„Încă nu sîntem foarte conștienți că trăim în comunitate“ – interviu cu Lavinia BRANIȘTE

Publicat în Dilema Veche nr. 832 din 30 ianuarie - 5 februarie 2020
„Încă nu sîntem foarte conștienți că trăim în comunitate“ – interviu cu Lavinia BRANIȘTE jpeg

Sonia ridică mîna (Polirom, 2019), cel mai recent roman al Laviniei Braniște (n. 1983), cartografiază o generație, cea a tinerilor născuți imediat după Revoluție. Sub pretextul unei investigații asupra comunismului, pornind de la relația dintre Zoia și Elena Ceaușescu, Sonia pune (și își pune) întrebări, discutînd despre urmele pe care le lasă traumele din copilărie, despre relații familiale și intimitate, slujbe, anxietăți, refugii.

Ce-a fost mai întîi, titlul sau povestea?

A început cu povestea. Cartea a avut un alt titlu de lucru pînă pe la jumătate, însă era ceva prea simbolic, prea vag, care nu-mi plăcea. Mi-am dat seama că începeam să mă obișnuiesc, să identific cartea cu el, așa că trebuia să găsesc urgent adevăratul titlu al romanului. Am început să recitesc din ce scrisesem pînă atunci și am luat titlul dintr-o scenă care nu e, însă, cea care apare pe clapeta cărții, de la evenimentul cu bărbații burtoși. E scena în care ridică mîna să arunce o carte într-o pubelă. Atunci e prima dată cînd ridică mîna în roman. Am rămas fixată pe momentul respectiv și mi s-a părut un titlu bun, care te invită.

În carte se discută despre comunism, se fac anumite săpături, se disecă, se pun întrebări. Cum te-ai documentat în privința acestei perioade?

Prima carte pe care am citit-o a fost cea a lui Mitică Dragomir (Meciurile vieții mele – n.r.), pe care mi-a pus-o în brațe un prieten. Povestea a început așa: auzisem zvonul că în ’74 s-ar fi închis Institutul de Matematică, aceasta fiind un fel de pedeapsă a Elenei pentru Zoia, care ar fi dispărut de acasă un week-end. Mi l-a spus, la o cafea, o prietenă al cărei soț a lucrat la Institut înainte de ’90. M-am gîndit în primul rînd la relația mamă-fiică, mi-am zis că nu e posibil să fii mamă, să ai o fată și atîta putere, și să te porți așa. Am vrut să scriu eu povestea asta de atunci, din ’74, sau să-mi imaginez cum ar fi fost. Mi-am dat seama imediat că ar fi prea greu și că n-am cum s-o scriu, dar am rămas agățată de subiectul ăsta. Apoi mi-a venit ideea asta, s-o pun în ramă și să scriu despre cineva care nu poate scrie din toate motivele din care nu poate scrie Sonia, și din care nici eu n-aș fi putut să scriu povestea.

Care a fost cel mai dificil lucru în scrierea romanului?

Puterea de a mă reapuca de el după perioada de documentare. Și apoi disciplina de a scrie, asta e cel mai dificil tot timpul cu orice carte.

Sonia are mai multe încercări de a merge la psihoterapeut. Crezi că, după 30 de ani, România are nevoie de terapie?

Cred că da, avem nevoie să vorbim mai mult și mai deschis despre unele lucruri, deci o terapie de grup ne-ar prinde bine.

„De ce ții minte numai lucrurile nasoale?“, o întreabă mama pe Sonia. Copilăria și relația cu părinții ne preocupă din ce în ce mai mult. Dar în ce măsură ne definesc (sau permitem să ne definească) aceste întîmplări „nasoale“ din trecut?

Cred că ai răspuns tot tu. Exact cît ne permitem să ne definească, atîta ne definesc. Citesc multe cărți de psihologie pentru că mă interesează oamenii și relațiile dintre ei și le citesc mai ales pentru poveștile de acolo. Pentru studiile de caz. Dar a ajuns să mă cam obosească obsesia asta de a învinovăți părinții pentru orice. Au făcut și ei cît au putut și cît au știut, și cei mai mulți dintre ei cu cele mai bune intenții. Și eu, dacă aș fi părinte la un moment dat, cu siguranță aș greși enorm. Nu știu dacă nu cumva e o modă trecătoare în psihoterapie de a pune totul pe seama traumelor (reale sau nu) din copilărie, pe niște erori de operare ale părinților.

Pentru că scrii și cărți pentru copii, te‑ai gîndit și la o carte în care să explici comunismul pe înțelesul celor mici?

