Josef Winkler - scriitor & responsabil cultural

8 septembrie 2013
Josef Winkler   scriitor & responsabil cultural jpeg

(apărut în Dilemateca, anul VIII, nr. 87, august 2013)

Despre biblioteci şi drepturile omului

Este unul dintre cei mai iubiţi autori din Austria şi un intelectual reputat în spaţiul de expresie germană. Josef Winkler a devenit cunoscut prin romanele sale, dar şi prin intransigenţa cu care taxează derapajele politice. Se luptă de ani de zile pentru ca în oraşul său, Klagenfurt, să existe o bibliotecă publică.

L-am cunoscut în această vară, la Bookfest. Josef Winkler (n. 1953) se număra printre autorii celor "Trei ţări, aceeaşi limbă" invitaţi la Tîrgul de Carte. Nici una dintre cărţile sale - unele foarte cunoscute - nu e tradusă în limba română. Nu mi s-a părut nici o clipă însingurat, chiar dacă n-a fost curtat nici de editori, nici de jurnaliştii culturali. L-am remarcat la o dezbatere publică, l-am revăzut plimbîndu-se printre standurile de carte şi cercetînd, cu o privire curioasă, volumele întinse pe mese. Spune că înainte să fie un scriitor e un mare cititor.
În Austria, şi mai ales în landul Carintia, e cunoscut datorită discursului critic la adresa autorităţilor locale. Oraşul Klagenfurt, capitala landului, nu are o bibliotecă publică. Există, bineînţeles, o Bibliotecă a Universităţii şi încă nişte biblioteci mici, private, dar nici o bibliotecă a oraşului Klagenfurt - ceva nemaiîntîlnit în Europa occidentală printre oraşele de 100.000 de locuitori, spune Winkler. Ceea ce e "ruşinos".
Discursul său din 2009, la decernarea premiului "Bachmann", a fost comentat pe larg în presa austriacă (şi nu numai). Premiul "Ingeborg Bachmann" este cea mai importantă distincţie literară din Austria şi unul dintre cele mai mari premii din spaţiul cultural german. Oraşul Klagenfurt se mîndreşte că oferă acest premiu şi că găzduieşte ceremonia la care participă toată protipendada literară germană. "Dar asta nu înseamnă că cei care conduc oraşul chiar iubesc literatura" - a spus Winkler, denunţînd politicile culturale deficitare ale primarului şi refuzul de a deschide o bibliotecă.
Discursul său de atunci a stîrnit reacţii numeroase: mulţi scriitori de limbă germană au susţinut imediat solicitarea lui Winkler. S-au solidarizat şi numeroşi cititori. Critica socială "ambalată" în haine literare se regăsea oricum de multă vreme în cărţile autorului. Relaţiile autoritare, influenţa religiei catolice, patriarhatul sînt teme pe care Winkler le-a urmărit în opera sa.
"Acum zece ani economia mergea bine şi oraşul prospera. Atunci ar fi fost un moment potrivit. Însă conducătorii au cheltuit totul pe proiecte faraonice, direcţionate politic" - spune Winkler. De pildă, pe un nou stadion construit pentru a găzdui trei meciuri în timpul Campionatului European de Fotbal din 2006. Acum nu mai sînt bani. E criză. Iar stadionul costă 13.000 de euro pe zi. Oraşul fără bibliotecă îşi permite (încă) aceste cheltuieli. Care sînt astăzi inutile, de vreme ce stadionul găzduieşte doar un eveniment pe an. De cînd a fost construit, stadionul a costat 20 de milioane de euro - din banii aceştia s-ar fi construit o bibliotecă minunată.
În Carintia, şomajul a atins cote tot mai ridicate mai ales în rîndul tinerilor neinstruiţi. Ei trăiesc astăzi din ajutor social şi nu au nici o perspectivă. "Îi văd adesea umblînd bezmetici prin acele temple ale consumerismului - supermagazinele - sau hoinărind aiurea pe străzi. Nu au viitor pentru că viitorul înseamnă formare. De asta avem nevoie urgentă de bibliotecă. Biblioteca e locul în care te duci cînd ţi se pare că acasă e prea strîmt", spune Winkler.
Deşi e foarte activ pe scena publică, Josef Winkler nu s-a considerat niciodată un activist civic: "Din fericire, m-am născut într-o ţară liberă şi democratică. N-am avut nenorocul să trăiesc într-o ţară precum România lui Ceauşescu. La noi, democraţia a progresat mereu." În înţelesul său, activişti sînt cei care încearcă să răstoarne un regim nedemocratic - nu să schimbe, democratic, ceva în practicile unui guvern legitim. Şi totuşi, discursul lui Winkler are ceva radical - e ca un strigăt de ajutor într-un ocean de nepăsare. Vocea lui a căpătat tot mai multă greutate odată cu succesul în librării şi premiile literare, ba chiar şi consistenţă, după ce a intrat în Kultursenat, un organism consultativ al statului austriac.
Membrii acestui for sînt artişti care au primit marele premiu pentru artă al Austriei. Premiul se decernează anual, de fiecare dată pentru un alt domeniu (pictură, muzică, literatură, arhitectură). "Senatorii" se întîlnesc de cîteva ori pe an şi au o funcţie consultativă - declaraţiile şi luările comune de poziţii putînd constitui baza unor decizii în politicile culturale. Josef Winkler vrea să propună adoptarea unei legi a bibliotecilor publice. O astfel de lege ar obliga comunităţile locale să construiască şi să finanţeze biblioteci municipale.

