„Un proces unde ultimii martori sînt chemați la bară” – interviu cu scenograful Radu BORUZESCU

17 aprilie 2020
„Un proces unde ultimii martori sînt chemați la bară” – interviu cu scenograful Radu BORUZESCU jpeg

Radu Boruzescu a colaborat cu mari regizori precum Lucian Pintilie, Liviu Ciulei, Andrei Șerban. În 1975 s-a stabilit, împreună cu soția sa, creatoarea de costume Miruna Boruzescu, în Franța. Au avut în străinătate numeroase colaborări cu instituții teatrale și muzicale de prim rang. Din 1995, lucrează constant cu regizorul canadian Robert Carsen. Perioada „românească” a activității lui Radu Boruzescu este marcată de excepționale realizări teatrale, dar și de înăsprirea progresivă a cenzurii comuniste. I-a căzut victimă și legendarul spectacol al lui Pintilie cu Revizorul lui Gogol: Radu Boruzescu ne oferă amănunte revelatoare despre acea capodoperă scenică ucisă de zbirii ideologici ai vremii.

În 1972 ați semnat, împreună cu Miruna Boruzescu, scenografia spectacolului Revizorul, montat la Bulandra de regizorul Lucian Pintilie. Ce amintiri aveți de atunci?

Am să folosesc pluralul de cîte ori mă voi referi la activitatea scenografică a cuplului nostru, începută în anii Facultății de Arte Decorative și Design de la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” în 1968 și încheiată brutal în 2014, cînd a murit soția mea Miruna. Începutul nostru se leagă de Studioul „Casandra“ și de piesa Uriașii Munților de Pirandello. Am fost „aleși” de o studentă de la regie de teatru, Gina Ionescu. Ei îi datorăm totul. Am avut șansa de a o întîlni și de a demara cariera noastră cu această regizoare de exceptie.

Vă e greu să reconstituiți toate aceste amintiri?

Mă simt ca la un proces unde ultimii martori încă în viață sînt chemați la bară. Despre Revizorul cel mai bine a vorbit chiar Lucian Pintilie, în volumul Bricabrac, sau George Banu, în Comédie française, apărută la editura Actes Sud. Și, ca un supraviețuitor al episodului Revizorul, devenit un mit, voi încerca să-mi reamintesc mai întîi cîte ceva din experienta noastră, a mea și a Mirunei, la începuturile colaborării cu Lucian Pintilie, care a durat, fără să ne dăm seama, 48 de ani…

14 15 adevarulro lucianpintilie jpg jpeg

Cum l-ați întîlnit pe Pintilie?

Lucian ne-a descoperit în 1969, cînd a văzut piesa Cameristele de Jean Genet pusă în scenă de extraordinara Gina Ionescu, noi toți fiind încă studenți în ultimul an și, într-un fel, acest spectacol a însemnat lucrarea de diplomă și debutul nostru adevărat în teatru. Tot atunci, un alt regizor, Iulian Mihu, ne-a oferit posibilitatea de a lucra în film pentru serialul TV Neînfricații, interzis de cenzură. Mihu l-a solicitat pe Lucian în perioada montajului să-i dea cîteva sfaturi. Despre acest episod aș putea vorbi foarte mult, dar nu vreau să mă îndepărtez de subiectul întrebării dumneavoastră.

În 1971, Valeriu Moisescu ne-a solicitat să lucrăm la Teatrul Bulandra pentru Don Juan de Molière, spectacol care s-a întrerupt. Am mai avut un eșec cu întreruperea bruscă a filmului De ce al lui David Esrig. Amîndoi au văzut Cameristele, aflat în turneu la Teatrul de Comedie. A urmat un episod fastuos cu piesa Coana Chirița la Teatrul Național, în regia lui Horea Popescu, în condiții de superproducție, ajunși acolo grație lui Radu Beligan, care văzuse piesa. În avalanșa asta de eșecuri a apărut Lucian Pintilie. El ne-a propus să lucrăm la costume pentru Revizorul, dar mai întîi trebuia făcut un proiect după piesa Tabloul, un film de televiziune pentru Channel 13. Nici vorbă să ne lase să plecăm din țară, doar am pregătit ce trebuia pînă în cel mai mic detaliu și Lucian l-a realizat acolo cu un asistent american pistruiat. Asta s-a întîmplat în mai 1971, imediat după întoarcerea sa am reînceput lucrul la Revizorul.