Nu, nu m-am gîndit la asta niciodată. Am primit însă la un interviu o altă întrebare, ce i-aș spune unui copil mic despre comunism astăzi. M-am gîndit și atunci, și după ce s-a terminat interviul, și nu cred că i-aș spune, așa, din senin, o poveste despre comunism. Dacă ar avea întrebări, aș încerca să le lămuresc, dar altfel nu știu dacă un copil mic e la vîrsta la care are nevoie să știe aceste lucruri. Cred că mai degrabă și le clarifică el mai tîrziu, în adolescență, în tinerețe, cînd va fi suficient de lucid cît să sorteze sursele și să-și clarifice exact ce-l interesează. Nu spun că n-ar fi utile cărți pentru copii în care să li se explice niște realități ale istoriei nostre recente, dar nu mă văd pe mine scriind asta.

„Pogorîrea literaturii“

Dacă ai putea schimba un lucru la societatea actuală, care ar fi?

Mi-aș dori ca oamenii să se asocieze mai ușor, să fie mai deschiși la gîndul asocierii, profesional sau altcumva. Mi se pare că încă sîntem reticenți la gîndul asocierii, fiecare se salvează cum poate și se salvează singur. Încă nu sîntem foarte conștienți că trăim în comunitate și că trebuie să ne intereseze și cei din jurul nostru. E important să dezvoltăm o cultură a asocierii, să facem parte din cluburi încă de mici, să avem colegi și prieteni și să facem lucruri împreună. Asta mi-ar plăcea să văd mai mult în România.

În colecția de scrisori Dragă Virginia (Black Button Books, 2019), spui că „te expui în scris“. Tindem, parcă, tot mai mult, spre ficțiune cu caracter autobiografic. De ce?

Poate e o pogorîre a literaturii printre oameni. Sau poate nu mai simțim literatura atît de departe de noi, atît de sus deasupra noastră. De asta apreciază oamenii mai mult genul ăsta de literatură și poate și scriitorii simt nevoia să aibă o voce mai personală și mai caldă, mai apropiată de cititor. Nevoia de ficțiune cred că e satisfăcută de filme, de seriale, de jocuri, alte forme de entertainment.

Dar nu ți s-a întîmplat să te confunde cititorii cu naratoarele romanelor tale?

Ba da, și a fost obositor la început să tot explic pînă unde e una și unde începe cealaltă. După aceea, mi-am dat seama cam ce vor să audă oamenii și uneori, recunosc, le spun ce vor să audă, pentru că e obositor s-o iau de la capăt cu explicațiile. Asta e, pînă la urmă îți asumi.

Anul trecut, te-ai întors în orașul natal (și) pentru a scrie. Ce ai la Brăila și nu ai găsit altundeva?

O casă, în primul rînd, una fără chirie, și asta e foarte important. E o casă cu foarte multă liniște, pe care o apreciez foarte mult, o liniște cum n-am avut pe unde am stat în alte orașe în prima tinerețe. Locul e foarte bine izolat, nu aud nimic și nu mă deranjează nimeni. Încă am tihna aia din vacanțele de vară, de cînd eram studentă. Am grădina, bolta de vie, mici chestii din copilăria mea și o minimă apropiere de natură de care am nevoie. Sînt lucruri prețioase pe care le am acolo. Mă alienează foarte mult să stau la bloc între betoane și să aud cum curge gunoiul pe țeavă de la etajul zece pînă în tomberon.

Interior zero a fost tradus în germană, în 2018, iar în prezent te afli într-o rezidență literară în Elveția, timp de șase luni. În ce privințe sînt străinii curioși legat de scriitorii români?

În 2019, am călătorit cu o serie de evenimente în Germania și Austria, iar acolo oamenii m-au întrebat foarte mult despre proteste, despre corupție și, bineînțeles, despre Ceaușescu și România postcomunistă. Dar cel mai mult și mai mult, ce știau ei din știrile internaționale erau protestele și anticorupția. M-am trezit la evenimente literare vorbind mai mult despre politică decît despre literatură. Evenimentele literare acolo se desfășoară altfel, sînt altfel de discuții. Am descoperit, cu această ocazie, că-mi place foarte mult în România la lecturi. Mi se pare că noi știm care e treaba cu politica și nu mai dezbatem asta și la lansarea de carte, ci vorbim mai mult despre literatură. Avem o abordare mai degrabă estetică, vorbim despre stil și asta îmi place. Pe cînd aici e curiozitatea față de o țară, pe care ei încearcă să o satisfacă citind literatură, ceea ce mie, ca scriitoare, mi se pare un pic ciudat. Ar trebui să fii liber să scrii ficțiune, poate să fie orice acolo. Însă îmi spunea cineva din Norvegia că acolo, de exemplu, se discută mai mult prin prisma psihologiei personajului, totul e în cheie psihologică, deci dacă ar fi dezbătută acolo cartea, ar fi cu totul altceva. Deci fiecare cultură are abordarea ei.

