Craiova regizorilor

Publicat în Dilema Veche nr. 803 din 11-17 iulie 2019
Craiova regizorilor jpeg

● Theater Networking Talents – International Young Theater Directors Showcase, Festivalul Internaţional al Tinerilor Regizori, ediţia a III-a, Craiova, 28-30 iunie 2019. Teatrul Național „Marin Sorescu“ Craiova.

În ultimii ani, Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova a atras constant tineri creatori să lucreze cu excelenta sa trupă de actori. Cu o istorie glorioasă în spate, devenit spaţiu de lucru al regizorului Silviu Purcărete, care l-a transformat într-un fenomen în anii ’90, prin itinerarea pe tot mapamondul a spectacolelor sale luxuriante, TNC se află de cîţiva ani într-un proces de schimbare de direcţie artistică. Instituţia se orientează spre regizori cu care nu a colaborat încă, pune în valoare generaţia tînără de actori şi creează o serie de programe în afara strategiei repertoriale. Concursul de proiecte pentru tineri regizori şi scenografi, în urma căruia produce două spectacole pe an, a ajuns la a IX-a ediţie, iar platforma destinată proaspeţilor absolvenţi la a III-a. Cea din urmă şi-a schimbat conceptul sub direcţia noului curator, Bobi Pricop (el însuşi cîştigător al programului pentru regizori tineri de la TNC) şi a devenit Theater Networking Talents – International Young Theater Directors Showcase, un festival dedicat regizorilor şi menit să creeze o platformă online unde aceştia îşi pot expune profilul profesional. Evenimentul a conţinut spectacole şi întîlniri ale tinerilor artişti cu directori de instituţii publice şi de companii sau spaţii independente, cu regizori, dramaturgi şi manageri culturali etc. În foaier au fost expuse lucrări (desene, instalaţii audio şi video, cărţi etc.) ale artiştilor care lucrează cu regizorii (scenografi, coregrafi, muzicieni) sub titlul TNTeammates (am remarcat instalaţiile audio ale lui Alexandros Raptis din performance-uri, cea vizuală a Linotip-ului, albumul de desene al Luciei Mărneanu, An Almost Political Diary). Tinerii regizori s-au confruntat astfel practic cu diferite aspecte ale meseriei într-un moment dificil, cînd asistăm la un colaps al instituţiilor publice şi al artiştilor independenţi: primele sucombă din cauza bugetelor reduse pînă sub limita subzistenţei, lucru care îi afectează şi pe independenţi, care nu sînt plătiţi pentru colaborările cu teatrele de stat sau nu mai pot avea aceste colaborări în viitor; în afară de asta, independenţii suferă şi din cauza blocării bugetului AFCN, care s-a trezit în imposibilitatea accesării propriilor fonduri. Situaţia este mult prea complicată pentru a fi explicată aici, dar ceea ce se întrevede, dincolo de criza propriu-zisă de durată, generată de anchilozarea unor structuri, este prăbuşirea sistemului teatral care, probabil, va fi reformat. Cînd, cum, asta nu se ştie, dar conservarea situaţiei actiuale (prin salvarea in extremis a teatrelor la rectificarea bugetară) nu va face altceva decît să prelungească coma. Reforma va veni, dar cu cît organismul e mai bolnav, cu atît vindecarea va fi mai grea. Noile generaţii de artişti au nimerit astfel la sfîrşitul unei lumi şi înainte de a începe o nouă epocă, iar pe ele, haosul şi precaritatea domeniului îi afectează în primul rînd.

Din cele patru spectacole vizionate, mi-a atras atenţia Revizorul, regizat de Slava Sambriş, masterand UNATC, venit din Republica Moldova. Spectacolul denotă maturitatea gîndirii şi controlul mijloacelor de expresie, un concept coerent, ştiinţa de a lucra cu actorul, crearea unor personaje bine definite. De un clasicism actualizat, cu un revizor ca o caricatură de star rock – Alex Popa este unul dintre cei mai buni actori din noua generaţie, cu evoluţii complexe în personaje psihologice şi o bună fizicalitate – şi o suită de funcţionari siniştri, spectacolul este plasat la intersecţia religiozităţii de paradă (o slujbă religioasă în limba rusă „parazitează“ sonor pauza) cu mafia locală (fondul sonor care îl însoţeşte pe revizor e un soi de turbo folk), din ambele rezultînd un hăţiş de relaţii abuzive în care cetăţeanul este iremediabil pierdut. Spectacolul are o scenografie funcţională, cu dulapuri metalice, aşa cum se găsesc încă în prăfuitele instituţii publice, în care stau însă oamenii-şobolani şi nu dosare; personajele individuale sînt bine dezvoltate, „au carne“, iar cele de grup funcţionează ca un summum de personalităţi. Revizorul a fost preluat deja de Teatrul Naţional din Bucureşti prin programul 9G.

