„Am primit mult mai puține reclamații decît mă așteptam” - interviu cu Adrian BOTEZ

Publicat în Dilema Veche nr. 848 din 9 - 15 iulie 2020
„Am primit mult mai puține reclamații decît mă așteptam”    interviu cu Adrian BOTEZ jpeg

Adrian Botez este redactor-şef al Editurii Polirom și inițiatorul colecției „Biografii romanțate”. S-au strîns deja destule volume în această serie încît să vorbim despre acest demers editorial, despre „realitate” și „ficțiune”, despre cum pot fi rescrise viețile unor personaje iconice și de către autori români contemporani.

Care e povestea acestei serii editoriale de biografii romanțate?

Proiectul seriei „Biografii romanțate“ a prins contur după o discuție cu cei de la MNLR Iași, care au avut un proiect local similar de mare succes, pentru una dintre edițiile FILIT. Ni s-a părut un proiect care merită dezvoltat, astfel că am stabilit un plan pentru a înființa o astfel de serie în cadrul Editurii Polirom. Sigur, cea mai grea parte a fost să găsim primii trei scriitori dispuși să iasă din zona lor de confort și să se implice într-un proiect „la comandă”, pe o temă dată. Am vorbit cu foarte mulți prozatori inițial și, spre norocul meu, Moni Stănilă, Bogdan-Alexandru Stănescu și Dan Coman au acceptat provocarea, urmați îndeaproape de Simona Antonescu, și le mulțumesc și acum pentru asta. Astfel au luat naștere primele patru biografii romanțate din serie, Brîncuși, Caragiale, Enescu și Maria Tănase. Fiindcă au fost foarte bine primite de public, am urgentat publicarea următoarelor cărți din serie, astfel că pînă în primăvara acestui an au mai apărut Ionesco de Liliana Corobca și Steinhardt de Lavinia Bălulescu.

p9 copertaionesco jpg jpeg

Ce v-ați propus cu această colecție?

Încă din start ne-am propus să aducem marile personalități române din diverse zone culturale în fața publicului larg, într-o formă inedită, ca personaje de romane scrise de cei mai talentați tineri prozatori români contemporani. Ne dorim foarte mult ca toți cei care citesc cărțile din serie să aibă parte deopotrivă de literatură de bună calitate și de biografii care să respecte cît se poate de bine parcursul vieții personalităților. Biografiile romanțate cu siguranță nu sînt un concept nou în lumea editorială internațională (Stefan Zweig, Philippa Gregory sau Irving Stone sînt doar cîțiva scriitori care au abordat cu mare succes genul) și nici măcar pe piața românească, iar noi ne dorim să dezvoltăm proiectul pînă în punctul în care, împreună, aceste cărți vor putea oferi o imagine de ansamblu a culturii române. Asta și pentru că mulți dintre oamenii despre care se scrie s-au întîlnit de-a lungul vieții, au fost prieteni sau adversari, au lucrat împreună ori chiar s-au iubit și, astfel, un personaj secundar din unele volume devine la un moment dat personaj principal și, prin urmare, povestea lui poate fi citită din mai multe perspective.

S-au strîns deja cîteva titluri, cîte estimați că o să aveți?

S-au adunat deja șapte titluri și foarte curînd va apărea pe piață încă unul. De asemenea, sînt mai multe cărți în faza de proiect sau de documentare. În acest moment seria este una deschisă, nu s-a stabilit un număr limitat de volume. Vor continua să apară pe termen lung, atît timp cît vor fi un public interesat de ele, scriitori dispuși să le scrie și personalități române despre care încă nu s-a scris.

p9 copertasteinhardt jpg jpeg

Care a fost impactul pe piață, dacă ar fi să le comparați cu alte cărți semnate de autori români de azi?