Matei MARTIN

ASTALOŞ 1933 2014 jpeg
ASTALOŞ 1933-2014
A murit Astaloş. Vestea a venit într-o dimineaţă. Înainte şi după alte morţi. Sîntem înconjuraţi de morţi. Ca şi cum viaţa ar fi o subversiune.
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză jpeg
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză
Alain Finkielkraut (născut în 1949) a intrat, din ziua de 10 aprilie 2014, în rîndul nemuritorilor. Cărţile sale compun o lamentaţie antimodernă punctată de accente de revoltă împotriva unor evoluţii pe care individul nu le controlează. Transformările suferite de identitatea franceză sub impactul hipermodernităţii şi al imigraţiei constituie substanţa ultimului volum publicat, L'identité malheureuse, Editions Stock, Paris, 2013.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
Tenebrele limbii şi literaturii române
Eugeni şi Mihu sînt doi liceeni harnici, cuminţi şi frumoşi; ei provin din două familii harnice, cuminţi şi frumoase, dar părinţii fetei se opun iubirii lor. Fata decide să se sinucidă amîndoi, deodată, bînd vitriol, pe care l-a cumpărat deja, de la farmacie.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
O lecţie de patriotism
În general, socotesc că nu e bine să te joci cu cele sfinte - aşa că am ezitat la titlul de mai sus. Dar, cum să numeşti altfel o carte scrisă de un profesor universitar (...) carele însuşi despre sine scrie, pe coperta a patra, că, în fiinţa sa, "omul de ştiinţă a fost permanent dublat de cel ce a făcut din slujirea neamului său ceea ce sfinţii fac din slujirea lui Dumnezeu...
Pop Yoga jpeg
Pop Yoga
O sinteză originală este cartea lui Pacôme Thiellement Pop Yoga, Sonatine Editions, Paris, 2013.
Mioritiquement notre jpeg
Mioritiquement notre
De veacuri învăţăm la şcoală că "Românul s-a născut creştin", "Românul s-a născut poet" şi "Românul e francofon prin tradiţie".
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei jpeg
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei
Karl-Markus Gauß (Salzburg), n. 1954, din 1991 redactor-şef al prestigioasei reviste de cultură Literatur und Kritik, cunoscut critic literar, scriitor şi eseist austriac, laureat al unor importante premii literare austriece şi europene(...)
Tehnodrom 2013 jpeg
Tehnodrom 2013
Ca la orice final de an, e vremea unei rememorări: ce am descoperit, ce am accesat şi ce am criticat în Tehnodrom.
Străinii care au făcut Franţa jpeg
Străinii care au făcut Franţa
Numeroşi sînt străinii care, în ultimele două secole, au lăsat urme durabile în cultura Franţei. Dictionnaire des étrangers qui ont fait la France/Dicţionarul străinilor care au făcut Franţa, Editura Robert Laffont, 2013, 956 pagini, redactat de un colectiv de autori sub direcţia lui Pascal Ory, profesor de istorie la Sorbona, depune mărturie în acest sens.
Tehnodrom 2013 jpeg
echitate şi ebook
În Statele Unite, a început un scandal din cauza ediţiilor digitale şi a prezenţei lor în biblioteci. Marii editori acuză bibliotecile de "socialism" şi le impun preţuri mult mai mari la achiziţia acestor ediţii, cu 150% pînă la 500% mai scumpe decît în cazul utilizatorilor privaţi. Mai mult, editorii adesea limitează numărul de citiri ale unui exemplar. Cartea nu se mai află în proprietatea bibliotecii care o punea la dispoziţie publicului.
Andra Cărbunaru   PR, Librăria Bastilia jpeg
Andra Cărbunaru - PR, Librăria Bastilia
(apărut în Dilemateca, anul VIII, nr. 89, octombrie 2013)
Arta contemporană la Veneţia  Între enciclopedic şi eclectic jpeg
Arta contemporană la Veneţia. Între enciclopedic şi eclectic
Veneţia, oraş suprasaturat de artă, găzduieşte la fiecare doi ani o vastă expoziţie de artă contemporană. Un fel de tur de orizont al creaţiei imediate. Anul acesta, organizatorii au ales drept temă - sau principiu coagulant - "cunoaşterea enciclopedică".
Un colţ de lume jpeg
Un colţ de lume