De unde a venit curajul de a fi scriitoare, de a vrea să trăiești din scris în România?

Nu trăiesc din scris, de fapt, și cred că nici cei mai vizibili dintre scriitorii noștri nu trăiesc din asta. Îți trebuie și alte activități, și alte surse de venit. E drept că în ultimii doi sau trei ani preocuparea care m-a acaparat cel mai mult a fost scrisul. Sînt într-un moment în care îmi permit să fac asta și am și energia necesară. Dar nu știu cît o să dureze. Nu știu dacă e neapărat o chestiune de curaj. Mai degrabă aș spune că toate celelalte încercări profesionale au eșuat și m-am trezit că mi-a rămas doar asta.

Ca să închei, parafrazînd-o pe Sonia, „crezi c-o să apucăm pensia“?

Eu, pentru mine, nu cred. Celorlalți le doresc din suflet.

a consemnat Cristina ȘTEFAN

Foto: Adi Bulboacă

1038 15 cop2 jpg
Levitația electromagnetică în tesseract
Eul de scriitor ratat apreciază această fragmentare din care se alcătuiește întregul: „Nu cred în cărți, cred în pagini, în fraze, în rînduri“.
p 22 Katherine Pangonis jpg
Fenicienii, oamenii purpurii
În unele contexte, fenicianismul și renașterea interesului pentru trecutul fenician al Libanului nu reprezintă decît o reacție rasistă la panarabism.
1035 15 coperta jpg
Sculptînd în timp
Există însă şi o altă cale de unire a materialului cinematografic, în care esenţială este dezvăluirea logicii în ceea ce privește modul de a gîndi al oamenilor.
foto 1 back stages jpg
1033 15 Iulia Lumanare copy (5) jpg
„Ne vom opri mereu la ceea ce ne este familiar” – interviu cu actrița Iulia LUMÂNARE
„Timpul a fost comprimat, și asta este, poate, cel mai dificil aspect al scenariului, deci al poveștii.”
1033 23 Foto Iulian Popa jpg
„Scriu ce văd în jurul meu, ca și cum aș fi în mijlocul acțiunii, dar invizibil“ – interviu cu Iulian POPA
„Un chimist, un om cu educație științifică, dar care are o abordare total neștiințifică, bazată pe percepții senzoriale.”
p 23 Passivité courtoise, 1930 jpg
Victor Brauner – Sfîrșitul și începutul
Opera lui îl face să meargă înainte mai degrabă decît o face el.
1031 15 Strøksnes, Morten Photo Cathrine Strøm webp
image png
Hotarul nevăzut al pictorului – expoziție aniversară Mihail Gavril* –
Lucrările prezente în expoziția de la Palatul Parlamentului, Sala „Brâncuși”, au o tematică ce aparține zonei sacrului.
1028 15 charlotte higgins miturile grecesti jpg
Miturile grecești repovestire din perspectivă feminină
Acestea sînt cîteva dintre personajele care controlează multe dintre narațiunile incluse în această carte.
1027 15 ёGoodlife Photography jpeg
p 22   Expoziția Victor Brauner jpg
Culoarea Artei
„Important e ce se vede.” Da, toți știm asta. Dar dacă v-aș spune că la fel de important e ce nu se vede?
1026 15 Calin Pop cu Nicu Covaci2 jpg
Rock, opoziție și represiune – Phoenix & Celelalte Cuvinte –
Spre deosebire de Phoenix, Celelalte Cuvinte nu au luat vreodată în considerație fuga din România comunistă.
DoinaLemny jpg
1025 22 Mario Martone  jpg
„Și cinematograful e un joc cu reguli” – interviu cu regizorul Mario MARTONE
„Atunci cînd regizez un film după un roman, nu mă interesează să pun în scenă doar povestea personajelor, ci și vocea scriitorului.“
1024 15 ABRA, Costinesti, anii 80 jpg
Unde sînt rockerii de odinioară?
„Toți am simțit că nici un zid nu ne va mai ține despărțiți vreodată”, avea să-și amintească ani mai tîrziu unul dintre cei prezenți la eveniment.
1023 15 Abziehbild  Unapplied Arts, 2023, Arsmonitor jpg
Lumea artei – elitism non-profit sau marginal pentru profit –
Și se încearcă același lucru de către artist-run-space-urile din Casa Presei.
1022 15 Marian Crișan jpeg
„Cînd ai în film un texan călare, inevitabil te gîndești și la western” – interviu cu regizorul Marian CRIȘAN –
Ca surse de inspirație au fost compozițiile lui George Enescu și Eugen Doga, în special albumul lui Echoes of the East.
10 pentru Rushdie jpeg
Dacă pacea ar fi un premiu
Cu toate acestea, am să mă întorc acasă cu acest premiu pentru pace.
Taifas 3 png
Cineaști balcanici la Taifas – anchetă –
Pentru că sînteți o revistă românească, iar el este pentru mine cel mai interesant regizor român al momentului.
1020 15 Andrei Tanase jpg
1020 15 1 jpg
Un tip de încordare
Artistul propune un storyboard neconvențional prin plasarea privitorului într-un spațiu definit vizual prin contraste.
1019 15 Foto Cristian Sutu jpg
1018 16 foto Ariana Serban jpg
„Literatura. Arie protejată” – interviu cu Robert ȘERBAN
„Am căutat, an de an, să identificăm cîte o temă, care să nu eludeze actualitatea și realitatea.”