Pînă în prezent pot spune fără dubii că biografiile apărute au fost un succes. Cărțile din serie au avut un tiraj peste media cărților de literatură română și pentru primele patru a fost nevoie de o suplimentare a tirajului. Deci fiecare carte din serie trece mult peste media de vînzări pe literatură română. Era de așteptat să se întîmple așa, deoarece, pe lîngă cititorii constanți de literatură română, cărțile atrag și oameni interesați de biografii sau chiar de una sau mai multe dintre personalitățile devenite personaje. În plus, sînt sigur că cei care nu citeau decît puțină literatură română contemporană (sau deloc) și deschid biografiile romanțate din diferite motive vor descoperi scriitori români foarte talentați din noul val și poate vor dori să vadă și ce altceva au mai scris.

Mi-am dat seama, vorbind cu unul dintre tinerii care citiseră Caragiale. Scrisoarea pierdută a lui Bogdan-Alexandru Stănescu, că rămăsese destul de confuz. Nu era sigur dacă scrisoarea aceea din carte chiar fusese scrisă de Caragiale sau nu. Și asta, desigur, pentru că noțiunea de scriitor contemporan nu prea există (cu unele excepții, desigur) în imaginarul elevilor români. Așadar, există acest pericol să nu se înțeleagă care e miza proiectului? Cum întîlnirea dintre un clasic și un contemporan e o ficțiune, de fapt?

Bineînțeles că pericolul există și este aproape imposibil să îl eliminăm în totalitate. Pe lîngă numele seriei, ales special pentru a elimina confuzia, încercăm atît noi, cei din editură, cît și scriitorii înșiși să explicăm de fiecare dată cînd avem ocazia că nu sînt biografii clasice, ba dimpotrivă, una dintre cerințele seriei este ca fiecare carte să se îndepărteze cît mai mult de stilul academic și să se apropie cît mai mult de literatură, de roman. Pe de altă parte, ele au o latură puternică de non-ficțiune, deoarece una dintre reguli este ca scriitorul să nu se abată de la reperele cunoscute ale vieții personalității, să nu ficționalizeze efectiv biografia, fiecare dintre ei documentîndu-se temeinic. Însă fundalul pe care se desfășoară povestea, dialogurile, părțile obscure din viața personalității, pentru care nu există date, sînt atinse, inevitabil, de ficțiune și acesta este și motivul pentru care cărțile din serie vor fi scrise doar de scriitori, și nu de specialiști (din zona istoriei literare, artelor plastice, muzicologiei etc.). În definitiv, și cititorii trebuie să discearnă între ficțiune și realitate și sînt sigur că, pe măsură ce biografiile romanțate își vor face loc în preferințele lor, toate confuziile se vor disipa.

Ați primit vreo „reclamație” în acest sens? Ce argumente o să folosiți în „apărarea” colecției, dacă cineva va pica vreun examen din cauza asta, că va lua drept „istorie literară” o biografie romanțată?

Adevărul este că am primit mult mai puține reclamații în acest sens decît mă așteptam. Și, în general, s-a întîmplat cînd tocmai specialiști din diverse domenii au trecut cu ușurință peste titlul seriei și au analizat romanele ca și cum ar fi lucrări de specialitate. Apoi, mai sînt zonele obscure, menționate mai sus, din viețile personalităților, iar acolo, bineînțeles, s-a mers pe ficționalizare și pe viziunea și opinia scriitorului, care pot fi sau nu corecte vizavi de ce s-a întîmplat în realitate. Ei, s-a mai întîmplat să fie cititori cu o viziune sau o opinie diferite.

Cît despre studentul care pică un examen pentru că a făcut o confuzie (pe care, totuși, dată fiind treapta educațională pe care se află, nu ar trebui să o facă), în primul rînd, zic eu, nu ar fi trebuit să se abată de la bibliografia de examen dată de profesor. În momentul în care alegi în scopuri academice o operă literară, fără să poți discerne ce e realitate și ce e ficțiune, în detrimentul unei lucrări academice, îți asumi un mare risc. Cum fac și cei care se pregătesc de proba de română de la Bac uitîndu-se la filme, în loc să citească cărțile.

p9 copertacioran jpg jpeg

Dacă v-ați apuca de scris, cu ce personaj v-ați petrece un timp ca să-i spuneți povestea?

