"Literatura nu a promis niciodată că are efectele unui SPA"

28 iulie 2010
"Literatura nu a promis niciodată că are efectele unui SPA" jpeg

- interviu cu Ana Maria Sandu -

Ana Maria Sandu a debutat cu poemul epic Din amintirile unui Chelbasan, nominalizat în 2003 la Premiul ASPRO pentru experiment şi tradus în primăvara acestui an în limba franceză cu titlul L’écorchure. După publicarea primului roman, Fata din casa vagon, a participat la European First Novel Festival de la Budapesta, alături de alţi tineri scriitori din Europa, şi a fost selectată în proiectul 100 to watch – a Directory of New Romanian Creative Talent. Anul trecut a publicat, la Editura Polirom, al doilea roman, Omoară-mă!, iar de curînd, la Editura ART, a apărut volumul (album) colectiv Iubire 13 unde este prezentă cu o povestire gay. Încă de la debutul în proză din 2006, Mircea Cărtărescu a numit-o pe Ana Maria Sandu „o scriitoare de primă mînă“.

Ai debutat în 2003 cu volumul de poezie Din amintirile unui Chelbasan, iar în 2006 ţi-a apărut romanul Fata din casa vagon; cum a fost trecerea de la poezie la proză? 

Trecerea am făcut-o firesc. Din amintirile unui Chelbasan nu e chiar un volum de poezie, e un poem în proză, cu un fir epic, nişte personaje... Despre Fata din casa vagon s-a zis că ar fi un roman destul de poetic. Îmi place să cred că forma textelor mele e mobilă, felul în care văd şi simt lumea rămîne acelaşi, indiferent că e vorba despre „proză“ sau despre „poezie“. În mintea mea, Fata din casa vagon începe acolo unde se termină Chelbasan... De aceea, poate, în primele pagini ale romanului se simte ceva din lumea/vocea din prima mea carte. Cam la fel se întîmplă şi în cazul romanului Omoară-mă!. Sînt sigură însă că n-aş fi putut să-mi scriu cărţile în altă ordine. În nici un caz. 

Cărţile unui autor formează o istorie personală care nu putea să se întîmple altfel. Toate lucrurile se leagă, de fapt. „Desenul din covor“ e încă o metaforă foarte potrivită. 

Ai întîmpinat reacţii confuze din partea criticilor/cititorilor tăi, din cauza acestei treceri de la un gen literar la altul? 

Din amintirile unui Chelbasan a circulat puţin. În 2003, vremurile erau grele pentru literatura română contemporană în general, iar pentru poezie în special. Distribuţia cărţilor era proastă, librăriile refuzau să le primească. Mă miram şi mă bucuram de fiecare dată cînd cineva îmi spunea că o citise. Că o găsise. Şi asta e valabil şi în cazul criticilor care au descoperit-o şi au recenzat-o. În privinţa Fetei din casa vagon pot să zic că am fost răsfăţată. S-a scris despre cărţile mele în presa culturală. Pe bloguri. Şi nu mi s-a părut că ar fi fost vreo reticenţă că veneam dinspre poezie. Din contră, unii au aflat de Chelbasan abia după ce am publicat primul roman. În continuare mi-e foarte drag volumul de debut pentru că ştiu că acolo sînt, cumva, toate cărţile pe care le-am scris sau pe care le voi scrie vreodată. 

Chelbasanul tocmai a fost tradus în franceză, de ce nu-l încarci pe un blog să-l citească lumea, dacă tot nu se mai găseşte, iar editurile sînt oricum prea laşe pentru a (re)publica volume de poezie!? Poate că e timpul ca scriitorii români să nu mai conteze atîta pe edituri; te-ai îmbogăţit publicînd două romane? Nu m-am îmbogăţit, evident. Nici măcar nu pot să trăiesc din asta. Dar tot nu-mi vine să public în variantă electronică. Cred că sînt de modă veche, am nevoie să văd hîrtie şi să urlu, este! Pot să citesc texte pe ecranul computerului, dar nu texte literare. Ceea ce e o ciudăţenie, pentru că, de scris, nu-mi imaginez că le-aş putea scrie decît pe laptopul meu.  

Care crezi că sînt „pericolele“ trecerii de la poezie la proză? 