Parteneri

Razboi in Ucraina FOTO Profimedia (16) jpg
„Victima tăcută a războiului din Ucraina”. Invazia rusă a provocat daune de 71 miliarde de dolari mediului înconjurător
Invazia rusă în Ucraina a provocat daune de 71 miliarde de dolari mediului înconjurător şi a condus la o creştere masivă a emisilor de gaze cu efect de seră, a declarat marţi în cadrul COP29 de la Baku un ministru ucrainean, potrivit AFP.
banner doinita oancea png
Doinița Oancea, dragoste cu năbădăi? Cum se înțelege cu iubitul: „Ne certăm și...”
Doinița Oancea, dragoste cu năbădăi? Cum se înțelege cu iubitul
upu slatina
Bărbat înjunghiat în urma unei altercații pe o stradă din Slatina. Medicii au anunțat Poliția
Un bărbat în vârstă de 37 ani, din municipiul Slatina, județul Olt, a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Slatina cu două plăgi înjunghiate. Medicii din UPU anunțând imediat Poliția. Cinci persoane au fost conduse la audieri.
emil boc jpeg
Emil Boc consideră că Mircea Geoană este „prea copt” pentru funcţia de preşedinte, iar Elena Lasconi şi George Simion sunt „necopţi”
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a vorbit despre candidații la alegerile prezidențiale care au participat la dezbaterea organizată luni seară, la Digi 24, afirmând că că sunt „prea copţi”, iar alţii „necopţi”.
carte nicolae ciuca jpg
Anchetă în curs privind banii cheltuiți de PNL pentru promovarea cărții lui Ciucă. Precizările făcute de DNA
DNA cercetează încă din septembrie cum au fost cheltuiți banii pentru promovarea cărții lui Nicolae Ciucă și pentru panourile cu acesta. Procurorii au precizat, însă, că în dosarul respectiv nu a fost dispusă urmărirea penală față de nicio persoană.
harta tarile baltice estonia lituania letonia bielorusia belarus foto shutterstock
Terorism în Europa. Doi spanioli au fost arestați în Lituania sub suspiciuni de pregătire a unui atentat
Parchetul lituanian a anunţat marţi arestarea a doi cetăţeni spanioli suspectaţi că au pregătit un atac în această ţară baltică.
horoscop jpeg
Horoscop miercuri, 20 noiembrie. Zodia care atrage succesul prin idei originale
Astrologul Click!, Lorina, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de miercuri, 20 noiembrie.
ciucă png
Cum vede Ciucă retragere lui Orban din cursa pentru Cotroceni: „Nu cred că va aduce vreun beneficiu doamnei Lasconi”
Liderul PNL Nicolae Ciucă susține că retragerea lui Ludovic Orban din cursa pentru prezidențiale „nu va aduce vreun beneficiu doamnei Elena Lasconi”.
Mame minore
Introducerea educației sexuale în școli, moft sau necesitate? Președinta Consiliului Elevilor comentează discursul candidaților la alegerile prezidențiale
Cinci dintre candidații care au intrat în cursa prezidențială au explicat în confruntarea de luni seara cum ar gestiona spinoasa problemă a educației sexuale în școli ca și materie obligatorie.