Of, dacă aș avea talentul necesar, pe care nu cred că îl am, mi-ar plăcea să scriu despre mai mulți. De mult aștept să scrie altcineva, de exemplu, despre Bogdan Petriceicu Hasdeu, ce roman ar ieși din viața lui! La fel, Tonitza (despre care chiar va scrie cineva la un moment dat, e în proiect). Un alt roman biografic minunat cred că ar fi cel al lui Zavaidoc. Sînt, cum am spus, mulți despre care sper să scrie alții, dar, dacă aș putea, despre care aș scrie și eu.

Ce e trecut în „brief-ul” pentru autori?

Pe scurt, în primul rînd numărul maxim de semne, deoarece încercăm să le menținem pe toate într-un număr rezonabil de pagini (200-350 de pagini), apoi faptul că, deși forma romanului este la discreția scriitorului, datele cunoscute nu trebuie sub nici o formă alterate. De asemenea, punem mare preț pe documentare și de aceea la final trebuie să existe o bibliografie, într-o formă sau alta. Nu în ultimul rînd, menționez că, deși titlul e fix (numele personalității) în toată colecția, subtitlul aparține întotdeauna autorului. Și, desigur, foarte important, condițiile contractuale. Apoi rămînem în contact pînă pleacă în tipar cartea, pentru a rezolva orice probleme sau nelămuriri care apar pe parcurs.

Dacă ar fi să protesteze vreunul dintre personaje, care credeți că ar fi acela? Dar cel mai mulțumit? Și de ce?

Întrebarea aduce foarte mult a „care biografie ți-a plăcut cel mai mult”, iar la asta nu aș putea răspunde. Însă, dacă ar fi să îmi dau cu părerea efectiv despre personaje, cred că nemulțumiți ar fi cei care nu au suportat în timpul vieții biografiile (și sînt destui, însă sper totuși că nu ar protesta, dată fiind partea romanțată a biografiei). Cele mai mulțumite personaje? Greu de spus. Poate fi oricare (chiar și cei care nu suportau biografiile), pot fi toate sau nici unul. În acest caz particular, cred că e mai important să fie mulțumit cititorul.

p9 copertaluchian jpg jpeg

Ce urmează în colecție?

Tocmai a apărut cea mai nouă biografie romanțată, Cioran de Andrei Crăciun, și foarte curînd trebuie să iasă din tipar Luchian de Veronica D. Niculescu. Și luăm o pauză pînă cel puțin la toamnă, fiindcă mai sînt multe cărți în lucru, dar în faze incipiente sau chiar de documentare. Pot să spun că vor mai apărea în viitorul destul de apropiat (sau mai îndepărtat) biografii romanțate pentru Marin Preda, Urmuz, Cantemir, Tonitza, Sofia Nădejde, Saligny, Hortensia Papadat-Bengescu sau Bacovia (și alții), dar nu vă spun acum și cine le vor scrie, pentru că unii s-ar putea răzgîndi între timp.