Nu ştiu să enumăr pericolele, dar ştiu care au fost spaimele mele. Şi mi le-am păstrat şi la cel de-al doilea roman. Nu mă apuc de scris pînă nu am povestea clară în cap. Nu subiectul, atmosfera etc. Ci cum începe şi cu ce se termină. Altfel, sînt nesigură, am senzaţia că-mi fuge pămîntul de sub picioare. Că o să mă pierd pe drum şi n-o să mai duc niciodată la capăt acel text. Pentru proză îţi trebuie mai multă răbdare. Ţeşi pînza nişte ani şi n-ai voie să te plictiseşti, că s-a dus totul pe apa sîmbetei. Cred că s-a schimbat în aceşti ani şi felul în care mă raportez la literatură. Cînd am scris Din amintirile unui Chelbasan terminam facultatea, era o joacă serioasă, dar aveam tot timpul din lume. Nimeni nu mă grăbea. Nu ştiam ce va urma, dacă voi publica vreodată. 

Nu mă interesa. Eram o fată care scria un text foarte asumat. Atît. Acum lucrurile s-au mai schimbat... 

„Cînd începi să publici eşti pe cont propriu“  

Te-a influenţat în vreun fel meseria de jurnalist pe care ai practicat-o în toţi aceşti ani? S-a contaminat limbajul jurnalistului de literatură şi viceversa? 

Am făcut doar jurnalism cultural. Asta m-a făcut să nu scriu doar despre mine, ceea ce, trebuie să recunosc, poate deveni plictisitor. Deci, am putut să scriu despre tot felul de lucruri care mă interesau la un moment anume: TV, filme, cărţi etc. Şi am avut şansa să lucrez în redacţii mişto. Locuri în care mă simţeam bine. Deci, făceam şi literatură, şi jurnalism cultural, în paralel, ca şi cînd aş fi avut mai multe vieţi în una singură. Fiind destul de branşată la viaţa culturală, cred că m-am relaxat cumva şi în ceea ce priveşte textele mele literare. Nu m-am considerat niciodată buricul pămîntului şi nici nu mi-am imaginat că lumea începe şi se termină cu ceea ce fac eu. Unora le poate plăcea, altora, nu. Şi e cel mai bine aşa.  

Cît de important crezi că e pentru un scriitor să fie, dacă nu „branşat la viaţa culturală“, atunci cît mai culturalizat? 

Nu cred în ingenuitate. Poate fi interesantă la început, dar nu durează, din păcate. Scriitorii sînt în primul rînd nişte cititori „ideali“ şi abia apoi se transformă în autori. Fascinaţia mea supremă rămîne „omul universal“ al Renaşterii. Pare incredibil să fi existat cu adevărat.  

Înainte de debut, ai frecventat Cenaclul Litere condus de Mircea Cărtărescu. Cît te-a ajutat acel cenaclu? 

Am fost la Cenaclul Litere încă din primul an de facultate, cînd întîlnirile se ţineau în serile de luni. Stăteam, ascultam, cînd plecam de acolo îmi vîjîia capul, iar cele mai bune cărţi cred că le-am scris în minte pe drumul de întoarcere. Dar mă simţeam mică şi amărîtă şi nu reuşeam să deschid gura. Îmi imaginez că energiile de atunci s-au dus undeva. Şi mi-au pus în mişcare nişte motoraşe pe care nici nu ştiam că le port cu mine. Mi-a luat mult pînă să mă hotărăsc să citesc la cenaclu. Deci m-a ajutat să-mi înfrîng timiditatea. Îmi amintesc felul în care mă urmăreau, după şedinţe, privirile aprinse ale unor oameni îndrăgostiţi de literatură. Şi cuvintele lor. Şi cărţile la care am ajuns pentru că i-am auzit pomenind de ele. Din partea lui Mircea Cărtărescu a fost un gest extrem de generos să-şi petreacă acel timp cu noi. De la serile de cenaclu am înţeles că poţi să fii scriitor şi să-ţi vezi de „meseria“ ta fără să fie nevoie pentru asta de focuri de artificii suplimentare. „Modelul normalităţii“ dat de Cărtărescu a însemnat mult pentru toţi scriitorii care au trecut prin acel cenaclu.  

Ai mai trece pe la vreun cenaclu? 

Cred că cenaclurile îşi au rolul lor doar la anumite vîrste. Şi pentru mine aceea a fost perioada studenţiei. Nu m-am mai dus la nici o manifestare de genul ăsta apoi. Consumasem etapa. Cînd începi să publici, eşti pe cont propriu.  

Cît de pe cont propriu mai este astăzi un scriitor conştient că romanul lui trebuie să se şi vîndă, să şi placă cititorilor, să fie şi provocator, şi suficient de bun pentru critici? 

