Cartea de bronz

5 august 2013
Cartea de bronz jpeg

(apărut în Dilemateca, anul VIII, nr. 86, iulie 2013)

Ca să fiu în ton cu vremea, mi-am luat cartea pe plajă. Mi-am găsit locul - cu uşurinţă, căci la 8 dimineaţa nu prea era nimeni pe acolo - şi mi-am întins salteaua, aranjîndu-mi micul paradis solar. Purtam în geantă o carte pe care o savuram (iar cuvîntul este chiar cel potrivit), de vreo săptămînă, seară de seară, înainte de culcare - restul zilei neavînd nici starea, nici timpul necesare. Aveam de gînd s-o termin în ziua aceea şi mă gîndeam cu o bucurie aproape gurmandă la ambient - căci n-ar fi fost altul mai potrivit pentru cartea mea, decît soarele, valul şi nisipul.
Bineînţeles, am stat vreo cinci minute, turceşte pe saltea, privind marea, lăsîndu-mă cuprinsă de poezie. Cred că, uşor exaltată, începusem chiar să surîd.
M-am lăsat aşadar pe spate, cu sacoşa de plajă sub cap, am deschis cartea, derulînd uşor înapoi, ultimele fraze.
...Ca să-i arate că nu-i pasă de celelalte cadouri, din moment ce îl stricase pe al lui, îşi oferi un masacru regal, lovind obiectele, dovedind că nu era nici unul solid, distrugîndu-le pe toate.

Inima începea să se liniştească, să mi se lase prinsă de poveste, simţurile cedau planului secund al ficţiunii, valurile se estompau prin repetiţia previzibilă, cînd o pocnitură cît se poate de reală m-a tras cu repeziciune înapoi, pe plajă.
- Aoleo, iertaţi-l, cere scuze la domnişoara, derbedeule! "Derbedeul", un puşti de vreo 6 ani, îşi colectă cuminte mingea care îmi trecuse razant peste cap, tuflindu-mi pălăria, rînjind în timp ce eu încercam împăciuitoare să îndrept borurile pleoştite şi să-mi rearanjez ochelarii pe nas.
Nu-i nimic, aşa e pe plajă, se mai întîmplă - îi zîmbesc neconvingător mamei "derbedeului". În nici cinci minute, mica familie a şi campat lîngă mine, deşi plaja era practic larg deschisă. Tot în cinci minute am aflat că cei trei sînt de la Bucureşti, că au ajuns cu o seară mai înainte, că stau la hotel şi că au prins o ofertă şi că, deşi scumpă şi aia, asta e, vacanţa trebuie să fie vacanţă. Că ei vin la mare de dintotdeauna şi că nu contează preţul, ea, personal, fără mare, fără soare, cel puţin o dată pe an, nu poate funcţiona. De pomană spun unii că la noi nu e frumos, ei îi place, e obişnuită.
Dau din cap, zic de cîteva ori "aşa e" şi o singură dată "am înţeles", după care îmi întorc ochii tiptil la cărţulia mea, reluînd, ca să intru în atmosferă, ultima frază.
Ca să-i arate că nu-i pasă de celelalte cadouri, din moment ce îl stricase pe al lui, îşi oferi un masacru regal, lovind obiectele, dovedind că nu era nici unul solid, distrugîndu-le pe toate.

- Nicuşor!!!
Nicuşor tocmai ce turnase o găleată întreagă, plină cu nisip, peste mine, rîzînd plin de o bucurie pe care doar copiii mai pot s-o aibă, acompaniat şi de mama sa iubitoare care, deşi încerca, nu-şi putea ascunde amuzamentul sub masca falsă de autoritate.
- Du-te după taică-tu să te bălăceşti, ia-ţi şi lopăţica, mă scuzaţi, aşa sînt copiii de azi, parcă mai ştii cum să te porţi cu ei?
Zîmbind şi eu, la rîndul meu, neamuzată, dar total complezentă, mă ridic, mă scutur, îmi scutur şi salteaua pe care mi-o mut, discret, ceva mai încolo. Mă aştern, din nou, la citit.
...Ca să-i arate că nu-i pasă de celelalte cadouri...

