Pe urmele lui Brâncuşi

22 noiembrie 2013
Arta contemporană la Veneţia  Între enciclopedic şi eclectic jpeg

(apărut în Dilemateca, anul VIII, nr. 88, septembrie 2013)

Serge Fauchereau este autorul unui număr impresionant de studii de istorie literară şi monografii consacrate unor artişti moderni şi contemporani. Animat de un temperament de explorator şi preocupat să facă dreptate unor fenomene sau teritorii ignorate, scrie despre avangardele europene, dar se interesează în egală măsură de "pictorii revoluţionari mexicani", de modernismul scandinav, de artele plastice din Polonia, România sau din Ţările Baltice. Introduce în Franţa poezia americană contemporană prin antologia 41 poètes américains d'aujourd'hui (1970), care, tradusă şi editată în româneşte cu titlul Introducere în poezia americană (1974), a influenţat decisiv orientarea poeţilor optzecişti. Sur les pas de Brancusi. De Tîrgu Jiu à Philadelphie, via l'impasse Ronsin, Editura Hermann, 2013 (prima ediţie, 1995, Cercle d'art), prezentată de autor ca un jurnal de călătorie sub semnul lui Brâncuşi, combate cu argumente judicioase o serie de clişee persistente, stabilite de-a lungul vremii în legătură cu opera şi personalitatea artistului.

Brâncuşi - profet în ţara lui?

Opera lui Brâncuşi a inspirat de aproape un secol un număr impresionant de comentarii, analize, studii, monografii. Fără a lăsa deoparte contribuţiile devenite referinţe inconturnabile semnate de Friederich Teja Bach, Carola Giedion Welcker, Sidney Geist şi, mai recent, Margit Rowell, o atenţie specială merită cele care şi-au asumat rolul aparent modest, aparent nespectaculos, de documentare riguroasă asupra genezei şi evoluţiei operelor, dar şi a biografiei artistului, a relaţiilor sale complexe cu artele şi cu artiştii pe care i-a cunoscut. Intră în această categorie Brâncuşi în România de Barbu Brezianu (1974, 1976, 2006, ultima la Editura All), document de referinţă pentru domeniul enunţat în titlu, Brancusi de Pontus Hulten, Natalia Dumitresco, Alexandre Istrati (Flammarion, 1986), cea mai completă contribuţie documentară. Volumul din 2003, La Dation Brancusi, dessins et archives, publicat de Centrul Pompidou şi îngrijit de Marielle Tabart şi Doina Lemny, pune în circuitul public arhivele aflate anterior în posesia moştenitorilor. El a furnizat substanţa cărţii Brâncuşi inedit. Însemnări şi corespondenţă românească, ediţie de Doina Lemny şi Cristian-Robert Velescu (Humanitas, 2004). În aceeaşi categorie pot fi incluse Les Cahiers de l'atelier Brancusi editate de Centrul Pompidou şi coordonate de Marielle Tabart şi Doina Lemny - 7 volume publicate, fiecare în parte tratînd monografic şi cvasi-exhaustiv una din operele sculptorului, cu diferitele ei variante.
Serge Fauchereau, cum anunţă încă din titlu şi cum precizează în notele preliminare, publică un fel de jurnal ţinut pe timpul şederii în România, în iulie şi august 1994, completat cu note şi reflecţii după o nouă vizită în cartierul Montparnasse şi consultarea unora din cărţile scrise anterior despre Brâncuşi. "Această carte - ne previne autorul - nu e chiar o monografie Brâncuşi; este mai curînd relatarea unui periplu în România şi la Paris în locuri văzute prin prisma unei pasiuni, aceea a sculpturii. Bazată pe o experienţă trăită, cartea înregistrează toate solicitările întîlnirilor şi coincidenţelor formale sau tematice, sfidînd ideile primite asupra personalităţii şi operei sculptorului. Ea propune mai multe întrebări decît posibile răspunsuri."
În România, Serge Fauchereau merge, bineînţeles, la Tîrgu Jiu şi în satele din Oltenia, la mănăstirile Horezu, Tismana, Putna şi Bistriţa, Voroneţ şi Humor, vizitează muzeele de artă din Bucureşti şi Cluj, din Craiova, Oradea şi Chişinău, îl interesează Muzeul de arheologie din Constanţa şi cel de etnografie din Tulcea, Muzeul satului din Bucureşti şi Muzeul lemnului de la Cîmpulung Moldovenesc, atent la formele şi manifestările intrate în orizontul culturii române şi la posibilele asocieri cu opera sculptorului. Menţionează întîlnirile şi discuţiile cu scriitori şi intelectuali români, Ion Pop şi Aurel Rău la Cluj, Gellu Naum la Comana, Gheorghe Crăciun şi Alexandru Muşina la Braşov, Mircea Tomuş la Sibiu, Barbu Brezianu, Dan Hăulică şi Eugen Simion. De altfel, Serge Fauchereau introduce în sistemul său de referinţe un număr important de autori români, din ţară sau stabiliţi în străinătate: V.G. Paleolog, Petru Comarnescu, Mircea Eliade, Matila Ghyka, Perpessicius, Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Ion Barbu, Ştefan şi Sorana Georgescu-Gorjan, Constantin Noica, Dan Grigorescu, Ion Pogorilovschi şi Constantin Prut.
Brâncuşi - profet în ţara lui? S-ar putea spune, ţinînd cont de primirea entuziastă de care s-a bucurat în mediile avangardiste. Cu ocazia expoziţiei internaţionale din 1924, revista Contimporanul i-a consacrat un număr special, Marcel Iancu, Ion Vinea, Ilarie Voronca, Saşa Pană au scris cu admiraţie despre el, Maxy compune un tablou în manieră constructivistă în care portretul artistului este înconjurat de mai multe opere ale sale, Fondane îi consacră un eseu în franceză, Jacques Herold, Victor Brauner şi Tristan Tzara îl frecventează la Paris. Pe de altă parte, Brâncuşi are posibilitatea de a realiza în România un proiect major la care a lucrat timp de mai multe decenii, Coloana fără sfîrşit. Intenţia lui de a ridica un asemenea monument la Chicago, aşadar în ţara care i-a adus consacrarea internaţională şi unde a avut primii colecţionari de anvergură, nu s-a putut materializa. Complexul de la Tîrgu Jiu, care include Coloana fără sfîrşit şi Masa tăcerii, rămîne deci cel mai aproape de ambiţiile lui.