Cînd scriu, nu mă gîndesc nici la cîte exemplare o să vînd, nici cît de provocator sau de lăudat ar putea fi textul meu. De fapt, nici n-aş putea. Pe de o parte, pentru că sînt atît de „în interior“, încît nu mă pot detaşa/obiectiva. Pe de altă parte, mă gîndesc că un autor poate să-şi facă toate calculele din lume (dacă îl preocupă asta!), dar să nu poată controla nimic. Nu e suficient să vrei să vinzi sau să scrii o carte extraordinară. Trebuie să şi poţi. Pentru mine e important să fiu cinstită cu mine şi cu cărţile mele. Cel mai mare şi neiertător inchizitor tot conştiinţa rămîne. Nu o cronică negativă. 

Astăzi blogurile colective fac rolul cenaclurilor de altădată; care crezi că sînt avantajele/dezavantajele blogurilor literare în formarea celor care vor să scrie? Tu de ce n-ai blog? 

Pentru un blog „personal“ nu aş avea nici energie şi nici stofă. Şi mă gîndesc acum la blogurile adevărate, pentru care trebuie să ai chef să te expui pe bune... Fără mănuşi puse unele peste altele. Mi se pare că democratizarea „scrisului“ e mişto. Pentru mine spectacolul e cu atît mai interesant cînd găsesc lucruri scrise de ne-scriitori, de oameni care fac cu totul altceva în viaţa lor decît să pescuiască cuvinte...  

Blogurile de breaslă au luat de multe ori din nişa revistelor culturale, şi aşa puţine şi de multe ori inadecvate, ca să nu mai vorbim de distribuţia lor precară... Poate că lumea se schimbă şi primul pas în a deveni scriitor e să ai blog şi cititori care să-ţi dea un feedback instant. Să-ţi spună ce le place şi ce nu. Nu se ajunge, oare, la paradoxul de a te pulveriza cu totul? De a deveni un personaj într-un text virtual tu însuţi? Nu ştiu ce să zic, mi se întîmplă însă să am o problemă de adecvare. De multe ori citesc comentarii risipite pe bloguri, semnate de oameni pe care-i cunosc şi care-mi sînt foarte dragi. Dar nu-i recunosc în acele comentarii şi nu mi se suprapun imaginile. Grea treabă cu ubicuitatea blogosferică! Şi atunci mi se pare mai sănătos să iau totul ca pe un joc de măşti.  

„În primul rînd, am vrut să mă sondez pe mine“ 

Există vreo reminiscenţă autobiografică în ultimul tău roman? 

Cu siguranţă există. Şi spun asta gîndindu-mă la toate prieteniile pe care le-am dezvoltat de-a lungul timpului. Unele au ţinut foarte mulţi ani, altele s-au consumat repede. Am suferit de fiecare dată cînd mă îndepărtam de un om care îmi fusese apropiat, chiar dacă ştiam că nu avuseserăm neapărat o relaţie ideală. Am încercat să înţeleg mecanismul care ne face să renunţăm uneori la noi, de dragul altcuiva. Cît de mult sîntem dispuşi să cedăm!? Ce înseamnă, de fapt, loialitatea, şantajul sentimental, afecţiunea, admiraţia!? 

Omoară-mă! a pornit de la un lucru foarte simplu. Am realizat că ne apropiem foarte tare de nişte oameni şi nu ne mai putem imagina viaţa fără ei. După aceea, dintr-un motiv sau altul, lucrurile nu mai merg, se destramă. Atunci nu facem altceva decît să omorîm nişte relaţii şi să ne îndepărtăm de nişte oameni care nu vor mai fi niciodată la fel de vii pentru noi. Chiar dacă ei continuă să trăiască, au o adresă, un număr de telefon etc.

De aceea am scris o poveste despre un gen de intimitate foarte crudă, despre frica de bătrîneţe, de singurătate. În primul rînd, am vrut să mă sondez pe mine... La asta mă ajută textele mele. Am colecţionat tot felul de stări, unele îndreptăţite, altele nu. Trebuia să le revizitez ca să încerc să înţeleg mai mult, în fond. 

Ca în orice relaţie, şi în cazul personajelor mele se amestecă tot felul de lucruri: slăbiciuni, fascinaţia pentru o persoană, manipulări, ficţiuni, gelozii. E amor propriu şi disperare în cazul doamnei Manea şi o disponibilitate de a intra în joc din partea celei tinere. Şi, evident, un raport de forţe între cele două femei, care se tot schimbă. 