Directorul Teatrului Naţional Craiova, Alexandru Boureanu, a anunţat că unul dintre regizorii participanţi va fi invitat de instituţia-gazdă să creeze anul viitor un spectacol. Pînă la urmă au fost aleşi doi regizori, Slava Sambriş, regizorul Revizorului, şi Natasza Soltanowicz, de la Universitatea de Artă Teatrală din Cracovia, care a prezentat spectacolul Weirdos (Ciudaţii), o mostră de teatru fizic, exclusiv feminin, construit în jurul ideii de pierdere (suferinţa la moartea unei persoane apropiate) şi care se bazează pe coregrafierea durerii, reinterpretînd mituri ale trecerii şi credinţe şi obiceiuri de înmormîntare. Fizic, spectacolul atinge o anume performanţă, dramaturgia este coerentă, dar poate prea puţin ambiţioasă, în sensul că tema putea fi dezvoltată sau abordată dintr-o perspectivă mai largă. În România a existat la un moment dat o pasiune a regizorilor pentru spectacole despre moarte şi ritualuri de înmormîntare, dar recunosc că nu sînt un fan al lor, în primul rînd din cauză că aceste ritualuri sînt create special pentru a oferi durerii o cale de exprimare şi a induce sentimentul tragic, ceea ce este dificil de suportat pentru spectator.

32323 jpg jpeg

Alte două spectacole au abordat texte contemporane: Metoda, regia Maria Doncu, UNATC, tratează procedurile de angajare în corporaţii ce tind să devină dure şi aproape demente (deşi conduce bine actorii, regizoarea a ratat tuşa de nebunie pe care textul o conţine), şi George Kaplan, regia Pavle Terzici de la Universitatea de Artă din Belgrad, un text politic complex, cu trei povestiri despre manipulare care pică bine în vremea ­fake news-urilor (spectacol greu de urmărit din cauza invizibilizării parţiale a supratitrării).

Evenimentul de la Craiova este binevenit şi se va dezvolta la următoarele ediţii. Cred că tinerilor regizori le trebuie mai multe informaţii practice despre partea administrativă a meseriei, iar managerii ar trebui să gîndească programe prin care să susţină tinerii creatori şi să asigure astfel, coerent, schimbul de generaţii în teatru. Mi-e teamă însă că actuala criză va oferi pretextul pentru a nu face asta.

Oana Stoica este critic de teatru.