Cioban din Carpaţi şi campion al avangardelor

Serge Fauchereau distinge, în linii mari, în exegeza consacrată lui Brâncuşi, două tendinţe responsabile în egală măsură de vehicularea unor clişee reducţioniste. Critica "folclorică" (folkloriste în franceză, cu o apăsată tentă ironică) stabileşte o filiaţie directă între opera lui Brâncuşi şi universul culturii populare, în special olteneşti. Critica "avangardistă" orientează cercetarea către arta neagră şi modernistă. Această a doua tendinţă este explicabilă prin proximitatea lui Brâncuşi de mediile avangardiste. Introducînd "artele primitive" în spaţiul culturii occidentale, avangardele puneau în aplicare programul revoluţionar de răsturnare a valorilor stabilite şi de explorare a unor limbaje eliberate de constrîngerile raţionale. Suprarealismul credea că actului creaţiei i se poate restitui capacitatea de intervenţie asupra realului, proprie magiei. Statuetele şi măştile provenite din Africa, Oceania şi cele două Americi, omologate ca artă în Occident, sînt, de fapt, objets d'envoûtement cu virtuţi operaţionale. Pe această latură, Brâncuşi poate fi apropiat de practica artizanilor anonimi din culturile primitive. El chiar îi declara sculptorului Emile Gilioli (citat de Serge Fauchereau) că sculptura bună are darul de a vindeca. Mentalitate magică sau o metaforă pentru funcţia de catharsis a artei? În însemnările manuscrise rămase de la el - scrise cu o ortografie aproximativă sau de-a dreptul fantezistă (dovada puţinului interes purtat acestui limbaj şi convenţiilor sale) -, Brâncuşi propune pentru arta lui cuvîntul beaunheur. Invenţie sau greşeală involuntară, vocabula reuneşte beau şi bonheur. Dintre cei care l-au frecventat pe Brâncuşi, Tristan Tzara şi Victor Brauner s-au interesat îndeaproape de artele primitive. Primul, încă din 1916, cînd introduce în manifestările de la Cabaret Voltaire sugestii din texte africane, malgaşe şi oceaniene. Tzara va compune o serie de poèmes nègres şi va scrie despre artele primitive mai multe texte reunite în volumul Découverte des arts premiers (Paris, Hazan, 2006, volum îngrijit de Marc Dachy). Victor Brauner se considera în rezonanţă cu mentalitatea primitivă. "Civilizaţiile m-au copiat, nu-i aşa?", spune într-un interviu la televiziunea franceză în legătură cu felul în care se raportează la acest fenomen. Adeptul unui tip de determinism magico-estetic, în toată opera sa (tablouri, desene, sculpturi, obiecte), Victor Brauner, împins de necesitatea de a se situa în continuitate cu sursele ancestrale, definită de el ca tropism totemic, lucrează la restaurarea comunicării dintre artă şi magie. Şi Tzara, şi Brauner au constituit colecţii personale de artă primitivă.