Cum îţi dai seama, după scrierea unei cărţi, că ai atins miza propusă sau că ai depăşit-o? 

Singurul lucru care contează atunci cînd termini o carte e să-ţi placă. Să fii sigur că n-o puteai scrie altfel. Că ai făcut tot ce a ţinut de tine în acei ani pe care i-ai petrecut acolo, în acea casă care e textul. Ce ai reuşit şi ce nu, ştii prea bine că o să măsoare fiecare dintre cititori. Atîta timp cît cu tine eşti împăcat, cred că pariul e cîştigat. 

O să povestesc o întîmplare amuzantă. Îmi apăruse romanul Fata din casa vagon de puţin timp. O prietenă-cititoare, care locuieşte la Paris, ştiam că-l aşteaptă, aşa că m-am grăbit să ajung la poştă să i-l trimit. Zilele treceau, noi tot comunicam prin e-mail, dar cartea nu mai ajungea la destinaţie. Am verificat adresa de mai multe ori, nu se strecurase nici o greşeală, nu exista nici o explicaţie pentru care cartea să se fi pierdut pe drum. A trecut o lună şi jumătate. Prietena mea a bătut de mai multe ori drumul pînă la oficiul poştal unde îşi primeşte corespondenţa şi s-a interesat dacă acolo lucra vreun român. După ce pierduserăm orice speranţă, a apărut şi plicul cu cartea. Părea citită pe îndelete, mi-a zis că paginile păstrau semnele unei lecturi atente. Un om din lumea asta largă violase corespondenţa şi „subtilizase“, pentru o vreme, cartea mea. A citit-o şi-a dat-o mai departe. Mi-aş fi dorit din suflet să fi scris două rînduri şi să zică dacă i-a plăcut sau nu.  

M-am gîndit de nenumărate ori la exemplarul acela rătăcit într-un oficiu poştal sau, poate, într-un depozit ticsit de colete. La cititorul-necunoscut care m-a făcut să visez la „puterea“ acestei meserii, aşa cum n-au făcut-o niciodată criticii, de exemplu. Cînd mă îndoiesc de ce scriu, pe cititorul acela îl invoc. Gestul lui ilicit mă ajută.  

Dat fiind că în Omoară-mă! ai o scenă la limita gerontofiliei, iar în Iubire 13 scrii despre o pasiune gay, în ce măsură crezi că scriitorul şi/sau criticul român au/a depăşit prejudecăţile tematicii erotice? Dan C. Mihăilescu a scris că nu ţi-a terminat de citit cartea, dintr-un motiv pur tematic...

 Habar n-am. Şi, crede-mă, sensibilităţile cititorului „român“ sînt ultimul lucru la care să mă gîndesc. Dacă e ignorant, nevricos, pudibond sau provincial nu e problema mea. Literatura nu a promis niciodată că are efectele unui SPA. Şi nici n-o va face. Ce poate ea să facă însă, dacă e literatură adevărată, indiferent de prejudecăţile de tot felul, e să aducă la suprafaţă lucruri intime din viaţa cititorului. Să-l facă să viseze sau să-l pună pe gînduri.  

Articolul lui Dan C. Mihăilescu, în care înşira nişte cărţi, nu era o cronică literară, era un jurnal de senzaţii. Omul nu spunea că Omoară-mă! i-ar fi displăcut pentru că e o carte proastă, ci pentru că subiectul nu era luminos, solar, iar peste el veniseră tot felul de texte ca nişte nori groşi de furtună. Toţi avem perioade mai bune şi mai rele, asta e viaţa. Iar sensibilitatea lezată/ultragiată a unui om e o chestie serioasă pe care o pot înţelege. De-abia finalizat un roman, la ce te mai poţi gîndi acum?  

Niciodată nu mă apuc de scris imediat după ce termin un text. Nu pot, mi-e imposibil. Am nevoie de un timp să plec de acolo. Să mă eliberez. Să respir. Nu mi-am luat vacanţe, deşi mintea mea se bucură de una binemeritată, dar asta nu înseamnă că plec pe o insulă şi sînt complet zen. Din contră, încerc să fac cît mai multe lucruri, cu gîndul că o să-mi prindă bine şi o să ţină departe senzaţia aceea de sfîrşit de lume care mă apucă atunci cînd am pus cu adevărat punct unei cărţi. Sper să-mi reuşească.  