revizor schita 1 jpg jpeg

„Ședintele de lucru” în apartamentul lui Clody Bertola aveau ceva subversiv, semănau cu întîlnirile clandestine din filmele cu Rezistența franceză ale lui Melville. M-a impresionat ceva la toți regizorii de atunci: mai toți locuiau în apartamente sumbre, împărțite de perdele trase din spatele cărora se mișcau personaje invizibile. La Valeriu Moisescu era cel mai straniu: din cînd în cînd se întrerupea repetiția și de după o perdea începea o scenă care se repeta mereu, cu țipetele Mihaelei Juvara și zgomote de pahare. La Gina (Ionescu, nota red.), camera unde locuia era împărțită în două de un dulap imens. În partea unde lucram exista un pat și pe el împrăștiam desenele și lucram în genunchi. De partea cealaltă a dulapului se auzea „scîncetul” unei viori. Era Sandu, bărbatul Ginei, care făcea game dupa o metodă fără profesor. Toti fumau țigară după țigară. Miruna, din solidaritate, și ea. Revin în apartamentul unde s-a cristalizat Revizorul, invadat de fumul țigărilor. Lucian a povestit ca în transă spectacolul gîndit în cele mai mici detalii, și mutînd siluetele de carton într-o machetă improvizată. Scenograful Paul Bortnovski, vechiul colaborator al lui Pintilie, terminase aproape toată „construcția”. Dispozitivul său era simplu și răspundea cu eficacitate la toate cerințele regiei. Am învățat mult de la Paul, pe care îl admiram din școală. În primul rînd, el a adus un nou mod de a gîndi scenografia, printr-o manieră de a esențializa, de a se îndepărta de tentația anecdoticului specifică decoratorilor vremii, formația sa de arhitect se vedea în știinta de a crea spații și nu decoruri, iar ceea ce m-a fascinat, și nu am uitat, a fost folosirea sau mai bine zis reîntoarcerea la spațiul vid al scenei, atracția vidului, imensul gol în care totul e posibil. Singurul element scenic era pasarela delabrată din fier ruginit care înconjura scena, descria haosul și starea deplorabilă a Rusiei gogoliene, dar avînd și rolul universal de a plasa ceremonia grotescă a acestui spectacol într-o Rusie contemporană.

revizor schita 2 jpg jpeg

De la ce ați pornit cînd ați realizat costumele?

Trebuiau să conțină posibilitatea subtilă de actualizare, fără să piardă specificul provincial al Rusiei secolului al XIX-lea. Ne-am împărțit personajele după afinități. Eram mari cititori ai lui Gogol, influențați mult de Suflete moarte, de descrierile sale meticuloase, citisem și Bulgakov și aveam în minte o imagine trăsnitoare a Revizorului expresionist făcut de Meyerhold în 1926. Mai aveam în documentare privirea politică din litografiile lui Daumier. Și o ultimă influență: personajele expresioniste din filmele mute ale lui Murnau, Wiene și Fritz Lang. Costumele trebuiau să conțină o observare realistă, ușor deviată de la coerența istorică spre o lejeră monstruozitate, așa cum ne fascinau costumele clovnilor triști ca Grock, Emmett Kelly și Buster Keaton. Ne interesa mai curînd biografia fiecărui personaj, modul lor de viață.

Am folosit la desene, ca punct de plecare, fotografiile fiecărui actor, față, profil, precum cele de la poliție, pe care schițam proporțiile costumului. După care făceam schițele cu eșantioanele de culoare și detalii din documentare.

revizorul desen preparativ jpg jpeg

La bărbați ne-am propus să predomine o materie care era de negăsit. Un fel de postav rigid din care erau făcute uniformele, ca mantaua lui Akaki Akakievici.

Cu autobuzul teatrului ne-am dus la fabrica de hîrtie din Prejmer și am luat postavul uzat folosit la benzile rulante pe care se uscau kilometri de hîrtie de ziar. Un munte de baloturi fumegînde așteptau să fie duse la gunoi.

Ni s-a părut atrăgătoare ideea că personajele lui Gogol erau îmbrăcate într-un postav uzat luat de la gunoi. Pentru femei am folosit o simfonie de stambe înflorate care se suprapuneau ca foile de ceapă. Un gag folosit de Lucian în scena de seducție a lui Hlestakov. Am folosit „o manieră clovnescă” de a deforma anumite elemente de costum, fracuri cu cozi mai lungi, inegale, nasturi extravaganți monstruoși, decorații din tinichea, pălării, jobene înalte ca niște coșuri negre de sobă, încălțămintea deformată, acoperită cu o pastă de noroi care a invadat pînă la urmă pantalonii și rochiile personajelor noastre. De această abundență de noroi sufeream și noi în drumul zilnic spre teatru. Priveam amîndoi cu uluire repetițiile, exista un entuziam în trupa de actori, eram conștienți că participam la un lucru deosebit.