- Aveţi, cumva un ceas?
Oftez, închid cartea pentru a treia oară, caut telefonul mobil, îi spun femeii cît e ceasul şi, fără să ghicesc că era doar o nouă invitaţie la tacla, încep din nou să citesc.
Ca să-i arate că nu-i pasă de celelalte...

- Eu nu-mi iau niciodată mobilul pe plajă, ca să nu mă deranjeze nimeni.
Face foarte bine, o asigur, strecurînd că de obicei şi eu fac la fel, mai ales cînd vreau să citesc.
Dar ce citesc? Îi spun, o lasă rece. Mă mai întreabă cu ce ziar a apărut. Îi răspund că nu e "din aia cu ziar".
Dar, de fapt, nici nu contează. Ea n-a mai citit o carte de nu mai ştie cînd, n-are timp, ziua e contabilă la o firmă, seara, mamă şi soţie, acasă. E greu - şi începe să-mi înşire un întreg program zilnic, de care abia aşteaptă să scape aici, la mare, în vacanţă, unde n-o bate nimeni la cap, unde are şi ea un moment de respiro, căci altfel... etc. etc.
Şi, pe măsură ce aflam detalii intime despre viaţa doamnei, în jurul meu se puneau din ce în ce mai multe salteluţe, se deschideau şezlonguri, se întindeau cearceafuri; zgomotul valurilor era pierdut în vacarmul unui radio care îşi începuse emisia, iar gîndurile se risipeau şi ele, abulice, în başii difuzoarelor unei televiziuni care transmitea "live de la plajă".

P.S. Deşi în acea zi am descoperit de fapt un loc "de necitit", vara asta mă voi încăpăţîna să găsesc măcar un colţ de plajă "rezervat cititorilor".