Acum, cînd răspund la aceste întrebări, sînt în redacţia ziarului de la TIFF, la Cluj, care apare zilnic. Sînt 10 zile nebune, de stat zi-noapte în redacţie. E multă oboseală, dar mă amuză. 

Apropo de TIFF, astăzi destinul cărţilor de succes pare a fi ecranizarea. Ţi-ar plăcea să fii ecranizată? Te-ar tenta să scrii un scenariu original sau după una dintre cărţile tale? 

Am fost trei ani şi jumătate în redacţia singurei şi ultimei reviste de film şi muzică, Republik. În tot timpul ăsta am văzut filme româneşti, am scris despre ele, am făcut interviuri cu regizorii „noului val“. Ştiu ce-i preocupă. În afară de Cristi Puiu, nu cred ca vreunul să fi ştiut, de exemplu, că scriu şi altceva decît materiale pentru revistă. Filmul e o artă care circulă mult mai mult, expunerea lui la marile festivaluri e imensă. Literatura ţine de o zonă a intimităţii, nu e deloc mondenă, nu poţi să citeşti, să te amuzi sau să te întristezi decît de unul singur. Ca trend, obsesii, iarăşi, cele două arte se despart. 

N-o să mint, de fiecare dată cînd mă duc să văd o ecranizare după o carte care mi-a plăcut foarte tare, am un mare nod în stomac. Mi-e atît de teamă că n-o mai recunosc, încît de multe ori am preferat să nu văd anumite filme. Ţine de noroc ca din cărţi mişto să iasă filme mişto. Ca un regizor să pice pe aceeaşi idee, lume, atmosferă cu un scriitor/o poveste. N-am scris încă un scenariu pentru că n-am avut o idee care să mi se pară bună pentru asta. Dar am citit multe scenarii în ultimii trei ani de cînd sînt în juriul HBO. Şi, încă o dată spun, sînt meserii diferite. O ecranizare poate să ajute o carte, dar poate să-i facă şi rău. Cititorii nu ţi-i poţi alege, dar poţi să-i spui da sau nu unui regizor. N-aş scrie un scenariu după cărţile mele. 

 „Cu somnul pisicesc nu te pui“ 

În Bookătăria de texte şi imagini ai scris o povestire pentru copii. Acum există mult mai puţine cărţi pentru copii ai căror autori sînt scriitori de literatură pentru adulţi. Ce-a fost cel mai greu la scrierea povestirii tale? 

Bookătăria de texte şi imagini e un proiect la care ţin foarte mult. Eram atît de legată de cărţile mele din copilărie, încît simţeam nevoia să mi le personalizez, să le desenez în manieră foarte abstractă (n-am avut niciodată talent) şi încă îmi amintesc de o carte cu copertă albastră, cartonată, şi de albina galbenă pe care i-o ataşasem.  

Mi-e teamă că textul meu de acolo, „Samir şi marea“, nu e chiar pentru copii. Dar măcar am încercat, şi asta e important pentru mine. N-a fost uşor, copiii îmi imaginez că sînt nişte cititori greu de îmblînzit. N-au timp de pierdut şi nici prea multă răbdare. Pe ei trebuie să-i cucereşti din prima şi definitiv, ca să vină după tine. Altfel, vor găsi imediat ceva mai interesant de făcut. O să urmeze şi volumul doi al Bookătăriei, iar acolo textele sînt pentru copii şi mai mici... Deci, m-am mai străduit o dată să-l fac cît mai simpatic pe Piran, cel mai tare bucătar de la restaurantul pisicesc care se află în subsolul unei librării.  

Ştim că îţi place să călătoreşti; citeşti, scrii sau stai departe de cărţi în călătorii? 

Locurile care mi se lipesc de suflet devin de multe ori „locaţii“ în textele pe care le scriu. Şi mă simt ca şi cînd le-aş revizita. E foarte tonic să trăieşti, de exemplu, aproape un an (în timp ce scrii o parte din carte) pe L’Île Saint-Louis din Paris, aşa cum mi s-a întîmplat cu Omoară-mă!. Nu plec niciodată fără cărţi în bagaj. Întotdeauna îmi iau cu mine mai mult decît pot să citesc. De scris, n-am scris niciodată. De obicei, micile mele vacanţe sînt doar de cîteva zile.  


Ai o pisică, care e relaţia ei cu literatura pe care o scrii? 

