Plaja de carte

8 septembrie 2013
Plaja de carte jpeg

(apărut în Dilemateca, anul VIII, nr. 87, august 2013)

Povesteam, în ultimul articol, că cititul pe plajă poate dăuna grav nervilor, dacă nu e făcut pe plaja potrivită. Adică una destinată cititorilor. Aveam să găsesc un asemenea colţ de plajă chiar pe litoralul românesc, mai exact la Vama Veche, unde de cîteva luni a apărut, direct pe plajă, o bibliotecă - un refugiu nesperat de gălăgia estivală. Cei care au avut această idee sînt doi tineri bucureşteni - Anda Runtag şi Adrian Gurlea.
Am întrebat-o pe Anda Runtag, pe scurt, de ce acest proiect şi de unde ideea.
"Pentru că, de obicei, ţi se termină cartea în mijlocul concediului, sau o uiţi în cameră şi e greu să ajungi înapoi după ea. Sau pur şi simplu uiţi să iei o carte cu tine. Şi, mai ales, pentru că era din ce în ce mai greu să găseşti un loc unde să te simţi bine la mare, unde să uiţi de probleme şi să reuşeşti să te relaxezi cu adevărat. Aşa că ne-am gîndit să nu cedăm în faţa celor care ne ocupă spaţiul, ci să încercăm să "luptăm" cu aceleaşi arme. Aşa că am inventat Plaja de carte."
Despre cum s-a derulat proiectul, cît timp le-a luat şi cine le-au fost partenerii, Anda Runtag povesteşte că "s-a construit, de fapt, foarte repede. Pentru că ideea a apărut tîrziu - la începutul lunii aprilie, a trebuit să ne mişcăm extrem de repede, cu toate detaliile tehnice. Cînd am participat la licitaţia de la Apele Române, pentru concesionarea plajei, cei de acolo au spus că sîntem "nebunii ăia cu biblioteca". Nu au crezut că vom reuşi să o facem. Acum ne vizitează cu mare plăcere."
Despre bibliotecă mai aflu că iniţial "s-a vrut a fi construită din donaţii, dar cum în primele zece zile am primit zece cărţi de la prieteni foarte apropiaţi, am încercat să găsim o editură sau o librărie care să ne devină partener. Din fericire, cei de la Editura Litera au fost foarte deschişi şi acum avem mai mult de 300 de titluri din colecţii foarte variate."
Pe lîngă rolul de bibliotecă, mi se spune că Plaja de carte înseamnă şi un proiect "educativ-cultural complex, în cadrul căruia vom avea piese de teatru, expoziţii şi workshop-uri. De exemplu, spectacolul de teatru din 24 august - susţinut de Cristi Iacob, Ilinca Goia, Gabi Iacob şi Valentin Bichir."
Întreb cum "funcţionează" o asemenea bibliotecă de plajă. Există taxe, abonamente, există sancţiuni pentru nepredarea cărţilor?
"Biblioteca funcţionează în cel mai simplu mod posibil. Vii, te uiţi prin rafturi şi alegi ce vrei să citeşti. Completezi o fişă cu numele, numărul de telefon şi adresa de e-mail, semnezi, după care eşti liber să ieşi în cea mai mare sală de lectură!"
Despre taxe mi se spune că nu se plăteşte nimic, nu trebuie lăsat buletin, "îi credem pe oameni pe cuvînt că ne dau numărul de telefon adevărat. Am avut cîţiva care au plecat cu cărţile şi nu au lăsat un număr de telefon real, dar puţini. Îmi place să cred că au făcut-o pentru că şi-au dorit cartea respectivă foarte tare şi nu o puteau avea altfel."
Despre cărţile preferate, cel mai des cerute... "nu există o regulă. Avem cărţi de la Nichita Stănescu sau Minulescu pînă la Sandra Brown, şi vă spun sincer că s-au citit şi unele, şi altele. Poate că cele de dezvoltare personală au ceva mai mult succes din cauză că nu au un fir narativ şi, dacă nu termini cartea, nu rămîi cu o curiozitate maximă legată de final..."
Şi, legat de plăcerile lecturii pe plajă, o întreb pe Anda Runtag ce carte îi vine să citească pe şezlong, cu marea în urechi? Îmi răspunde, zîmbind: "eu am citit pînă acum cărţi cu dragoni şi zîne. Dar eu sînt la muncă, nu în concediu. Cînd am să fiu eu în concediu, am o listă lungă pe care aş vrea să o aduc cît mai aproape de final: Fata cu picioarele de sticlă, Cînd Dumnezeu era iepure, Clopotele... aş vrea să recitesc Adam şi Eva a lui Rebreanu şi mai am şi un ghid despre "Cîini fericiţi". Şi asta, din ce îmi amintesc fără să le văd!"
