http://89.38.143.54

Victor Ieronim Stoichiţă
23 decembrie 2009
http://89 38 143 54 jpeg

Ajunşi la Roma, am avut ocazia aproape imediat de a face cunoştinţă cu una dintre trăsăturile lui cele mai caracteristice: Marian păşea repede, foarte repede. Nu ştiu ce demon ne-a împins ca în acea primă seară, după instalarea provizorie într-un hotel cam prăpădit de pe via Flaminia, să ne decidem a face o plimbare prin Roma. Ţinta? Columna lui Traian! Gîndit acum, gestul îmi apare naiv, înduioşător şi (poate) sublim. Atunci – cum Marian fusese, printre altele, campion de atletism la cursa de fond –, hotărîrea mi s-a părut, după primii doi-trei kilometri parcurşi împreună, pur şi simplu nesăbuită. Plimbare? Ce fel de plimbare în acel ritm de capionat olimpic? Ajungînd în faţa coloanei lui Aurelian, cu alte cuvinte cam pe la mijlocul drumului care leagă Flaminia de Forul lui Traian, am avut pentru o clipă o senzaţie de uşurare. Ajunsesem! Dar nu! Pe coloană – puzderie de sarmaţi şi de germani, dar nici urmă de daci. Încă vreo trei kilometri, deci! Dar era prea tîrziu pentru a da înapoi... În fine, cu impulsul naţional ostoit, ne-am întors la hotel (alţi şase kilometri), cam obosiţi. (Sau mi se părea?) A doua zi dimineaţa aveam amîndoi întîlnire la Ministerul de Externe cu unul dintre directorii secţiei culturale, care trebuia să ne înmîneze bursa pentru prima lună. Mi s-a părut extrem de amabil, chiar dacă oarecum perplex în faţa celor doi tinerei aterizaţi în Cetatea Eternă de la o margine de Imperiu. Ţin minte că ne-a întrebat, curios şi binevoitor, cine este doamna, compatrioata noastră, care a tradus Divina Comedie (era vorba, evident, de Eta Boeriu). Marian i-a dat datele necesare, dar nici unul dintre noi nu putea bănui pe atunci că opera lui Dante va avea, peste decenii, un alt excelent interpret. Tălmăcirea lui Marian, precum şi alte lucrări de el începute n-au avut însă şansa ultimei împliniri. Marian păşea repede, prea repede. (Victor Ieronim Stoichiţă este şeful catedrei de istoria artei moderne şi contemporane a Universităţii din Fribourg, Elveţia)