Vadú  e o adorabilă pisică „de mare“, nu de bibliotecă. Am luat-o de la o cherhana de lîngă Năvodari pentru că s-a băgat la mine în geantă. Are culoarea ceţii şi pe lăbuţele din faţă are cea mai moale blăniţă din lume. O enervează foarte tare cînd n-o bag în seamă şi atunci vine şi se aşază pe computer şi tot cum vrea ea iese. Iar cu literatura, ce să zic, i se întîmplă să doarmă pe cîte o carte. Cu somnul pisicesc nu te pui. Cînd vine şi o prinde, sînt bune şi textele mele printate. Dacă pentru ea sînt confortabile, mă declar mulţumită. 

interviu realizat  de Andra Rotaru şi Marius Chivu

ASTALOŞ 1933 2014 jpeg
ASTALOŞ 1933-2014
A murit Astaloş. Vestea a venit într-o dimineaţă. Înainte şi după alte morţi. Sîntem înconjuraţi de morţi. Ca şi cum viaţa ar fi o subversiune.
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză jpeg
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză
Alain Finkielkraut (născut în 1949) a intrat, din ziua de 10 aprilie 2014, în rîndul nemuritorilor. Cărţile sale compun o lamentaţie antimodernă punctată de accente de revoltă împotriva unor evoluţii pe care individul nu le controlează. Transformările suferite de identitatea franceză sub impactul hipermodernităţii şi al imigraţiei constituie substanţa ultimului volum publicat, L'identité malheureuse, Editions Stock, Paris, 2013.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
Tenebrele limbii şi literaturii române
Eugeni şi Mihu sînt doi liceeni harnici, cuminţi şi frumoşi; ei provin din două familii harnice, cuminţi şi frumoase, dar părinţii fetei se opun iubirii lor. Fata decide să se sinucidă amîndoi, deodată, bînd vitriol, pe care l-a cumpărat deja, de la farmacie.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
O lecţie de patriotism
În general, socotesc că nu e bine să te joci cu cele sfinte - aşa că am ezitat la titlul de mai sus. Dar, cum să numeşti altfel o carte scrisă de un profesor universitar (...) carele însuşi despre sine scrie, pe coperta a patra, că, în fiinţa sa, "omul de ştiinţă a fost permanent dublat de cel ce a făcut din slujirea neamului său ceea ce sfinţii fac din slujirea lui Dumnezeu...
Pop Yoga jpeg
Pop Yoga
O sinteză originală este cartea lui Pacôme Thiellement Pop Yoga, Sonatine Editions, Paris, 2013.
Mioritiquement notre jpeg
Mioritiquement notre
De veacuri învăţăm la şcoală că "Românul s-a născut creştin", "Românul s-a născut poet" şi "Românul e francofon prin tradiţie".
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei jpeg
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei
Karl-Markus Gauß (Salzburg), n. 1954, din 1991 redactor-şef al prestigioasei reviste de cultură Literatur und Kritik, cunoscut critic literar, scriitor şi eseist austriac, laureat al unor importante premii literare austriece şi europene(...)
Tehnodrom 2013 jpeg
Tehnodrom 2013
Ca la orice final de an, e vremea unei rememorări: ce am descoperit, ce am accesat şi ce am criticat în Tehnodrom.
Străinii care au făcut Franţa jpeg
Străinii care au făcut Franţa
Numeroşi sînt străinii care, în ultimele două secole, au lăsat urme durabile în cultura Franţei. Dictionnaire des étrangers qui ont fait la France/Dicţionarul străinilor care au făcut Franţa, Editura Robert Laffont, 2013, 956 pagini, redactat de un colectiv de autori sub direcţia lui Pascal Ory, profesor de istorie la Sorbona, depune mărturie în acest sens.
Tehnodrom 2013 jpeg
echitate şi ebook
În Statele Unite, a început un scandal din cauza ediţiilor digitale şi a prezenţei lor în biblioteci. Marii editori acuză bibliotecile de "socialism" şi le impun preţuri mult mai mari la achiziţia acestor ediţii, cu 150% pînă la 500% mai scumpe decît în cazul utilizatorilor privaţi. Mai mult, editorii adesea limitează numărul de citiri ale unui exemplar. Cartea nu se mai află în proprietatea bibliotecii care o punea la dispoziţie publicului.
Andra Cărbunaru   PR, Librăria Bastilia jpeg
Andra Cărbunaru - PR, Librăria Bastilia
(apărut în Dilemateca, anul VIII, nr. 89, octombrie 2013)
Arta contemporană la Veneţia  Între enciclopedic şi eclectic jpeg
Arta contemporană la Veneţia. Între enciclopedic şi eclectic