Cum cei doi au închiriat Plaja de carte pe o perioadă de zece ani, nu mă pot abţine să nu o întreb dacă ea crede că peste zece ani vor mai fi cititori dornici să răsfoiască pagini reale de carte, sau totul va deveni online?
"Eu cred că vor exista în continuare cărţi, chiar şi peste zece ani. Cu siguranţă vor fi foarte multe online, dar măcar aici va mai exista plăcerea de a răsfoi o carte, va fi chiar cool să citeşti o carte adevărată. Spun asta pentru că singurele titluri pe care nu le notăm sînt cărţile pentru copii, pentru că ei vin din jumătate în jumătate de oră să-şi mai ia încă o carte. Am avut concursuri cu cine citeşte cele mai multe cărţi într-o zi, copii mai mari care le citeau celor mai mici, citit sincron (avem mai multe exemplare din acelaşi titlu şi citea fiecare din cartea lui, în acelaşi timp), şi multe mulţumiri din partea părinţilor, care de obicei au probleme în a-şi convinge copiii să citească.
Dar aici, la bibliotecă, fiecare dintre ei a descoperit plăcerea cititului. Şi, sper, sincer, că vor rămîne cu această plăcere pe care o vor repeta în fiecare an din următorii 9, pe Plaja de carte."

ASTALOŞ 1933 2014 jpeg
ASTALOŞ 1933-2014
A murit Astaloş. Vestea a venit într-o dimineaţă. Înainte şi după alte morţi. Sîntem înconjuraţi de morţi. Ca şi cum viaţa ar fi o subversiune.
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză jpeg
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză
Alain Finkielkraut (născut în 1949) a intrat, din ziua de 10 aprilie 2014, în rîndul nemuritorilor. Cărţile sale compun o lamentaţie antimodernă punctată de accente de revoltă împotriva unor evoluţii pe care individul nu le controlează. Transformările suferite de identitatea franceză sub impactul hipermodernităţii şi al imigraţiei constituie substanţa ultimului volum publicat, L'identité malheureuse, Editions Stock, Paris, 2013.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
Tenebrele limbii şi literaturii române
Eugeni şi Mihu sînt doi liceeni harnici, cuminţi şi frumoşi; ei provin din două familii harnice, cuminţi şi frumoase, dar părinţii fetei se opun iubirii lor. Fata decide să se sinucidă amîndoi, deodată, bînd vitriol, pe care l-a cumpărat deja, de la farmacie.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
O lecţie de patriotism
În general, socotesc că nu e bine să te joci cu cele sfinte - aşa că am ezitat la titlul de mai sus. Dar, cum să numeşti altfel o carte scrisă de un profesor universitar (...) carele însuşi despre sine scrie, pe coperta a patra, că, în fiinţa sa, "omul de ştiinţă a fost permanent dublat de cel ce a făcut din slujirea neamului său ceea ce sfinţii fac din slujirea lui Dumnezeu...
Pop Yoga jpeg
Pop Yoga
O sinteză originală este cartea lui Pacôme Thiellement Pop Yoga, Sonatine Editions, Paris, 2013.
Mioritiquement notre jpeg
Mioritiquement notre
De veacuri învăţăm la şcoală că "Românul s-a născut creştin", "Românul s-a născut poet" şi "Românul e francofon prin tradiţie".
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei jpeg
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei
Karl-Markus Gauß (Salzburg), n. 1954, din 1991 redactor-şef al prestigioasei reviste de cultură Literatur und Kritik, cunoscut critic literar, scriitor şi eseist austriac, laureat al unor importante premii literare austriece şi europene(...)
Tehnodrom 2013 jpeg
Tehnodrom 2013
Ca la orice final de an, e vremea unei rememorări: ce am descoperit, ce am accesat şi ce am criticat în Tehnodrom.
Străinii care au făcut Franţa jpeg
Străinii care au făcut Franţa
Numeroşi sînt străinii care, în ultimele două secole, au lăsat urme durabile în cultura Franţei. Dictionnaire des étrangers qui ont fait la France/Dicţionarul străinilor care au făcut Franţa, Editura Robert Laffont, 2013, 956 pagini, redactat de un colectiv de autori sub direcţia lui Pascal Ory, profesor de istorie la Sorbona, depune mărturie în acest sens.