ASTALOŞ 1933 2014 jpeg
ASTALOŞ 1933-2014
A murit Astaloş. Vestea a venit într-o dimineaţă. Înainte şi după alte morţi. Sîntem înconjuraţi de morţi. Ca şi cum viaţa ar fi o subversiune.
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză jpeg
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză
Alain Finkielkraut (născut în 1949) a intrat, din ziua de 10 aprilie 2014, în rîndul nemuritorilor. Cărţile sale compun o lamentaţie antimodernă punctată de accente de revoltă împotriva unor evoluţii pe care individul nu le controlează. Transformările suferite de identitatea franceză sub impactul hipermodernităţii şi al imigraţiei constituie substanţa ultimului volum publicat, L'identité malheureuse, Editions Stock, Paris, 2013.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
Tenebrele limbii şi literaturii române
Eugeni şi Mihu sînt doi liceeni harnici, cuminţi şi frumoşi; ei provin din două familii harnice, cuminţi şi frumoase, dar părinţii fetei se opun iubirii lor. Fata decide să se sinucidă amîndoi, deodată, bînd vitriol, pe care l-a cumpărat deja, de la farmacie.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
O lecţie de patriotism
În general, socotesc că nu e bine să te joci cu cele sfinte - aşa că am ezitat la titlul de mai sus. Dar, cum să numeşti altfel o carte scrisă de un profesor universitar (...) carele însuşi despre sine scrie, pe coperta a patra, că, în fiinţa sa, "omul de ştiinţă a fost permanent dublat de cel ce a făcut din slujirea neamului său ceea ce sfinţii fac din slujirea lui Dumnezeu...
Pop Yoga jpeg
Pop Yoga
O sinteză originală este cartea lui Pacôme Thiellement Pop Yoga, Sonatine Editions, Paris, 2013.
Mioritiquement notre jpeg
Mioritiquement notre
De veacuri învăţăm la şcoală că "Românul s-a născut creştin", "Românul s-a născut poet" şi "Românul e francofon prin tradiţie".
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei jpeg
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei
Karl-Markus Gauß (Salzburg), n. 1954, din 1991 redactor-şef al prestigioasei reviste de cultură Literatur und Kritik, cunoscut critic literar, scriitor şi eseist austriac, laureat al unor importante premii literare austriece şi europene(...)
Tehnodrom 2013 jpeg
Tehnodrom 2013
Ca la orice final de an, e vremea unei rememorări: ce am descoperit, ce am accesat şi ce am criticat în Tehnodrom.
Străinii care au făcut Franţa jpeg
Străinii care au făcut Franţa
Numeroşi sînt străinii care, în ultimele două secole, au lăsat urme durabile în cultura Franţei. Dictionnaire des étrangers qui ont fait la France/Dicţionarul străinilor care au făcut Franţa, Editura Robert Laffont, 2013, 956 pagini, redactat de un colectiv de autori sub direcţia lui Pascal Ory, profesor de istorie la Sorbona, depune mărturie în acest sens.
Tehnodrom 2013 jpeg
echitate şi ebook
În Statele Unite, a început un scandal din cauza ediţiilor digitale şi a prezenţei lor în biblioteci. Marii editori acuză bibliotecile de "socialism" şi le impun preţuri mult mai mari la achiziţia acestor ediţii, cu 150% pînă la 500% mai scumpe decît în cazul utilizatorilor privaţi. Mai mult, editorii adesea limitează numărul de citiri ale unui exemplar. Cartea nu se mai află în proprietatea bibliotecii care o punea la dispoziţie publicului.
Andra Cărbunaru   PR, Librăria Bastilia jpeg
Andra Cărbunaru - PR, Librăria Bastilia
(apărut în Dilemateca, anul VIII, nr. 89, octombrie 2013)
Arta contemporană la Veneţia  Între enciclopedic şi eclectic jpeg
Arta contemporană la Veneţia. Între enciclopedic şi eclectic
Veneţia, oraş suprasaturat de artă, găzduieşte la fiecare doi ani o vastă expoziţie de artă contemporană. Un fel de tur de orizont al creaţiei imediate. Anul acesta, organizatorii au ales drept temă - sau principiu coagulant - "cunoaşterea enciclopedică".
Un colţ de lume jpeg
Un colţ de lume
În Tire am mai descoperit o comoară: aşezată în mijlocul unei grădini exotice, stăpînă a multor veacuri, adăpost literar al multor erudiţi, Biblioteca "Necip Paşa" este unul dintre cele mai importante centre ale vieţii culturale. Atît ale oraşului, cît şi ale Turciei.
Ce aţi amîna(t) să faceţi în viaţă? jpeg
Ce-aţi amîna(t) să faceţi în viaţă?
Răspund: Gabriela ADAMEŞTEANU • Dumitru CRUDU • Andrei DÓSA • Ştefan MANASIA • Marin MĂLAICU-HONDRARI • Anatol MORARU • Cezar PAUL-BĂDESCU • Andrei POGORILOWSKI • Ana Maria SANDU • V. LEAC