interviu de Ana Maria SANDU

1038 15 cop2 jpg
Levitația electromagnetică în tesseract
Eul de scriitor ratat apreciază această fragmentare din care se alcătuiește întregul: „Nu cred în cărți, cred în pagini, în fraze, în rînduri“.
p 22 Katherine Pangonis jpg
Fenicienii, oamenii purpurii
În unele contexte, fenicianismul și renașterea interesului pentru trecutul fenician al Libanului nu reprezintă decît o reacție rasistă la panarabism.
1035 15 coperta jpg
Sculptînd în timp
Există însă şi o altă cale de unire a materialului cinematografic, în care esenţială este dezvăluirea logicii în ceea ce privește modul de a gîndi al oamenilor.
foto 1 back stages jpg
1033 15 Iulia Lumanare copy (5) jpg
„Ne vom opri mereu la ceea ce ne este familiar” – interviu cu actrița Iulia LUMÂNARE
„Timpul a fost comprimat, și asta este, poate, cel mai dificil aspect al scenariului, deci al poveștii.”
1033 23 Foto Iulian Popa jpg
„Scriu ce văd în jurul meu, ca și cum aș fi în mijlocul acțiunii, dar invizibil“ – interviu cu Iulian POPA
„Un chimist, un om cu educație științifică, dar care are o abordare total neștiințifică, bazată pe percepții senzoriale.”
p 23 Passivité courtoise, 1930 jpg
Victor Brauner – Sfîrșitul și începutul
Opera lui îl face să meargă înainte mai degrabă decît o face el.
1031 15 Strøksnes, Morten Photo Cathrine Strøm webp
image png
Hotarul nevăzut al pictorului – expoziție aniversară Mihail Gavril* –
Lucrările prezente în expoziția de la Palatul Parlamentului, Sala „Brâncuși”, au o tematică ce aparține zonei sacrului.
1028 15 charlotte higgins miturile grecesti jpg
Miturile grecești repovestire din perspectivă feminină
Acestea sînt cîteva dintre personajele care controlează multe dintre narațiunile incluse în această carte.
1027 15 ёGoodlife Photography jpeg
p 22   Expoziția Victor Brauner jpg
Culoarea Artei
„Important e ce se vede.” Da, toți știm asta. Dar dacă v-aș spune că la fel de important e ce nu se vede?
1026 15 Calin Pop cu Nicu Covaci2 jpg
Rock, opoziție și represiune – Phoenix & Celelalte Cuvinte –
Spre deosebire de Phoenix, Celelalte Cuvinte nu au luat vreodată în considerație fuga din România comunistă.
DoinaLemny jpg
1025 22 Mario Martone  jpg
„Și cinematograful e un joc cu reguli” – interviu cu regizorul Mario MARTONE
„Atunci cînd regizez un film după un roman, nu mă interesează să pun în scenă doar povestea personajelor, ci și vocea scriitorului.“
1024 15 ABRA, Costinesti, anii 80 jpg
Unde sînt rockerii de odinioară?
„Toți am simțit că nici un zid nu ne va mai ține despărțiți vreodată”, avea să-și amintească ani mai tîrziu unul dintre cei prezenți la eveniment.
1023 15 Abziehbild  Unapplied Arts, 2023, Arsmonitor jpg
Lumea artei – elitism non-profit sau marginal pentru profit –
Și se încearcă același lucru de către artist-run-space-urile din Casa Presei.
1022 15 Marian Crișan jpeg
„Cînd ai în film un texan călare, inevitabil te gîndești și la western” – interviu cu regizorul Marian CRIȘAN –
Ca surse de inspirație au fost compozițiile lui George Enescu și Eugen Doga, în special albumul lui Echoes of the East.
10 pentru Rushdie jpeg
Dacă pacea ar fi un premiu
Cu toate acestea, am să mă întorc acasă cu acest premiu pentru pace.
Taifas 3 png
Cineaști balcanici la Taifas – anchetă –
Pentru că sînteți o revistă românească, iar el este pentru mine cel mai interesant regizor român al momentului.
1020 15 Andrei Tanase jpg
1020 15 1 jpg
Un tip de încordare
Artistul propune un storyboard neconvențional prin plasarea privitorului într-un spațiu definit vizual prin contraste.
1019 15 Foto Cristian Sutu jpg
1018 16 foto Ariana Serban jpg
„Literatura. Arie protejată” – interviu cu Robert ȘERBAN
„Am căutat, an de an, să identificăm cîte o temă, care să nu eludeze actualitatea și realitatea.”

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.