Ion Bănşoiu - directorul Editurii Paideia

Publicat în Dilema Veche nr. 381 din 2 - 8 iunie 2011
Ion Bănşoiu   directorul Editurii Paideia jpeg

- „Cărţi grele“ -
 
(apărut în Dilemateca, anul VI, nr. 61, iunie 2011)

O casă veche, fără etaj, undeva, în zona Batiştei. În încăpere miroase a hîrtie, a clei, a cerneluri şi a băuturi fine. Piesele de mobilier, şubrede şi desperecheate, gem de povara anilor şi de sarcina pe care o duc: zeci de cărţi masive, îmbrăcate în piei groase, cu nişte cotoare cît tocul uşii de groase, stau adunate în stive, una peste alta. Uneori zici că-i un turn înclinat, că toată construcţia e gata-gata să se prăbuşească, dar uite că rămîne în picioare…

Stivele de cărţi pe care mi le-a prezentat Ion Bănşoiu în biroul său de la Editura Paideia seamănă întrucîtva cu piaţa editorială din România: construcţia e prea mare şi s-a dezvoltat inegal, fundaţia e fragilă dar, paradoxal, structura rezistă. Un bestseller salvează vînzările proaste de pe tot parcursul anului, un clasic sprijină, indirect, publicarea unui debutant, un succes neaşteptat asigură cheltuielile cu întreţinerea pentru încă o lună etc. 

Paideia e una dintre cele mai serioase edituri înfiinţate după 1989. Aici au apărut cîteva opere fundamentale ale filozofiei universale. Sau cărţi de spiritualitate interzise în timpul regimului comunist. Sau cărţi care au reapărut la Paideia în traduceri noi. Editura s-a dedicat recuperării şi integrării marilor valori internaţionale şi europene în viaţa culturală românească. „Editura cărţilor de cultură“ (după cum sună sloganul) a rămas în percepţia publică o editură ne- (sau chiar anti-) comercială, elitistă, intelectualistă. Spre deosebire de mulţi alţi concurenţi, nu a făcut concesii cărţii de consum. Cum a rezistat? De vreme ce nu vizăm în mod direct cîştigul bănesc – de altfel editura a şi funcţionat, multă vreme, în regim non-profit – „rezistenţa“ e antrenată de alte mecanisme, nu neapărat economice, spune Ion Bănşoiu. Existenţa însăşi a editurii e motivată mai degrabă de misiunea culturală, decît de cifra de afaceri şi profit. Există şi alte imperative – noi am vrut să scoatem nişte cărţi bune, indispensabile pentru formarea unor elite intelectuale, şi exact asta am făcut, explică directorul. El însuşi profesor de filozofie veche la Universitatea Bucureşti, Bănşoiu înţelege foarte bine care sînt nevoile de formare ale studenţilor săi. Editura – fondată împreună cu alţi patru colegi profesori – şi-a propus tocmai să acopere acele goluri din fondurile bibliotecilor, să le ofere studenţilor cărţile la care ei înşişi au rîvnit în studenţie.

În ultimii douăzeci de ani au apărut aici în jur de 500 de titluri: de la epopeile homerice, scrieri presocratice, dialoguri platoniciene, Metafizica, Politica şi Categoriile lui Aristotel, lucrările fundamentale ale lui Dionisie Pseudoaeropagitul, ale gnosticilor, ale lui Philon din Alexandria, la scrierile lui Bacon şi ale lui Locke, Kant şi Hegel, Heidegger, Bulgakov şi Berdiaev, Rilke, Borges, Derrida.

Politica lui Aristotel, de pildă, nu-i o carte care să aducă profit, oricît ar fi de utilă studenţilor. Pe termen lung, investiţia editorului (în traducere, redactare şi tipar) se poate însă acoperi din vînzări.

În timp ce povesteşte despre paradisul ca o bibliotecă, Ion Bănşoiu se întinde după una dintre cărţile stivuite şi mi-o arată, triumfător: Tetraevangheliarul e o lucrare cu adevărat monumentală. Coperte groase îmbrăcate în piele, tipar executat pe hîrtie fabricată manual – o foaie groasă, de-un alb stins, cu nişte intarsii elegante – şi cu inserţii grafice. Nu numai că arată vintage: cartea chiar a fost făcută şi legată de nişte tipografi pricepuţi, după vechea „reţetă“. Într-o epocă în care luxul a ajuns să nu mai însemne aproape nimic tocmai pentru că a fost promovat pînă la suprasaturaţie, această carte restabileşte standardele.

„Este modalitatea prin care încercăm să conciliem misiunea culturală pe care ne-am propus-o cu imperativele economice“, explică Bănşoiu. O carte ca aceasta – realizată la comandă – poate costa şi 3000-4000 de lei. Pentru cei care au posibilităţi financiare şi pun preţ pe cărţi editate la cele mai înalte standarde de calitate, e un preţ rezonabil.