Bucovina   schiţe literare  Unde a fost de fapt „Mica Vienă“ jpeg
Bucovina - schiţe literare. Unde a fost de fapt „Mica Vienă“
Un pămînt slav era Bucovina în Evul Mediu. Mai tîrziu, parte a voievodatului moldav. Numele ei provine din germanul Buchenland (Ţara fagilor). În 1774, acest ţinut, lăsat în voia naturii lui sălbatice, a fost ocupat de austrieci, care s-au pus pe treabă: au cultivat ţara şi oamenii ei.
Gloria unui solitar jpeg
Gloria unui solitar
Este bine totuşi de ştiut că, înainte de-a fi orice altceva, Guénon a fost matematician. Principiile calculului infinitezimal, o lucrare de tinereţe, publicată abia în 1946, arată interesul primordial al ezoteristului faţă de matematică.
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“ jpeg
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“
Este profesor de filozofie, eseist, dramaturg, romancier, filozof de consum cu discurs metafizic. Este un salvator de idei şi un demolator de concepte. E un "băiat rău". Ţine lecţii de filozofie unde te-aştepţi mai puţin: prin penitenciare, birturi, aziluri de bătrîni, case de nebuni, parcuri. E slobod la gură şi la minte.
Tehnodrom 2013 jpeg
Internetul şi protestele la români
Cine s-ar fi aşteptat ca, pentru prima dată în istorie, la un eveniment să participe mai mulţi oameni decît cei care s-au anunţat pe Facebook? ?i nu o singură dată, ci de două ori. Dacă nu plouă, şi a treia duminică probabil va fi la fel. (Articolul e scris după al doilea mare marş pentru salvarea Roşiei Montane, din 15 septembrie 2013.)
Gloria unui solitar jpeg
Iezechiel, autor ştiinţifico-fantastic
Profetul Iezechiel, figură din toate punctele de vedere excentrică, face excepţie de la regula invizibilităţii.
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“ jpeg
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“
Andreea Răsuceanu este dr. în filologie al Universităţii din Bucureşti cu lucrarea Mahalaua Mîntulesei, drumul către modernitate (2009). Cea mai recentă lucrare, Bucureştiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară, are la bază cercetările întreprinse în perioada 2010-2013 în cadrul CESI şi Université Sorbonne nouvelle Paris 3 (programul "Vers une géographie littéraire").
Noutăţile toamnei jpeg
Noutăţile toamnei
Răspund: Laura ALBULESCU (ART) • Lidia BODEA (Humanitas) • Denisa COMĂNESCU (Humanitas Fiction) • UN CRISTIAN (Casa de pariuri literare) • Oana DUMITRU (Vellant) • Dana MOROIU (Baroque Books & Arts) • Angela NAGHI (Publica) • Ştefania NALBANT (Curtea Veche) • Bogdan-Alexandru STĂNESCU (Polirom) • Livia SZASZ (Corint/Leda)
Mario De Mezzo   CEO, Editura ALL jpeg
Mario De Mezzo - CEO, Editura ALL
Preşedintele Asociaţiei Casa de Cultură (şi CEO al grupului editorial ALL) Mario De Mezzo a vrut să omagieze cu acest premiu un autor şi mai ales un redactor al editurii sale, pe Augustin Frăţilă, plecat acum cîţiva ani dintre noi.
 La Batthyaneum jpeg
La Batthyaneum
Cînd am ajuns la Alba Iulia, mi s-a spus: trebuie să vezi Batthyaneum-ul - mai degrabă un sanctuar de carte rară decît o bibliotecă.
Scandal, skándalon jpeg
Scandal, skándalon
Cum Iacov cu îngerul, omul cu dicţionarul: pînă dimineaţa. Termenul grecesc skándalon provine din skándalethron, suportul momelii într-o cursă - băţul în care e înfiptă carnea de focă pentru a prinde în cursă urşii polari, de pildă, dar nu carnea însăşi; [...]

Adevarul.ro

image
Concubine plimbate în turism sexual. Cele mai mari preţuri erau la Suceava
Un oraş din nordul Bucovinei a ajuns paradis pentru proxeneţi şi prostituate datorită tarifelor mari care sunt practicate în această zonă.
image
Românii, la fel de „atenţi” cu mediul ca francezii în urmă cu 30 de ani. Cum se comportă acum cei din Vestul Europei
Acum 30 de ani, francezii aruncau chiştoacele pe plajă, PET-urile în ape şi se comportau exact ca românii în anul 2022. Între timp, lucrurile s-au schimbat radical în Franţa
image
Mărturiile şoferiţei care a omorât patru muncitori la Iaşi. Femeia spune că n-a fost acolo, ci se uita la desene animate
O echipă a firmei Citadin din subordinea Primăriei Iaşi se afla la o lucrare, într-o noapte de iunie, când a fost spulberată de maşina condusă de o femeie în stare de ebrietate. Patru oameni au murit, iar patru au fost răniţi.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.