ASTALOŞ 1933 2014 jpeg
ASTALOŞ 1933-2014
A murit Astaloş. Vestea a venit într-o dimineaţă. Înainte şi după alte morţi. Sîntem înconjuraţi de morţi. Ca şi cum viaţa ar fi o subversiune.
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză jpeg
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză
Alain Finkielkraut (născut în 1949) a intrat, din ziua de 10 aprilie 2014, în rîndul nemuritorilor. Cărţile sale compun o lamentaţie antimodernă punctată de accente de revoltă împotriva unor evoluţii pe care individul nu le controlează. Transformările suferite de identitatea franceză sub impactul hipermodernităţii şi al imigraţiei constituie substanţa ultimului volum publicat, L'identité malheureuse, Editions Stock, Paris, 2013.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
Tenebrele limbii şi literaturii române
Eugeni şi Mihu sînt doi liceeni harnici, cuminţi şi frumoşi; ei provin din două familii harnice, cuminţi şi frumoase, dar părinţii fetei se opun iubirii lor. Fata decide să se sinucidă amîndoi, deodată, bînd vitriol, pe care l-a cumpărat deja, de la farmacie.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
O lecţie de patriotism
În general, socotesc că nu e bine să te joci cu cele sfinte - aşa că am ezitat la titlul de mai sus. Dar, cum să numeşti altfel o carte scrisă de un profesor universitar (...) carele însuşi despre sine scrie, pe coperta a patra, că, în fiinţa sa, "omul de ştiinţă a fost permanent dublat de cel ce a făcut din slujirea neamului său ceea ce sfinţii fac din slujirea lui Dumnezeu...
Pop Yoga jpeg
Pop Yoga
O sinteză originală este cartea lui Pacôme Thiellement Pop Yoga, Sonatine Editions, Paris, 2013.
Mioritiquement notre jpeg
Mioritiquement notre
De veacuri învăţăm la şcoală că "Românul s-a născut creştin", "Românul s-a născut poet" şi "Românul e francofon prin tradiţie".
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei jpeg
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei
Karl-Markus Gauß (Salzburg), n. 1954, din 1991 redactor-şef al prestigioasei reviste de cultură Literatur und Kritik, cunoscut critic literar, scriitor şi eseist austriac, laureat al unor importante premii literare austriece şi europene(...)
Tehnodrom 2013 jpeg
Tehnodrom 2013
Ca la orice final de an, e vremea unei rememorări: ce am descoperit, ce am accesat şi ce am criticat în Tehnodrom.
Străinii care au făcut Franţa jpeg
Străinii care au făcut Franţa
Numeroşi sînt străinii care, în ultimele două secole, au lăsat urme durabile în cultura Franţei. Dictionnaire des étrangers qui ont fait la France/Dicţionarul străinilor care au făcut Franţa, Editura Robert Laffont, 2013, 956 pagini, redactat de un colectiv de autori sub direcţia lui Pascal Ory, profesor de istorie la Sorbona, depune mărturie în acest sens.
Tehnodrom 2013 jpeg
echitate şi ebook
În Statele Unite, a început un scandal din cauza ediţiilor digitale şi a prezenţei lor în biblioteci. Marii editori acuză bibliotecile de "socialism" şi le impun preţuri mult mai mari la achiziţia acestor ediţii, cu 150% pînă la 500% mai scumpe decît în cazul utilizatorilor privaţi. Mai mult, editorii adesea limitează numărul de citiri ale unui exemplar. Cartea nu se mai află în proprietatea bibliotecii care o punea la dispoziţie publicului.
Andra Cărbunaru   PR, Librăria Bastilia jpeg
Andra Cărbunaru - PR, Librăria Bastilia
(apărut în Dilemateca, anul VIII, nr. 89, octombrie 2013)
Arta contemporană la Veneţia  Între enciclopedic şi eclectic jpeg
Arta contemporană la Veneţia. Între enciclopedic şi eclectic
Veneţia, oraş suprasaturat de artă, găzduieşte la fiecare doi ani o vastă expoziţie de artă contemporană. Un fel de tur de orizont al creaţiei imediate. Anul acesta, organizatorii au ales drept temă - sau principiu coagulant - "cunoaşterea enciclopedică".
Un colţ de lume jpeg
Un colţ de lume
În Tire am mai descoperit o comoară: aşezată în mijlocul unei grădini exotice, stăpînă a multor veacuri, adăpost literar al multor erudiţi, Biblioteca "Necip Paşa" este unul dintre cele mai importante centre ale vieţii culturale. Atît ale oraşului, cît şi ale Turciei.
Ce aţi amîna(t) să faceţi în viaţă? jpeg
Ce-aţi amîna(t) să faceţi în viaţă?
Răspund: Gabriela ADAMEŞTEANU • Dumitru CRUDU • Andrei DÓSA • Ştefan MANASIA • Marin MĂLAICU-HONDRARI • Anatol MORARU • Cezar PAUL-BĂDESCU • Andrei POGORILOWSKI • Ana Maria SANDU • V. LEAC
Bucovina   schiţe literare  Unde a fost de fapt „Mica Vienă“ jpeg
Bucovina - schiţe literare. Unde a fost de fapt „Mica Vienă“
Un pămînt slav era Bucovina în Evul Mediu. Mai tîrziu, parte a voievodatului moldav. Numele ei provine din germanul Buchenland (Ţara fagilor). În 1774, acest ţinut, lăsat în voia naturii lui sălbatice, a fost ocupat de austrieci, care s-au pus pe treabă: au cultivat ţara şi oamenii ei.
Gloria unui solitar jpeg
Gloria unui solitar
Este bine totuşi de ştiut că, înainte de-a fi orice altceva, Guénon a fost matematician. Principiile calculului infinitezimal, o lucrare de tinereţe, publicată abia în 1946, arată interesul primordial al ezoteristului faţă de matematică.
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“ jpeg
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“
Este profesor de filozofie, eseist, dramaturg, romancier, filozof de consum cu discurs metafizic. Este un salvator de idei şi un demolator de concepte. E un "băiat rău". Ţine lecţii de filozofie unde te-aştepţi mai puţin: prin penitenciare, birturi, aziluri de bătrîni, case de nebuni, parcuri. E slobod la gură şi la minte.
Tehnodrom 2013 jpeg
Internetul şi protestele la români
Cine s-ar fi aşteptat ca, pentru prima dată în istorie, la un eveniment să participe mai mulţi oameni decît cei care s-au anunţat pe Facebook? ?i nu o singură dată, ci de două ori. Dacă nu plouă, şi a treia duminică probabil va fi la fel. (Articolul e scris după al doilea mare marş pentru salvarea Roşiei Montane, din 15 septembrie 2013.)
Gloria unui solitar jpeg
Iezechiel, autor ştiinţifico-fantastic
Profetul Iezechiel, figură din toate punctele de vedere excentrică, face excepţie de la regula invizibilităţii.
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“ jpeg
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“
Andreea Răsuceanu este dr. în filologie al Universităţii din Bucureşti cu lucrarea Mahalaua Mîntulesei, drumul către modernitate (2009). Cea mai recentă lucrare, Bucureştiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară, are la bază cercetările întreprinse în perioada 2010-2013 în cadrul CESI şi Université Sorbonne nouvelle Paris 3 (programul "Vers une géographie littéraire").
Noutăţile toamnei jpeg
Noutăţile toamnei
Răspund: Laura ALBULESCU (ART) • Lidia BODEA (Humanitas) • Denisa COMĂNESCU (Humanitas Fiction) • UN CRISTIAN (Casa de pariuri literare) • Oana DUMITRU (Vellant) • Dana MOROIU (Baroque Books & Arts) • Angela NAGHI (Publica) • Ştefania NALBANT (Curtea Veche) • Bogdan-Alexandru STĂNESCU (Polirom) • Livia SZASZ (Corint/Leda)
Mario De Mezzo   CEO, Editura ALL jpeg
Mario De Mezzo - CEO, Editura ALL
Preşedintele Asociaţiei Casa de Cultură (şi CEO al grupului editorial ALL) Mario De Mezzo a vrut să omagieze cu acest premiu un autor şi mai ales un redactor al editurii sale, pe Augustin Frăţilă, plecat acum cîţiva ani dintre noi.
 La Batthyaneum jpeg
La Batthyaneum
Cînd am ajuns la Alba Iulia, mi s-a spus: trebuie să vezi Batthyaneum-ul - mai degrabă un sanctuar de carte rară decît o bibliotecă.
Scandal, skándalon jpeg
Scandal, skándalon
Cum Iacov cu îngerul, omul cu dicţionarul: pînă dimineaţa. Termenul grecesc skándalon provine din skándalethron, suportul momelii într-o cursă - băţul în care e înfiptă carnea de focă pentru a prinde în cursă urşii polari, de pildă, dar nu carnea însăşi; [...]