Tot la Paideia a apărut şi volumul semnat de Radu Anton Roman Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti. Cartea, publicată în trei ediţii, este unul dintre marile succese ale editurii şi un titlu cu care directorul se mîndreşte: arta culinară e o formă de descoperire a unei culturi, iar Radu Anton Roman s-a priceput nu numai să ne înveţe să gătim, a ştiut să ne transmită cum să gustăm anumite mîncăruri şi cum să le plasăm într-un context cultural.

Şi această carte poate fi comandată în ediţii de lux, inclusiv în traducere franceză sau engleză. „E un cadou potrivit pentru cei cărora vrem să le arătăm un alt chip al României“, spune Bănşoiu. Printre „clienţii“ lui se numără şefi de bănci şi diplomaţi care comandă această carte pentru a o oferi partenerilor străini. Aceste exemplare unicat (sau rarisime) reprezintă o replică postmodernă a primelor tipărituri, un răspuns ferm şi ironic la avalanşa de lux gratuit, la ubicuitatea tipăriturilor inutile şi de proastă calitate. Da, poţi să-ţi iei e-book şi să cari o bibliotecă întreagă pe-un tablet PC, dar o carte înseamnă mai mult, mult mai mult decît nişte semne înşirate pe hîrtie – cam asta încearcă să ne semnaleze Ion Bănşoiu cu aceste cărţi-obiect.