Veneţia, oraş suprasaturat de artă, găzduieşte la fiecare doi ani o vastă expoziţie de artă contemporană. Un fel de tur de orizont al creaţiei imediate. Anul acesta, organizatorii au ales drept temă - sau principiu coagulant - "cunoaşterea enciclopedică".
Un colţ de lume jpeg
Un colţ de lume
În Tire am mai descoperit o comoară: aşezată în mijlocul unei grădini exotice, stăpînă a multor veacuri, adăpost literar al multor erudiţi, Biblioteca "Necip Paşa" este unul dintre cele mai importante centre ale vieţii culturale. Atît ale oraşului, cît şi ale Turciei.
Ce aţi amîna(t) să faceţi în viaţă? jpeg
Ce-aţi amîna(t) să faceţi în viaţă?
Răspund: Gabriela ADAMEŞTEANU • Dumitru CRUDU • Andrei DÓSA • Ştefan MANASIA • Marin MĂLAICU-HONDRARI • Anatol MORARU • Cezar PAUL-BĂDESCU • Andrei POGORILOWSKI • Ana Maria SANDU • V. LEAC
Bucovina   schiţe literare  Unde a fost de fapt „Mica Vienă“ jpeg
Bucovina - schiţe literare. Unde a fost de fapt „Mica Vienă“
Un pămînt slav era Bucovina în Evul Mediu. Mai tîrziu, parte a voievodatului moldav. Numele ei provine din germanul Buchenland (Ţara fagilor). În 1774, acest ţinut, lăsat în voia naturii lui sălbatice, a fost ocupat de austrieci, care s-au pus pe treabă: au cultivat ţara şi oamenii ei.
Gloria unui solitar jpeg
Gloria unui solitar
Este bine totuşi de ştiut că, înainte de-a fi orice altceva, Guénon a fost matematician. Principiile calculului infinitezimal, o lucrare de tinereţe, publicată abia în 1946, arată interesul primordial al ezoteristului faţă de matematică.
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“ jpeg
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“
Este profesor de filozofie, eseist, dramaturg, romancier, filozof de consum cu discurs metafizic. Este un salvator de idei şi un demolator de concepte. E un "băiat rău". Ţine lecţii de filozofie unde te-aştepţi mai puţin: prin penitenciare, birturi, aziluri de bătrîni, case de nebuni, parcuri. E slobod la gură şi la minte.
Tehnodrom 2013 jpeg
Internetul şi protestele la români
Cine s-ar fi aşteptat ca, pentru prima dată în istorie, la un eveniment să participe mai mulţi oameni decît cei care s-au anunţat pe Facebook? ?i nu o singură dată, ci de două ori. Dacă nu plouă, şi a treia duminică probabil va fi la fel. (Articolul e scris după al doilea mare marş pentru salvarea Roşiei Montane, din 15 septembrie 2013.)
Gloria unui solitar jpeg
Iezechiel, autor ştiinţifico-fantastic
Profetul Iezechiel, figură din toate punctele de vedere excentrică, face excepţie de la regula invizibilităţii.
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“ jpeg
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“
Andreea Răsuceanu este dr. în filologie al Universităţii din Bucureşti cu lucrarea Mahalaua Mîntulesei, drumul către modernitate (2009). Cea mai recentă lucrare, Bucureştiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară, are la bază cercetările întreprinse în perioada 2010-2013 în cadrul CESI şi Université Sorbonne nouvelle Paris 3 (programul "Vers une géographie littéraire").
Noutăţile toamnei jpeg
Noutăţile toamnei
Răspund: Laura ALBULESCU (ART) • Lidia BODEA (Humanitas) • Denisa COMĂNESCU (Humanitas Fiction) • UN CRISTIAN (Casa de pariuri literare) • Oana DUMITRU (Vellant) • Dana MOROIU (Baroque Books & Arts) • Angela NAGHI (Publica) • Ştefania NALBANT (Curtea Veche) • Bogdan-Alexandru STĂNESCU (Polirom) • Livia SZASZ (Corint/Leda)
Mario De Mezzo   CEO, Editura ALL jpeg
Mario De Mezzo - CEO, Editura ALL
Preşedintele Asociaţiei Casa de Cultură (şi CEO al grupului editorial ALL) Mario De Mezzo a vrut să omagieze cu acest premiu un autor şi mai ales un redactor al editurii sale, pe Augustin Frăţilă, plecat acum cîţiva ani dintre noi.
 La Batthyaneum jpeg
La Batthyaneum
Cînd am ajuns la Alba Iulia, mi s-a spus: trebuie să vezi Batthyaneum-ul - mai degrabă un sanctuar de carte rară decît o bibliotecă.
Scandal, skándalon jpeg
Scandal, skándalon
Cum Iacov cu îngerul, omul cu dicţionarul: pînă dimineaţa. Termenul grecesc skándalon provine din skándalethron, suportul momelii într-o cursă - băţul în care e înfiptă carnea de focă pentru a prinde în cursă urşii polari, de pildă, dar nu carnea însăşi; [...]