Clişeul lansat de aşa-zisa critică folclorică este "Brâncuşi - cioban din Carpaţi". Cu variantele "înţeleptul cioban din Carpaţi", "ţăranul din Carpaţi", "ţăranul român", el este repetat pînă la saţietate de Ionel Jianou în monografia Brancusi (Paris, Arted, 1963): "Pentru a înţelege opera aşa-zis inaccesibilă a lui Brâncuşi, trebuie plecat de la o constatare foarte simplă: el a fost şi a rămas toată viaţa un ţăran din Carpaţi." Preluat de Paul Morand, Jean Cassou şi mulţi alţii, acest clişeu, ca oricare altul, nu poate acoperi decît o realitate superficială, este de părere Serge Fauchereau: "Omul era simplu în comportament, în vestimentaţie, în obiceiuri, dar această imagine era înşelătoare, ca orice adevăr superficial. Am oarecari îndoieli asupra simplităţii fundamentale şi a culturii doar ţărăneşti a unui om înconjurat de Duchamp, Léger şi Erik Satie, care-i are ca vizitatori asidui pe Tristan Tzara, Ezra Pound şi Man Ray şi a cărui bibliotecă conţine poeme de Blaise Cendrars, tratate filozofice de Henri Bergson, opere matematice de Henri Poincaré, clasici greco-latini şi opera misticului tibetan Milarepa."
Absolutizarea criteriului identitar este un exces reducţionist ca oricare altul. În 1922, participînd la o moţiune colectivă în favoarea lui Tristan Tzara, căruia André Breton îi reproşase originea străină, Brâncuşi scria: "În artă nu există străini." Propoziţie devenită celebră şi care semnifică tocmai abolirea referinţei identitare. Răspunzînd în 1925 unui chestionar în care i se cerea, printre altele, naţionalitatea, Brâncuşi formula astfel: "Terrestre, humaine, espèce blanche". Brâncuşi anticipa gestul din 1948 al lui Victor Brauner, care, ameninţat cu expulzarea din Franţa pe motive identitare - evreu român -, şi-a construit un obiect apotropaic după modelul unui paşaport, numit de el Sésame Cryptographique. La rubrica Naţionalitate, artistul notează: "Subversive et boréale". Componenta ludică e evidentă la amîndoi, dar jocul e limbajul secund care convine expresivităţii artistice.
Cît priveşte sursele operei lui Brâncuşi, eventualele modele şi influenţe, eseistul francez preferă să vorbească despre motivaţie interioară, despre căutări formale, despre intersecţii, coincidenţe, întîlniri, reminiscenţe mai mult sau mai puţin conştiente. Serge Fauchereau respinge în egală măsură atît excesele recuperărilor intempestive (Paleolog, Jianou), cît şi pe acelea ale interpretărilor avangardist-universaliste. Tendinţa din urmă este ilustrată de Ezra Pound care, într-un text din 1952, explică de ce preferinţele lui au trecut de la Joyce la Brâncuşi: în timp ce romanul Ulise al lui Joyce reprezintă trecutul, fiind o operă de conotaţii bazată pe opere preexistente, opera lui Brâncuşi creează noutatea şi este orientată către viitor.
Brâncuşi este un artist modern. Dar modernitatea ia uneori căi ocolite şi imprevizibile, precum această izbucnire de forme primordiale în plină agitaţie avangardistă. Fiinţe, obiecte sau pur şi simplu "lucruri", aceste creaţii sînt tot atîtea abstracţiuni transpuse în materie. Ele se comportă ca şi cum ar fi cuvinte, silogisme, idei sau concepte. Forma este o stare de agregare a universului, în diversitatea manifestărilor sale, iar artistul este el însuşi o trăsătură de unire între timpul său şi izvoarele îndepărtate ale cunoaşterii. "Arta" - scrie Serge Fauchereau - "este asemenea unui iceberg: partea vizibilă este creaţia artistului; în profunzimi se află o copilărie, o lungă preistorie mai mult sau mai puţin confuză, mai mult sau mai puţin conştientă. Sub orice Jeune fille sophistiquée se află o Venus paleolitică."