ASTALOŞ 1933 2014 jpeg
ASTALOŞ 1933-2014
A murit Astaloş. Vestea a venit într-o dimineaţă. Înainte şi după alte morţi. Sîntem înconjuraţi de morţi. Ca şi cum viaţa ar fi o subversiune.
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză jpeg
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză
Alain Finkielkraut (născut în 1949) a intrat, din ziua de 10 aprilie 2014, în rîndul nemuritorilor. Cărţile sale compun o lamentaţie antimodernă punctată de accente de revoltă împotriva unor evoluţii pe care individul nu le controlează. Transformările suferite de identitatea franceză sub impactul hipermodernităţii şi al imigraţiei constituie substanţa ultimului volum publicat, L'identité malheureuse, Editions Stock, Paris, 2013.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
Tenebrele limbii şi literaturii române
Eugeni şi Mihu sînt doi liceeni harnici, cuminţi şi frumoşi; ei provin din două familii harnice, cuminţi şi frumoase, dar părinţii fetei se opun iubirii lor. Fata decide să se sinucidă amîndoi, deodată, bînd vitriol, pe care l-a cumpărat deja, de la farmacie.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
O lecţie de patriotism
În general, socotesc că nu e bine să te joci cu cele sfinte - aşa că am ezitat la titlul de mai sus. Dar, cum să numeşti altfel o carte scrisă de un profesor universitar (...) carele însuşi despre sine scrie, pe coperta a patra, că, în fiinţa sa, "omul de ştiinţă a fost permanent dublat de cel ce a făcut din slujirea neamului său ceea ce sfinţii fac din slujirea lui Dumnezeu...
Pop Yoga jpeg
Pop Yoga
O sinteză originală este cartea lui Pacôme Thiellement Pop Yoga, Sonatine Editions, Paris, 2013.
Mioritiquement notre jpeg
Mioritiquement notre
De veacuri învăţăm la şcoală că "Românul s-a născut creştin", "Românul s-a născut poet" şi "Românul e francofon prin tradiţie".
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei jpeg
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei
Karl-Markus Gauß (Salzburg), n. 1954, din 1991 redactor-şef al prestigioasei reviste de cultură Literatur und Kritik, cunoscut critic literar, scriitor şi eseist austriac, laureat al unor importante premii literare austriece şi europene(...)
Tehnodrom 2013 jpeg
Tehnodrom 2013
Ca la orice final de an, e vremea unei rememorări: ce am descoperit, ce am accesat şi ce am criticat în Tehnodrom.
Străinii care au făcut Franţa jpeg
Străinii care au făcut Franţa
Numeroşi sînt străinii care, în ultimele două secole, au lăsat urme durabile în cultura Franţei. Dictionnaire des étrangers qui ont fait la France/Dicţionarul străinilor care au făcut Franţa, Editura Robert Laffont, 2013, 956 pagini, redactat de un colectiv de autori sub direcţia lui Pascal Ory, profesor de istorie la Sorbona, depune mărturie în acest sens.
Tehnodrom 2013 jpeg
echitate şi ebook
În Statele Unite, a început un scandal din cauza ediţiilor digitale şi a prezenţei lor în biblioteci. Marii editori acuză bibliotecile de "socialism" şi le impun preţuri mult mai mari la achiziţia acestor ediţii, cu 150% pînă la 500% mai scumpe decît în cazul utilizatorilor privaţi. Mai mult, editorii adesea limitează numărul de citiri ale unui exemplar. Cartea nu se mai află în proprietatea bibliotecii care o punea la dispoziţie publicului.
Andra Cărbunaru   PR, Librăria Bastilia jpeg
Andra Cărbunaru - PR, Librăria Bastilia
(apărut în Dilemateca, anul VIII, nr. 89, octombrie 2013)
Arta contemporană la Veneţia  Între enciclopedic şi eclectic jpeg
Arta contemporană la Veneţia. Între enciclopedic şi eclectic
Veneţia, oraş suprasaturat de artă, găzduieşte la fiecare doi ani o vastă expoziţie de artă contemporană. Un fel de tur de orizont al creaţiei imediate. Anul acesta, organizatorii au ales drept temă - sau principiu coagulant - "cunoaşterea enciclopedică".
Un colţ de lume jpeg
Un colţ de lume
În Tire am mai descoperit o comoară: aşezată în mijlocul unei grădini exotice, stăpînă a multor veacuri, adăpost literar al multor erudiţi, Biblioteca "Necip Paşa" este unul dintre cele mai importante centre ale vieţii culturale. Atît ale oraşului, cît şi ale Turciei.
Ce aţi amîna(t) să faceţi în viaţă? jpeg
Ce-aţi amîna(t) să faceţi în viaţă?
Răspund: Gabriela ADAMEŞTEANU • Dumitru CRUDU • Andrei DÓSA • Ştefan MANASIA • Marin MĂLAICU-HONDRARI • Anatol MORARU • Cezar PAUL-BĂDESCU • Andrei POGORILOWSKI • Ana Maria SANDU • V. LEAC
Bucovina   schiţe literare  Unde a fost de fapt „Mica Vienă“ jpeg
Bucovina - schiţe literare. Unde a fost de fapt „Mica Vienă“
Un pămînt slav era Bucovina în Evul Mediu. Mai tîrziu, parte a voievodatului moldav. Numele ei provine din germanul Buchenland (Ţara fagilor). În 1774, acest ţinut, lăsat în voia naturii lui sălbatice, a fost ocupat de austrieci, care s-au pus pe treabă: au cultivat ţara şi oamenii ei.
Gloria unui solitar jpeg
Gloria unui solitar
Este bine totuşi de ştiut că, înainte de-a fi orice altceva, Guénon a fost matematician. Principiile calculului infinitezimal, o lucrare de tinereţe, publicată abia în 1946, arată interesul primordial al ezoteristului faţă de matematică.
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“ jpeg
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“
Este profesor de filozofie, eseist, dramaturg, romancier, filozof de consum cu discurs metafizic. Este un salvator de idei şi un demolator de concepte. E un "băiat rău". Ţine lecţii de filozofie unde te-aştepţi mai puţin: prin penitenciare, birturi, aziluri de bătrîni, case de nebuni, parcuri. E slobod la gură şi la minte.
Tehnodrom 2013 jpeg
Internetul şi protestele la români
Cine s-ar fi aşteptat ca, pentru prima dată în istorie, la un eveniment să participe mai mulţi oameni decît cei care s-au anunţat pe Facebook? ?i nu o singură dată, ci de două ori. Dacă nu plouă, şi a treia duminică probabil va fi la fel. (Articolul e scris după al doilea mare marş pentru salvarea Roşiei Montane, din 15 septembrie 2013.)
Gloria unui solitar jpeg
Iezechiel, autor ştiinţifico-fantastic
Profetul Iezechiel, figură din toate punctele de vedere excentrică, face excepţie de la regula invizibilităţii.
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“ jpeg
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“
Andreea Răsuceanu este dr. în filologie al Universităţii din Bucureşti cu lucrarea Mahalaua Mîntulesei, drumul către modernitate (2009). Cea mai recentă lucrare, Bucureştiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară, are la bază cercetările întreprinse în perioada 2010-2013 în cadrul CESI şi Université Sorbonne nouvelle Paris 3 (programul "Vers une géographie littéraire").
Noutăţile toamnei jpeg
Noutăţile toamnei
Răspund: Laura ALBULESCU (ART) • Lidia BODEA (Humanitas) • Denisa COMĂNESCU (Humanitas Fiction) • UN CRISTIAN (Casa de pariuri literare) • Oana DUMITRU (Vellant) • Dana MOROIU (Baroque Books & Arts) • Angela NAGHI (Publica) • Ştefania NALBANT (Curtea Veche) • Bogdan-Alexandru STĂNESCU (Polirom) • Livia SZASZ (Corint/Leda)
Mario De Mezzo   CEO, Editura ALL jpeg
Mario De Mezzo - CEO, Editura ALL
Preşedintele Asociaţiei Casa de Cultură (şi CEO al grupului editorial ALL) Mario De Mezzo a vrut să omagieze cu acest premiu un autor şi mai ales un redactor al editurii sale, pe Augustin Frăţilă, plecat acum cîţiva ani dintre noi.
 La Batthyaneum jpeg
La Batthyaneum
Cînd am ajuns la Alba Iulia, mi s-a spus: trebuie să vezi Batthyaneum-ul - mai degrabă un sanctuar de carte rară decît o bibliotecă.
Scandal, skándalon jpeg
Scandal, skándalon
Cum Iacov cu îngerul, omul cu dicţionarul: pînă dimineaţa. Termenul grecesc skándalon provine din skándalethron, suportul momelii într-o cursă - băţul în care e înfiptă carnea de focă pentru a prinde în cursă urşii polari, de pildă, dar nu carnea însăşi; [...]

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.