna într-un amalgam de pură seriozitate, rigiditate, mult chin și bucurie.
982 15 foto Bogdan Zop jpeg
„Reţelele de socializare pretind că poţi evita iadul eliminînd oamenii” – interviu cu scriitorul Richard FLANAGAN –
Mie acesta mi se pare scopul vieţii. Dar ai zis că este o carte sumbră. Mie mi s-a părut că este şi un roman comic.
982 16 jos coperta jpg
Două beri goale cu OCS
Cînd am auzit prima dată „Vara pe oliță”, eram în primul an de facultate și ascultam trupe de rock alternativ de afară.
981 15 Cazacu1 jpg
Leonard Cohen în Biserica Neagră
Un alt motiv pentru care îl prefer pe Dylan este gama tematică: subiectelor lui Cohen, în principal dragoste, moarte, religie, depresie, acoperite și de Dylan, le lipsesc temele sociale/politice suplimentare ale acestuia.
index jpeg 5 webp
„Cum să nu fii aşa fragil cînd frontierele ţărilor tale au fost mereu vulnerabile?” – interviu cu scriitoarea Adriana BABEŢI –
Dicţionarul e felul meu personal de a depune mărturie despre cum oameni care azi nu mai sînt au trecut prin această lume atît de ciudată, atît de ambiguă, paradis şi infern deopotrivă
977 15 ioana parvulescu JPG foto Sidonia Calin JPG
„Povestea e cea care dă coerență lumii” – interviu cu scriitoarea Ioana PÂRVULESCU –
Viața însăși. E singura scriitoare cu adevărat importantă. N-o sun niciodată, să n-o deranjez. Însă îi dedic toate romanele mele.
p 15 Ai Da WC jpg
Ai-Da, jucărie pentru oameni mari – mic eseu pro(c)ustian despre păpuși –
Pygmalion-Meller a lăudat-o pe Ai-Da inclusiv pentru capacitățile sale de profeție și... iluminare.
Infinitul intr o trestie jpg
Irene Vallejo - Infinitul într-o trestie
Să nu uităm că dintotdeauna cartea a fost aliatul nostru, de multe secole, într-un război care nu figurează în manualele de istorie.
974 15 Foto Richard Schroeder jpg
11850107 big jpg
Istoria lumii în 21 de statui
Cuvintele și viața personalităților istorice sînt investigate în căutarea oricărui moment care ar putea fi perceput ca defect de caracter ori lipsă de discernămînt.
971 15 WC jpg
Moartea morţii
Moarte, moartea fiind ea însăşi muritoare, spre deosebire de Moarte.
971 22 Cinty Ionescu jpeg
970 15 foto I  Rusu jpg
„Sîntem preocupați de chestiunea morală” – interviu cu regizorul Luc DARDENNE –
Sigur, dimensiunea societății e o permanență, toate personajele noastre evoluează în situații existențiale sau sociale aparte.
Arnaud Desplechin jpg
Cinemaul poate provoca amintirile - interviu cu regizorul Arnaud Desplechin -
Viața ne obligă să traversăm sentimente negative de care trebuie să scăpăm, să le rezolvăm singuri.
968 15 coperta jpeg
Saramago și romanul istoric
Așa cum subliniază Saramago în „História e ficção”, nu este vorba însă de o fugă de realitate, de o simplă dorință de evadare într-un trecut reimaginat
p 1 ovidiu verdes jpg
In memoriam Ovidiu Verdeş
De altfel, Mircea Cărtărescu spunea, la apariție, că „Ovidiu Verdeș nu este Salinger, dar nici mult nu a lipsit, cartea sa fiind cea mai adevărată, mai vie, mai înveselitoare și mai nostalgică proză românească citită de mine de zece ani încoace
Alessandro Grande jpg
„Nu mă grăbesc” interviu cu regizorul Alessandro Grande
Cînd scriu o poveste pornesc mereu de la personaje și de la problemele lor, de la caracterul și personalitatea lor și de la felul cum viața îi pune la grea încercare.
966 15 Alexandra Gulea portet jpg
„Este un film care sondează existența unei minorități ancestrale” – interviu cu regizoarea Alexandra GULEA –
Matei copil miner este o ficțiune cu un puternic caracter documentar, de altfel, scurtmetrajul care îi urmează, Valea Jiului – Note are un caracter și mai apropiat de documentar.

Adevarul.ro

image
Imagini emoționante cu Bruce Willis sărutându-și soția, la aniversarea nunții. Actorul luptă cu demența
Bruce Willis și Emma Heming au sărbătorit marți cea de-a 14-a aniversare a căsătoriei lor. Soția starului și-a amintit cum și-au reînnoit jurămintele și a postat pe Instagram o fotografie emoționantă cu un sărut de la o aniversare anterioară.
image
Un nou aquapark în România: poate fi comparat cu celebrele băi din Ungaria
Aquaparkul de pe fostul stadion UMT va purta numele de Amazonia, având în vedere că interiorul a fost amenajat cu ornamente și decorațiuni care amintesc de o junglă. Proiectul se ridică la peste 83 de milioane de lei, din care aproape 29 de milioane de lei sunt fonduri europene nerambursabile.
image
Un șofer român de TIR a explicat cum a ajuns să câștige 4.200 de euro pe lună VIDEO
Un tânăr român, care lucrează ca șofer de TIR la o firmă de curierat din Germania, a dezvăluit într-un clip video publicat pe TikTok cum a ajuns să încaseze 4.200 de euro pe lună.

HIstoria.ro

image
Prosecco și Macarons, două produse care au cucerit întreaga lume și altele din bucătarie
Radio România Cultural și Revista Historia, prin vocea Danielei Ivanov, vă aduc un proiect cultural inediat „Povești parfumate”.
image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.
image
Elena Ceaușescu a dat ordin să se dărâme cârciuma în care mergea socrul ei
Femeie cu suflet mic și foarte răutăcioasă, Elenei Ceaușescu îi plăcea să pună limite. Cumnații și nora nu o puteau vizita decât invitați. Nu l-a iertat nici pe Andruță – tată lui Nicolae Ceaușescu – care mai vorbea cu oamenii, la un țoi, despre problemele cotidiene. Sunt întâmplări relatate de Mirela Petcu și Camil Roguski, în cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră”.