* * *

Înainte de a ajunge la punctul terminus al periplului - Atelierul lui Brâncuşi, Opera Magna a artistului, reconstituit de statul francez în clădirea special amenajată de lîngă Centrul Pompidou -, autorul trece încă o dată prin cimitirul Montparnasse. Pînă la mormîntul lui Brâncuşi alte nume îi ies în cale: Ionesco între Littré şi Larousse, Soutine, Sartre, Simone de Beauvoir, Baudelaire şi Zadkine, Tzara, Beckett, Man Ray. La mai puţin de o sută de metri de mormîntul lui Brâncuşi - opera lui, Le Baiser, îmbrăţişarea eternă, ca depăşire a morţii prin iubire. Brâncuşi printre ai săi.

ASTALOŞ 1933 2014 jpeg
ASTALOŞ 1933-2014
A murit Astaloş. Vestea a venit într-o dimineaţă. Înainte şi după alte morţi. Sîntem înconjuraţi de morţi. Ca şi cum viaţa ar fi o subversiune.
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză jpeg
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză
Alain Finkielkraut (născut în 1949) a intrat, din ziua de 10 aprilie 2014, în rîndul nemuritorilor. Cărţile sale compun o lamentaţie antimodernă punctată de accente de revoltă împotriva unor evoluţii pe care individul nu le controlează. Transformările suferite de identitatea franceză sub impactul hipermodernităţii şi al imigraţiei constituie substanţa ultimului volum publicat, L'identité malheureuse, Editions Stock, Paris, 2013.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
Tenebrele limbii şi literaturii române
Eugeni şi Mihu sînt doi liceeni harnici, cuminţi şi frumoşi; ei provin din două familii harnice, cuminţi şi frumoase, dar părinţii fetei se opun iubirii lor. Fata decide să se sinucidă amîndoi, deodată, bînd vitriol, pe care l-a cumpărat deja, de la farmacie.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
O lecţie de patriotism
În general, socotesc că nu e bine să te joci cu cele sfinte - aşa că am ezitat la titlul de mai sus. Dar, cum să numeşti altfel o carte scrisă de un profesor universitar (...) carele însuşi despre sine scrie, pe coperta a patra, că, în fiinţa sa, "omul de ştiinţă a fost permanent dublat de cel ce a făcut din slujirea neamului său ceea ce sfinţii fac din slujirea lui Dumnezeu...
Pop Yoga jpeg
Pop Yoga
O sinteză originală este cartea lui Pacôme Thiellement Pop Yoga, Sonatine Editions, Paris, 2013.
Mioritiquement notre jpeg
Mioritiquement notre
De veacuri învăţăm la şcoală că "Românul s-a născut creştin", "Românul s-a născut poet" şi "Românul e francofon prin tradiţie".
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei jpeg
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei
Karl-Markus Gauß (Salzburg), n. 1954, din 1991 redactor-şef al prestigioasei reviste de cultură Literatur und Kritik, cunoscut critic literar, scriitor şi eseist austriac, laureat al unor importante premii literare austriece şi europene(...)
Tehnodrom 2013 jpeg
Tehnodrom 2013
Ca la orice final de an, e vremea unei rememorări: ce am descoperit, ce am accesat şi ce am criticat în Tehnodrom.
Străinii care au făcut Franţa jpeg
Străinii care au făcut Franţa
Numeroşi sînt străinii care, în ultimele două secole, au lăsat urme durabile în cultura Franţei. Dictionnaire des étrangers qui ont fait la France/Dicţionarul străinilor care au făcut Franţa, Editura Robert Laffont, 2013, 956 pagini, redactat de un colectiv de autori sub direcţia lui Pascal Ory, profesor de istorie la Sorbona, depune mărturie în acest sens.
Tehnodrom 2013 jpeg
echitate şi ebook
În Statele Unite, a început un scandal din cauza ediţiilor digitale şi a prezenţei lor în biblioteci. Marii editori acuză bibliotecile de "socialism" şi le impun preţuri mult mai mari la achiziţia acestor ediţii, cu 150% pînă la 500% mai scumpe decît în cazul utilizatorilor privaţi. Mai mult, editorii adesea limitează numărul de citiri ale unui exemplar. Cartea nu se mai află în proprietatea bibliotecii care o punea la dispoziţie publicului.
Andra Cărbunaru   PR, Librăria Bastilia jpeg
Andra Cărbunaru - PR, Librăria Bastilia
(apărut în Dilemateca, anul VIII, nr. 89, octombrie 2013)
Arta contemporană la Veneţia  Între enciclopedic şi eclectic jpeg
Arta contemporană la Veneţia. Între enciclopedic şi eclectic