Tehnodrom 2013 jpeg
echitate şi ebook
În Statele Unite, a început un scandal din cauza ediţiilor digitale şi a prezenţei lor în biblioteci. Marii editori acuză bibliotecile de "socialism" şi le impun preţuri mult mai mari la achiziţia acestor ediţii, cu 150% pînă la 500% mai scumpe decît în cazul utilizatorilor privaţi. Mai mult, editorii adesea limitează numărul de citiri ale unui exemplar. Cartea nu se mai află în proprietatea bibliotecii care o punea la dispoziţie publicului.
Andra Cărbunaru   PR, Librăria Bastilia jpeg
Andra Cărbunaru - PR, Librăria Bastilia
(apărut în Dilemateca, anul VIII, nr. 89, octombrie 2013)
Arta contemporană la Veneţia  Între enciclopedic şi eclectic jpeg
Arta contemporană la Veneţia. Între enciclopedic şi eclectic
Veneţia, oraş suprasaturat de artă, găzduieşte la fiecare doi ani o vastă expoziţie de artă contemporană. Un fel de tur de orizont al creaţiei imediate. Anul acesta, organizatorii au ales drept temă - sau principiu coagulant - "cunoaşterea enciclopedică".
Un colţ de lume jpeg
Un colţ de lume
În Tire am mai descoperit o comoară: aşezată în mijlocul unei grădini exotice, stăpînă a multor veacuri, adăpost literar al multor erudiţi, Biblioteca "Necip Paşa" este unul dintre cele mai importante centre ale vieţii culturale. Atît ale oraşului, cît şi ale Turciei.
Ce aţi amîna(t) să faceţi în viaţă? jpeg
Ce-aţi amîna(t) să faceţi în viaţă?
Răspund: Gabriela ADAMEŞTEANU • Dumitru CRUDU • Andrei DÓSA • Ştefan MANASIA • Marin MĂLAICU-HONDRARI • Anatol MORARU • Cezar PAUL-BĂDESCU • Andrei POGORILOWSKI • Ana Maria SANDU • V. LEAC
Bucovina   schiţe literare  Unde a fost de fapt „Mica Vienă“ jpeg
Bucovina - schiţe literare. Unde a fost de fapt „Mica Vienă“
Un pămînt slav era Bucovina în Evul Mediu. Mai tîrziu, parte a voievodatului moldav. Numele ei provine din germanul Buchenland (Ţara fagilor). În 1774, acest ţinut, lăsat în voia naturii lui sălbatice, a fost ocupat de austrieci, care s-au pus pe treabă: au cultivat ţara şi oamenii ei.
Gloria unui solitar jpeg
Gloria unui solitar
Este bine totuşi de ştiut că, înainte de-a fi orice altceva, Guénon a fost matematician. Principiile calculului infinitezimal, o lucrare de tinereţe, publicată abia în 1946, arată interesul primordial al ezoteristului faţă de matematică.
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“ jpeg
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“
Este profesor de filozofie, eseist, dramaturg, romancier, filozof de consum cu discurs metafizic. Este un salvator de idei şi un demolator de concepte. E un "băiat rău". Ţine lecţii de filozofie unde te-aştepţi mai puţin: prin penitenciare, birturi, aziluri de bătrîni, case de nebuni, parcuri. E slobod la gură şi la minte.
Tehnodrom 2013 jpeg
Internetul şi protestele la români
Cine s-ar fi aşteptat ca, pentru prima dată în istorie, la un eveniment să participe mai mulţi oameni decît cei care s-au anunţat pe Facebook? ?i nu o singură dată, ci de două ori. Dacă nu plouă, şi a treia duminică probabil va fi la fel. (Articolul e scris după al doilea mare marş pentru salvarea Roşiei Montane, din 15 septembrie 2013.)
Gloria unui solitar jpeg
Iezechiel, autor ştiinţifico-fantastic
Profetul Iezechiel, figură din toate punctele de vedere excentrică, face excepţie de la regula invizibilităţii.
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“ jpeg
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“
Andreea Răsuceanu este dr. în filologie al Universităţii din Bucureşti cu lucrarea Mahalaua Mîntulesei, drumul către modernitate (2009). Cea mai recentă lucrare, Bucureştiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară, are la bază cercetările întreprinse în perioada 2010-2013 în cadrul CESI şi Université Sorbonne nouvelle Paris 3 (programul "Vers une géographie littéraire").