În Tire am mai descoperit o comoară: aşezată în mijlocul unei grădini exotice, stăpînă a multor veacuri, adăpost literar al multor erudiţi, Biblioteca "Necip Paşa" este unul dintre cele mai importante centre ale vieţii culturale. Atît ale oraşului, cît şi ale Turciei.
Ce aţi amîna(t) să faceţi în viaţă? jpeg
Ce-aţi amîna(t) să faceţi în viaţă?
Răspund: Gabriela ADAMEŞTEANU • Dumitru CRUDU • Andrei DÓSA • Ştefan MANASIA • Marin MĂLAICU-HONDRARI • Anatol MORARU • Cezar PAUL-BĂDESCU • Andrei POGORILOWSKI • Ana Maria SANDU • V. LEAC
Bucovina   schiţe literare  Unde a fost de fapt „Mica Vienă“ jpeg
Bucovina - schiţe literare. Unde a fost de fapt „Mica Vienă“
Un pămînt slav era Bucovina în Evul Mediu. Mai tîrziu, parte a voievodatului moldav. Numele ei provine din germanul Buchenland (Ţara fagilor). În 1774, acest ţinut, lăsat în voia naturii lui sălbatice, a fost ocupat de austrieci, care s-au pus pe treabă: au cultivat ţara şi oamenii ei.
Gloria unui solitar jpeg
Gloria unui solitar
Este bine totuşi de ştiut că, înainte de-a fi orice altceva, Guénon a fost matematician. Principiile calculului infinitezimal, o lucrare de tinereţe, publicată abia în 1946, arată interesul primordial al ezoteristului faţă de matematică.
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“ jpeg
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“
Este profesor de filozofie, eseist, dramaturg, romancier, filozof de consum cu discurs metafizic. Este un salvator de idei şi un demolator de concepte. E un "băiat rău". Ţine lecţii de filozofie unde te-aştepţi mai puţin: prin penitenciare, birturi, aziluri de bătrîni, case de nebuni, parcuri. E slobod la gură şi la minte.
Tehnodrom 2013 jpeg
Internetul şi protestele la români
Cine s-ar fi aşteptat ca, pentru prima dată în istorie, la un eveniment să participe mai mulţi oameni decît cei care s-au anunţat pe Facebook? ?i nu o singură dată, ci de două ori. Dacă nu plouă, şi a treia duminică probabil va fi la fel. (Articolul e scris după al doilea mare marş pentru salvarea Roşiei Montane, din 15 septembrie 2013.)
Gloria unui solitar jpeg
Iezechiel, autor ştiinţifico-fantastic
Profetul Iezechiel, figură din toate punctele de vedere excentrică, face excepţie de la regula invizibilităţii.
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“ jpeg
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“
Andreea Răsuceanu este dr. în filologie al Universităţii din Bucureşti cu lucrarea Mahalaua Mîntulesei, drumul către modernitate (2009). Cea mai recentă lucrare, Bucureştiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară, are la bază cercetările întreprinse în perioada 2010-2013 în cadrul CESI şi Université Sorbonne nouvelle Paris 3 (programul "Vers une géographie littéraire").
Noutăţile toamnei jpeg
Noutăţile toamnei
Răspund: Laura ALBULESCU (ART) • Lidia BODEA (Humanitas) • Denisa COMĂNESCU (Humanitas Fiction) • UN CRISTIAN (Casa de pariuri literare) • Oana DUMITRU (Vellant) • Dana MOROIU (Baroque Books & Arts) • Angela NAGHI (Publica) • Ştefania NALBANT (Curtea Veche) • Bogdan-Alexandru STĂNESCU (Polirom) • Livia SZASZ (Corint/Leda)
Mario De Mezzo   CEO, Editura ALL jpeg
Mario De Mezzo - CEO, Editura ALL
Preşedintele Asociaţiei Casa de Cultură (şi CEO al grupului editorial ALL) Mario De Mezzo a vrut să omagieze cu acest premiu un autor şi mai ales un redactor al editurii sale, pe Augustin Frăţilă, plecat acum cîţiva ani dintre noi.
 La Batthyaneum jpeg
La Batthyaneum
Cînd am ajuns la Alba Iulia, mi s-a spus: trebuie să vezi Batthyaneum-ul - mai degrabă un sanctuar de carte rară decît o bibliotecă.
Scandal, skándalon jpeg
Scandal, skándalon
Cum Iacov cu îngerul, omul cu dicţionarul: pînă dimineaţa. Termenul grecesc skándalon provine din skándalethron, suportul momelii într-o cursă - băţul în care e înfiptă carnea de focă pentru a prinde în cursă urşii polari, de pildă, dar nu carnea însăşi; [...]