Veneţia, oraş suprasaturat de artă, găzduieşte la fiecare doi ani o vastă expoziţie de artă contemporană. Un fel de tur de orizont al creaţiei imediate. Anul acesta, organizatorii au ales drept temă - sau principiu coagulant - "cunoaşterea enciclopedică".
Un colţ de lume jpeg
Un colţ de lume
În Tire am mai descoperit o comoară: aşezată în mijlocul unei grădini exotice, stăpînă a multor veacuri, adăpost literar al multor erudiţi, Biblioteca "Necip Paşa" este unul dintre cele mai importante centre ale vieţii culturale. Atît ale oraşului, cît şi ale Turciei.
Ce aţi amîna(t) să faceţi în viaţă? jpeg
Ce-aţi amîna(t) să faceţi în viaţă?
Răspund: Gabriela ADAMEŞTEANU • Dumitru CRUDU • Andrei DÓSA • Ştefan MANASIA • Marin MĂLAICU-HONDRARI • Anatol MORARU • Cezar PAUL-BĂDESCU • Andrei POGORILOWSKI • Ana Maria SANDU • V. LEAC
Bucovina   schiţe literare  Unde a fost de fapt „Mica Vienă“ jpeg
Bucovina - schiţe literare. Unde a fost de fapt „Mica Vienă“
Un pămînt slav era Bucovina în Evul Mediu. Mai tîrziu, parte a voievodatului moldav. Numele ei provine din germanul Buchenland (Ţara fagilor). În 1774, acest ţinut, lăsat în voia naturii lui sălbatice, a fost ocupat de austrieci, care s-au pus pe treabă: au cultivat ţara şi oamenii ei.
Gloria unui solitar jpeg
Gloria unui solitar
Este bine totuşi de ştiut că, înainte de-a fi orice altceva, Guénon a fost matematician. Principiile calculului infinitezimal, o lucrare de tinereţe, publicată abia în 1946, arată interesul primordial al ezoteristului faţă de matematică.
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“ jpeg
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“
Este profesor de filozofie, eseist, dramaturg, romancier, filozof de consum cu discurs metafizic. Este un salvator de idei şi un demolator de concepte. E un "băiat rău". Ţine lecţii de filozofie unde te-aştepţi mai puţin: prin penitenciare, birturi, aziluri de bătrîni, case de nebuni, parcuri. E slobod la gură şi la minte.
Tehnodrom 2013 jpeg
Internetul şi protestele la români
Cine s-ar fi aşteptat ca, pentru prima dată în istorie, la un eveniment să participe mai mulţi oameni decît cei care s-au anunţat pe Facebook? ?i nu o singură dată, ci de două ori. Dacă nu plouă, şi a treia duminică probabil va fi la fel. (Articolul e scris după al doilea mare marş pentru salvarea Roşiei Montane, din 15 septembrie 2013.)
Gloria unui solitar jpeg
Iezechiel, autor ştiinţifico-fantastic
Profetul Iezechiel, figură din toate punctele de vedere excentrică, face excepţie de la regula invizibilităţii.
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“ jpeg
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“
Andreea Răsuceanu este dr. în filologie al Universităţii din Bucureşti cu lucrarea Mahalaua Mîntulesei, drumul către modernitate (2009). Cea mai recentă lucrare, Bucureştiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară, are la bază cercetările întreprinse în perioada 2010-2013 în cadrul CESI şi Université Sorbonne nouvelle Paris 3 (programul "Vers une géographie littéraire").
Noutăţile toamnei jpeg
Noutăţile toamnei
Răspund: Laura ALBULESCU (ART) • Lidia BODEA (Humanitas) • Denisa COMĂNESCU (Humanitas Fiction) • UN CRISTIAN (Casa de pariuri literare) • Oana DUMITRU (Vellant) • Dana MOROIU (Baroque Books & Arts) • Angela NAGHI (Publica) • Ştefania NALBANT (Curtea Veche) • Bogdan-Alexandru STĂNESCU (Polirom) • Livia SZASZ (Corint/Leda)
Mario De Mezzo   CEO, Editura ALL jpeg
Mario De Mezzo - CEO, Editura ALL
Preşedintele Asociaţiei Casa de Cultură (şi CEO al grupului editorial ALL) Mario De Mezzo a vrut să omagieze cu acest premiu un autor şi mai ales un redactor al editurii sale, pe Augustin Frăţilă, plecat acum cîţiva ani dintre noi.
 La Batthyaneum jpeg
La Batthyaneum
Cînd am ajuns la Alba Iulia, mi s-a spus: trebuie să vezi Batthyaneum-ul - mai degrabă un sanctuar de carte rară decît o bibliotecă.
Scandal, skándalon jpeg
Scandal, skándalon
Cum Iacov cu îngerul, omul cu dicţionarul: pînă dimineaţa. Termenul grecesc skándalon provine din skándalethron, suportul momelii într-o cursă - băţul în care e înfiptă carnea de focă pentru a prinde în cursă urşii polari, de pildă, dar nu carnea însăşi; [...]