Parteneri

case sat romania shutterstock jpg
Satul din România cu un singur locuitor. A fost cumpărat de un afacerist la prețul unui apartament
Un sat din România, aflat la granița dintre județele Hunedoara și Alba, a fost cumpărat în întregime de un om de afaceri pentru 80.000 de euro, având un singur locuitor, 12 case părăsite și 300 de hectare de teren.
camelia ciripan facebook jpg
Camelia Ciripan a obținut medalia de bronz la Jocurile Paralimpice de la Paris
Românca Camelia Ciripan a cucerit sâmbătă, 7 septembrie, medalia de bronz în proba de simplu feminin la para tenis de masă, la Jocurile Paralimpice de la Paris, după ce a pierdut în semifinale în fața ucrainencei Marina Litovcenko, cu scorul de 3-0 (11-5, 11-7, 11-5).
apocalipsa jpg
Adepții teoriei conspirației anunță că sfârșitul lumii are loc luna aceasta. Când ar urma să vină Apocalipsa și cu ce eveniment este asociată
Adepții teoriei conspirației susțin că Pământul se va confrunta cu evenimente catastrofale 28 septembrie. Această previziune este legată de „Profeția lunii sângerii”, care susține că lumea se va sfârși după ultima dintre cele patru eclipse de lună.
copil obez
Nutriționist: „Când un copil este obez de la 5 ani, speranța lui de viață este de 39 de ani“. Sfaturi pentru un mic dejun de campion
Stilul de viață sedentar al copiilor, dintre care mulți și-au petrecut vacanța pe telefon sau au rămas în grija bunicilor care le-au făcut toate poftele, vine cu kilograme în plus, iar obezitatea precoce reduce speranța de viață și aduce, în viața de adult, multe complicații.
George Coşbuc
Poetul genial care ar fi venit beat la școală și ar fi bătut un profesor. A scris istorie în limba română
George Coșbuc este, fără doar și poate, unul dintre cei mai renumiți poeți din întreaga istorie românescă. Iar pe lângă poeziile sale, el s-a distins de-a lungul carierei și ca traducător și critic literar.
image png
Filmul „Anul Noul care n-a fost“ obține trei premii la Veneția: „Apreciem viziunea politică atentă și castigul excepțional“
„Anul Nou care n-a fost”, regizat, scris și produs de Bogdan Mureșanu, a primit trei premii la Festivalul Internațional de Film de la Veneția: Premiul FIPRESCI, premiul Bisato d'Oro și Premio Autrici under 40 Valentina Pedicini.
netflix pixabay jpg
Doi actori renumiți fac senzație pe Netflix! Filmul în care joacă împreună a intrat în top 10 și promite să rupă audiența
Netflix reușește din nou să captureze atenția publicului din întreaga lume, de această dată cu ajutorul unui film care îmbină perfect acțiunea și comedia. Mai mult decât atât, pelicula are în rolurile principale doi actori faimoși, pe care îi vom recunoaște cu toții!
lucy letby asistenta crima foto colaj the guardian png
Dovezi controversate care au dus la condamnarea asistentei care a ucis 7 bebeluși. Crimele care au îngrozit Anglia, anchetate din nou
Procurorii britanici au folosit note scrise de asistenta acuzată că a ucis șapte bebeluși la psiholog, în care aceasta arăta, printre altele: „Sunt rea, am făcut asta”.
palatul victoria guvern png
Gafă a Guvernului într-un comunicat de presă. Ce greșeală gramaticală s-a strecurat în titlu
Palatul Victoria va fi iluminat în roșu, sâmbătă seară, în semn de solidaritate cu persoanele care suferă de distrofie musculară Duchenne, însă greșeala gramaticală din titlul comunicatului publicat de Guvern a atras atenția de la mesajul transmis.
image
image
image