Parteneri

a intrat cu mașina într un cap de pod Captură video Facebook jpg
Momentul în care un tânăr intră violent cu mașina într-un cap de pod. Șoferul a fost transportat la spital
Un șofer din județul Vaslui a ajuns la spital, sâmbătă, după ce a pierdut controlul mașinii și a intrat într-un cap de pod. Accidentul a fost surprins de camerele de supraveghere din zonă.
Banner Cornelia Catanga
Cine îi gătește lui Aurel Pădureanu, după decesul Corneliei Catanga? Nepoata e copia la indigo a solistei, te cutremuri când o vezi! FOTO
Aurel Pădureanu, ajutat de fosta soție, după decesul Corneliei Catanga: „Ea îmi gătește!”
AfD jpg
Frisoane suveraniste în Germania. Extrema dreaptă pune sub semnul întrebării apartenența la NATO. „Rusia a câștigat acest război”
Co-liderul partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), Tino Chrupalla, a declarat că Germania va trebui să-şi reconsidere apartenenţa la NATO dacă Alianţa, dominată de SUA.
grupare specializată în traficul de droguri, destructurată la Cluj Foto DIICOT jpg
Grupare specializată în traficul de droguri, destructurată în Cluj. Captura impresionantă făcută de oamenii legii
O grupare specializată în traficul de droguri a fost destructurată de polițiști și procurori. Șase persoane au fost arestate preventiv. În urma perchezițiilor efectuate pe raza județului Cluj a fost identificată o cantitate mare de droguri.
tinte ale rusiei jpg
Unde vor ataca rușii dacă va începe un nou război mondial: Zonele vulnerabile din Europa
Pe fondul războiului din Ucraina, liderii europeni și experții în securitate avertizează că ambițiile agresive ale Rusiei ar putea viza alte regiuni vulnerabile din Europa.
subteran netflix anna ularu florin piers ic photo vlad coplea jpeg
Netflix a lansat trailerul pentru „Subteran“, primul serial original românesc al platformei. Când va avea loc premiera
Netflix anunţă detalii despre primul serial românesc pe care platforma îl are în producţie. Serialul "Subteran" îi are în distribuţie pe Irina Artenii, Cosmin Teodor Pană şi Cezar Grumăzescu, alături de protagoniştii Ana Ularu şi Florin Piersic Jr.
gabriel liiceanu foto inquam photos bogdan ioan buda
Gabriel Liiceanu, despre Călin Georgescu: „Disprețul meu și stupefacția mea în fața acestui personaj sunt fără limită”
Filozoful și scriitorul Gabriel Liiceanu a spus că scorul neașteptat obținut de Călin Georgescu, fostul candidat independent la alegerile prezidențiale, se explică printr-o criză a clasei politice, fiind cauzat de disprețul alegătorilor față de politicieni.
profimedia 0944446880 jpg
Liderul rebelilor sirieni: Israelul „nu mai are scuze” să bombardeze Siria. Ce spune despre Rusia și Iran
Ahmad al-Sharaa, liderul grupului rebel islamist Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care a condus ofensiva ce a dus la răsturnarea regimului Bashar al-Assad, a comentat pentru prima dată sâmbătă bombardamentele Israelul asupra siturilor militare siriene de la preluarea controlului asupra țării.
electric castle
Electric Castle a anunțat primul val de artiști pentru ediția din 2025. Justin Timberlake și Shaggy sunt cap de afiș
Cinci zile, sute de experiențe muzicale unice: Electric Castle anunță primul val de artiști confirmați pentru 2025. Justin Timberlake, Queens of The Stone Age, Justice, Bicep, Shaggy și Netsky b2b NGHTMRE deschid afișul festivalului.