Foto: © C. Floriganță

DoinaLemny jpg
1025 22 Mario Martone  jpg
„Și cinematograful e un joc cu reguli” – interviu cu regizorul Mario MARTONE
„Atunci cînd regizez un film după un roman, nu mă interesează să pun în scenă doar povestea personajelor, ci și vocea scriitorului.“
1024 15 ABRA, Costinesti, anii 80 jpg
Unde sînt rockerii de odinioară?
„Toți am simțit că nici un zid nu ne va mai ține despărțiți vreodată”, avea să-și amintească ani mai tîrziu unul dintre cei prezenți la eveniment.
1023 15 Abziehbild  Unapplied Arts, 2023, Arsmonitor jpg
Lumea artei – elitism non-profit sau marginal pentru profit –
Și se încearcă același lucru de către artist-run-space-urile din Casa Presei.
1022 15 Marian Crișan jpeg
„Cînd ai în film un texan călare, inevitabil te gîndești și la western” – interviu cu regizorul Marian CRIȘAN –
Ca surse de inspirație au fost compozițiile lui George Enescu și Eugen Doga, în special albumul lui Echoes of the East.
10 pentru Rushdie jpeg
Dacă pacea ar fi un premiu
Cu toate acestea, am să mă întorc acasă cu acest premiu pentru pace.
Taifas 3 png
Cineaști balcanici la Taifas – anchetă –
Pentru că sînteți o revistă românească, iar el este pentru mine cel mai interesant regizor român al momentului.
1020 15 Andrei Tanase jpg
1020 15 1 jpg
Un tip de încordare
Artistul propune un storyboard neconvențional prin plasarea privitorului într-un spațiu definit vizual prin contraste.
1019 15 Foto Cristian Sutu jpg
1018 16 foto Ariana Serban jpg
„Literatura. Arie protejată” – interviu cu Robert ȘERBAN
„Am căutat, an de an, să identificăm cîte o temă, care să nu eludeze actualitatea și realitatea.”
GRsnnKq5 jpeg
p 15 Sarutul credit A  Docea jpg
Să privești pînă cînd vezi
Operele lui Brâncuși vorbesc prin ele însele, în limbajul universal al artei.
1016 15 png
Cît de problematic este Picasso?
Demersuri pentru a realiza o dezbatere în ceea ce-l privește pe omul Picasso au apărut cu mult înainte de controversa pornită de Gadsby
image png
„Între materie și antimaterie”
O carte despre valorile actuale și dintotdeauna ale omului, rară în peisajul poeziei de azi, ce o așază pe Cristina Chiprian printre poeții de prim rang ai actualității.
image png
Un altoi identitar
Cel ce se ascundea sub această stranie silabă eram chiar eu, Emil Belu.
1015 15 TGiurgiu jpg
„Atunci oamenii și-au cam pierdut busola” – interviu cu regizorul Tudor GIURGIU –
Pentru spectatori, cred că filmul e și un fel de analiză personală asupra ideii de libertate.
1015 17b Foanene jpg
Semnul locului
Atunci cînd vorbim despre gloanțe și lacrimi avem în vedere valori ale corporalității și ale timpului.
1015 22 Sinead O'Connor, 1987 Wikimedia Commons jpg
IA vs. expectanțele hominizilor
Un alt fenomen care este în creștere e acela al încărcării datelor celor pieriți în computere care pot imita glasul și limbajul rudelor decedate.
1014 15 cop jpg
Delta Dunării – doar apa nu i-am luat-o! –
Mă tem că Delta Dunării este distrusă cu știrea multora care ar trebui să o îngrijească.
1012 15 carla teaha foto Dana Tole jpg
p 19 2 jpg
Femeile vs. Picasso. Toreadori vs. Taur
Nu scăpăm de Picasso. Și nici nu trebuie, decît din cînd în cînd.
Foto expo jpg
Impresii dintr-o călătorie picturală la un finisaj
Florica Prevenda, așadar, nu inventează, nu apelează la ficțiune, nu construiește/ deconstruiește, ea rememorează.
pagina 15 Credit foto Sabina Costinel pentru Anonimul XX jpg
Deltă, mare și filme
Am venit prima dată la Festivalul de Film Anonimul în urmă cu 15 ani.

Adevarul.ro

image
Iphone-ul care l-a băgat la închisoare pe Cherecheș. „Ți-ai vândut sufletul diavolului... Eu sunt ăla”
Una dintre probele principale ale acuzării în cazul lui Cătălin Cherecheș a fost seria de 47 de înregistrări audio realizate cu un Iphone S 5. Instanțele au analizat expertize și contra-expertize pentru a răspunde acuzațiilor primarului conform cărora înregistrările au fost trunchiate.
image
Dezvăluiri tulburătoare în cazul doctoriței de 31 de ani ucise în Franța. Cine este principalul suspect și ce spune logodnicul ei
Apar noi detalii în cazul Doinei Jurcă, tânăra doctoriță de 31 de ani din Galați, care a fost găsită înjunghiată într-un apartament din Franța. Logodnicul Doinei spune că principalul suspect este un francez, care ar fi fost reținut
image
Scenă de coșmar la Suceava. Un om de afaceri și-a ucis mama și apoi a început să strige cu o cruce în mână
O femeie în vârstă de 78 de ani, din comuna Dumbrăveni, județul Suceava, a fost găsită moartă, cu numeroase urme de agresiune pe corp, în locuința fiului ei. Anchetatorii au descoperit o scenă de groază la fața locului

HIstoria.ro

image
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.