Asistam la fabuloasa transformare a actorilor, la performanța unică a lui Toma (Caragiu, nota red.) în rolul primarului. Întruchipa Puterea, fragilitatea Puterii și Frica, spaima căderii, totul laolaltă. Avea ceva shakespearian, mă gîndeam la un fel de Richard provincial, dintr-o colonie engleză.

Ajungea la un paroxism greu de stăpînit. Ni se făcea frică. Ne gîndeam pe ascuns dacă asta nu era dorința ultimă a lui Toma, să sfîrșească pe scenă.

Extenuat ca un boxer, avea nevoie de un timp ca să se desprindă de rol, pleca singur cu gîtul înfășurat cu o eșarfă de la costume (își pierdea vocea), îngînînd frînturi din textul primarului, care-l obseda.

Alteori redevenea Toma, cel pe care îl iubeam, plin de umor, cel pe care l-am cunoscut în timpul filmărilor de la Neînfricații, nefericitul film al lui Mihu în care ne-am bătut joc copios de estetica „epopeilor naționale” și am dus un aer de Monty Python în cinematografia românească a anilor ’60.

Toma, Gina Patrichi, Eliza Petrăchescu, Mircea Albulescu s-au amestecat cu delectare în pleiada de neprofesionști din care și noi făceam parte și împreună am contribuit la nebunia curajoasă a lui Mihu. Din nefericire, ca și la Revizorul, totul s-a terminat cu concedierea președintelui Televiziunii, Ioan Grigorescu, și cu aruncarea la coșul de gunoi a filmului. Din coșul de gunoi am mai salvat cîteva fotograme pe care le-am folosit la lucrarea de diplomă. Revin la personajul Hlestakov, interpretat de Virgil Ogășanu, transformat de Pintilie într-un personaj tulbure, cameleonic, trecînd cu ușurință între superficial și grav, cu mișcări ale corpului neașteptate, ceva între alcoolic și prestidigitator, o marionetă expresionistă manipulată de o invizibilă forță a Răului.

Osip, servitorul lui Hlestakov, un fel de „garde du corps”, în fața căruia Hlestakov devenea fragil, aproape infantil, era inspirat din Golemul regizorului Paul Wegener, combinat cu Rasputin. Galeria compactă a notabililor, ca un cor antic, din care se detașa cuplul Dobcinski și Bobcinski, jucați de Mihai Pălădescu și Mircea Diaconu, monstruoasă, servilă, coruptă, semăna prea tare cu menajeria politică a vremii.

Acest mimetism a deranjat paznicii culturii, care s-au revăzut ca într-o oglindă deformată și s-a ajuns la deznodămîntul previzibil al Revizorului. Nume ca Ghișe, Burtică, Dumitru Popescu Dumnezeu, Baranga, Brad trebuie uitate.

De menționat intervenția finală a lui Pintilie. Gogol și Meyerhold terminau spectacolul cu o scenă interminabilă în care toate personajele înghețau într-o poziție fixă, cu o expresie de spaimă și mirare, cerînd publicului o imensă răbdare.

Apoteoza tragi-comică a finalului lui Pintilie se transformă într-o pantomimă a dezintegrării, o luptă surdă între personajele urmărite de panică, atinse de flash-ul intermitent al stroboscopului. O mișcare lentă, un ralenti macabru.

Hlestakov reapare pe scenă în fața publicului, de data asta e Ogășanu, actorul lepădat de rolul pe care l-a încarnat, recită cu voce egală, fără să joace, monogul lui Gogol din Suflete moarte. Răul moral, diavolul e în noi, și dacă mai există o salvare, nu poate să vină decît din noi. Pintilie reduce la inocență puterea divină.

Cred că mesajul principal al Revizorului se poate rezuma la acest final inventat de Pintilie. Sau poate e lucrul de care nu pot să mă despart acum, cînd mă căznesc să-mi amintesc ce a mai rămas după această experiență efemeră care e teatrul.

revizorul 23 sept 1972 1 jpg jpeg

Ce elemente ați luat în considerare cînd ați realizat, împreună cu Miruna Boruzescu, caietul program al spectacolului Revizorul?