Parteneri

Craiova Sepsi (Sportpictures) jpg
cristina siscanu facebook jpg
Cristina Șișcanu, pusă la zid după ce a ieșit în oraș cu mama și soacra: „Mi se pare ceva ciudat.”
Din ce în ce mai mulți internauți o pun la zid pe Cristina Șișcanu, jurnalista care de o bună perioadă de timp face diverse reclamă la produse de îmbrăcăminte și nu numai. Faptul că a profitat de o ieșire în oraș cu familia pentru a-și prezenta ținuta și a anunța de pe ce site a comandat-o a stârnit
banner auday al ahmad png
Esteticianul preferat al vedetelor ne-a spus ce planuri are de sărbători! Auday Al-Ahmad: „Anul 2024 a însemnat succes”
Celebrul estetician Auday Al-Ahmad a stat de vorbă cu Click! și a făcut cele mai sincere confesiuni despre ceea ce a reprezentat pentru el anul 2024. Cum este pregătit să întâmpine noul capitol cu care vine 2025, dar și ce surprize le-a pregătit clientelor care îi trec pragul clinicii de înfrumuseța
horoscop financiar jpg
Cele 3 zodii care dau lovitura pe plan financiar în ultima zi din anul 2024. Au tras lozul câștigător pentru 2025
Sfârșitul anului 2024 vine cu o serie de surprize pe plan financiar pentru trei zodii ale horoscopului european. Un început de 2025 promițător, plin de oportunități care vor ajuta nativii respectivi să ajungă acolo unde și-au propus.
Donald Trump alegeri 2024  Foto GettyImages 2182894077 (4) jpg
Donald Trump vrea să privatizeze una dintre cele mai vechi instituții din SUA. Impactul asupra clienților și angajaților
Donald Trump și-a exprimat interesul puternic pentru privatizare din cauza pierderilor financiare, a raportat sâmbătă Washington Post, citând trei persoane informate despre subiect.
Luigi Mangione Foto Getty Images jpg
Istoricul familiei influente din spatele lui Luigi Mangione, tânărul acuzat de uciderea unui director dintr-o mare companie americană
Luigi Mangione, în vârstă de 26 de ani, a fost acuzat de uciderea directorului general al UnitedHealthcare, Brian Thompson. Tânărul provine dintr-o cunoscută familie de pe coasta de Est a SUA, cu rădăcini în Italia.
femeie stranut  jpg
De ce se spune „Dumnezeu să te binecuvânteze”/ „Sănătate” când cineva strănută?
Strănutul, un act fiziologic simplu, este acompaniat în multe părţi ale lumii de o expresie de binecuvântare. Formule precum „Dumnezeu să te binecuvânteze”, „Sănătate!” sau „Noroc!”,
image png
De ce s-au despărțit Ionuț Rusu și Viviana Sposub. Actorul de comedie a rupt tăcerea
Câți dintre voi vă mai amintiți de un fost cuplu care părea să aibă viață lungă? Haideți să ne amintim puțin cum a început relația dintre Viviana Sposub și Ionuț Rusu, dar și de ce a ajuns la final.
WhatsApp Video 2024 12 15 at 08 48 54 mp4 thumbnail png
Bărbat de 53 ani, decedat într-un incendiu la Slatina. Mai mulți vecini au ieșit la timp din blocul cuprins de flăcări
Un bărbat în vârstă de 53 ani, din municipiul Slatina, din județul Olt, și-a pierdut viața, în noaptea de 14/15 decembrie 2024, în incendiul care i-a cuprins locuința. Alți câțiva vecini au reușit să părăsească iimobilul până la sosirea pompierilor.