Noutăţile toamnei jpeg
Noutăţile toamnei
Răspund: Laura ALBULESCU (ART) • Lidia BODEA (Humanitas) • Denisa COMĂNESCU (Humanitas Fiction) • UN CRISTIAN (Casa de pariuri literare) • Oana DUMITRU (Vellant) • Dana MOROIU (Baroque Books & Arts) • Angela NAGHI (Publica) • Ştefania NALBANT (Curtea Veche) • Bogdan-Alexandru STĂNESCU (Polirom) • Livia SZASZ (Corint/Leda)
Mario De Mezzo   CEO, Editura ALL jpeg
Mario De Mezzo - CEO, Editura ALL
Preşedintele Asociaţiei Casa de Cultură (şi CEO al grupului editorial ALL) Mario De Mezzo a vrut să omagieze cu acest premiu un autor şi mai ales un redactor al editurii sale, pe Augustin Frăţilă, plecat acum cîţiva ani dintre noi.
 La Batthyaneum jpeg
La Batthyaneum
Cînd am ajuns la Alba Iulia, mi s-a spus: trebuie să vezi Batthyaneum-ul - mai degrabă un sanctuar de carte rară decît o bibliotecă.
Scandal, skándalon jpeg
Scandal, skándalon
Cum Iacov cu îngerul, omul cu dicţionarul: pînă dimineaţa. Termenul grecesc skándalon provine din skándalethron, suportul momelii într-o cursă - băţul în care e înfiptă carnea de focă pentru a prinde în cursă urşii polari, de pildă, dar nu carnea însăşi; [...]

Parteneri

alexandru mitrita fb u craiova jpg
farmer 8294716 1280 jpg
Cât câștigă românii care lucrează la cules de căpșune și sparanghel în Germania. Motivul pentru care fermierii se tem de mărirea salariilor
Românii, tot mai căutați de fermierii germani. Salariile mari și lipsa muncitorilor pun presiune pe agricultura din Germania.
spalat haine webp
Cele două zile în care se spală rufe în Săptămâna Luminată. Care este regula după care să te ghidezi
Săptămâna Luminată, cea care urmează Învierii Domnului, este marcată de sărbători reliogioase și, deci, și de interdicții de a desfășura diverse activități în gospodărie. Doar două zile sunt exceptate.
slabit   weight loss g43c5fd872 1280 jpg
„Skinny talk” sau slăbitul extrem. Cum a devenit TikTok o fabrică de complexe pentru unii adolescenți
Un nou trend face ravagii în rândul adolescenților prezenți pe TikTok: fenomenul „skinny talk”. Nu e vorba doar despre diete sau stil de viață sănătos, ci despre un cult digital al subțirimii extreme care riscă să transforme rețelele sociale într-un teren minat pentru sănătatea mintală a tinerilor.
Horoscop 22 28 aprilie, Shutterstock jpg
Horoscop săptămâna 22-28 aprilie. Balanțele caută împăcarea, iar Săgetătorii fac planuri importante
În săptămâna 22-28 aprilie, astrele îndeamnă la prudență și meditație, deoarece influențele cosmice creează un context favorabil introspecției, dar iată ce te așteaptă în funcție de zodie!
avion delta air lines orlando foto x jpg
Incendiu la motorul unui avion pe aeroportul din Orlando, SUA: Aproape 300 de pasageri au fost evacuați de urgență
Un avion al companiei Delta Air Lines, cu aproape 300 de persoane la bord, a fost cuprins de un incendiu la motor, luni, 21 aprilie, chiar înainte de decolare.
image jpeg
Horoscop primavara FOTO Shutterstock jpg
Horoscop marți, 22 aprilie. Taurii trebuie să-şi modifice rutina, iar Leii îşi fac planuri de afaceri
Schimbări majore după sărbătorile pascale pentru nativii din două zodii. Lorina, astrologul Click!, ştie ce le-au pregătit astrele pentru ziua de 22 aprilie tuturor celor 12 semne zodiacale.
cardinali capela sixtina
Game of Thrones la Vatican. Se anunță un conclav „dificil”. „Odată ce spiritul libertății a fost eliberat, nu mai poate fi băgat la loc în sticlă”
Moartea Papei Francisc a lăsat Biserica Catolică într-un vid de putere, iar acum, între zidurile unde se află Capela Sistină se pregătește un adevărat Conclav al secolului – un spectacol de simbolism, intrigi și decizii care vor modela viitorul a peste un miliard de credincioși.