Am învățat enorm de la regizorul Pintilie, în munca sa de Sisif cu actorii, Lucian a fost de acord să fotografiez în timpul repetițiilor, ajutat și de colegul meu de la grafică, Hayon, singura persoană dintre prieteni care avea un aparat foto rusesc, Liubitel (e extraordinar cum îmi amintesc detaliile insignifiante).

Doream o imagine emblematică a personajului Hlestakov, un loc special, în afara teatrului. Virgil Ogășanu nu a fost disponibil, așa că l-am luat pe Ovidiu Schumacher. Eu, împreună cu Miruna, am putut sustrage bucăți din costumul neterminat și alte accesorii din ateliere, apoi ne-am dus spre maidanul știut. L-am îmbrăcat pe Schumi și l-am plasat în fața unui zid bolnav, o rămășiță dintr-o casă dărîmată. Îi ceream să devină personajul de pe prima pagină a caietului program, cît mai aproape de viziunea bulgakoviană, într-un fel manipulat de Diavol. Era frig și ne ajutam cu o sticlă de Stolichnaya.

revizor program c jpg jpeg

Dar Diavolul l-a părăsit pe Schumi, făcîndu-se simțit într-un fel de zgomot care se auzea în spatele nostru. Se adunase lume uluită sau mai curînd revoltată, un grup masiv, neprietenos. O barieră între maidanul nostru și strada de pe cheiul Dîmboviței.

M-am gîndit că poate colajul nostru de Hlestakov sau pozițiile frivole pe care Schumi le lua tăvălindu-se printre gunoaie i-au enervat. Sau poate sticla de vodcă? Cineva a strigat: „Chemați miliția!”. Am strîns în grabă lucrurile și ne-am strecurat printre corpurile agresive „de troisième âge”. Din spate șuiereau fraze trunchiate: „Stricați liniștea!”, „Golani cu plete!”, „Miliția pe voi!”. Îmi amintesc remarca mea amară: „Vezi, Schumi, încă nu am devenit celebri, dacă ar fi fost Toma cu noi…”

revizor program a jpg jpeg

Cu Revizorul au debutat mulți din generația noastră, a anilor ’60, Niki Wolz, Mircea Diaconu, Ovidiu Schumacher, eu și Miruna, Smaranda Crețoiu.

Pentru caietul program am folosit gros-plan-urile din zecile de fotografii de la repetiții făcute de Hayon, numai expresiile cele mai uluite, depășite de frică.

revizor program e jpg jpeg

Am simțit că ceva e la limită și că plutește un sentiment de frică nemărturisit prin teatru odată cu repetițiile care avansau, cînd a trebuit să prezint proiectul de afiș al spectacolului. Am pătruns în biroul sumbru al lui Liviu Ciulei, care era directorul Teatrului Bulandra și, pentru noi, cei de la scenografie, unul dintre reperele cele mai importante era spectacolul său shakespearian deschizător de drumuri, Cum vă place. Duceam în brațe proiectul împachetat în jurnale în mărime naturală. Lambriuri de lemn, valuri de fum de țigară, uși capitonate.

Afișul meu m-am gîndit să reprezinte Puterea, o Putere descompusă, hidoasă, ca gravurile lui Otto Dix cu corpurile și craniile mutilate din primul război mondial.

Aș fi vrut să pătrund într-un azil de nebuni și să îmbrac în uniforma lui Toma (primarul Skvoznik-Dmuhanovski) pe unul dintre bolnavii cei mai apropiați de acest caracter. O idee pe care am părăsit-o repede. Cînd am despachetat proiectul și i l-am prezentat lui Liviu Ciulei, nu pot să uit expresia sa descompusă care s-a transformat într-un zîmbet politicos. Cred că am auzit din penumbră: „Nu se poate, așa nu se poate, crede-mă!”. Refuzul elegant a fost primul semn al dezastrului care a urmat. Afișul meu era un portret făcut dintr-o colecție de proteze de danturi, ochi de sticlă, decorații vechi din cutiile Mirunei. Mă gîndeam la rînjetele marilor mutilați, mă obsedau autoportretele în descompunere ale lui Léon Spilliaert.

poster revizorul text dan jpg jpeg

Am împachetat în grabă „rezultatul” obsesiilor mele și am părăsit biroul, fără să-mi închipui că în curînd vom deveni prieteni și vom lucra mulți ani împreună prin toate colțurile lumii. Dar asta e o altă poveste.