Parteneri

Plaja in Grecia FOTO Shutterstock jpg
Ce locuri apropiate din Grecia recomandă românii pentru turiștii pretențioși
Sezonul estival se apropie, iar mulți români încearcă să-și rezerve de pe acum vacanța mult dorită. Grecia e și de această dată în topul preferințelor, iar ofertele sunt dintre cele mai diverse și pentru toate buzunarele, însă mulți nu știu exact ce să aleagă. Din acest motiv, unii caută sfaturi.
Zodia căreia i se schimbă traiectoria în viață, imediat după Paște  Intră într o nouă etapă a vieții, iar totul se așază în favoarea ei png
Zodia căreia i se schimbă traiectoria în viață, imediat după Paște. Intră într-o nouă etapă a vieții, iar totul se așază în favoarea ei
Imediat după sărbătorile pascale, o zodie primește susținere astrală puternică și intră într-o etapă de transformare profundă.
Tuberculoza rămâne boala infecțioasă cu cea mai mare rată de mortalitate din lume Foto Shutterstock
Boala care ucide mai mult decât COVID-19 face ravagii în Europa. Copiii, în pericol
Experții trag un semnal de alarmă: numărul tot mai mare de cazuri de tuberculoză la copii indică o creștere a transmiterii comunitare. Deși multe boli infecțioase au fost eradicate sau controlate în Europa, tuberculoza rămâne o amenințare serioasă.
regele charles camilla gettyimages jpg
Ce mănâncă familia regală britanică de Paște? Acesta e felul de mâncare preferat de Regele Charles al III-lea
Pentru majoritatea familiilor, weekendul de Paște este un prilej de relaxare, de petrecut timp împreună și de savurat iepurași de ciocolată – iar pentru familia regală a Marea Britanii nu este diferit.
ou paste pomerode guinness world records jpg
Acesta este cel mai mare ou de Paște! În ce oraș se află
Ouăle de Paște sunt, de obicei, delicii de dimensiuni mici, dar în întreaga lume, unii oameni au dus acest simbol festiv la proporții epice. Este cazul orașului brazilian Pomerode, care a ajuns în Cartea Recordurilor.
caine foto shutterstock
Cum să sărbătorești Paștele în siguranță alături de câinele și/sau pisica ta. Ce alimente îi pot otrăvi
Paștele este o perioadă a bucuriei, a reuniunilor de familie și, desigur, a meselor pline de mâncare delicioasă. Dar în timp ce ne răsfățăm cu bunătăți de sezon, este important să ne amintim că multe dintre mâncărurile noastre preferate de sărbători nu sunt potrivite pentru patrupezii noștri.
ou ciocolata profimedia jpg
Acest ou de ciocolată costă peste 2.000 de lei! Ce îl face special
Cine își permite să îl cumpere? Realizat la comandă de ciocolatieri și decoratori de prăjituri din Harrogate, oul „Bettys Grande Easter Egg” ostă 395 de lire sterline (aproximativ 2.300 lei) și este cel mai scump ou de ciocolată din Marea Britanie.
Dr William medicul care a ajuns până la 102 ani mâncând sardine Foto sinaihealth ca
Cele trei secrete ale longevității unui medic de 102 ani: „Mănânc un aliment foarte ieftin de la vârsta de 6 ani”
Un medic de 102 ani a povestit cum a început să consume sardine încă de la vârsta de 6 ani, cu mult înainte ca beneficiile acizilor grași omega-3 să fie înțelese pe deplin. Pensionat la 85 de ani, aproape două decenii mai târziu, continuă să trăiască independent
medicamente jpg
Sănătatea riscă să devină un lux. Ce medicamente ar putea deveni inaccesibile din cauza taxelor SUA
Ce s-ar întâmpla dacă medicamentele esențiale s-ar scumpi, iar Europa și-ar pierde controlul asupra producției farmaceutice? Nu e ficțiune, ci o posibilitate reală, conturată de intenția administrației Trump de a impune tarife vamale de 25% pentru importurile farmaceutice.