a consemnat Roxana CĂLINESCU

1038 15 cop2 jpg
Levitația electromagnetică în tesseract
Eul de scriitor ratat apreciază această fragmentare din care se alcătuiește întregul: „Nu cred în cărți, cred în pagini, în fraze, în rînduri“.
p 22 Katherine Pangonis jpg
Fenicienii, oamenii purpurii
În unele contexte, fenicianismul și renașterea interesului pentru trecutul fenician al Libanului nu reprezintă decît o reacție rasistă la panarabism.
1035 15 coperta jpg
Sculptînd în timp
Există însă şi o altă cale de unire a materialului cinematografic, în care esenţială este dezvăluirea logicii în ceea ce privește modul de a gîndi al oamenilor.
foto 1 back stages jpg
1033 15 Iulia Lumanare copy (5) jpg
„Ne vom opri mereu la ceea ce ne este familiar” – interviu cu actrița Iulia LUMÂNARE
„Timpul a fost comprimat, și asta este, poate, cel mai dificil aspect al scenariului, deci al poveștii.”
1033 23 Foto Iulian Popa jpg
„Scriu ce văd în jurul meu, ca și cum aș fi în mijlocul acțiunii, dar invizibil“ – interviu cu Iulian POPA
„Un chimist, un om cu educație științifică, dar care are o abordare total neștiințifică, bazată pe percepții senzoriale.”
p 23 Passivité courtoise, 1930 jpg
Victor Brauner – Sfîrșitul și începutul
Opera lui îl face să meargă înainte mai degrabă decît o face el.
1031 15 Strøksnes, Morten Photo Cathrine Strøm webp
image png
Hotarul nevăzut al pictorului – expoziție aniversară Mihail Gavril* –
Lucrările prezente în expoziția de la Palatul Parlamentului, Sala „Brâncuși”, au o tematică ce aparține zonei sacrului.
1028 15 charlotte higgins miturile grecesti jpg
Miturile grecești repovestire din perspectivă feminină
Acestea sînt cîteva dintre personajele care controlează multe dintre narațiunile incluse în această carte.
1027 15 ёGoodlife Photography jpeg
p 22   Expoziția Victor Brauner jpg
Culoarea Artei
„Important e ce se vede.” Da, toți știm asta. Dar dacă v-aș spune că la fel de important e ce nu se vede?
1026 15 Calin Pop cu Nicu Covaci2 jpg
Rock, opoziție și represiune – Phoenix & Celelalte Cuvinte –
Spre deosebire de Phoenix, Celelalte Cuvinte nu au luat vreodată în considerație fuga din România comunistă.
DoinaLemny jpg
1025 22 Mario Martone  jpg
„Și cinematograful e un joc cu reguli” – interviu cu regizorul Mario MARTONE
„Atunci cînd regizez un film după un roman, nu mă interesează să pun în scenă doar povestea personajelor, ci și vocea scriitorului.“
1024 15 ABRA, Costinesti, anii 80 jpg
Unde sînt rockerii de odinioară?
„Toți am simțit că nici un zid nu ne va mai ține despărțiți vreodată”, avea să-și amintească ani mai tîrziu unul dintre cei prezenți la eveniment.
1023 15 Abziehbild  Unapplied Arts, 2023, Arsmonitor jpg
Lumea artei – elitism non-profit sau marginal pentru profit –
Și se încearcă același lucru de către artist-run-space-urile din Casa Presei.
1022 15 Marian Crișan jpeg
„Cînd ai în film un texan călare, inevitabil te gîndești și la western” – interviu cu regizorul Marian CRIȘAN –
Ca surse de inspirație au fost compozițiile lui George Enescu și Eugen Doga, în special albumul lui Echoes of the East.
10 pentru Rushdie jpeg
Dacă pacea ar fi un premiu
Cu toate acestea, am să mă întorc acasă cu acest premiu pentru pace.
Taifas 3 png
Cineaști balcanici la Taifas – anchetă –
Pentru că sînteți o revistă românească, iar el este pentru mine cel mai interesant regizor român al momentului.
1020 15 Andrei Tanase jpg
1020 15 1 jpg
Un tip de încordare
Artistul propune un storyboard neconvențional prin plasarea privitorului într-un spațiu definit vizual prin contraste.
1019 15 Foto Cristian Sutu jpg
1018 16 foto Ariana Serban jpg
„Literatura. Arie protejată” – interviu cu Robert ȘERBAN
„Am căutat, an de an, să identificăm cîte o temă, care să nu eludeze actualitatea și realitatea.”

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.